Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΕΦΡΑΙΜ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΕΦΡΑΙΜ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΕΦΡΑΙΜ

2 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ
Την ύπαρξη του συγγραφέα Εφραίμ πληροφορούμαστε όταν στα ο Ιταλός R. Volaterranus σε ένα του βιβλίο σημειώνει πως ο Εφραίμ πριν από διακόσια περίπου χρόνια έγραψε ένα έργο σε ιαμβικούς στίχους για τους ηγεμόνες της παλαιάς και της νέας Ρώμης το οποίο σώζεται στο χειρόγραφο 1οο3 της Βατικανής Βιβλιοθήκης. Η μαρτυρία αυτή μαζί με τις πληροφορίες που αντλούμε από τα ίδια τα έργα του Εφραίμ μας επιτρέπουν να σκιαγραφήσουμε δίχως όμως περισσή βεβαιότητα, μόνο λίγα σημεία του βίου του χρονογράφου.

3 Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ Η Θράκη και πολύ πιθανό η πόλη Αίνος. Την πληροφορία αυτή την υπαινίσσονται μερικά χωρία της Χρονογραφίας αλλά και οι διάφοροι Κατάλογοι των χειρογράφων της Βατικανικής Βιβλιοθήκης από το μέχρι το 17ο αιώνα που σημειώνουν για το χειρόγραφο ότι περιείχε έργα Εφραίμ αινίου η Ennii.

4 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ
Γεννήθηκε- πιθανότατα- στην Κωνσταντινούπολη, στις τελευταίες δεκαετίες του 13ου αιώνα και πρέπει να έζησε εκεί για πολλά χρόνια. Ο Εφραίμ, αν σωστά συμπεραίνουμε από τα γραφόμενά του, ήταν μοναχός , και μάλιστα φανατικός υποστηρικτής της ορθοδόξου εκκλησίας και των δογμάτων της. Ο θάνατός του τοποθετείται στην περίοδο ανάμεσα στα και 1332.

5 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Μοναδική πηγή για τη βιογράφηση του Εφραίμ παραμένει μέχρι τώρα το χειρόγραφο 1003 της Βατικανής Βιβλιοθήκης που περιέχει και τα δύο ιστορικά έργα του Εφραίμ - τη Χρονογραφία -τον Κατάλογο των Πατριαρχών της Κωνσταντινούπολης

6 «ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΑ» Διασώθηκε σε δύο χειρόγραφα της Βατικανής Βιβλιοθήκης: στο Vaticanus 1003 και στο Barberinianus 146. Το δεύτερο όμως χειρόγραφο είναι αντίγραφο του πρώτου. Έτσι μόνο το Vaticanus μπορεί και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τον ερευνητή και τον αναγνώστη.

7

8 ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ Το χειρόγραφο γράφτηκε μετά το Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού το απόκτησε ανάμεσα στα 1455 και Σε μια επιδρομική λεηλασία, στις 5 Μαΐου 1527, το χειρόγραφο ακρωτηριάστηκε και έμεινε ακέφαλο, δίχως τα δύο πρώτα φύλλα , όπου ήταν γραμμένος ο τίτλος και οι πρώτοι 75 περίπου στίχοι του έργου.


Κατέβασμα ppt "Ο ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΕΦΡΑΙΜ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google