Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!» Το Διαδίκτυο είναι αδιαμφισβήτητα ένας καταπληκτικός κόσμος Μάθησης, Επικοινωνίας, Διασκέδασης, Πληροφόρησης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!» Το Διαδίκτυο είναι αδιαμφισβήτητα ένας καταπληκτικός κόσμος Μάθησης, Επικοινωνίας, Διασκέδασης, Πληροφόρησης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 «Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!»

3 Το Διαδίκτυο είναι αδιαμφισβήτητα ένας καταπληκτικός κόσμος Μάθησης, Επικοινωνίας, Διασκέδασης, Πληροφόρησης είναι όμως και ένας κόσμος ανοιχτός σε όλους, καλούς και κακούς !!!!

4 Όλοι το χρησιμοποιούμε και πλέον όχι μόνο μέσω υπολογιστή αλλά από όλες τις έξυπνες συσκευές: κινητό, tablet, τηλέφωνο ή τηλεόραση,… Λοιπόν παιδιά, αγαπητοί γονείς …συνάδελφοι …σήμερα θα σας μιλήσουμε για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου μέσα από την ίδια την τεχνολογία…. Μέσα από ιστορίες με comics που έφτιαξαν τα παιδιά της Στ τάξης του σχολείου μας, χρησιμοποιώντας διαδικτυακές εφαρμογές που είναι όμως ασφαλείς γι΄ αυτά!..θα σας μιλήσουμε μέσα από εικονογραφημένες ιστορίες βγαλμένες από την καθημερινότητα που όλοι βιώνουμε… γιατί όλοι,… λίγο ή πολύ είμαστε χρήστες του διαδικτύου! Μικροί και μεγάλοι!

5 Έτσι … όλοι πρέπει να ξέρουμε πως πρέπει να προστατευτούμε από κάποιους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει η αλόγιστη χρήση του διαδικτύου! Α σφάλεια στο διαδίκτυο! Ξεκινάμε λοιπόν παιδιά! Περιγράψτε μας περιπτώσεις που μπορεί να βιώσατε και έχουν σχέση με το θέμα.

6 Εγώ κυρία έχω να σας διηγηθώ κάτι. Έχει να κάνει με τον εθισμό στο διαδίκτυο. Ποιος θα μιλήσει πρώτος; Comic από την Νικολέτα Π. και Γεωργία Λ.

7 Ήμουν για πολύ καιρό εθισμένη στο διαδίκτυο και παραμιλούσα από μέσα μου, ως που ήρθε ο καλύτερος μου φίλος. Πέθανε τέρας! Πέθανε! Comic από την Νικολέτα Π. και Γεωργία Λ.

8 Και τι να κάνω; Πρέπει να τελειώσω την πίστα! Πάλι στον υπολογιστή είσαι! Comic από την Νικολέτα Π. και Γεωργία Λ.

9 Τι αχούρι είναι αυτό; Δεν μπορώ να καθαρίσω. Δεν έχω καθόλου χρόνο για τέτοια! Comic από την Νικολέτα Π. και Γεωργία Λ.

10 Άντε έλα να βγούμε έξω να πάίξουμε! Καλά, καλά θα έρθω! Δεν μπορώ με τίποτα αν δεν περάσω αυτό το επίπεδο, δεν το κουνάω από δω μέσα! Το ίδιο μου είπες και πριν από δύο ώρες… ΕΛΑ!! Comic από την Νικολέτα Π. και Γεωργία Λ.

11 Σε ευχαριστώ που με βοήθησες να ξεκολλήσω από τον υπολογιστή! Έχανα τόσα όμορφα πράγματα κλεισμένη μέσα στο σπίτι! Γι’ αυτό είναι οι πραγματικοί φίλοι! Έσωσες την αδελφή μου. Σε ευχαριστώ! Τι ωραία που τα περάσαμε!.. να το ξανακάνουμε! Comic από την Νικολέτα Π. και Γεωργία Λ.

12 Ο χρόνος που περνάτε στον υπολογιστή δεν πρέπει να σας στερεί ούτε λεπτό από το παιχνίδι σας, το χόμπι σας, το διάβασμά σας και τον ύπνο σας!

13 Κυρία, έχω εγώ να σας πω μια ιστορία σχετικά με αυτό! Όλα άρχισαν πριν δύο μήνες. Μήπως έχει κάποιος να μας πει κάτι για την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο; Comic από την Ελευθερία Σ. και Βασιλική Μ.

14 Ήμουν στον υπολογιστή όταν ζήτησα από τον μπαμπά μου να μου δώσει τον αριθμό της πιστωτικής του κάρτας για να αγοράσω μια φανέλα. Comic από την Ελευθερία Σ. και Βασιλική Μ.

15 Θα αστειεύεσαι βέβαια. Δεν δίνουμε τον αριθμό της κάρτας μας σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα, Λάκη μου. Πρέπει πρώτα να ελέγξουμε αν είναι η ιστοσελίδα που μπορούμε να εμπιστευτούμε. Comic από την Ελευθερία Σ. και Βασιλική Μ.

16 Μα αφού έχεις ειδική κάρτα για το διαδίκτυο. Πάλι υπάρχει κίνδυνος να μας κλέψουν… Κοίτα, αυτή η ιστοσελίδα δεν φαίνεται να ανήκει σε κάποια γνωστή εταιρεία και από την διεύθυνσή της βλέπω ότι δεν υποστηρίζει καν το πρωτόκολλο https. Comic από την Ελευθερία Σ. και Βασιλική Μ.

17 Ας ψωνίσουμε τότε από άλλη ιστοσελίδα Comic από την Ελευθερία Σ. και Βασιλική Μ.

18 Λάκη μου έπρεπε να το σκεφτείς καλύτερα. Έχετε δίκαιο κυρία. Οι ιστοσελίδες που έχουν στη διεύθυνση τους https είναι πιο ασφαλείς. Για δείτε το ακόλουθο βίντεο…. Comic από την Ελευθερία Σ. και Βασιλική Μ.

19 Μην αποκαλύπτετε στο διαδίκτυο προσωπικά σας στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση, όνομα σχολείου, φωτογραφίες.

20 Επίσης γ νωρίζε τε ότι οποιοσδήποτε μπορεί να ανεβάζει πληροφορίες στο διαδίκτυο χωρίς κανένα έλεγχο;!

21 Και το σημαντικότερο! Ποτέ μη συναντάτε στο φυσικό κόσμο φίλους που γνωρίσατε στο διαδίκτυο και που δεν γνωρίζετε στον πραγματικό κόσμο

22 Όλοι λίγο πολύ ξέρουμε για τον εκφοβισμό στο σχολείο αλλά για τον εκφοβισμό στο διαδίκτυο γνωρίζετε κάτι; Παρόμοιο είναι κυρία, μόνο που εδώ μιλάμε για ηλεκτρονικό εκφοβισμό ! Ακούστε τι έπαθα εγώ…

23 Ένα βράδυ..λίγο πριν κοιμηθώ ήρθε να με καληνυχτίσει η μαμά μου και…

24 Σε βλέπω λίγο σκεπτική σήμερα. Σε απασχολεί κάτι; Ξέρεις πολύ καλά πως ό,τι μου πεις θα μείνει μεταξύ μας και πως θα κάνω ότι μπορώ για να σε βοηθήσω.

25 Ναι,.. είναι κάποιος που κοροϊδεύει την φίλη μου μόλις μπαίνουμε στο chat room. Την αποκαλεί «χοντρή» και άλλα τέτοια άσχημα επίθετα.

26 Να πεις στη φίλη σου ότι μπορεί να αναφέρει την απρεπή συμπεριφορά αυτού του τύπου στον υπεύθυνο του δωματίου συζητήσεων

27 Μην μου πεις! Δεν το ήξερα ότι μπορεί κάποιος να ελέγξει το δωμάτιο συζητήσεων!

28 Ποιος ξέρει τι θα γινόταν αν δεν το έλεγες σε κάποιον ενήλικα!

29 Comic από τον Κωνσταντίνο Β. και Νίκο Τ. Τα ανεπιθύμητα μηνύματα πως σχετίζονται με το θέμα μας;

30 Φίλε κάποιος μου στέλνει παράξενα μηνύματα αλλά δεν θέλω να το πω στη μαμά μου… Να πως έγινε το πράγμα… Comic από τον Κωνσταντίνο Β. και Νίκο Τα.

31 Τι έγινε παιδί μου Σε βλέπω κάπως π αράξεν α.. μήπως έγινε τίποτα; Ε !.. να κάποιος μου στέλνει παράξενα μηνύματα και δεν ξέρω ποιος είναι! Απλός πρέπει να τα αγνοείς και να μην τα δίνεις σημασία Comic από τον Κωνσταντίνο Β. και Νίκο Τα.

32 Μα το διαγράφω κάθε μέρα και το παίρνω ξανά και ξανά! Τότε πρέπει να κάνεις κάτι πιο δραστικό! Βάλτο στη λίστα με τα άχρηστα – junk - μηνύματα Comic από τον Κωνσταντίνο Β. και Νίκο Τα.

33 Απλώς δηλώνεις ως άχρηστο το μήνυμα και μπαίνει σε ξεχωριστό χώρο. Αν ξαναπαραλάβεις μήνυμα από τον ίδιο θα μπει στον χώρο των junk και μετά από λίγο καιρό θα διαγραφεί αυτόματα. Μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο; Πως; Δεν το ήξερα αυτό μαμά! Σε ευχαριστώ! Comic από τον Κωνσταντίνο Β. και Νίκο Τα.

34 Εκτός από ανεπιθύμητα μηνύματα, μπορούν να μας εμφανιστούν και ανεπιθύμητα παράθυρα… εκεί πάντα ζητάτε τη βοήθεια ενός ενήλικα!

35 Νομίζω πως όχι! Εγώ παλιά ήμουνα πολύ κολλημένη με τον υπολογιστή και ακούστε τι έγινε… Θέλω να σας ρωτήσω κάτι…χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή με μέτρο; Comic από τον Ραφαήλ Β. και Χρήστο Κ.

36 Άχ. Γίνεται να μην έρθω μαζί σας; Θα λυπηθεί πολύ η γιαγιά αν δεν σε δει. Μαρία μου. Ακόμη δουλεύεις στον υπολογιστή; Μα έχω να ταΐσω τον γατουλίνο μου στο Η.Υ. και να το βγάλω για βόλτα! Δεν προλαβαίνω… Άσε τον Η.Υ. μπορεί να περιμένει μια ζωή. Όχι, το καταλαβαίνει όταν περάσει η ώρα να τον φροντίσω και αρρωσταίνει. Comic από τον Ραφαήλ Β. και Χρήστο Κ.

37 Έλα,.. άσε το πρόγραμμα. Στην γιαγιά σε περιμένει ένα αληθινό γατάκι! Comic από τον Ραφαήλ Β. και Χρήστο Κ.

38 Αληθινό!..Τέλεια!.. Έκλεισα τον υπολογιστή και πάμε! Comic από τον Ραφαήλ Β. και Χρήστο Κ.

39 Εσείς χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο με μέτρο;

40 Κυρία έχω να σας πω και εγώ κάτι. Σε ακούω Αλεξάνδρα. Κυρία έχω να σας πω και εγώ κάτι. Σε ακούω Αλεξάνδρα. Παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων το επόμενο μας θέμα …. έχει κ άποιος από εσάς να μας πει κάτι; Σε ακούω Αλεξάνδρα. Κυρία εγώ,..εγώ!. Μία μέρα είχα ένα ατυχές γεγονός. Comic από την Ευαγγελία Τα. και Βασιλική Ν.

41 Να! Έμπαινα σε ιστοσελίδες με πειρατικά δεδομένα τα οποία ήταν παράνομα. … ποιο ήταν αυτό το ατυχές γεγονός; Comic από την Ευαγγελία Τα. και Βασιλική Ν.

42 Τι ακριβώς εννοείς με το «πειρατικά»; Μπορείς να το εξηγήσεις στους συμμαθητές σου; Το πειρατικά σημαίνει παράνομα. Για να καταλάβετε οι φίλοι μου με παρέσυραν να μπω για να ακούω και να κατεβάζω δωρεάν τραγούδια Comic από την Ευαγγελία Τ. και Βασιλική Ν.

43 Έτσι εκεί που μια μέρα άκουγα ό,τι μουσική ήθελα…. Οι φίλοι μου είχαν δίκιο εδώ βλέπω και ακούω δωρεάν βίντεο και τραγούδια. Γιατί να πάω να αγοράσω CD του αγαπημένου τραγουδιστή αφού μπορώ να τα έχω όλα εδώ δωρεάν! Comic από την Ευαγγελία Τα. και Βασιλική Ν.

44 Μετά συνειδητοποίησα ότι έκανα κάτι πολύ κακό. Αισθάνθηκα σαν να έκλεβα. Σκέφτηκα πως θα αισθανόμουν εγώ στη θέση ενός από αυτούς τους δημιουργούς και έτσι δεν το ξανάκανα. Αλλά τι έγινε τότε; Comic από την Ευαγγελία Τα. και Βασιλική Ν.

45 Ευχαριστώ κυρία! Μπράβο Αλεξάνδρα, έτσι όπως ακριβώς το είπες: είναι κλοπή. Ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε κάτι χωρίς την άδεια του δημιουργού του. Comic από την Ευαγγελία Τα. και Βασιλική Ν.

46 Να θυμάστε! Δεν χρησιμοποιούμε Προσωπικά δεδομένα ή εργασία των άλλων χωρίς την συγκατάθεσή τους!

47 Κύρια κάποιος μπήκε χτες στο δωμάτιο που συνομιλούσα με τον φίλο μου και ήθελε να μάθει που πηγαίνω τις ελεύθερες μου ώρες δεν του είπα όμως τίποτα, γιατί είναι προσωπικές τέτοιες πληροφορίες Δημήτρη; Γιατί σκύβεις το κεφάλι; Συνέβη κάτι; Comic από τ ην Ζ. Ειρήνη και τον Θορωρή Ζ.

48 Πολύ καλά έκανες Δημήτρη δεν δίνουμε ποτέ σε αγνώστους προσωπικές πληροφορίες… Μπορεί να προσπαθήσει να σε συναντήσει για να σου κάνει κακό. Μήπως φύλαξες το μήνυμα που σου έστειλε; Comic από τ ην Ζ. Ειρήνη και τον Θορωρή Ζ.

49 Όχι. Δεν το σκέφτηκα Comic από τ ην Ζ Ειρήνη και τον Θορωρή Ζ

50 Αν ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο να φυλάξεις το μήνυμα για να έχουμε αποδείξεις σε περίπτωση που είναι κάποιος που επιμένει να ενοχλεί. Μπορούμε ακόμη να εμποδίσουμε όλα τα μηνύματα που προέρχονται από αυτόν όταν ξέρουμε το όνομα σύνδεσής του Comic από τ ην Ζ. Ειρήνη και τον Θορωρή Ζ.

51 Μα το δοκιμάσαμε ήδη αυτό και δεν πέτυχε Comic από τ ην Ζ. Ειρήνη και τον Θορωρή Ζ.

52 Τότε να αλλάξετε δωμάτιο συνομιλίας και να επιλέξετε καινούρια ονόματα σύνδεσης που να μην δηλώνουν κάτι προσωπικό όπως το φύλο ή την ηλικία σας. Μπορείτε να βάλετε για παράδειγμα έναν ήρωα από τα κινούμενα σχέδια π.χ τον Σρεκ. Ωραία ιδέα! Comic από τ ην Ζ. Ειρήνη και τον Θορωρή Ζ.

53 Να θυμάστε ότι οι χρήστες του διαδικτύου δεν είναι πάντα αυτό που δηλώνουν ! Δείτε το ακόλουθο βίντεο για να καταλάβετε!

54 Κυρία εγώ το περασμένο καλοκαίρι έβλεπα μία ταινία. Μέχρι που… Εθισμός στο Διαδίκτυο Ακατάλληλο περιεχόμενο Στο διαδίκτυο υπάρχουν χιλιάδες πληροφορίες! Είναι όλες κατάλληλες για την ηλικία σας; comic από τον Κ. Αθανάσιο και Γεώργιο Β.

55 Μπαμπά ο υπολογιστής μου δείχνει ακατάλληλο περιεχόμενο! Θα το βάλουμε Στο πρόγραμμα φιλτραρίσματός μας και έτσι δεν θα ξαναεμφανιστεί comic από τον Κ. Αθανάσιο και Γεώργιο Β.

56 Κι έτσι το ακατάλληλο περιεχόμενο δεν με ξαναενόχλησε και παίζω ξέγνοιαστος στον υπολογιστή comic από τον Κ. Αθανάσιο και Γεώργιο Β. Μπράβο σου Θανάση. Αναφέρουμε τις ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο στο www.safeline.grwww.safeline.gr

57 Έχουμε κι άλλα που πρέπει να προσέξουμε στο διαδίκτυο; Comic από την Στέλλα Λ. και Κατερίνα Μ. Κυρία εγώ έχω να σας εξομολογηθώ κάτι …

58 Μια μέρα ήμουν πολύ αναστατωμένη με κάτι,… γι’ αυτό το είπα στον πατέρα μου.. Comic από την Στέλλα Λ. και Κατερίνα Μ. Μπαμπά ψάχνοντας για μια συνταγή είδα μια αηδιαστική φωτογραφία. Ήταν ένα κορίτσι που φαίνονταν σχεδόν όλα τα κόκαλα της ! Έλα να δεις !

59 Μην ανησυχείς μπαμπά. Βλέπεις πως μόλις δω κάτι με το οποίο δεν νιώθω άνετα το λέω αμέσως είτε σε εσένα είτε στην μαμά ! Ναι παιδί μου είναι κάποια κορίτσια που πάσχουν από ανορεξία και καταντούν όπως αυτή τη δύστυχη κοπέλα που βλέπεις στην φωτογραφία. Υπάρχουν ιστοσελίδες που παρακινούν νεαρά κορίτσια στην ανορεξία για αυτό πρέπει να είσαι πολύ προσεχτική ! Να μπαμπά κοίτα τον Η\Υ. Πολύ λυπάμαι για την κατάστασή της!!! Comic από την Στέλλα Λ. και Κατερίνα Μ.

60 Και πολύ καλά έκανες και μίλησες στον μπαμπά σου. Μπράβο σου! Και πάντα να κλείνετε τον υπολογιστή όταν βλέπετε κάτι που σας κάνει να νιώθετε άβολα.

61 Τέλος … το ξέρατε ότι το Facebook απαγορεύει την εγγραφή ανήλικων χρηστών κάτω των 13 ετών;

62 Ελπίζω να καταλάβαμε όλοι πόσο σημαντικό είναι: όχι να φοβόμαστε το διαδίκτυο, αλλά να το χρησιμοποιούμε πάντα με ασφαλή τρόπο! Μη ξεχνάτε, το σύνθημά μας είναι «Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο διαδίκτυο»

63 Για την παραγωγή των comics χρησιμοποιήθηκε από τους μαθητές το online διαδικτυακό λογισμικό δημιουργίας comics : www.toondoo.com ΠΗΓΕΣ WWW.SAFERINTERNET.GR www.internet-safety.sch.gr www.internet-safety.sch.gr Κείμενα και μέρος εικόνων: «Ιστορίες για παιδιά και γονείς»,Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Λευκωσία 2010


Κατέβασμα ppt "«Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!» Το Διαδίκτυο είναι αδιαμφισβήτητα ένας καταπληκτικός κόσμος Μάθησης, Επικοινωνίας, Διασκέδασης, Πληροφόρησης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google