Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διαχείριση απορριμμάτων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διαχείριση απορριμμάτων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διαχείριση απορριμμάτων
Δήμος Αλίμου Διαχείριση απορριμμάτων

2

3 ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΩΝ!!!!
Στην Ελλάδα παράγονται κάθε χρόνο περίπου   4,8 εκατομμύρια τόνοι  σκουπιδιών. τόνοι επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων. τόνοι μολυσματικών νοσοκομειακών αποβλήτων. Τα απόβλητα συσκευασίας αποτελούν το 20% του βάρους και το 40% του όγκου των στερεών αποβλήτων. Ένα µεγάλο ποσοστό των απορριμμάτων που πετάµε μπορούν να ανακυκλωθούν.

4 ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΩΝ!!!!
ΑΙΤΙΑ Ανάπτυξη μεγάλων αστικών κέντρων. Αυξημένη εισροή τουριστών. Αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών. Αύξηση επικίνδυνων και τοξικών απορριμμάτων Παραγωγή περισσότερων αστικών απορριμμάτων Εμφάνιση σύνθετων υλικών συσκευασίας Έλλειψη χώρων για τη διαχείρισή τους  Μεγάλες ποσότητες χρήσιμων υλικών όπως χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό, μέταλλα, ξύλο χάνονται, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν είτε με την επαναχρησιμοποίησή τους είτε με την ανακύκλωση και τη χρήση τους σε νέες εφαρμογές, εξοικονομώντας έτσι τεράστιες ποσότητες πρώτων υλών και ενέργειας.

5 Σκουπίδια παντού Στις πόλεις αντικρίζουμε παντού σωρούς από σκουπίδια.
Η χώρα μας είναι γεμάτη με χωματερές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο προηγούμενος αιώνας χαρακτηρίστηκε από τον  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ.

6 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μόλυνση των υδάτων Τα υγρά στραγγίσματα, που παράγονται στις χωματερές μπορεί να είναι τοξικά. Φτάνοντας στα επιφανειακά και στα υπόγεια νερά, ρυπαίνουν ποτάμια, λίμνες, υγροβιότοπους. Περνώντας μάλιστα στις πηγές ύδρευσης και άρδευσης υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών στον άνθρωπο και στα ζώα.

7 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠΕΡΑΝΤΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΙ
Μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος Τα πλαστικά και το αλουμίνιο χρειάζονται δεκαετίες, ίσως και μερικούς αιώνες, για να αποσυντεθούν. ΑΠΕΡΑΝΤΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΙ

8 Σε πόσο χρόνο αποσυντίθενται τα σκουπίδια μας;
10-20 χρόνια 2-5 εβδομάδες 4-6 εβδομάδες 2-4 εβδομάδες χρόνια 1-3 χρόνια Περισσότερα από 500 χρόνια 1 χρόνος 1-5 χρόνια 3-14 μήνες 3 μήνες 450 χρόνια 1-5 μήνες 250 χρόνια

9 ΑΠΕΡΑΝΤΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΙ

10 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ρύπανση του αέρα Οι μη ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και τροφοδοσίας, κατά την ανεξέλεγκτη καύση στις χωματερές, η μεγάλη περιεκτικότητα των σκουπιδιών σε χλωριωμένα πλαστικά, σε χρώματα και άλλα επικίνδυνα υλικά, αποτελούν τις αιτίες για την έκλυση επικίνδυνων για την υγεία αερίων και ουσιών: αιθάλη βαρέα μέταλλα μονοξείδιο του άνθρακα διοξείδιο του θείου διοξείδιο του θείου υδροχλώριο οξείδια του αζώτου Tοξικά αέρια διοξίνες και φουράνια

11 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πολλές φορές στις χωματερές δημιουργούνται αναφλέξεις και εκρήξεις. Οι σκουπιδότοποι αποτελούν αιτία για το περίπου 10% των πυρκαγιών στη χώρα μας. Το 1992 η πυρκαγιά που έκαψε στρέμματα, σπίτια και πολλά ζώα ξεκίνησε από σκουπιδότοπο του Αυλώνα.

12 ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
Το βιοαέριο, που εκλύεται στις χωματερές από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών, ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και συμβάλλει με τα άλλα αέρια στο 'φαινόμενο του θερμοκηπίου' και την αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος.

13 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου Φαινόμενο κατά το οποίο η ατμόσφαιρα απορροφά ένα μέρος της ηλιακής ενέργειας (ακτίνες του ήλιου), το οποίο έχει ανακλαστεί από την επιφάνεια της Γης. Δίχως αυτό, η Γη θα ήταν κρύα (περίπου στους -20oC) και δεν θα μπορούσε να υπάρχει ζωή. Η αύξηση ωστόσο των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, προκαλεί την αλλαγή του θετικού χαρακτήρα του φαινομένου σε αρνητικό. Διοξείδιο του άνθρακα Χλωροφθοράνθρακες Οξείδια του αζώτου ΓΙΑΤΙ; Τα αέρια του θερμοκηπίου απορροφούν περισσότερη υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπεται από το έδαφος της γης στην ατμόσφαιρα. Αποτέλεσμα η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης. Η Γη υπερθερμαίνεται.

14 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι κίνδυνοι για τη θαλάσσια και χερσαία πανίδα Από τα απορρίμματα κινδυνεύουν τα ζώα. Λύκοι, τσακάλια, χελώνες φώκιες, δελφίνια, πουλιά, ψάρια κ.λπ. έχουν δηλητηριαστεί, τραυματιστεί, παγιδευτεί, θανατωθεί από σκουπίδια, πλαστικές σακούλες, δίχτυα, κ.λπ. Συχνά οι σπηλιές που φιλοξενούν τις φώκιες είναι γεμάτες από πλαστικά και άλλα απορρίμματα.  Οι βιολόγοι διαπίστωσαν, ήδη από τη δεκαετία του '60, ότι το 15% τουλάχιστον των πουλιών που ζουν κοντά στη θάλασσα καταπίνουν πλαστικά, ενώ συχνά οι γονείς ταΐζουν τους νεοσσούς, κατά λάθος βέβαια, με πλαστικά κάθε είδους. Μια πλαστική σακούλα στο βυθό της θάλασσας 'νεκρώνει' όλη την περιοχή που καλύπτει. Οι έρευνες είναι αποκαρδιωτικές: Πάνω από ψάρια πεθαίνουν καθημερινά στη Μεσόγειο, όπως είχε υπολογίσει ο Κουστώ, από μικροαντικείμενα που προέρχονται από τον άνθρωπο. Πάνω από πουλιά παγκοσμίως βρίσκουν το θάνατο εξ αιτίας των πλαστικών, σύμφωνα με την Ακαδημία Επιστημών των Η.Π.Α.

15 Οι κίνδυνοι για τη θαλάσσια και χερσαία πανίδα

16 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Οι σκουπιδότοποι είναι χώροι που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αφού από αυτούς μπορούν να μεταδοθούν μολυσματικές ασθένειες. Αποτελούν εστίες αναπαραγωγής εντόμων και τρωκτικών. Τους επισκέπτονται σε πολλές περιπτώσεις ζώα, που εκτρέφονται από τον άνθρωπο για το κρέας ή το γάλα τους, προς αναζήτηση τροφής.

17 ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ
Τα απορρίμματα συμβάλλουν στην υποβάθμιση του τοπίου με άμεση αρνητική επίπτωση και στον τουρισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα κύρια παράπονα των τουριστών είναι η ανεξέλεγκτη απόρριψη σκουπιδιών στο περιβάλλον της χώρας μας.

18 ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Οι σύγχρονες αντιλήψεις και πρακτικές για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων υπαγορεύουν πλέον σχεδιασμό και υλοποίηση ολοκληρωμένων συστημάτων με βασικούς στόχους την αποτελεσματική διαχείριση και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας.  Το κέντρο βάρους έχει μετατοπιστεί προς: την πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων, την ανακύκλωση, τη μείωση των επικίνδυνων συστατικών των αποβλήτων.

19 Ιεράρχηση επιλογών για τη διαχείριση των απορριμμάτων
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Ιεράρχηση επιλογών για τη διαχείριση των απορριμμάτων Σήμερα, η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ σε όλα τα στάδια της παραγωγής τους αποτελεί τη βασική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται πλέον σχεδόν από το σύνολο των κρατών-μελών της.

20 Η ιεράρχηση στη διαχείριση των απορριμμάτων αφορά:
Ιεράρχηση επιλογών για τη διαχείριση των απορριμμάτων Η ιεράρχηση στη διαχείριση των απορριμμάτων αφορά: μια σειρά τεχνικών επιλογών και νομοθετικών-οικονομικών ρυθμίσεων ένα πλαίσιο κοινωνικής συμπεριφοράς και ενεργού συμμετοχής των πολιτών ΣΤΟΧΟΣ Η δραστική ελάττωση του όγκου και του βάρους των απορριμμάτων, που καταλήγουν στους χώρους τελικής διάθεσης, σε όσο το δυνατόν πιο αρχικό στάδιο παραγωγής τους. Ιεράρχηση επιλογών: Πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων. Προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση του προϊόντος. Ανακύκλωση ή λιπασματοποίηση (κομποστοποίηση) οργανικών απορριμμάτων. Εναλλακτική διαχείριση επικίνδυνων και ειδικών απορριμμάτων και άλλου είδους ανάκτηση π.χ. μηχανικός διαχωρισμός των απορριμμάτων, ανάκτηση ενέργειας. (Καύση, Πυρόλυση, Αεριοποίηση). Διάθεση σε χώρο υγειονομικής ταφής.

21 ΠΡΟΛΗΨΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Η αποφυγή παραγωγής απορριμμάτων δεν έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αυτό σημαίνει:  Μείωση ή κατάργηση της χρήσης, κυρίως επικίνδυνων και τοξικών ουσιών, όπως: ο υδράργυρος, ο μόλυβδος, το κάδμιο, ο αμίαντος, διάφορα βαρέα μέταλλα, οι χλωροφθοράνθρακες και άλλες επικίνδυνες ουσίες που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες, στα φρένα, σε συσκευασίες προϊόντων, σε συσκευές, σε οικοδομικά υλικά, σε ψυγεία, σε αφρώδη πλαστικά, σε συστήματα κλιματισμού, σε σπρέι, κ.λπ. Απαγόρευση ορισμένων μη φιλικών προς το περιβάλλον υλικών συσκευασίας (π.χ. πλαστικών PVC, χλωριωμένων υλικών). Παραγωγή λιγότερων ποσοτήτων απορριμμάτων. Άρα λήψη μέτρων για τη συσκευασία.  Μείωση, για παράδειγμα, του όγκου ή του βάρους συσκευασιών, αποφυγή περιττών συσκευασιών, αλλαγή υλικών συσκευασίας σε πολλά προϊόντα κ.ά. Δημιουργία προϊόντων μεγάλης διάρκειας ζωής και πολλών χρήσεων. Η αποφυγή παραγωγής λιγότερων ποσοτήτων απορριμμάτων προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, με υιοθέτηση περιβαλλοντικών κριτηρίων στην αγορά των διαφόρων προϊόντων και στην όλη τους δραστηριότητα, στην εργασία και τη διαβίωσή τους.

22 ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ Η επαναχρησιμοποίηση των συσκευασιών αποτελεί σημαντική διαδικασία για τη μείωση των απορριμμάτων Αφορά σχεδόν αποκλειστικά στις γυάλινες φιάλες. Όμως, μπορεί και πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες συσκευασίες, όπως για παράδειγμα τα πλαστικά. Διαδικασία Ο αγοραστής καταβάλλει στον πωλητή χρηματικό ποσό που του επιστρέφεται κατά την επιστροφή της συσκευασίας. Κατόπιν, η συσκευασία επιστρέφεται στο χώρο παραγωγής του προϊόντος, όπου γίνεται η πλύση της και στη συνέχεια επαναχρησιμοποιείται. Πλεονεκτήματα Μείωση κυρίως του όγκου, αλλά και του βάρους των απορριμμάτων. Εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας . Μείωση της ενέργειας και του κόστους της συλλογής και διάθεσης των απορριμμάτων. Μειονεκτήματα Οι επιστρεφόμενες συσκευασίες θα πρέπει να βρίσκονται κοντά στο εργοστάσιο εμφιαλώσεως. Για αποστάσεις πάνω από 200 Km η επαναχρησιμοποίηση αρχίζει να γίνεται αντιοικονομική. Οι συσκευασίες αυτές για να είναι πιο ανθεκτικές είναι συνήθως βαρύτερες και με παχύτερα τοιχώματα. Άρα, απαιτούν περισσότερες πρώτες ύλες και ενέργεια, καθώς επίσης και περισσότερα καύσιμα μεταφοράς για τη διανομή τους. Η αρχική μεγαλύτερη κατανάλωση σε πρώτες ύλες και ενέργεια των επιστρεφόμενων συσκευασιών αναπληρώνεται βαθμιαία, όταν συμπληρωθεί ένας ορισμένος κρίσιμος αριθμός διαδρομών (WMAC) που διαφέρει ανάλογα με το υλικό και το συγκεκριμένο προϊόν.

23 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωση είναι η διαδικασία που περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των απορριμμάτων σε κατηγορίες, τη συγκέντρωσή τους σε κάδους ανακύκλωσης και την επεξεργασία τους, προκειμένου να γίνουν νέα προϊόντα .  ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ Τα μέταλλα αποτελούν το 3-5% του βάρους των απορριμμάτων. Το σημαντικότερο μέταλλο είναι το αλουμίνιο, για το οποίο υπάρχει σημαντικό οικονομικό ενδιαφέρον, λόγω της υψηλής τιμής του. To χαρτί αποτελεί το 15-25% του βάρους των απορριμμάτων και μπορεί να διαχωρίζεται σε τρείς ποιότητες. Το γυαλί αποτελεί το 3-7% του βάρους των απορριμμάτων και μπορεί να διαχωρίζεται σε τρείς ποιότητες ανάλογα με το χρώμα του. Τα πλαστικά αποτελούν το 10-20% του βάρους των απορριμμάτων και τα σημαντικότερα είναι το πολυαιθυλένιο (χαμηλής και υψηλής πυκνότητας), το PET, το PVC, το πολυπροπυλένιο και το πολυστυρένιο.

24 ΟΦΕΛΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΧΑΛΥΒΑΣ ΧΑΡΤΙ ΓΥΑΛΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Εξοικονόμηση φυσικών πόρων, πρώτων υλών ενέργειας, μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης. ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΧΑΛΥΒΑΣ ΧΑΡΤΙ ΓΥΑΛΙ Μείωση χρήσης ενέργειας 90-97% 47-74% 23-77% 32% Μείωση ρύπανσης αέρα 95% 85% 75% 20% Μείωση ρύπανσης νερού 97% 76% 35% - Μείωση χρήσης νερού 40% 58% 50%

25 ΟΦΕΛΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Η ανακύκλωση ενός τόνου χαρτιού εξοικονομεί: 15-20 δέντρα 30 κυβικά μέτρα νερού εκατοντάδες κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας. περίπου 230 κιλά ισοδυνάμου πετρελαίου Αν μάλιστα υπολογιστεί ο πλήρης κύκλος παραγωγής και διάθεσης του χαρτιού, τότε η ανακύκλωση εξοικονομεί κιλά ισοδυνάμου πετρελαίου ανά τόνο χαρτιού. Η ανακύκλωση ενός τόνου αλουμινίου εξοικονομεί: Περισσότερους από 4 τόνους βωξίτη, 500 Kg σόδας, 100 Kg ασβεστόλιθου, 700 Kg κάρβουνο πετρελαίου, 25 Kg κρυολίτη και 35 Kg φθοριούχου αλουμινίου. Η ανακύκλωση ενός τόνου γυαλιού εξοικονομεί: 1,2 τόνους πρώτων υλών (ΕΛΚΕΠΑ, 1986) και κιλά καυσίμου. Το γυαλί σε αντίθεση με το χαρτί μπορεί να ανακυκλωθεί πολλές φορές χωρίς αλλοίωση. Θεωρείται για πολλές χρήσεις ίσως το φιλικότερο προς το περιβάλλον υλικό, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με προγράμματα επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης.

26 ΟΦΕΛΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Με την ανακύκλωση μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων και μεγαλώνει έτσι ο χρόνος ζωής των χώρων ταφής. Η αποδόμηση των υπολοίπων υλικών μπορεί να ολοκληρωθεί σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι πριν, με αποτέλεσμα ο χώρος ταφής να μπορεί να αποκατασταθεί και να διαμορφωθεί για άλλες χρήσεις πολύ πιο γρήγορα. Όλα αυτά συνεπάγονται οικονομικά οφέλη για όλη την κοινωνία.

27 ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Στηρίζεται στο διαχωρισμό των υπολειμμάτων κουζίνας και του κήπου (ζυμώσιμα-οργανικά, φλούδες φρούτων και λαχανικών, υπολείμματα φαγητού, απόκλαδα κ.λπ.) και στην παραπέρα βιολογική επεξεργασία τους για την παραγωγή βελτιωτικό εδάφους (λίπασμα - compost), μετά την τοποθέτησή τους σε ειδικό κάδο κομποστοποίησης. Το λίπασμα (κομπόστ) που παράγεται, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις γλάστρες ή στα παρτέρια μας.

28 ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η ανακύκλωση στον κάδο κομποστοποίησης Καφέ υλικά
Ξερά φύλλα Ξεραμένα χόρτα Ξυλώδη κλαδιά Φλούδες κορμών Χώμα Στάχτη από τζάκι Πριονίδι Σανό – Άχυρο Τρίχες Χαρτόνια Χαρτιά κουζίνας (ρολό, χαρτοπετσέτες, φίλτρα καφέ, μαλακές χάρτινες σακούλες) Πράσινα υλικά Λαχανικά και Φρούτα (ωμά ή βρασμένα) Υπολείμματα σαλάτας στραγγισμένα Χορταρικά, Χόρτα, Ζιζάνια Πράσινα φύλλα Πράσινοι βλαστοί φυτών Φρεσκοκομμένο γκαζόν Κατακάθια καφέ και τσαγιού Κοπριά φυτοφάγων ζώων Απαγορεύεται να ρίχνουμε Λάδια – Μαργαρίνες – Βούτυρο – Λίπη Μαγειρεμένες τροφές, Ζυμαρικά, Ψωμί Υπολείμματα κρέατος και ψαριού, Κόκκαλα Γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι, κρέμες) Μεταλλικά – Πλαστικά – Γυάλινα αντικείμενα Πάνες μωρού, Χαρτιά υγείας, Άρρωστα φυτά Περιττώματα γατιών και σκυλιών

29 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ
Οι ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές, που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους και δεν χρησιμοποιούνται πια, μπορούν να ανακυκλωθούν. Μεγάλες και μικρές οικιακές συσκευές Ψυγεία Μεγάλες συσκευές ψύξης Καταψύκτες Πλυντήρια ρούχων και πιάτων Στεγνωτήρια ρούχων Συσκευές μαγειρικής Ηλεκτρικές κουζίνες Φούρνοι μικροκυμάτων Ηλεκτρικές θερμάστρες Ηλεκτρικά καλοριφέρ Ηλεκτρικοί ανεμιστήρες Κλιματιστικά Ηλεκτρικές σκούπες και άλλες συσκευές καθαριότητας Ηλεκτρικά σίδερα και άλλες συσκευές για το σιδέρωμα Φρυγανιέρες και φριτέζες Καφετιέρες Ηλεκτρικά μαχαίρια Ξυριστικές μηχανές, σεσουάρ, οδοντόβουρτσες Ρολόγια και ζυγαριές Εξοπλισμός Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Κεντρικές μονάδες επεξεργασίας υπολογιστών Computers, ποντίκια, οθόνες, πληκτρολόγια Lap-top, notebook,notepad Εκτυπωτές, φωτοτυπικά, σκάνερ, φαξ Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές γραφομηχανές Τηλέφωνα, κινητά, τηλεφωνικά κέντρα Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία Ιατροτεχνολογικά προϊόντα Ηλεκτρονικά παιχνίδια Φωτιστικός εξοπλισμός Ευθείς λαμπτήρες φθορισμού Συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού (compact) Λαμπτήρες νατρίου υψηλής πίεσης και αλογονούχων μετάλλων Λαμπτήρες νατρίου χαμηλής πίεσης Καταναλωτικά Είδη Ραδιόφωνα & τηλεοράσεις Βιντεοκάμερες Ενισχυτές ήχου Μουσικά όργανα

30 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ Ανακύκλωση μπαταριών είναι η διαδικασία ανάκτησης και αξιοποίησης των υλικών που αποτελούν τις μπαταρίες, δηλαδή η απόσπαση των μετάλλων της και η επαναφορά τους στον φυσικό και οικονομικό κύκλο, με την επαναχρησιμοποίηση τους για την κατασκευή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων. Οι ουσίες που περιέχει μια μικρή μπαταρία (όπως αυτές που έχουν τα ρολόγια μας ή οι φωτογραφικές μας μηχανές) είναι ικανές να ρυπάνουν 1 κυβικό μέτρο χώμα ή 400 κυβικά μέτρα νερό!!! Πάνω από 10 δισεκατομμύρια μπαταρίες παράγονται κάθε χρόνο στη γη. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν κάθε χρόνο: μπαταρίες αυτοκινήτων. μπαταρίες «οικιακής χρήσης» διαφόρων μεγεθών και τύπων. μπαταρίες σε σχήμα κουμπιού (κομβιόσχημες). Χιλιάδες συσσωρευτές βιομηχανικού τύπου (βιομηχανίες, ΟΤΕ, στρατός) που είναι συνήθως μολύβδου ή καδμίου/νικελίου.

31 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ Αποφεύγουμε τη χρήση μπαταριών όσο είναι δυνατό (βάζοντας τη συσκευή στην πρίζα και όχι με μπαταρίες). Δεν αφήνουμε μπαταρίες μέσα σε συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε συχνά. Προτιμάμε ηλιακές μπαταρίες όπου αυτές είναι διαθέσιμες. Φορτίζουν με το φως του ήλιου και δεν τις πετάμε. Προτιμάμε τις επαναφορτιζόμενες (Κοστίζουν περισσότερο στην αρχή αλλά συμφέρουν γιατί επαναφορτίζονται πολλές φορές με μηδαμινή κατανάλωση ρεύματος. Επιπλέον: δεν αναγκαζόμαστε να πετάμε συχνά μπαταρίες). Ανακυκλώνουμε αυτές τις μπαταρίες που είμαστε σίγουροι ότι δεν «αντέχουν» άλλο. Ανακυκλώνονται όλα τα είδη μπαταριών μέχρι 1500 γραμμάρια, είτε είναι μίας χρήσης είτε είναι επαναφορτιζόμενες. Δεν παίζει ρόλο το είδος της συσκευής από την οποία προέρχονται , αρκεί να μην είναι ενσωματωμένες στο προϊόν.

32 Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΙΜΟΥ
Στον Δήμο Αλίμου υλοποιείται σήμερα, σε συνεργασία με συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης και ιδιώτες ή κοινωνικούς φορείς, μια σειρά δράσεων χωριστής συλλογής των αστικών απορριμμάτων: Ανακύκλωση συσκευασιών (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλο) στους μπλε κάδους. Χωριστή συλλογή γυαλιού στους μπλε κώδωνες . Είναι τοποθετημένοι κυρίως σε θέσεις συγκέντρωσης χώρων εστίασης. Χωριστή συλλογή χαρτιού στους κίτρινους κάδους. Έχουν τοποθετηθεί σε σχολεία και δημοτικά κτίρια. Ανακύκλωση ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών συσκευών. Για τη συλλογή των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (λαμπτήρες, φωτιστικά, μικροσυσκευές). Ανακύκλωση φορητών ηλεκτρικών στηλών (μπαταρίες). Χωριστή συλλογή ογκωδών αντικειμένων κατόπιν τηλεφωνικής ειδοποίησης. .

33 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΙΜΟΥ
Η ανακύκλωση μετά τον μπλε κάδο Ο Δήμος με τα απορριμματοφόρα της ανακύκλωσης μαζεύει το περιεχόμενο του μπλε κάδου και το πηγαίνει στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ Ασπροπύργου). Εκεί γίνεται ο διαχωρισμός των υλικών ανά είδος και η απομάκρυνση των μη ανακυκλώσιμων υλικών.

34 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΙΜΟΥ
Η ανακύκλωση μετά τον μπλε κάδο Στη συνέχεια οι πλαστικές, χάρτινες, αλουμινένιες συσκευασίες συμπιέζονται και γίνονται δέματα «μπάλες». Οι γυάλινες και οι συσκευασίες από λευκοσίδηρο μπαίνουν σε ειδικά κουτιά. Τέλος τα υλικά αποθηκεύονται για να μεταφερθούν στα ειδικά εργοστάσια και να γίνουν νέα προϊόντα!

35 Φροντίζουμε την πόλη μας και τον κόσμο όλο…..

36 Φροντίζουμε την πόλη μας και τον κόσμο όλο…..
Ανακυκλώνουμε σωστά!!!! Διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα απορρίμματα. Αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα. Διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια. Δεν πετάμε τα υλικά για την ανακύκλωση μέσα σε δεμένες σακούλες. Τα ρίχνουμε χύμα στον κάδο. Δεν πετάμε μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης . Κρατάμε το καπάκι του κάδου κλειστό για να προστατεύουμε τα ανακυκλώσιμα από τη βροχή. Μεταδίδουμε το μήνυμα της Ανακύκλωσης Συσκευασιών στους φίλους και γνωστούς μας.

37 Χαρτί και χαρτοκιβώτια
Φροντίζουμε την πόλη μας και τον κόσμο όλο….. Τι ρίχνουμε στον μπλε κάδο; Αλουμίνιο (αναψυκτικά, μπίρες κ.ά.). Λευκοσίδηρο (από γάλα εβαπορέ, τόννο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.ά.). Πλαστικό (μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φίλμ περιτυλίγματος, οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.ά). Γυαλί (μπουκάλια και βαζάκια, χυμοί, αναψυκτικά, ποτά, τρόφιμα). Χαρτί και χαρτοκιβώτια (από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κ.ά.).

38 Φροντίζουμε την πόλη μας και τον κόσμο όλο…..
Τι ρίχνουμε στον μπλε κώδωνα; Μόνο γυαλί: Γυάλινα μπουκάλια και βάζα (αναψυκτικά, μπίρες κ.ά.). Πυρίμαχα σκεύη. Αφαιρούμε όλα τα μεταλλικά ή πλαστικά πώματα από τις φιάλες. Ξεπλένουμε τα γυάλινα μπουκάλια, βάζα, σκεύη. Δεν ανακυκλώνονται: φλιτζάνια, πιάτα, λαμπτήρες.

39 Φροντίζουμε την πόλη μας και τον κόσμο όλο…..
Τι ρίχνουμε στον κίτρινο κάδο; Μόνο χαρτί: Φωτοτυπικό χαρτί, χαρτί εκτύπωσης, χαρτί γραφείου. Περιοδικά, εφημερίδες, διαφημιστικά. Τηλεφωνικοί και άλλοι κατάλογοι. Βιβλία και τετράδια. Χαρτόνια και χαρτοκιβώτια. Χάρτινες τσάντες καταστημάτων. Οι κίτρινοι κάδοι είναι τοποθετημένοι έξω από σχολεία και δημοτικά κτήρια

40 Πηγές:  European commission  Environment for Europeans  Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (EOAN) Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α) Ανακύκλωση Συσκευών (σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού) Σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης συσσωρευτών Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών


Κατέβασμα ppt "Διαχείριση απορριμμάτων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google