Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κολπική Μαρμαρυγή σε «εύθραυστους» ηλικιωμένους

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κολπική Μαρμαρυγή σε «εύθραυστους» ηλικιωμένους"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κολπική Μαρμαρυγή σε «εύθραυστους» ηλικιωμένους
Μεσίσκλη Θεώνη MD Καρδιολόγος – Ηλεκτροφυσιολόγος Metropolitan Hospital

2 Γυναίκα 85 ετών, προσήλθε στο νοσοκομείο λόγω πτώσης με επακόλουθο κάταγμα στον καρπό. Πρόκειται για υπερτασική ,με ΣΔ, υπερλιπιδαιμική ασθενή, με ΧΝΑ (Cr: 2,1 mg/ dl), 60 Kg. Από έτους παρουσιάζει ήπια γνωστική δυσλειτουργία και άλλες δύο πτώσεις, χωρίς απώλεια των αισθήσεων. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ΚΜ με ικανοποιητική συχνότητα. ΑΠ: 150/70 mmHg. Ποιά αγωγή είναι προτιμότερο να προταθεί στην ασθενή κατά την έξοδό της; Α. Aσπιρίνη ( mg /day) Β. Sintrom (στόχος INR: ) Γ. DOACs (rivaroxaban ή abixaban ή dabigratan) Δ. Καμία αγωγή λόγω κινδύνου αιμορραγίας

3 Η σχέση της κολπικής μαρμαρυγής (ΚΜ) με τα γηρατειά είναι αμφίδρομη
Η σχέση της κολπικής μαρμαρυγής (ΚΜ) με τα γηρατειά είναι αμφίδρομη. Πολλές επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η επικράτηση και η επίπτωση της ΚΜ αυξάνει απότομα μετά τα 65 ηλικιακά χρόνια, ενώ πάνω από το 10% των ασθενών πάνω από 85 χρόνων έχουν κλινική ΚΜ.

4 ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αν υπολογιστεί και ο αριθμός των ηλικιωμένων που παραμένουν ασυμπτωματικοί μέχρι την τυχόν εμφάνιση κάποιου εγκεφαλικού επεισοδίου, ο πραγματικός αριθμός των πασχόντων είναι ακόμη μεγαλύτερος. Η αύξηση του πληθυσμού των ηλικιωμένων σε όλο τον πλανήτη, το πρόβλημα παίρνει τεράστιες διαστάσεις (σε ιατρικό,οικονομικό και ηθικό επίπεδο).

5 Cardiac aging and heart disease in humans
Marja Steenman 1 and Gilles Lande2 Biophys Rev Apr; 9(2): 131–137.

6 Η γήρανση είναι μια ετερογενής διαδικασία
Η γήρανση είναι μια ετερογενής διαδικασία. Αν και κάποιοι ηλικιωμένοι παραμένουν υγιείς και ενεργοί μέχρι τα βαθειά γεράματα, άλλοι είναι ασθενικοί, με πολλαπλές χρόνιες ασθένειες, αναπηρίες και προοδευτική απώλεια της αυτονομίας τους. Ο όρος ευθραυστότητα (frailty) χρησιμοποιείται για αυτούς τους ανθρώπους και είναι το στάδιο της αυξημένης ευαλωτότητας σε στρεσογόνους παράγοντες για την υγεία, με αποτέλεσμα τα μειωμένα αποθέματα όλων των συστημάτων (συνήθως αφορά ηλικιωμένους).

7 Υπολογίζοντας την ευθραυστότητα μπορούμε να κατανοήσουμε τη βιολογική ηλικία
Αυτός ο δείκτης είναι καλύτερος προγνωστικός παράγοντας της θνησιμότητας από την χρονολογική ηλικία.

8

9 Clinical Frailty Scale
ταξινομεί τα άτομα από το 1-9, με score ≥7 να είναι δείκτης σοβαρής ευθραυστότητας.

10 Implications of Frailty in Elderly Patients with
Electrophysiological Conditions- Bibas et al JACK CLINICAL ELECTROPHYSIOLOGY 2016

11 Implications of Frailty in Elderly Patients with
Electrophysiological Conditions- Bibas et al JACK CLINICAL ELECTROPHYSIOLOGY 2016

12 Implications of Frailty in Elderly Patients with
Electrophysiological Conditions- Bibas et al JACK CLINICAL ELECTROPHYSIOLOGY 2016

13 Συχνά συνυπάρχουν… Άνοια Τάση για πτώσεις ΧΝΑ Αναιμία Υπέρταση
Διαβήτης Γνωστικές διαταραχές

14

15

16

17 igure 1 shows how the benefit
Antithrombotic therapy in the elderly: expert position paper of the European Society of Cardiology Working Group on Thrombosis Felicita Andreotti European Heart Journal (2015) 36, 3238–3249 igure 1 shows how the benefit associated with anticoagulants—expressed as freedom from death, ischaemic stroke, and intracranial haemorrhage (ICH)—runs parallel with increasing embolic risk, even in those at higher bleeding risk (HAS-BLED ≥3, of which age ≥65 is a key determinant). The use of such integrated estimates of benefits and risks may avoid undertreatment based on perceived bleeding risk alone 17

18 Εκτός, εάν ο κίνδυνος αιμορραγίας είναι πολύ μεγάλος η αντιπηκτική αγωγή απαιτείται για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου σε ηλικιωμένους ασθενείς με ΚΜ • Αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μόνο σε ασθενείς που αρνούνται να πάρουν αντιπηκτικά και έχουν συνυπάρχουσα αγγειακή νόσο Είναι απαραίτητο να αναγνωριστούν αυτοί οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για αιμορραγία.(π.χ. αυξημένη πίεση, ταυτόχρονη χρήση από μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, κατάχρηση αλκοόλ κ.α.) με σκοπό να μειώσουμε τον κίνδυνο. Για να μειώσουμε τον κίνδυνο της γαστρεντερικής αιμορραγίας στους ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτικά, το VKA πρέπει να ελέγχεται τακτικά. Σε περίπτωση θεραπείας με DOACs η δόση πρέπει να δίνεται βάση της ηλικίας , βάρους και της κάθαρσης της κρεατινίνης.

19 Η ευθραυστότητα μόνη της δεν πρέπει να είναι αντίθετη με την χρήση αντιπηκτικών, αλλά μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε αυτόν τον πληθυσμό. Σε ασθενείς με κίνδυνο για συχνές πτώσεις με CHADS2 score ≥3, το ευεργετικό αποτέλεσμα της αντίπηξης είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο για ενδοκράνια αιμορραγία. Σε αντίθεση με CHADS2 score <2 και συχνές πτώσεις η αντιπηκτική αγωγή πρέπει να αποφευχθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι λογικό να προτείνουμε DOACs αντί για VKA. Το να μειωθεί η πίεση σε προτεινόμενους στόχους (<160/90 mmHg, προτιμότερα <140/90 mmHg, όταν είναι ανεκτό) είναι υποχρεωτικό σε ηλικιωμένους ασθενείς με ΚΜ.

20 Διαδερμική σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου
90% των θρόμβων προέρχονται από το ωτίο Αντένδειξη ή άρνηση για αντιπηκτικά αγωγή; Υπάρχει εναλλακτική λύση… με καλά αποτελέσματα!

21 Άλλες θεραπείες Έλεγχος ρυθμού έναντι ελέγχου συχνότητας.
Βηματοδότηση (συχνή νόσος φλεβοκόμβου) Κατάλυση (ablation) της ΚΜ Κατάλυση ΚΚΚ και βηματοδότηση

22

23 Θα προτείνουμε το Β (με καλή ενημέρωση του ασθενή και του περιβάλλοντός του).
Γιατί η θεραπείες σε αυτό τον πληθυσμό θέλουν περισσότερη γνώση και μεγαλύτερη ευαισθησία…

24 ευχαριστώ για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "Κολπική Μαρμαρυγή σε «εύθραυστους» ηλικιωμένους"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google