Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ειρ. Χριστοδούλου, Ι. Βοσκάκης, Μ. Τσολάκης, Δ. Μπαμπαλής, Χ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ειρ. Χριστοδούλου, Ι. Βοσκάκης, Μ. Τσολάκης, Δ. Μπαμπαλής, Χ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΚΤΟΜΗ ΣΤΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ: Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ
Ειρ. Χριστοδούλου, Ι.Βοσκάκης, Μ.Τσολάκης, Δ.Μπαμπαλής, Χ.Πωγωνίδης, Ε.Ξενοδοχίδου, Δ.Γυμνόπουλος Χειρουργική Κλινική, Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, Θράκη

2 EIΣΑΓΩΓΗ Ο εξοπλισμός, τα εργαστήρια και η ύπαρξη
εξειδικευμένων τμημάτων και εξετάσεων, που αποτελούν εργαλεία στα χέρια του ιατρού, δεν είναι διαθέσιμα σε όλα τα Νοσοκομεία. O θυρεοειδικός καρκίνος δεν αντιμετωπίζεται με την ίδια στρατηγική σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας.

3 EIΣΑΓΩΓΗ Οι χειρουργικές επεμβάσεις που εκτελούνται σε κάθε Νοσοκομείο σήμερα έχουν μεγαλύτερη σχέση με την διαθεσιμότητα κλίνης σε εντατική μονάδα, παρά με τη διαθεσιμότητα εξειδικευμένων εξετάσεων.

4 EIΣΑΓΩΓΗ Με βάση τα παραπάνω πολλά επαρχιακά Νοσοκομεία εκτελούν
θυρεοειδεκτομές, ανεξάρτητα από την ύπαρξη υποψίας καρκίνου προεγχειρητικά. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι καλής πρόγνωσης όταν είναι καλά διαφοροποιημένος και γενικά θεωρείται θεραπεύσιμος όταν εκτελείται ολική θυρεοειδεκτομή.

5 EIΣΑΓΩΓΗ Το ιστορικό, η κλινική εξέταση και η αναρρόφηση με λεπτή βελόνη θεωρούνται γενικά στοιχειώδης έλεγχος στη χειρουργική του θυρεοειδούς. Ωστόσο, η FNA συχνά παρακάμπεται σε Νοσοκομεία της Επαρχίας.

6 EIΣΑΓΩΓΗ Η ολική θυρεοειδεκτομή σε συνδυασμό με την πλήρη καταστολή της TSH θεωρείται επαρκής θεραπεία για Μικρά ενδοθυρεοειδικά θηλώδη Θηλώδη μικρού μεγέθους Μη διηθητικά μικρά θυλακιώδη καρκινώματα

7 EIΣΑΓΩΓΗ Μεγάλα ενδοθυρεοειδικά θηλώδη Εξωθυρεοειδικά θηλώδη
Διηθητικά θυλακιώδη απαιτούν ολική θυροειδεκτομή και χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου.

8 ΣΚΟΠΟΣ Η εργασία αυτή περιγράφει τις συνθήκες και τις προδιαγραφές της χειρουργικής του θυρεοειδικού καρκινώματος στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο της Κομοτηνής.

9 ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΙ Αναδρομική μελέτη Φάκελοι ασθενών Πρακτικά χειρουργείου
Ιστολογικές εξετάσεις Αρχείο τακτικών εξωτερικών ιατρείων

10 ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΙ 46 περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς σε 12 έτη( 32 γυναίκες,14 άνδρες). Μέση ηλικία 61 έτη. Προεγχειρητικά έγινε υπερηχογράφημα και μέτρηση θυρεοειδικών ορμονών Με Σπινθηρογράφημα είχαν ελεγχθεί σχεδόν όλοι οι ασθενείς (36) Αξονική τομογραφία έγινε σε αρκετές περιπτώσεις (27) πάντα μετά το υπερηχογράφημα. Η αντιμετώπιση ήταν ολική θυρεοειδεκτομή σε όλες τις περιπτώσεις.

11 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η επιλεκτική λεμφαδενεκτομή εφαρμόσθηκε σε 17 περιπτώσεις, ενώ η τροποποιημένη κάθαρση του τραχήλου δεν εφαρμόσθηκε σε καμία περίπτωση.

12 Λεμφαδενεκτομή κεντρικού διαμερίσματος

13 Διεθνής ορολογία Limited lymphadenectomy
Central compartment lymphadenectomy Αnterior compartment lymphadenectomy Selective neck dissection

14 ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΙ Ιστολογική διάγνωση του καρκίνου προέκυψε ως
. Τυχαίο εύρημα μικρο-καρκίνωμα (42%), Προ-εγχειρητική υποψία (ψυχρός όζος) (35%) Διεγχειρητική διάγνωση( 23%) με βάση τα μακροσκοπικά χαρακτηριστικά του όγκου και το ιστορικό του ασθενούς.

15 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Μετεγχειρητική νοσηρότητα
Μετεγχειρητική θνητότητα Μετεγχειρητική νοσηρότητα 1 περίπτωση με επιμένουσα υπασβεστιαιμία, η οποία τελικά αποκαταστάθηκε

16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Ο ρόλος της αξονικής τομογραφίας τραχήλου στην επαρχία
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Ο ρόλος της αξονικής τομογραφίας τραχήλου στην επαρχία Η αξονική τομογραφία του τραχήλου σε 27 περιπτώσεις ακολούθησε προηγούμενο υπερηχογράφημα στο σύνολο των περιπτώσεων χρησίμευσε για την ανίχνευση μη επιφανειακών διογκωμένων λεμφαδένων.

17 Αποτελέσματα Απεικονιστική Παρακολούθηση
Η απεικονιστική παρακολούθηση των ασθενών μας έγινε με αξονική τομογραφία και υπερηχογράφημα και εφαρμόσθηκε μόνο στα καλά διαφοροποιημένα καρκινώματα ( 38 περιπτώσεις). 4 περιπτώσεις(διηθητικά θυλακιώδη) παραπέμφθηκαν σε ειδικά κέντρα).

18 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ H επιλεκτική λεμφαδενεκτομή σε διαγνωσμένο καρκίνο ή σε σοβαρή πιθανότητα καρκίνου αποτελεί ασφαλή τακτική, ανεξάρτητα από τις δυνατότητες του κέντρου που υποδέχεται τον καρκίνο.

19 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Ριζικότερες θυρεοειδεκτομές και
Αυτονομία για την παρακολούθηση μόνο σε μικρού κινδύνου καρκινώματα είναι η λύση για το χειρουργό ενός Επαρχιακού Νοσοκομείου.

20 Συζήτηση Ενώ η ολική θυρεοειδεκτομή συχνά εκτελείται και σε ασθενείς με πολυοζώδη βρογχοκήλη, στην περίπτωση που υπάρχει καρκίνος ή σοβαρή πιθανότητα καρκίνου τοπικός λεμφαδενικός καθαρισμός γενικά συνιστάται. Gregory P.Sadler John Radcliffe Hospital Headington,OXFORD,UK 2006, The Thyroid Gland

21 Στο μυελοειδή καρκίνο η χειρουργική είναι η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι λεμφαδενικός καθαρισμός του κεντρικού διαμερίσματος ενώ αμφοτερόπλευρος καθαρισμός τραχήλου συνιστάται σε όγκους που εκτείνονται από τη μεσότητα του θυρεοειδούς ή υψηλότερα, κατάσταση που είναι συχνή ( C.Scollo,France,2003). 3-10%

22 P<0.40 Kaplan-Meier survival for patients with papillary thyroid carcinoma and nodal metastasis based on treatment of the neck.

23 Μελέτη επί 2097 ασθενών έδειξε ότι το όφελος του λεμφαδενικού καθαρισμού τραχήλου δεν είναι το ίδιο για όλους τους ασθενείς με θηλώδες καρκίνωμα και γι αυτό δεν απαιτείται σε όλους αλλά μόνο επί ενδείξεων. Η περιορισμένη λεμφαδενεκτομή θεωρείται επαρκής για μη εκτεταμένη νόσο. Neil Bhattacharyya, MD Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 2003

24 Λεμφαδένας φρουρός και θυρεοειδής
Υπάρχουν εργασίες που υποστηρίζουν την δυνατότητα ανεύρεσης λεμφαδένα φρουρού και αποφυγή περιττού λεμφαδενικού καθαρισμού του τραχήλου.

25 H.Takami ( Japan).Detection of sentinel lymph nodes in patients with thyroid cancer( Asian Journal of Surgery,2003).

26

27 Ευχαριστώ


Κατέβασμα ppt "Ειρ. Χριστοδούλου, Ι. Βοσκάκης, Μ. Τσολάκης, Δ. Μπαμπαλής, Χ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google