Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ γ.γ Ε.Ε.Κ.Ε

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ γ.γ Ε.Ε.Κ.Ε"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ γ.γ Ε.Ε.Κ.Ε
Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΝΈΟ ΜΟΝΤΕΛΟ Π.Φ.Υ Ο ΡΟΛΟΣ ΣΤΙΣ ΤΟ.Μ.Υ & Π.Ε.Δ.Υ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ γ.γ Ε.Ε.Κ.Ε

2 ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.

3 ΠΥΛΩΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΟ α] Ε.Σ.Υ β] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΝΟΣΟΣΚΟΜΕΙΑ γ] ΠΕΔΥ δ] ΤΟΜΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟ α] ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ –ΚΛΙΝΙΚΕΣ β] ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ γ] ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ δ] ΙΑΤΡΕΙΑ

4 ΠΥΛΩΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ –Π.Ε.Δ.Υ
ΠΥΛΩΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ –Π.Ε.Δ.Υ Ιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ιατροί ΠΕΔΥ [πρώην ΙΚΑ]. Κάποιοι πλήρους και αποκλειστικής και κάποιοι με πλήρη αλλά όχι αποκλειστική απασχόληση έως τον 12/2018 [ασφαλιστικά μέτρα]. Πανεπιστημιακοί-Στρατιωτικοί με όχι αποκλειστική απασχόληση αλλά και με επιπλέον υποχρεώσεις και άλλο μισθολογικό καθεστώς.

5 ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Π.Φ.Υ Ιδιωτικά νοσοκομεία –κλινικές ως επί το πλείστον συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ,με αμοιβή μέσω Κ.Ε.Ν Διαγνωστικά κέντρα- Πολυϊατρεία -Ιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ για ιατρικές πράξεις και αμοιβόμενοι με το κρατικό –ασφαλιστικό τιμολόγιο ,μείον την έκπτωση [rebate] και την επιστροφή [clawback]. Ιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ μόνο για κλινική εξέταση [επίσκεψη ιατρείου ] [10 ε -200/μηνα]

6 Π.Φ.Υ Πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το σύστημα υγείας.
Πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το σύστημα υγείας. Διακήρυξη της Alma-Ata[1978] του Π.Ο.Υ και στοχεύει στον αναπροσανατολισμό των στόχων του τομέα υγείας των κρατών και την στροφή προς την Π.Φ.Υ ,με βάση τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας ,αποδίδοντας μια δέσμη βασικών υπηρεσιών υγείας σε όλο τον πληθυσμό. Βασικό σημείο εκκίνησης υπήρξε η διαπίστωση ότι ξοδεύονται πολλά για λιγότερο αποτέλεσμα . Δηλαδή υπήρξε η εκτίμηση ότι στην Ευρώπη τα τελευταία 100 χρόνια η βελτίωση της νοσηρότητας-θνησιμότητας δεν υπήρξε ανάλογη των προσδοκιών με βάσει τα δαπανηθέντα ποσά. Επίσης ότι οι δαπάνες για τα συστήματα υγείας παρότι μεγάλες ,δεν επαρκούν για την κάλυψη του πληθυσμού. ΣΥΝΕΠΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.

7 Π.Φ.Υ-ΕΛΛΑΔΑ [παρελθόν]
Οικογενειακοί ιατροί του ΙΚΑ [1934]. Ιδιώτες ιατροί συμβεβλημένοι με τα διάφορα ασφ. Ταμεία Πολυιατρεία του ΙΚΑ [ πλειονότης των ειδικοτήτων][καινοτόμες υπηρεσίες όπως κέντρο μάνας και παιδιού, οδοντιατρικές ,προσθετικές εργασίες , παιδο-ψυχιατρικό κ.α] Κέντρα υγείας αγροτικού και αστικού τύπου. Εξ. Ιατρεία νοσοκομείων.

8 Π.Φ.Υ-ΕΛΛΑΔΑ [σήμερα] ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ
Κατακερματισμός των παρεχομένων υπηρεσιών [συμμ.στις εξετάσεις, θεση νοσηλείας]από τα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία και μάλιστα με διαφορετική ποιότητα [ευγενή και μη ταμεία] ,που ως ένα βαθμό οφειλόταν και στις διαφορετικές αμοιβές αλλά & εισφορές των ασφαλισμένων. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙ ΕΟΠΥΥ Ενιαίο σύστημα με καθολική πρόσβαση των ασφαλισμένων στους συμβεβλημένους ιατρούς ,αλλά και με κοινή συμμετοχή 15% στα παρακλινικά και 25% στα φάρμακα. Να σημειωθεί ότι χάθηκε το 10% για πολλές χρόνιες παθήσεις ,αλλά επίσης να σημειωθεί το 0% για τους απολέσαντες το ΕΚΑΣ. Πρόβλημα του συστήματος η μειωμένη η και μηδενική συμμετοχή ιατρών στο σύστημα ιδίως στην επαρχία [μειωμένο κίνητρο] .Επίσης η γρήγορη συμπλήρωση του plafond από πολλούς ιατρούς ειδικοτήτων με μεγάλη ζήτηση [ραντεβού]

9 Π.Φ.Υ-ΕΛΛΑΔΑ [μέλλον] ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ-ΤΟ.Μ.Υ ΕΟΠΥΥ

10 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ Πράγματι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξανόμενη ροή σφαλισμένων από το επίπεδο της α/θμιας φροντίδας απ’ευθείας προς την β’ και γ’/θμια , με πρόκληση αυξημένου φόρτου εργασίας σε αυτήν και απομάκρυνση από το βασικό αντικείμενο της. ΑΝΕΧΕΙΑ? ΚΛΕΙΣΙΜΟ-ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΩΝ ΙΚΑ ? ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΗ –ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΑΠΌ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ?

11 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ-ΗΘΜΟΣ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ-ΗΘΜΟΣ Πράγματι θα πρέπει να υπάρξει ένας φραγμός ελεύθερης προσέλευσης ασφαλισμένων στο β΄ και γ΄/θμιο επίπεδο παροχής υγείας. Μετά από παραπομπή ιατρών της α΄/θμιας φροντίδας του Εθνικού Συστήματος Υγείας που πρέπει να περιλαμβάνει τους δημόσιους λειτουργούς αλλά και τους ιδιώτες ιατρούς. ΑΛΛΩΣΤΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ [?] ΑΠΌ ΟΠΟΙΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΑΝ ΑΣΚΕΙΤΑΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ .

12 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ Μνημονιακή υποχρέωση από παλαιότερα.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ Μνημονιακή υποχρέωση από παλαιότερα. Η θέσπιση του οικογενειακού ιατρού δείχνει να μας εναρμονίζει με τις προηγμένες δυτικές χώρες με υψηλούς δείκτες υγείας. Παραγνωρίζουμε βέβαια ότι αυτοί οι καλοί δείκτες σχετίζονται και με την υιοθέτηση πιο υγιεινού τρόπου ζωής [ άσκηση –όχι κάπνισμα κ.ά] . Είναι λοιπόν και ζήτημα Παιδείας και όχι μόνον Συστήματος Υγείας. ΔΗΛΑΔΗ Π.Φ.Υ =ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ? Ο ειδικός ιατρός της γειτονιάς ΠΦΥ δεν κάνει? Και μάλιστα υψηλότερου επιπέδου για το γνωσιακό του αντικείμενο? [προκλητή ζήτηση…]

13 BRAIN DRAIN Χαιρετίζω και σέβομαι την πρόσφατη δήλωση του κου Πρωθυπουργού για την προσπάθεια που πρέπει να γίνει για την αναστροφή του brain drain και μάλιστα εκτιμά ότι η δημιουργία του οικογενειακού ιατρού είναι θετική προς αυτή τη κατεύθυνση. Δεν έχουμε περίσσεια γεν. ιατρών για να έρθουν από τα ξένα. Οι προσκλήσεις από το εξωτερικό αφορούν ιατρούς ειδικοτήτων και συχνά εξειδικευμένους. Στο σχέδιο νόμου υπήρχε αναφορά για 1 καρδιολόγο σε πληθυσμό . Δηλαδή σε όλη τη χώρα. Ευτυχώς έχει απαλειφθεί από το νομοσχέδιο ,όμως φαίνεται ότι είναι στο μυαλό κάποιων . ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ BRAIN DRAIN ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ.

14 GATE KEEPING Νομίζω είναι σαφές ότι όλοι συμφωνούμε για το gatekeeping [ηθμός] προς τη β΄ & γ΄/θμια υγεία . Όμως αυτό πού απορρέει από το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ , είναι το gatekeeping προς τους ειδικούς ιατρούς της ΠΦΥ [ιατροί γειτονιάς]. Αυτό βρίσκει αντίθετο τη μεγάλη μάζα του ιατρικού κόσμου. Ακόμη και αυτοί εκ των γενικών ιατρών που θεωρούνται opinion leaders είναι αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη. Ποια περιστατικά θα παραπέμπονται στον ειδικό .Τά χρόνια ?Τά οξέα? .Θα υπάρχει επαρκής και ικανή αξιολόγηση? Είναι τελικά φυγή προς τα εμπρός η’ μήπως όχι.

15 ΤΟ.Μ.Υ Θα υπάρξουν αρχικά 239 ΤΟΜΥ με ασφαλισμένους πληθυσμό ευθύνης η κάθε μία. Θα στελεχωθούν με παιδιάτρους, γεν.ιατρούς και παθολόγους με μορφή οικογενειακού ιατρού π.α.α Εχει προταθεί –συζητείται η δυνατότητα [ενίσχυση εισοδήματος] απογευματινού ιδιωτικού ιατρείου στα εξωτ.ιατρεία του νοσοκομείου αναφοράς με τη γνωστή διαδικασία. Αντίστοιχα στους ιδιώτες ιατρούς δίνεται η δυνατότητα χρήσης των δημόσιων δομών? ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ

16 ΟΛΛΑΝΔΙΑ Είναι μια χώρα όπου λειτουργεί καλά ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού. Επίσης είναι μία χώρα όπου παράγονται σκέψεις και ιδέες γύρω από τα συστήματα υγείας και τη διαχείριση τους. Φαίνεται να προκρίνουν ένα μεικτό σύστημα με [α] βασική minimum κάλυψη για όλους από τις δημόσιες δομές [β] παράλληλη κάλυψη από τον ιδιωτικό τομέα.

17 ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ -ΕΟΠΥΥ

18 ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΠΦΥ[2014,15,16]
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΠΦΥ[2014,15,16] εργαστηριακές εξετάσεις ,0 εκ. κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις ,1 εκ ΣΥΝΟΛΟ εκ. Προύπολογισμός για το εκ? Μελέτη διεθνών οργανισμών ,ανάμεσα τους και ο ΟΟΣΑ εκτιμά το αναγκαίο κόστος για την ΠΦΥ στην Ελλάδα στα 570 εκ.

19 ΕΟΠΥΥ -ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Οι συμβάσεις έχουν λήξει από τις 31/12/2013 και έκτοτε έχουν πάρει 7 παρατάσεις έως τις 31/12/2016 οπότε και παρατάθηκαν επ’ αόριστο. Σύντομα θα έχουμε τις νέες συμβάσεις. Κυοφορείται η αμοιβή με capitation [ΤΕΒΕ], μέσω συλλογικών συμβάσεων με τους κατά τόπους συλλόγους. Η προβλεπόμενη μεικτή αμοιβή ανά επίσκεψη υπολογίζεται περίπου στο μισό και ίσως λιγότερο της σημερινής [50% αύξηση επισκέψεων με 35% μείωση της μεικτής αμοιβής]. Και βέβαια σε δύσκολο [εχθρικό?] περιβάλλον [15’ η συνταγή] [30’ δυο συνταγές σε ένα ζευγάρι] και επίσκεψη –κλινική εξέταση 15’ με το χρονόμετρο.

20 REBATE[εκπτωση] Στα εργαστήρια κλιμακωτή με βάση τον κύκλο εργασιών.
Στα κλίνικο-εργαστηριακά 40% έκπτωση επι του ασφαλιστικού τιμολογίου στην αυτοπαραπομπή για μείωση της προκλητής ζήτησης. Στα πολυιατρεία δε η έκπτωση στην αυτοπαραπομπή έφτασε το 50%

21 CLAWBACK [επιστροφή] Βάσει υπουργικής απόφασης οποιαδήποτε δαπάνη αιτείται πάνω από τον κλειστό προύπολογισμό επιστρέφεται από τους παρόχους. Το ήταν 40% Το 2014,2015 ήταν 50% Το 2016 με την εφαρμογή του rebate και της μείωσης της τιμής των εξετάσεων έως και 70 % αναμένεται μεσοσταθμικά στο 15-20%. Για το 2017 πιθανόν να είναι αυξημένο λόγω της εισόδου των νεώτερων διαγνωστικών μεθόδων [stress echo, c/t στεφανιογραφία κ.α] εκτος εάν αυξηθεί ο προϋπολογισμός στα 350 εκ. Οι καινοτόμες εξετάσεις είναι ο δρόμος προς τα εμπρός και πολύ σωστά περιλήφθηκαν στο κρατικό τιμολόγιο ,όμως θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη μεγαλύτερου κονδυλίου για να μην υπάρξει επιπλέον συμπίεση των μικρών ιατρείων.

22 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία από το 5% του προϋπολογισμού στο 6% που θεωρείται παγκοσμίως ένα ελάχιστο ποσοστό ασφαλείας για τα συστήματα υγείας . Μην παραγνωρίζουμε την πτώση της χώρας μας στη παγκόσμια κατάταξη υγείας από την 26η θέση πέρυσι στην 41η φέτος [LANCET]. Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ να ανέλθει από το 0,6% στο 1%. Εθνικός σχεδιασμός ΠΦΥ με συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο οικογενειακός ιατρός βασικό συστατικό της ΠΦΥ που μπορεί υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει θετικά . Ναι στο gatekeeping προς τα νοσοκομεία .Ελεύθερη όμως πρόσβαση στους ιατρούς ειδικοτήτων. Κατάργηση του rebate εφόσον λειτουργούν τα διαγνωστικά πρωτόκολλα. Η συνέχισή του μόνο τις μεγάλες αλυσίδες ωφελεί.

23 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία με κανόνες και ίσες ευκαιρίες για όλους θα προσφέρει τη δυνατότητα καλύτερης παροχής υπηρεσιών υγείας και επαγγελματικής επιβίωσης των ιατρών. Και μην ξεχνάμε ότι εδώ και δεκαετίες η μεγάλη πλειονότητα των ιατρών δεν είναι γόνοι της αριστοκρατίας ,αλλά άνθρωποι της διπλανής πόρτας που διάλεξαν να μορφωθούν πολύ.

24 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΎ


Κατέβασμα ppt "ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ γ.γ Ε.Ε.Κ.Ε"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google