Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα σπουδαιότερα μνημεία της Ιερουσαλήμ...

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα σπουδαιότερα μνημεία της Ιερουσαλήμ..."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα σπουδαιότερα μνημεία της Ιερουσαλήμ...
Σταματάκη Πελίνα Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

2 Ο Ναός της αναστάσεως… Είναι γνωστός και ως Πανάγιος Τάφος. Βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης, στη θέση όπου σταυρώθηκε, ενταφιάστηκε και αναστήθηκε ο Χριστός. Ουσιαστικά είναι ένα συγκρότημα κτιρίων ασύνδετων μεταξύ τους, το οποίο περιλαμβάνει εκκλησίες, παρεκκλήσια, υπόγεια, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους, διαδρόμους, σκάλες, αυλές, υπνοδωμάτια, μπαλκόνια.  Μέσα στο Ναό της Αναστάσεως υπάρχουν δώδεκα προσκυνήματα, που συνδέονται με τα τελευταία γεγονότα της επί γης παρουσίας του Χριστού όπως : α) η Αγία Αποκαθήλωση, β) ο τόπος όπου έστεκαν οι άγιες γυναίκες κατά τη σταύρωση, γ) το Άγιο Κουβούκλιο, δ) το Καθολικό, ε) ο Γολγοθάς, κα.

3

4 Πραιτώριο… Μέσα στο φρούριο Αντωνία υπήρχαν η κατοικία και τα γραφεία του Ρωμαίου Πραίτωρα της Παλαιστίνης. Για αυτό, το κτίριο ονομάστηκε Πραιτώριο. Στην κεντρική αυλή του δικάστηκε ο Χριστός από τον Πόντιο Πιλάτο. Σήμερα το Πραιτώριο βρίσκεται κοντά στον περίβολο του Τεμένους του Ομάρ. Πραιτώριο στη ρωμαϊκή εποχή αρχικά η σκηνή του στρατιωτικού διοικητή μέσα σε ρωμαϊκό κάστρο, πύργο, οχύρωμα ή στρατόπεδο. Η λέξη προέρχεται ετυμολογικά από το όνομα του ανώτερου Ρωμαίου δικαστή, του Πραίτορος.

5 Φρούριο Αντωνία… Εξήντα χρόνια μετά την Αραβική κατάκτηση της Ιερουσαλήμ, περίπου το 693 μ. Χ. Ο χαλίφης Μαρουάν έκτισε πάνω στο περίβολο του άλλοτε Ιουδαϊκού Ναού το περίφημο Τέμενος, γνωστό με το όνομα Τέμενος Ομάρ. Στο κέντρο του κτιρίου σώζεται τεράστιος φυσικός βράχος από τον οποίο, σύμφωνα με τις μουσουλμανικές παραδόσεις ο Μωάμεθ αναλήφθηκε στον ουρανό. Ο φυσικός αυτός βράχος είναι στη πραγματικότητα το αλώνι του Ορνάν του Ιουβεσσαίου που αγόρασε ο βασιλιάς Δαβίδ για να στήσει το βωμό του Γιαχβε

6 Η οδός του Μαρτυρίου… Η Οδός του Μαρτυρίου ή του Σταυρού, που είναι γνωστή και ως Via Dolorosa, ξεκινά από το Πραιτώριο και φθάνει ως το Γολγοθά. Η απόσταση, μικρότερη του ενός χιλιομέτρου, περιλαμβάνει 14 Στάσεις που συνδέονται με τα τραγικά γεγονότα του Μαρτυρίου του Χριστού.

7

8 Για την προσοχή σας…


Κατέβασμα ppt "Τα σπουδαιότερα μνημεία της Ιερουσαλήμ..."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google