Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 ο Π.Σ.Π.Τ.Δ.Ε-Α.Π.Θ. ΜΠΑΣΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 2015-16 ΣΤ’2.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 ο Π.Σ.Π.Τ.Δ.Ε-Α.Π.Θ. ΜΠΑΣΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 2015-16 ΣΤ’2."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 ο Π.Σ.Π.Τ.Δ.Ε-Α.Π.Θ. ΜΠΑΣΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 2015-16 ΣΤ’2

2 ΛΙΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΕΝΙΚΑ ΒΙΛΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΧΑΤΖΗΜΗΣΕΦ ΒΙΛΑ ΛΕΒΗ ΜΟΔΙΑΝΟ ΒΙΛΑ ΧΑΦΙΖ ΜΠΕΗ ΒΙΛΑ ΜΟΔΙΑΝΟ ΒΙΛΑ ΑΧΜΕΤ ΚΑΠΑΝΤΖΗ ΒΙΛΑ ΚΑΠΑΝΤΖΗ ΒΙΛΑ ΜΟΡΝΤΩΧ CASA BIANCA ΒΙΛΑ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ ΒΙΛΑ ΑΛΛΑΤΙΝΙ ΒΙΛΑ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΒΙΛΑ ΤΖΕΜΠΟΡΓΑ ΒΙΛΑ ΧΙΡΣ

3 Κατά μήκος της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας συναντάμε τις εναπομείνασες βίλες της περίφημης συνοικίας των Εξοχών. Οι άλλοτε μεγαλεπήβολες και τώρα εγκαταλελειμμένες ή αναπαλαιωμένες πύλες τους, κρύβουν τις αναμνήσεις μίας ξεχασμένης Θεσσαλονίκης. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων αποτελούνταν από Έλληνες, Εβραίους, Τούρκους και Βούλγαρους.

4 Στη Βασιλίσσης Όλγας 3-5, βρίσκεται και η βίλα Θόδωρου Χατζημήσεφ, που φιλοξενεί και τις κεντρικές εγκαταστάσεις του σχολείου.

5 Το 1979 το κτίριο και ο περιβάλλων χώρος με υπουργική απόφαση χαρακτηρίστηκαν "έργα τέχνης". Δυστυχώς όμως ο σεισμός του 1978 προκάλεσε ζημιές και το κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο. Κανενός τύπου παρέμβαση δεν έγινε μέχρι το 1997. Τότε και στα πλαίσια της πολιτιστικής πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη 1997", ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης.

6 Στο νούμερο 18 αντικρίζουμε τη βίλα Λεβή Μοδιάνο που κατοικούταν μέχρι το 1990 και πλέον έχει νοικιαστεί και ανακαινιστεί από τράπεζα.

7 Αρχιτέκτονας ο Frederic Charnot. Συγκαταλέγεται στις υπέροχες βίλες της περιοχής των Εξοχών και έχει έντονα αναγεννησιακά χαρακτηριστικά. Περιήλθε στην οικογένεια Μιχαηλίδη το 1926.

8 Στον αριθμό 32 συναντάμε τη βίλα Χαφίζ Μπέη, που από το 1948 βρίσκεται στην κατοχή της Σχολής Τυφλών. Το 1924 ήρθε στη Θεσσαλονίκης ο Αλβανός- Κοσοβάρος πολιτικός Χασάν Πρίστινα. Ο ίδιος αγόρασε στη συνέχεια το οίκημα.

9 Το κτίριο στέγασε την εμπορική σχολή Κωνσταντινίδη, το Βρεφοκομείο Αγ. Στυλιανός, κ.ά.. Από το 1961 λειτουργεί ως Σχολή Τυφλών. Αργότερα διεκδικήθηκε από τον δήμο Θεσσαλονίκης, ωστόσο εξακολουθεί να λειτουργεί ως Σχολή Τυφλών.

10 Χτίστηκε το 1906, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο, για τον τραπεζίτη Ιακώβ Μοδιάνο. Ως κατοικία των Μοδιάνο το κτήριο χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα: το 1913, αμέσως μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, κατόπιν στο Γενικό Διοικητή Μακεδονίας, για να ξαναγίνει ανάκτορο για τον Γεώργιο Β΄, ο οποίος πρόσθεσε το 1937 το φυλάκιο στην ανατολική όψη.

11 Ο κήπος της έπαυλης φτάνει τα 2500τμ ωστόσο είναι σχεδόν ο μισός από τον αρχικό κήπο της έπαυλης. Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Οργανισμό «Θεσσαλονίκη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, 1997». Μέχρι και σήμερα στεγάζει το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας.

12 Βίλα Αχμέτ και Γιουσούφ Καπαντζή, ένα ακόμη υπέροχο αρχοντικό στη Βασιλίσσης Όλγας 105, γνωστό και ως «κτίριο του ΝΑΤΟ» ή «Ερυθρός Σταυρός». Το αρχοντικό αυτό αρχικά ανήκε στον Αχμέτ Καπαντζή –ήταν εξοχική βίλα της οικογένειας Καπαντζή. Πρόσφατα πέρασε στην ιδιοκτησία του Ιβάν Σαββίδη.

13 Ανήκε κι αυτό στις επαύλεις της περιοχής των Εξοχών ή Πύργων. Από τα πιο ιδιαίτερα γνωρίσματά του είναι το μπεζ κόκκινο αρχοντικό χρώμα της πρόσοψης και η μορφολογία της στέγης.

14 Είναι ένα ακόμη κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα, από τα αρχοντικά της παλιάς Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε το 1895, έξω από τα παλιά τείχη της πόλης, σε παραθαλάσσιο τότε οικόπεδο έκτασης 4 περίπου στρεμμάτων. Το οίκημα ανήκε στην οικογένεια του Μεχμέτ Καπαντζή, η οποία και το κατοίκησε αρχικά και σ' εκείνη οφείλει το όνομά του.

15 Οι πληροφορίες για την πολυτελέστατη κατασκευή αναφέρουν ότι κόστισε πάνω από 40.000 χρυσές λίρες! Αποτελείται από δύο κτίρια που συνδέονται μεταξύ τους, το κυρίως κτίσμα και τον πύργο.

16 Η Βίλα Μορντώχ βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Βασ. Όλγας και 25ης Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για οίκημα-δείγμα της αρχιτεκτονικής που χαρακτήριζε τους «πύργους» της οδού Βασιλίσσης Όλγας. Χτίστηκε το 1905. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη.

17 Αρχικά ήταν κατοικία του Τούρκου μεράρχου Σεϊφουλάχ Πασά. Το 1923 πουλήθηκε στους αδερφούς Σαλώμ και στη συνέχεια πέρασε στην ιδιοκτησία του Σαμουήλ Μορντώχ - στον οποίο οφείλει το όνομά της. Κατοικήθηκε από την οικογένεια Μορντώχ μέχρι το 1940.

18 Κάζα Μπιάνκα, οδός : Βασ. Όλγας και Θεμιστ. Σοφούλη, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα στη Θεσσαλονίκη! Ένα ακόμη πολυτελές οίκημα των αρχών του 20ου αιώνα. Ιδιοκτήτης, ο Ιταλοεβραίος βιομήχανος και εμπορικός αντιπρόσωπος, Ντίνο Φερνάντεζ Ντίαζ.

19 Το όνομά της λέγεται πως οφείλεται στο όνομα της συζύγου του Ντίαζ, Ελβετίδας Blanche ή Bianca Meyer στην οποία πρόσφερε ως γαμήλιο δώρο τη βίλα. Τα σχέδια του οικήματος είναι του Πιέτρο Αρριγκόνι.

20 Η βίλα Χατζηλαζάρου, βρίσκεται στη Βασιλίσσης Όλγας 131 στην περιοχή των ‘Εξοχών’ ή ‘Πύργων’. Χτίστηκε το 1890 από την Ευφροσύνη Χατζηλαζάρου και τον σύζυγο της Περικλή Χατζηλαζάρου, τραπεζίτης στο επάγγελμα.

21 Tα σχέδια του κτηρίου είναι του αρχιτέκτονα Ξενοφών Παιονίδη ενώ την κατασκευή την επέβλεψε ο Γιάννης Σιάγας. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός που επέλεξε ο Παιονίδης για το κτήριο ήταν νεοκλασικός.

22 Βίλα Αλλατίνι, ίσως το μεγαλύτερο και το πιο αριστοκρατικό κτίσμα των αρχών του 20ού αιώνα της Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε το 1888, στην περίφημη συνοικία των "Εξοχών" ή "Πύργων", στο ανατολικότερο όριο της. Προοριζόταν να γίνει η θερινή κατοικία της οικογένειας Αλλατίνι.

23 Αρχιτέκτων, ο Βιταλιάνο Ποζέλι, ο οποίος έκανε και τα σχέδια του Μύλου των Αλλατίνι, μετά το 1898, όταν κάηκε. Άλλα σημαντικά κτίρια που ανήκαν στους Αλλατίνι και είναι, οι μύλοι στην οδό Ανθέων, η Τράπεζά τους στην πλατεία Χρηματιστηρίου, η σημερινή Στοά Μαλακοπής.

24 Το Chateau mon bonheur έχει κομψότητα μεσαιωνικού ρυθμού και εξαιρετική αρχιτεκτονική αρμονία. Στην έξω «θύρα» υπήρχε η μεγάλη χρυσή επιγραφή "Chateau mon bonheur"...

25 Χτίστηκε το 1890 από τον Δημήτρη Ιωαννίδη Τσακιρντέκη, σε παραθαλάσσιο οικόπεδο, απέναντι από την εκκλησία της. Τα σχέδια ήταν του αρχιτέκτονα Φρειδερίκου Σαγιό και κόστισε συνολικά 140.000 γρόσια.

26 Ιταλικό προξενείο από το 1915 μέχρι το 1978. Σήμερα δυστυχώς ερημωμένη. Ιδιοκτήτης της είναι το Ιταλικό Κράτος. Βρίσκεται στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας 20, μέρος της “Οδού των Εξοχών”. Αρχιτέκτονας: Ξενοφών Παιονίδης, ο σημαντικότερος αρχιτέκτονας και γερουσιαστής της ορθόδοξης κοινότητας.

27 Η έπαυλη χαρακτηρίζεται από την περίτεχνη πρόσοψη και τα πλούσια υλικά, ενώ θεωρείται χαρακτηριστικό παράδειγμα του νεομπαρόκ εκλεκτικισμού που κυριαρχεί τότε στην πόλη.

28 Ένα κτίριο διαμάντι, που το βλέπουμε συχνά, αλλά σπάνια το προσέχουμε καθώς έχει αφεθεί στην τύχη του. Βρίσκεται στη λεωφόρο Β. Όλγας, στο νούμερο 144. Χτίστηκε στις αρχές του 1900 και είναι γνωστό και ως Βίλα Μπενί Φερνάντεζ.

29 Πρόκειται για μια από τις επαύλεις που διασώθηκαν στην παλιά περιοχή των Εξοχών. Αρχιτέκτονας και αυτού του κτιρίου, ο Π. Αριγκόνι. Στα χρόνια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, το κτίριο επιτάχτηκε από τους γερμανούς και στεγάστηκε εκεί η Γκεστάπο.

30 Εκλεκτικισμός: ανάλογη τάση στις καλές τέχνες ή η τάση επιλογής των «καλύτερων» αρχών, θέσεων, απόψεων ή μεθόδων από τα διάφορα φιλοσοφικά συστήματα και η τάση προς κατάργηση των αντιθέσεων ή των αντιφάσεων μεταξύ τους. Αφεθεί: Αφήνεται Επιτάχτηκε: που είναι απόλυτα υποχρεωτικός ή αναγκαίος ή που δίνει προσταγή, διαταγή, που φαίνεται ότι διατάζει.

31 http://www.thessalonikiartsandculture.gr/ http://bucovo.blogspot.gr/ http://www.visaltis.net/ http://news247.gr/eidiseis/weekend-edition/oi- istorikes-viles-ths-vasilisshs-olgas-sth- thessalonikh.3904199.html/ https://el.wiktionary.org

32 1 ο Π.Σ.Π.Τ.Δ.Ε-Α.Π.Θ. ΜΠΑΣΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 2015-16 ΣΤ’2


Κατέβασμα ppt "1 ο Π.Σ.Π.Τ.Δ.Ε-Α.Π.Θ. ΜΠΑΣΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 2015-16 ΣΤ’2."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google