Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ‘ΕΘΙΣΜΟΣ’ ΤΑΞΗ Α’ 5Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ‘ΕΘΙΣΜΟΣ’ ΤΑΞΗ Α’ 5Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ‘ΕΘΙΣΜΟΣ’ ΤΑΞΗ Α’ 5Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ‘ΕΘΙΣΜΟΣ’ ΤΑΞΗ Α’ 5Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ

2

3 Εθισμός στο κάπνισμα στο αλκοόλ , στα ναρκωτικά , στο διαδίκτυο Ομάδες
στο κάπνισμα στο αλκοόλ , στα ναρκωτικά , στο διαδίκτυο Ομάδες 1. Κάπνισμα (Πανόπουλος Ι., Βαλαβάνης Χ., Τενζογλίδης Φ. ) 2.Αλκοόλ (Ψυρρής Δ., Γκίνη Ε., Ορφανός Ν., Σωκιανός Κ.) 3.Ναρκωτικά (Ράγκα Κ., Χριστόπουλος Π., Μανωλακάκης Κ. Χριστοφιλόπουλος Ι ) 4. Διαδίκτυο (Αρβανίτη Μ., Βρυώνης Λ., Μούστος Χ., Μανιάτη Ει.)

4 Σκοπός: Να ευαισθητοποιηθούμε και
Σκοπός: Να ευαισθητοποιηθούμε και εμείς που συμμετέχουμε στην βιωματική δράση όσο και όλοι οι μαθητές του σχολείου μας σχετικά με τον εθισμό και να ενημερωθούμε για τους τρόπους πρόληψής και αντιμετώπισης του.

5 Να μάθουμε τι είναι ο εθισμός.
Στόχοι: Να μάθουμε τι είναι ο εθισμός. Να εντοπίσουμε το πλήθος των εθιστικών ουσιών και δραστηριοτήτων. Να βρούμε τα αίτια του εθισμού. Να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα του εθισμού. Να συνειδητοποιήσουμε τις επιπτώσεις. Να πληροφορηθούμε σχετικά σε διάφορους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου

6 Τι είναι εθισμός; Εθισμός είναι το φαινόμενο της δυνατής
επιθυμίας του ατόμου να χρησιμοποιήσει κάποια ουσία ή να εμπλακεί σε κάποια δραστηριότητα ή σχέση που έχει προηγουμένως δοκιμάσει και του έχει δημιουργήσει ευχάριστα συναισθήματα. Φθάνει να γίνεται καταναγκαστική συνήθεια που επηρεάζει τη συμπεριφορά και τον ψυχισμό και είναι δύσκολο να διακοπεί. Ο εθισμός είναι μια προσπάθεια για ευτυχία που πάντα καταλήγει σε δυστυχία, επειδή δεν μπορείς να τον ελέγχεις.

7 Ουσίες που προκαλούν εθισμό !
Ουσίες που προκαλούν εθισμό ! Ναρκωτικά Αλκοόλ Νικοτίνη (τσιγάρο) Καφεΐνη Ζάχαρη

8 Δραστηριότητες που προκαλούν εθισμό
Δραστηριότητες που προκαλούν εθισμό Διαδίκτυο Ηλεκτρονικά παιχνίδια Κινητό τηλέφωνο Τηλεόραση Φαγητό (βουλημία ,ανορεξία) Εργασιομανία Τυχερά παιχνίδια

9 Επιπλέον παράγοντας για τον Εθισμό στο Διαδίκτυο
Παράγοντες – Αίτια που οδηγούν στον εθισμό περιέργεια ανία άγχος ασταθής ψυχολογία επηρεασμός από τον περίγυρο διαφήμιση πρότυπα που προβάλλουν τα ΜΜΕ Επιπλέον παράγοντας για τον Εθισμό στο Διαδίκτυο είναι και η Ελκυστικότητα του Διαδικτύου .

10 Συμπτώματα εθισμού στο κάπνισμα
Δεν μπορεί να σταματήσει το κάπνισμα Συνεχίζει να καπνίζει παρ’ όλα τα προβλήματα υγείας Σύνδρομο στέρησης αν προσπαθήσει να το κόψει Εγκαταλείπει κοινωνικές ή δραστηριότητες αναψυχής για να πάει να καπνίσει

11 Συμπτώματα εθισμού στο αλκοόλ
Συνεχής επιθυμία για διακοπή ή αποτυχημένες προσπάθειες για ελάττωση της κατανάλωσης . Σπατάλη μεγάλου χρόνου στη διαδικασία εξεύρεσης αλκοόλ για κατανάλωση . Συμπτώματα στέρησης. Περιορισμός οικογενειακών, κοινωνικών και εργασιακών δραστηριοτήτων.

12 Συμπτώματα εθισμού στα ναρκωτικά
Αλλαγές στην προσωπικότητα. Σωματικές αλλαγές Αλλαγές στη συμπεριφορά

13 Συμπτώματα εθισμού στο διαδίκτυο
Αλλάζει η συμπεριφορά στο σπίτι. Λέει συχνά ψέματα σχετικά με την ενασχόλησή του με το Διαδίκτυο. Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί. Παραμελεί την εμφάνιση και την υγιεινή του/της. Ξηρά μάτια – μυωπία.

14 Επιπτώσεις από τον εθισμό στο κάπνισμα
Επιπτώσεις από τον εθισμό στο κάπνισμα Το κάπνισμα συνδέεται με μια σειρά σοβαρών παθήσεων . της Καρδιάς των Αγγείων του Αναπνευστικού του Δέρματος του Γαστρεντερικού Συστήματος Αποτελεί κύριο αιτιολογικό παράγοντα για ανάπτυξη Καρκίνου Κοινωνικά αποτελέσματα 1.Κιτρινισμένα δόντια 2. Κιτρινισμένα δάχτυλα και νύχια 3. Κιτρινισμένη γλώσσα

15 Επιπτώσεις από τον εθισμό στο αλκοόλ
1. Εγκέφαλος 2. Συκώτι 3. Στομάχι 4. Κυκλοφορία του αίματος και καρδιά 5. Νεφρά 6. Συμπεριφορά Εκδήλωση βίας Μεγάλος αριθμός τραυματιών και θανάτων .

16 Επιπτώσεις από το εθισμό στα ναρκωτικά
1. Επιπτώσεις στην υγεία : Μετάδοση μολυσματικών ασθενειών , όπως η ηπατίτιδα , το ΕΙΤΖ . 2.Ποινικοποιήση της ζωής : Η χρήση μπορεί να οδηγήσει στη φυλακή. 3. Επιπτώσεις στην οικογένεια και τις κοινωνικές σχέσεις

17 Επιπτώσεις από τον εθισμό στο διαδίκτυο
Αδυναμία συγκέντρωσης Νύστα Διατροφικές διαταραχές (ανορεξία βουλιμία) Προβλήματα όρασης

18 Πρόληψη εθισμού στο κάπνισμα
Η κ. Αλεξάνδρα Καππάτου ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος λέει: Πείτε σ αυτόν που θέλει να αρχίσει το τσιγάρο ,ότι λόγω της νικοτίνης που περιέχει προκαλεί εθισμό και ανοχή. 2. Ενημερώστε τον για τις αρνητικές συνέπειες του τσιγάρου στην υγεία. 3. Προβληματίστε τον και τονίστε του ότι το κάπνισμα θα επηρεάσει και την αθλητική αλλά αργότερα και την ερωτική του επίδοση.

19 Πρόληψη εθισμού στο αλκοόλ
Η σωστή ενημέρωση. Άδειασε το σπίτι σου και τον εργασιακό σου χώρο από κάθε ίχνος αλκοόλ.

20 Πρόληψη εθισμού στα ναρκωτικά
Η ενημέρωση για τις συνέπειες. Η προαγωγή υγιεινών και δημιουργικών τρόπων μάθησης,διαβίωσης και απασχόλησης που θα αποθαρρύνουν τους νέους από την αναζήτηση «τεχνητών παραδείσων».

21 Πρόληψη εθισμού στο διαδίκτυο
Ο υπολογιστής πρέπει να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο. Οι γονείς θα πρέπει να συζητούν για τις διαδικτυακές διαδρομές των παιδιών τους ,ώστε να έχουν πάντοτε ενημέρωση για τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται, τα άτομα με τα οποία συνομιλεί και τις πληροφορίες που ανταλλάσσει με άλλα άτομα.

22 Αντιμετώπιση εθισμού στο κάπνισμα
Η παραδοχή του προβλήματος. Παραδοχή συμβουλευτικής και φαρμακευτικής θεραπείας από την Ιατρική (στη χώρα μας κυκλοφορούν αυτοκόλλητα νικοτίνης και τσίχλες νικοτίνης). Σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται και η ψυχοθεραπεία

23 Αντιμετώπιση εθισμού στο αλκοόλ
Η παραδοχή του προβλήματος Σε σοβαρές περιπτώσεις εξάρτησης, συνιστάται η βοήθεια κάποιου γιατρού ή κλινικής.

24 Αντιμετώπιση εθισμού στα ναρκωτικά
Στη χώρα μας λειτουργούν οι « Θεραπευτικές Κοινότητες » καθώς και « Κέντρα Υποκατάστασης » για την απεξάρτηση, την αποκατάσταση και την κοινωνική επανένταξη των χρηστών.

25 Αντιμετώπιση εθισμού στο διαδίκτυο
Επικοινωνία με τον εθισμένο καλλιεργώντας κλίμα εμπιστοσύνης και αμοιβαίου διαλόγου την κατάλληλη ώρα πριν την πλοήγηση. Συνεργαζόμαστε με τον εθισμένο για την κατάρτιση ενός αποδεκτού προγράμματος για τη χρήση του διαδικτύου. Σε κάποιες περιπτώσεις συνιστάται ψυχοθεραπευτική παρέμβαση και φαρμακοθεραπεία. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά κέντρα που βοηθούν τους εφήβους να ξεφύγουν από τον εθισμό τους. Η παρακολούθηση γίνεται από τετραμελή ομάδα (παιδίατρος, παιδοψυχίατρος, παιδοψυχολόγος και οικογενειακός σύμβουλος).

26 Ενημέρωση για τα τροχαία ατυχήματα από την Τροχαία Καλαμάτας.
Δραστηριότητες Προβολή ταινιών με θέμα τον «Εθισμό» από την κοινωνιολόγο του σχολείου μας κ. Κολαμπά Ελένη. Επίσκεψη της ψυχολόγου του συμβουλευτικού σταθμού Νέων κ. Αμαλίας Καζιάνη. Ενημέρωση από τις Επισκέπτριες Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας με θέμα «Εθισμός στο κάπνισμα». Ενημέρωση για τα τροχαία ατυχήματα από την Τροχαία Καλαμάτας.

27 Συμπέρασμα Μετά από όλα αυτά καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο «Εθισμός» αφορά όλους μας. Εμείς ευαισθητοποιηθήκαμε σχετικά με το θέμα. Ελπίζουμε ότι ευαισθητοποιήσαμε και σας. Βιβλιογραφία Βιβλίο Κ.Π.Α Γ Γυμνασίου Αλεξάνδρα Καππάτου ψυχολόγος Πρόγραμμα «Στηρίζομαι στα πόδια μου» Πρόγραμμα «Ξέρω τι ζητάω» 3ΓΕΛ. Νέας Φιλαδέλφειας

28 ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ !

29

30

31 ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΛΚΟΟΛ !

32

33

34 ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ !

35

36 ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΖΩΗ!

37

38


Κατέβασμα ppt "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ‘ΕΘΙΣΜΟΣ’ ΤΑΞΗ Α’ 5Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google