Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Άγιος Δημήτριος - Μητρόπολη Πριγκίπου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Άγιος Δημήτριος - Μητρόπολη Πριγκίπου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Άγιος Δημήτριος - Μητρόπολη Πριγκίπου
Πορφυροί Αυτοκράτορες

2 Εισαγωγή Τα Πριγκηπόννησα, οι Πριγκήπιοι νήσοι των Βυζαντινών, Δημόνησοι των αρχαίων, είναι εννέα, μόνον τα τέσσερα όμως, η Πρώτη, η Αντιγόνη, η Χάλκη και η Πρίγκηπος, ήταν κατοικημένα.

3 Χάρτης των Πριγκιποννήσων

4 Ιστορικά Στοιχεία Η Πρίγκηπος υπήρξε τόπος εξορίας των Βυζαντινών «δυνατών» (όπως ἡ αυτοκράτειρα Ζωὴ και η κουροπαλάτισσα Άννα Δαλασσηνή, η μητέρα των Κομνηνών κ.α). Το νησί, που ερημωνόταν κατὰ καιροὺς απὸ επιδρομές, ξαναζωντανεύει τὸν 16ο αιώνα με τον συνοικισμό των περιοχών που βρίσκονται γύρω απὸ τον Άγιο Δημήτριο. Απὸ τα μέσα του 19ου αιώνα, τα Πριγκηπόννησα - τα Νησιά, όπως τα λένε οι Πολίτες - μετατρέπονται σταδιακά σὲ θέρετρα της ρωμαίκης κοινωνίας της Πόλης. Θέρετρα μαγευτικά.

5 Ιστορικά Στοιχεία Μέχρι καὶ τὸ 1923 τὰ Πριγκηπόννησα υπάγονται ἱερατικως στην Ιερὰ Μητρόπολη Χαλκηδόνος. Απὸ τὸ 1924 όμως δημιουργείται η Μητρόπολη Πριγκιποννήσων. Ο Μητροπολιτικός Ναὸς του Αγίου Δημητρίου θεμελιώνεται το πάνω στα ερείπια βυζαντινού ναΐσκου.

6 Εξωτερική περιγραφή του Ναού
Είναι εντυπωσιακὸ πέτρινο κτίσμα, μια τρίκλιτη βασιλική, με τρείς εισόδους και ανοιχτή καμαρωτή στοά στην πρόσοψη και στα δύο πλάγια. Την κόγχη του Ιερού την είχαν ιστορήσει καλόγεροι αγιορείτες και η αργυρή επένδυση της εικόνας του Αγίου Δημητρίου χρονολογείται στα 1800, όπως αναφέρει ὁ Μήλλας Το τριώροφο πέτρινο κτήριο του σχολείου στον αυλόγυρο του ναού, που σήμερα παραμένει κλειστό, είναι κτίσμα του 1910.

7 Ο Άγιος Δημήτριος, η Μητρόπολη της Πριγκήπου, μετά την ανακαίνιση

8 Πηγές http://www.impringiponnison.org/pnisia.htm

9 Εργάστηκαν Παύλου Γαλάτεια Μπάρου Ιωάννα Τηλκερίδου Ελευθερία


Κατέβασμα ppt "Άγιος Δημήτριος - Μητρόπολη Πριγκίπου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google