Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Όλγα Κλάδη Β΄2 Αρχαία Ελληνική Γραμματεία Υπεύθυνη καθ.: Ελ. Γκόνου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Όλγα Κλάδη Β΄2 Αρχαία Ελληνική Γραμματεία Υπεύθυνη καθ.: Ελ. Γκόνου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Όλγα Κλάδη Β΄2 Αρχαία Ελληνική Γραμματεία Υπεύθυνη καθ.: Ελ. Γκόνου
Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Ο θεός Ύπνος Όλγα Κλάδη Β΄2 Αρχαία Ελληνική Γραμματεία Υπεύθυνη καθ.: Ελ. Γκόνου

2 Ο θεός Ύπνος Ο θεός Ύπνος σύμφωνα με τους Αρχαίους Έλληνες είναι γιος της Νύχτας και του Ερέβους. Τον φαντάζονταν νέο, ωραίο, με φτερά στους ώμους, να αποκοιμίζει τους κουρασμένους καθώς τους ραντίζει με ένα κλαδί μουσκεμένο από τη δροσιά της λήθης ή καθώς τους ποτίζει από ένα κέρας υπνωτικούς χυμούς ή απλά κουνώντας τα φτερά του.

3 Η δύναμη του Θεού Ύπνου Η δύναμη του θεού Ύπνου είναι πολύ μεγάλη. Μπορεί να κοιμίσει όλους τους θεούς και όλους τους ανθρώπους. Μάλιστα κοίμισε ακόμα και τον αρχηγό των θεών, τον Δία, παρά τη θέλησή του, ύστερα από πιέσεις της θεάς Ήρας η οποία ήθελε να επηρεάσει την εξέλιξη του Τρωικού Πολέμου. Η Ήρα επισκέπτεται τον Ύπνο στη Λήμνο πού κατοικούσε. Τον προσφωνεί «άνακτα» (άρχοντα, βασιλιά) όλων των θεών και των ανθρώπων, για να τον πείσει, αλλά ο Ύπνος το σκέφτεται να τα βάλει με τον Δία, διότι είχαν προηγούμενα από το παρελθόν. Πείθεται να το κάνει, αφού όμως πρώτα η Ήρα του ορκίστηκε να τον παντρέψει με μία από τις νεότερες Χάριτες, την γλυκιά Πασιθέη, πού τόσο επιθυμούσε. Ο Ύπνος με την Ήρα αναχωρούν μαζί για να βρουν το Δία. Η Ήρα σκορπάει στην καρδιά του Δία «γλυκιά αγάπη και επιθυμία» και ο Ύπνος μεταμορφωμένος σε πουλί, τον αποκοιμίζει. Να σημειώσουμε ότι η Πασιθέη είναι η θεά της χαλάρωσης και της ξεκούρασης, και έτσι καταλαβαίνουμε γιατί είναι τόσο πολύ επιθυμητή στον θεό Ύπνο !

4 ΤΙ «ΛΕΝΕ» ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΝΟ…

5 Αριστοτέλης, Περί της καθ' ύπνον μαντικής, Κεφ. Α
Αριστοτέλης, Περί της καθ' ύπνον μαντικής, Κεφ. Α "λέγουσι γούν καί τών ιατρών οι χαρίεντες ότι δεί σφόδρα προσέχειν τοίς ενυπνίοις"

6 Αριστοτέλης, Περί της καθ' ύπνον μαντικής, Κεφ. Β
"τεχνικώτατος δ΄ εστί κριτής ενυπνίων όστις δύναται τας ομοιότητας θεωρείν"

7 Όμηρος, Ιλιάδα, Ξ "Ύπνος άναξ πάντων τε θεών πάντων τ’ ανθρώπων"

8 Όμηρος, Ιλιάδα, Α 63 "Και γαρ τ' όναρ εκ Διός εστίν"

9 Πηγές http://psi-gr.tripod.com/sleep_anc_gr.htm
thesecretrealtruth.blogspot.com olympia.gr peri-planomenos.blogspot.com mythiki-anazitisi.blogspot.com

10

11


Κατέβασμα ppt "Όλγα Κλάδη Β΄2 Αρχαία Ελληνική Γραμματεία Υπεύθυνη καθ.: Ελ. Γκόνου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google