Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΡΗΝΙΔΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΡΗΝΙΔΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΡΗΝΙΔΩΝ 2015-2016
1Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΡΗΝΙΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ

2 ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΕΣΙΚΙΑΔΟΥ ΑΝΝΑ ΜΗΤΣΟΓΛΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑ

3 ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΤΑ ΔΥΟ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΙΚΟ ΚΑΙ ΟΛΟΗΜΕΡΟ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΤΑ ΔΥΟ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΙΚΟ ΚΑΙ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΥΝΟΛΟ ΝΗΠΙΩΝ:33 20 νήπια και 13 προνήπια

4 Συνεργαστήκαμε με τους:
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Συνεργαστήκαμε με τους: 2ο Δημοτικό σχολείο Κρηνίδων Θεραπευτήριο χρονίων παθήσεων Ελευθερούπολης Κ.Σταύρο Γιαννουλίδη Διευθυντή του θεραπευτηρίου χρονίων παθήσεων Ελευθερούπολης Κυρία Στέλλα Ρόκκου-Κεραμίστρια Γονείς νηπίων

5 υποθεματα 1. μοναδικοτητα 2. ατομα με αναπηρια 3
υποθεματα 1. μοναδικοτητα 2.ατομα με αναπηρια 3.τα δικαιωματα των παιδιων

6 3.Τα δικαιώματα των παιδιών
Παιδαγωγικο πλαισιο Η φοίτηση νηπίου με αναπηρία στο νηπιαγωγείο μας και η ανάγκη αποδοχής και σεβασμού της διαφορετικότητας, έδωσε την αφορμή για να ασχοληθούμε με το θέμα και να το προσεγγίσουμε σε τρία επίπεδα. 1.Μοναδικότητα 2.Άτομα με αναπηρία 3.Τα δικαιώματα των παιδιών

7 ΣΤΟΧΟΙ Να ενισχυθεί η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή τους.
Να μάθουν να αποδέχονται τον εαυτό τους και τους άλλους. Να εμπλουτιστεί το λεξιλόγιό τους. Να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη. Να παρατηρούν και να κατανοούν ότι μεταξύ μας. ομοιότητες και διαφορές και οι διαφορές είναι που μας κάνουν ξεχωριστούς. Να μάθουν για τις ικανότητες και τις ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία. Να μάθουν να ενεργούν από κοινού για την επίτευξη ενός σκοπού. Να μάθουν τα δικαιώματά τους.

8 Ερωτήσεις ανοιχτού τύπου
Διαθεματικές προσεγγίσεις: Βιωματική προσέγγιση Συνεργατική μέθοδος Συζήτηση –Διάλογος Ερωτήσεις ανοιχτού τύπου Παιχνίδι

9 MONAΔΙΚΟΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
1ο υποθεμα MONAΔΙΚΟΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ Διαβάσαμε και προβληματιστήκαμε για τις συμπεριφορές των ηρώων διαφόρων παραμυθιών.

10 Παρακολουθήσαμε στο youtube το παραμύθι του Μαυρούλη και ψάχνοντας στο Μικρό Αναγνώστη βρήκαμε την ιστορία του Άσπρου γλάρου και του Μαύρου κότσυφα.

11 Παρατηρήσαμε τα χαρακτηριστικά μας στον καθρέφτη, ζωγραφίσαμε την προσωπογραφία μας και φτιάξαμε ένα μεγάλο παζλ.

12 Είμαστε μοναδικοί για αυτό ζωγραφίσαμε τους εαυτούς μας μετρώντας και το ύψος μας. Aλλά και οι πατούσες και οι παλάμες μας είναι μοναδικές.

13 Δουλεύοντας σε ζευγάρια παρατηρήσαμε και ζωγραφίσαμε το πορτραίτο του φίλου μας και αποφασίσαμε να του το χαρίσουμε.

14 Τέλος και τα δυο τμήματα ζωγραφίσαμε τους εαυτούς μας και στολίσαμε ένα μεγάλο ταμπλό στην είσοδο του νηπιαγωγείου μας. Aποφaσίσαμε να δώσουμε τον τίτλο «ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΠΑΡΕΑ»

15 Αφού μάθαμε να διακρίνουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας αλλά και αυτά των φίλων μας και αφού συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε μεταξύ μας ομοιότητες αλλά και διαφορές που μας κάνουν μοναδικούς προχωρήσαμε στο δεύτερο υπόθεμα.

16 2ο υποθεμα ΆΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
2ο υποθεμα ΆΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Το δεύτερο υπόθεμα το επεξεργαστήκαμε με στόχο την ευαισθητοποίηση, την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και του σεβασμού αλλά και την γνώση που διαλύει το φόβο και την προκατάληψη.

17 Μιλήσαμε για τις πέντε αισθήσεις και δουλεύοντας κατά ομάδες στον υπολογιστή δημιουργήσαμε πίνακα αναφοράς με σχετικές εικόνες.

18 Παίξαμε με αυτοσχέδια αναπηρικά αμαξίδια.

19 Βρήκαμε στο διαδίκτυο καλλιτέχνες με αναπηρία και θαυμάσαμε τα έργα τους. Ζωγραφίσαμε και εμείς με το στόμα χρησιμοποιώντας καλαμάκι και πινέλο .

20 Με δεμένα τα χέρια μας πίσω προσπαθήσαμε να πιάσουμε καραμέλες με το στόμα μπαίνοντας στη θέση των ανθρώπων που δεν έχουν τα χέρια τους.

21 Περπατήσαμε με κλειστά μάτια με τη βοήθεια των φίλων μας ή με τη χρήση ραβδιού.Παίξαμε τυφλόμυγα.

22 Είδαμε εικόνες σχετικές με το σύστημα Μπράιγ και μάθαμε που χρησιμεύει
Είδαμε εικόνες σχετικές με το σύστημα Μπράιγ και μάθαμε που χρησιμεύει. Διαβάσαμε το φτερωτό βαγονάκι και ζωγραφίσαμε.

23 Είδαμε τα σύμβολα της νοηματικής ,βρήκαμε τη γραμματοσειρά την εγκαταστήσαμε στον υπολογιστή μας ,γράψαμε το όνομά μας και συνεχίσαμε με πολλές άλλες λέξεις. Κάναμε με τα δάχτυλά μας τις απαραίτητες κινήσεις για να αποδώσουμε κάποιες λέξεις όπως και οι άνθρωποι που δεν μπορούν να μιλήσουν.

24 Με άψογη συνεργασία φτιάξαμε ένα δακτυλικό αλφάβητο.

25 Βρήκαμε στην ιστοσελίδα prosvasimo gr

26 ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
3ο υποθεμα ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Ολοκληρώνοντας και το δεύτερο υπόθεμα του προγράμματος μας φτάσαμε να μιλάμε για τα δικαιώματα όλων των παιδιών. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκαμε εικόνες σχετικές και αφού συζητήσαμε για τα δικαιώματα μας φτιάξαμε ένα παιχνίδι με κάρτες το οποίο παίζαμε σε κάθε ευκαιρία.

27 Σε συνεργασία τα δύο τμήματα φτιάξαμε με κομμάτια παζλ ένα τεράστιο δέντρο που στο κάθε φύλλο του υπήρχε γραμμένο κάποιο σύνθημα ή κανόνας καλής συμπεριφοράς απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία.

28 Να πούμε τέλος ότι όλη τη χρονιά μαζεύαμε πλαστικά καπάκια σε συνεργασία με το
2ο Δημοτικό Σχολείο Κρηνίδων και την Πολιτιστική Στέγη Κρηνίδων συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Ένα δώρο από καρδιάς» για την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου

29 Για το κλείσιμο του προγράμματος μας αποφασίσαμε να επισκεφθούμε το θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων Ελευθερούπολης για να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους με αναπηρία και να γνωρίσουμε την καθημερινότητά τους , τις ασχολίες τους και τα τόσα πράγματα που μπορούν να καταφέρουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Έτσι ετοιμάσαμε ένα δώρο για να τους προσφέρουμε και ένα ακόμη για την κυρία Στέλλα Ρόκκου την κεραμίστρια η οποία διδάσκει πηλοπλαστική στο θεραπευτήριο.

30 Ετοιμάζουμε καρτελάκια που υποδεικνύουν την ομάδα στην οποία ανήκει το κάθε παιδί αφού στο θεραπευτήριο θα δουλέψουμε σε ξεχωριστές ομάδες αναλόγως με τα εργαστήρια που υπάρχουν εκεί.

31 Ο κύριος Σταύρος Γιαννουλίδης μας υποδέχτηκε θερμά και μας μίλησε για την λειτουργία του θεραπευτηρίου. Μας ξενάγησε στους χώρους και μας σύστησε το προσωπικό αλλά και τα παιδιά.

32 Βρισκόμαστε στο εργαστήρι της πηλοπλαστικής
Βρισκόμαστε στο εργαστήρι της πηλοπλαστικής. Η κύρια Στέλλα η κεραμίστρια μας βοηθάει να δουλέψουμε σωστά με τον πηλό και μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες

33 Tα παιδιά βλέπουν το φούρνο όπου θα ψηθούν και τα δικά τους πήλινα αντικείμενα.

34 Στο εργαστήρι της κηροποιίας-μικροτεχνίας .

35 Στο θερμοκήπιο όπου τα παιδιά του θεραπευτηρίου φυτεύουν λουλούδια και λαχανικά και μας βοηθούν να το κάνουμε και εμείς.

36 Τελειώνοντας την δουλειά μας στα εργαστήρια βγήκαμε στην αυλή για το δεκατιανό μας.

37 Λίγο πριν αναχωρήσουμε προσφέρουμε τα δώρα μας στον κύριο Σταύρο αλλά και στην κυρία Στέλλα και τους ευχαριστούμε για την ζεστή φιλοξενία τους.

38 Οι υπεύθυνοι του θερμοκηπίου μας χάρισαν φυτά και εμείς υποσχεθήκμε να τα φυτέψουμε στον κήπο του νηπιαγωγείου μας και να τα φροντίζουμε.

39 Η επίσκεψή μας τελειώνει και πρέπει να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής .
Ήρθε λοιπόν η ώρα του απολογισμού και μόνο θετικά μπορούμε να μιλήσουμε και να σκεφτούμε. Τα παιδιά συμμετείχαν δείχνοντας ενδιαφέρον σε όλη την διάρκεια του προγράμματος. Εντυπωσιάστηκαν με την μέθοδο Μπράιγ και την χειρογραφή γράφοντας το όνομά τους αλλά και διάφορες άλλες λέξεις. Μπήκαν με τις διάφορες δραστηριότητες και τα παιχνίδια στην θέση των ανθρώπων με αναπηρία. Με την επίσκεψη στο θεραπευτήριο ήρθαν σε επαφή με παιδιά με αναπηρία, μίλησαν μαζί τους, δούλεψαν και δημιούργησαν στα εργαστήρια του θεραπευτηρίου όλοι μαζί. Καταλάβαμε τελικά ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να καταφέρουν πολλά. Πολλά περισσότερα από αυτά που μέχρι τώρα πιστεύαμε. Γυρίσαμε γεμάτοι εικόνες αλλά κυρίως με γεμάτη την καρδιά.


Κατέβασμα ppt "1Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΡΗΝΙΔΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google