Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ

2 Ορισμός Αλγόριθμος είναι μία σειρά από πεπερασμένου πλήθους συγκεκριμένες ενέργειες, τις οποίες εάν εκτελέσω με τη σειρά σε πεπερασμένο χρόνο, θα έχω λύση στο πρόβλημα μου. Αλγόριθμος είναι η ακριβής περιγραφή μιας σειράς βημάτων που απαιτούνται για την επίλυση ενός προβλήματος. Μία συνταγή φαγητού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας αλγόριθμος.

3 Στην επίλυση προβλημάτων μέσω αλγορίθμων, υπάρχουν τρεις (3) διαφορετικοί διακριτοί ρόλοι:
Ο λύτης, αυτός που καλείται να αντιμετωπίσει • το πρόβλημα σχεδιάζοντας τον αλγόριθμο. Ο εκτελεστής, αυτός που εφαρμόζει πιστά τις εντολές του αλγορίθμου που έφτιαξε ο λύτης. Ο χρήστης, αυτός που ενεργοποιεί τον αλγόριθμο, καλώντας τον εκτελεστή να λύσει, όποτε θέλει, το πρόβλημα.

4 Χαρακτηριστικά αλγορίθμων
Ένας αλγόριθμος έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά: Καθοριστικότητα Κάθε ενέργεια είναι αυστηρά καθορισμένη. Περατότητα Κάθε αλγόριθμος τελειώνει μετά από κάποιον αριθμό βημάτων. Αποτελεσματικότητα Κάθε εντολή του αλγόριθμου είναι διευπώνεται και εκτελείται με σαφήνεια και ακρίβεια σε πεπερασμένο χρόνο. Είσοδο Κάθε αλγόριθμος δέχεται ένα σύνολο μεταβλητών εισόδου. Έξοδο Κάθε αλγόριθμος οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα.

5 Σειριακοί λέγονται οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούν μία κεντρική μονάδα επεξεργασίας και οι εντολές τους εκτελούνται σε σειρά η μία μετά την άλλη. Παράλληλοι χαρακτηρίζονται οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούν πολλαπλές κεντρικές μονάδες επεξεργασίας όπου ορισμένες ή μία σειρά από εντολές εκτελούνται παράλληλα (ταυτόχρονα).

6 Σειριακός τρόπος εκτέλεσης εντολών
Σειριακός τρόπος εκτέλεσης εντολών Έχουμε 4 καουμπόης που πρέπει να σκάψουν ένα χαντάκι 100μ. Επειδή έχουν όμως ένα φτυάρι μόνο είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν ένας, ένας. Στην αρχή ο πρώτος καουμπόη θα σκάψει τα πρώτα 25 μ, μετά ο δεύτερος τα επόμενα 25, ο τρίτος τα προτελευταία 25 και στο τέλο ο τέταρτος τα τελευταία 25μ. 100m

7 Παράλληλος τρόπος εκτέλεσης εντολών
Παράλληλος τρόπος εκτέλεσης εντολών Οι 4 καουμπόης που πρέπει να σκάψουν το χαντάκι 100μ έχουν τώρα 4 φτυάρια. Αυτό σημαίνει ότι αντί να περιμένει ο καθένας τη σειρά του μπορούν να δουλέψουν ταυτόχρονα και άρα γρηγορότερα. Έτσι ο καθένας σκάβει το κομμάτι του και τελειώνουν γρηγορότερα. 100m

8

9 Y=(5+3)*(2+1) Y= 8*(2+1) Y= 8*3 Y= 24 Y=(5+3)*(2+1) Y= 8*3 Y= 24

10 Η αναπαράσταση των αλγορίθμων
μπορεί να πραγματοποιηθεί με: Φυσική γλώσσα όπου η αναπαράσταση γίνεται με την ομιλούμενη γλώσσα, μέσω της οποίας περιγράφονται τα βήματα επίλυσης του προβλήματος. Ωστόσο, με τη φυσική γλώσσα μπορούν να παρατηρηθούν ασάφειες στις οδηγίες. Ψευδοκώδικα ή ψευδογλώσσα η οποία είναι μια υποθετική γλώσσα για την αναπαράσταση αλγορίθμων με στοιχεία από κάποιες γλώσσες προγραμματισμού, παραλείποντας λεπτομέρειες που δεν είναι ουσιαστικές για την ανθρώπινη κατανόηση του αλγορίθμου. Γλώσσα προγραμματισμού η οποία είναι μια τεχνητή γλώσσα, που έχει αναπτυχθεί για να δημιουργεί ή να εκφράζει προγράμματα για τον υπολογιστή. Η αναπαράσταση των αλγορίθμων με γλώσσα προγραμματισμού μπορεί να γίνει είτε με οπτικές είτε με κειμενικές γλώσσες προγραμματισμού. Μεθοδολογίες διαγραμματικής αναπαράστασης αλγορίθμων όπως είναι το διάγραμμα ροής, όπου η περιγραφή και η αναπαράσταση των αλγορίθμων γίνεται με τη χρήση γεωμετρικών σχημάτων - συμβόλων, όπου το καθένα δηλώνει μια συγκεκριμένη ενέργεια ή λειτουργία.

11 Τα κυριότερα χρησιμοποιούμενα γεωμετρικά σχήματα- σύμβολα στα διαγράμματα ροής είναι τα ακόλουθα:
Η έλλειψη, που δηλώνει την αρχή και το τέλος του αλγορίθμου. Το πλάγιο παραλληλόγραμμο, που δηλώνει είσοδο ή έξοδο στοιχείων. Το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, που δηλώνει την εκτέλεση μιας ή περισσότερων πράξεων. Ο ρόμβος, που δηλώνει μία ερώτηση με δύο εξόδους για απάντηση. Στα διαγράμματα ροής, εκτός των παραπάνω σχημάτων, χρησιμοποιείται και το βέλος, το οποίο δείχνει τη ροή εκτέλεσης του αλγορίθμου.

12 Παράδειγμα 2.7. Να αναπτυχθεί αλγόριθμος με φυσική γλώσσα, με διάγραμμα ροής και με ψευδογλώσσα, ο οποίος θα διαβάζει τις τιμές δύο μεταβλητών και θα αντιμεταθέτει το περιεχόμενό τους. Στη συνέχεια θα εμφανίζει ως αποτέλεσμα το περιεχόμενο των μεταβλητών μετά την αντιμετάθεση. Να εκτελεστεί ο αλγόριθμος για τις τιμές 8 και 12.

13 THANK YOU!


Κατέβασμα ppt "ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google