Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΛΕΤΙΚΟΥ ΔΙΜΟΡΦΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΜΕΤΑΤΑΡΣΙΚΑ ΟΣΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΣΚΕΛΕΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Μουντράκης Κ., Ηλιόπουλος Κ., Κοίλιας Χ.* και Σ.Κ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΛΕΤΙΚΟΥ ΔΙΜΟΡΦΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΜΕΤΑΤΑΡΣΙΚΑ ΟΣΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΣΚΕΛΕΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Μουντράκης Κ., Ηλιόπουλος Κ., Κοίλιας Χ.* και Σ.Κ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΛΕΤΙΚΟΥ ΔΙΜΟΡΦΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΜΕΤΑΤΑΡΣΙΚΑ ΟΣΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΣΚΕΛΕΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Μουντράκης Κ., Ηλιόπουλος Κ., Κοίλιας Χ.* και Σ.Κ. Μανώλης

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο προσδιορισμός του φύλου στα ανθρώπινα σκελετικά υπολείμματα βασίζεται κυρίως στην πύελο και στο κρανίο, αλλά αυτά δεν είναι συχνά διαθέσιμα. Στόχοι μελέτης: Ι. Ο καθορισμός της έκτασης του φυλετικού διμορφισμού που εμφανίζεται στα μεταταρσικά οστά προκειμένου να καθοριστεί η χρησιμότητά τους στον προσδιορισμό του φύλου σκελετικών υπολειμμάτων Ελληνικού πληθυσμού. ΙΙ. Η ανάπτυξη διαχωριστικών εξισώσεων προσδιορισμού του φύλου από τα βιομετρικά δεδομένα μεταταρσικών οστών από δείγμα σύγχρονου ελληνικού πληθυσμού

3 ΥΛΙΚΑ & ΜΕΘΟΔΟΙ Δείγμα 1595 μεταταρσικών (αριστερά και δεξιά), που αντιστοιχούν σε 186 ενήλικα άτομα (97 άνδρες, 89 γυναίκες). Η μέση ηλικία είναι 57,9 (εύρος: 24–96 χρόνια) και 59,9 (εύρος: 20–99 χρόνια) για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα. Λήφθηκαν 7 μετρήσεις από κάθε μεταταρσικό οστό. Υπολογίστηκαν τα περιγραφικά στατιστικά καθώς και ο φυλετικός δείκτη διμορφισμού (SDI). Ανάλυση δεδομένων χρησιμοποιώντας Διαχωριστική Ανάλυση, από την οποία προήλθαν εξισώσεις προσδιορισμού φύλου για κάθε μεταταρσικό οστό.

4 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Τα μεταταρσικά μπορούν να είναι χρήσιμα οστά για τον προσδιορισμό του φύλου (πιθανότητα από 79,6% μέχρι 90,8%). Αυτή η υψηλή πιθανότητα προκύπτει από διμορφισμό που κυμαίνεται από 6,7%-15,0%. Η μελέτη δείχνει ότι γενικά όλες οι μετρήσεις των ανδρών είναι μεγαλύτερες από εκείνες των γυναικών. Τα αποτελέσματα προτείνουν ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθορίσει το φύλο σε περιπτώσεις όπου τα σκελετικά υπολείμματα είναι αποσπασματικά. Είναι σαφής η χρησιμότητα αυτής της μεθόδου για το πεδίο της Δικαστικής Ανθρωπολογίας. Η έρευνα αυτή συνεχίζεται μελετώντας την δυνατότητα εφαρμογής των εξισώσεων σε αρχαιολογικούς σκελετούς.


Κατέβασμα ppt "ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΛΕΤΙΚΟΥ ΔΙΜΟΡΦΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΜΕΤΑΤΑΡΣΙΚΑ ΟΣΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΣΚΕΛΕΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Μουντράκης Κ., Ηλιόπουλος Κ., Κοίλιας Χ.* και Σ.Κ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google