Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Νικόλας Μ. ΠΤΔΕ-ΑΠΘ Σχολικό Έτος Τάξη ΣΤ’2

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Νικόλας Μ. ΠΤΔΕ-ΑΠΘ Σχολικό Έτος Τάξη ΣΤ’2"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Νικόλας Μ. ΠΤΔΕ-ΑΠΘ Σχολικό Έτος 2015-2016 Τάξη ΣΤ’2
Οδός των Εξοχών Νικόλας Μ. ΠΤΔΕ-ΑΠΘ Σχολικό Έτος Τάξη ΣΤ’2

2 Βίλα Μπιάνκα Η Βίλα Μπιάνκα είναι πολυτελής κατοικία της Θεσσαλονίκης η οποία χτίστηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα από τον Ιταλοεβραίο βιομήχανο και εμπορικό αντιπρόσωπο Ντίνο Φερνάντεζ Ντίαζ σε σχέδια του Πιέτρο Αρριγκόνι και από το 2013 στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασ. Όλγας και Θεμιστοκλή Σοφούλη.

3 Βίλα Χιρς Ένα αρχοντικό με βαριά ιστορία που σύνδεσε το όνομά του με θλιβερά γεγονότα στέκεται ακόμα αγέρωχο και παρατημένο στην οδό Βασιλίσσης Όλγας. Στο νούμερο 144 υπάρχει η βίλα Χίρς ή βίλα Μπένι Φερνάντεζ, όπως κάποιοι την ονομάζουν. Στοιχεία λένε ότι χτίστηκε το 1900 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πιέρο Αριγκόνι, ωστόσο στην κορυφή του κτιρίου πάνω σε αλεξικέραυνο αναγράφεται η ημερομηνία 1911.

4 <<ο Πύργος της Ευτυχίας μου>>
Η Ευτυχία υπήρξε ο μεγάλος έρωτας του Δημήτρη Ιωαννίδη- Τσακιρντέκη. Το 1890 θέλοντας να αποδείξει έμπρακτα τον έρωτα του για εκείνη, έχτισε έναν πύργο που του έδωσε το όνομα «Chateau mon bonheur» δηλαδή «Ο Πύργος της Ευτυχίας μου». Βρίσκεται στην οδό Βασ. Όλγας, στον αριθμό 110 στην τότε συνοικία των «εξοχών». Τα σχέδια ήταν του Φρειδερίκου Σαγιό από τον Δημήτρη Ιωαννίδη Τσακιρντέκη και η κατασκευή του κόστισε γρόσια.

5 Βίλα Τζεμποργά  Η βίλα Τζεμποργά στην καρδιά της Θεσσαλονίκης έχει περάσει ημέρες δόξας και χλιδής, αλλά και εποχές παρακμής και κατάρρευσης. Φιλοξένησε ξένους αριστοκράτες και τους σημαντικούς φίλους τους, στέγασε πλούσιους εμπόρους και κραταιούς δικηγόρους, έγινε ιταλικό προξενείο και τελικά αφέθηκε στην τύχη της και στις φθορές του χρόνου, που τη μετέτρεψαν σε κτίριο-φάντασμα. Τόσο τρομακτικό, που «μεταφέρθηκε» στη Νέα Ορλεάνη και έγινε αγαπημένο πόστερ των φανατικών της πιο νοσηρής σειράς τρόμου στην αμερικανική τηλεόραση, του «American horror story».

6 Βίλα Αλλατίνι Η Βίλλα Αλλατίνι είναι τριόροφο νεοκλασσικό οικοδόμημα στην περιοχή Ντεπώ, στα ανατολικά του Δήμου Θεσσαλονίκης και επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας. Χτίστηκε το 1898 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Σημειώνεται ότι ο ίδιος αρχιτέκτονας σχεδίασε και τους Μύλους της οικογένειας Αλλατίνι που εγκαινιάστηκαν το Εκείνη την εποχή η περιοχή στην οποία βρίσκεται χτισμένη η Βίλλα ονομαζόταν συνοικία των "Εξοχών" ή "Πύργων", και αποτελούσε το ανατολικότερο όριο της Θεσσαλονίκης.

7 Βίλα Χατζηλαζάρου Η βίλα Χατζηλαζάρου, βρίσκεται στη Βασιλίσσης Όλγας 131. Χτίστηκε το 1890 από την Ευφροσύνη Χατζηλαζάρου και τον σύζυγο της Περικλή Χατζηλαζάρου. Tα σχέδια του κτηρίου είναι του αρχιτέκτονα Ξενοφών Παιονίδη ενώ την κατασκευή την επέβλεψε ο Γιάννης Σιάγας μαζί με τους δύο γιούς του Τζώρτζη και Άγγελο. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός που επέλεξε ο Παιονίδης για το κτήριο ήταν νεοκλασικός, αξίζει να σημειωθεί ότι ο νεοκλασικός ρυθμός εντυπωσίαζε τους Έλληνες εκείνης της εποχής καθώς ένιωθαν ότι τους ενώνει με τους προγόνους τους.

8 Βίλα Μορτνώχ Η Βίλλα Μορντώχ βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασ. Όλγας και 25ης Μαρτίου) είναι μια έπαυλη που χτίστηκε το 1905 (χρονολογία που προκύπτει και από την υπογραφή του Τούρκου καλλιτέχνη των τοιχογραφιών του εσωτερικού της βίλλας Νουρεντίν) σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη.

9 Βίλα Καπαντζή Η Βίλα Καπαντζή βρίσκεται στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας 108 είναι μια έπαυλη που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Ντονμέ Μεχμέτ Καπαντζή και σήμερα στεγάζει το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

10 Πηγές: Βικιπαίδεια Βιβλίο Κολώνας,Β.Η Θεσσαλονίκη εντός των τειχών

11 Νικόλας Μ. ΠΤΔΕ-ΑΠΘ Σχολικό Έτος 2015-2016 Τάξη ΣΤ’2
Οδός των Εξοχών Νικόλας Μ. ΠΤΔΕ-ΑΠΘ Σχολικό Έτος Τάξη ΣΤ’2


Κατέβασμα ppt "Νικόλας Μ. ΠΤΔΕ-ΑΠΘ Σχολικό Έτος Τάξη ΣΤ’2"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google