Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΑΛΙΕΙΑ ΑΛΙΕΙΑ Διαφανεια 2η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΛΙΕΙΑ Διαφάνεια 3η ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Διαφάνεια 4η

2 ΑΛΙΕΙΑ Με τον όρο αλιεία, κοινώς ψάρεμα, χαρακτηρίζεται γενικά τόσο η άγρα όσο και η τέχνη (τρόπος) της όλης δραστηριότητας, με την οποία γίνεται η σύλληψη και απόσπαση των ιχθύων και άλλων υδροβίων ζώων από τον βιότοπό τους, (θάλασσες, λίμνες, ποτάμια, ιχθυογενετικούς σταθμούς κλπ), είτε για τροφή είτε για βιομηχανικούς σκοπούς (παραγωγή ιχθυαλεύρων, ελαίων, λιπασμάτων κλπ.).

3 ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΛΙΕΙΑ Ως Αλιευτική παράβαση χαρακτηρίζεται γενικά οποιαδήποτε δραστηριότητα που αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία περί αλιείας, είτε σε θαλάσσιο χώρο, εντός των χωρικών υδάτων, είτε εντός των εσωτερικών υδάτων μιας χώρας, (π.χ. ποταμούς, λίμνες). Αρμόδιες καθ΄ ύλη και κατά τόπο Αρχές που επιλαμβάνονται και βεβαιώνουν αυτές είναι οι Λιμενικές και Αστυνομικές Αρχές αντίστοιχα.

4 ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία (ΠΛΑ) εξαντλεί τα ιχθυαποθέματα, καταστρέφει τα θαλάσσια ενδιαιτήματα, στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των έντιμων αλιέων και ζημιώνει την οικονομία των παράκτιων κοινοτήτων, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

5 ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ (ΨΥΤΑΛΛΕΙΑ)
Η Ψυττάλεια είναι μικρό νησί του Σαρωνικού Κόλπου, ανάμεσα στο λιμάνι του Πειραιά και τη Σαλαμίνα. Έχει έκταση 0,375 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 1500 μ. μήκος και δεν έχει μόνιμους κατοίκους. Ανήκει διοικητικά στο δήμο Πειραιά. Στο νησί υπάρχουν εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων των κατοίκων του νομού Αττικής, που είναι οι μεγαλύτερες της Ευρώπης.

6 Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Η Θάλασσα κατά την Ελληνική Μυθολογία ήταν η ιδεατή ανθρωπόμορφη θεότητα της έννοιας του αλμυρού υγρού στοιχείου και προστάτιδα αυτού. Ήταν κόρη κατ΄ άλλους της Γαίας και μόνο αυτής που κατά τον ίδιο τρόπο, δηλαδή μόνο από τις δημιουργικές δυνάμεις που κληρονόμησε από το Χάος, και χωρίς τη βοήθεια του Έρωτος, κυοφόρησε τον Ουρανό και τα Όρη. Κατ΄ άλλες μυθολογικές παραδόσεις η Θάλασσα ήταν κόρη του Αιθέρα και της Ημέρας, μητέρα των Ροδίων, των Τελχινών καθώς και της Αφροδίτης. Παραστάσεις της θεότητας αυτής υπήρχαν ελάχιστες με σαφή υπεροχή του θεού Ποσειδώνα. Από τις πιο ονομαστές απ΄ αυτές ήταν, ήταν εκείνη στο Ναό του Ποσειδώνα στην αρχαία Κόρινθο που φερόταν η Θάλασσα, στη βάση συμπλέγματος του θεού Ποσειδώνα με την Αμφιτρίτη, να κρατά στην αγκαλιά της την κόρη της Αφροδίτη, περιστοιχιζόμενη από τις Νηρηίδες.

7 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Της θάλασσας τα κύματα θάλασσα Σεβαχ ο θαλασσινος Θαλασσακι μου

8 Θαλασσάκι μου Θάλασσα, θάλασσα τους θαλασσινούς θαλασσάκι μου μη τους θαλασσοδέρνεις, θαλασσώνουμε για σένα ξημερώνουμαι. Ροδόσταμο, ροδόσταμο να γίνεσαι ωχ κι αμάν αμάν, τη ρότα τους να ραίνεις θαλασσάκι μου και φέρε το πουλάκι μου. Θάλασσα κι αλμυρό νερό να σε ξεχάσω δεν μπορώ. Να σε ξεχάσω δεν μπορώ θάλασσα κι αλμυρό νερό. Θάλασσα, θάλασσα που τον έπνιξες ωχ κι αμάν αμάν της κοπελιάς τον άντρα, θαλασσάκι μου και φέρε το πουλάκι μου. Κι η κοπελιά κι η κοπελιά είναι μικρή θαλασσάκι μου και δεν της παν τα μαύρα θαλασσάκι μου και φέρε το πουλάκι μου. Θάλασσα κι αλμυρό νερό να σε ξεχάσω δεν μπορώ. Να σε ξεχάσω δεν μπορώ θάλασσα κι αλμυρό νερό.

9 Σεβάχ ο θαλασσινός Στο φιλντισένιο μου μαρκούτσι Γαλέρες έρχονται και πάνε Ρεσάλτα κάνουνε οι μούτσοι Κι οι πειρατές μεθοκοπάνε Στο καπηλειό το λιμανίσιο Θάλασσα, πικροθάλασσα Γιατί να σ’ αγαπήσω Σαρακηνοί και Βενετσάνοι Πιάνουν και δένουν στο κατάρτι Ελόγου μου τον Καπτα-Γιάννη Το παλικάρι, τον αντάρτη Τον άντρακλα τον πελαΐσιο Θάλασσα, πικροθάλασσα Γιατί να σ’ αγαπήσω Και κει στου μακελειού την άψη Δαγκώνω τα σκοινιά τα λύνω Και μα τον Άγιο Κωνσταντίνο Όλους τους ρίχνω μες την χάψη Δεμένους με τα χέρια πίσω Θάλασσα, πικροθάλασσα Πως να μη σ’ αγαπήσω

10 Θάλασσα Πάνω στο κύμα τα χρυσά της τα μαλλιά Το ηλιοβασίλεμα μου φέρνουν Σε θέλω τώρα ποιο πολύ από παλιά Κι όλα εσένα περιμένουν Πάνω στα βράχια που η θάλασσα μέτρα Έχω τον κόσμο μου χτισμένο Πάνω στο άπιαστο λουλούδι της χαράς Ένα σου γέλιο περιμένω Θάλασσα, θάλασσα με παίρνεις μακριά Κι όλο με φέρνεις πίσω Αχ, και να μ έφερνες κοντά της μια βράδια Κι όλα θα στα χαρίσω Πάνω στο κύμα τα χρυσά της τα μαλλιά Τα καλοκαίρια μου θυμίζουν Βαρύ χειμώνα έχω τώρα στην καρδιά Τον ήλιο κι αν μου τον χαρίζουν Θάλασσα, θάλασσα

11 Της θάλασσας τα κύματα Της θάλασσας τα κύματα σε πήραν από μένα αυτά ξαναγυρίσανε μα εσύ έμεινες στα ξένα Δοκίμασα για την καρδιά κάθε λογής βοτάνι μα της αγάπης η πληγή δεν ημπορεί να γειάνει Στην πόρτα σου βασιλικό τινάζω και μυρίζει κι η μυρωδιά έχει καημό κι όποιος περνά δακρύζει Οπου κι αν είσαι θα σε βρω να ξαναρθώ κοντά σου να τρέξω πάλι να χαθώ μέσα στην αγκαλιά σου

12 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Λιμενεργάτες Λιμενοφύλακες - Ελεγκτές κυκλοφορίας πλοίων- επικοινωνία με τα πλοία Οδηγοί μαούνας Φαροφύλακες Ναυαγοσώστες Ναύκληρος Ξυλουργός Αντλιωρός Ναύτης Μηχανοδηγός Αρχιθερμαστής Λιπαντής Θερμαστής Αρμενιστής (συντήρηση καταστρώματος, πηδαλιούχος) Πυροβολητής (χρήση και συντήρηση πυροβόλων) Ηλεκτροτεχνίτης (συντήρηση και επισκευή των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του πλοίου) Σηματωρός (συνεννόηση του πλοίου πλην της ασύρματης) Τηλεγραφητής (ασύρματη επικοινωνία του πλοίου) Διαχειριστής (οικονομικές υπηρεσίες, τροφοδοσία)

13 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (2)
Οδηγός αυτοκινήτου (οδηγός υπηρεσιακών οχημάτων Π.Ν, μόνο Γ') Εσχαρεύς (μάγειρας, μόνο Γ') Θαλαμηπόλος (καμαρότος, μόνο Γ') Ηλεκτρονικός (συντήρηση και επισκευή ηλεκτρονικών συσκευών του πλοίου) Ανιχνευτές υποβρυχίων (σόναρ) Ραδιοεντοπιστές (ραντάρ) Συσκευών συνεννοήσεων (τηλέτυπα κλπ.) Διευθύνσεως βολής Τεχνίτης Τεχνίτης πυρομαχικών (μόνο Γ') Τεχνίτης οπτικών οργάνων (μόνο Γ') Τεχνίτης τορπιλών Τεχνίτης μηχανών εσωτερικής Τεχνίτης τορπιλών καύσεως Τεχνίτης σωληνουργός Τεχνίτης σιδηρουργός Τεχνίτης ξυλουργός Τεχνίτης προτυποποιός Τεχνίτης σχεδιαστής Τεχνίτης εφαρμοστής Τεχνίτης ναρκών Οπλίτης (μόνο Γ') (ασφάλεια στρατοπέδων) Ναυτονόμος (μόνο Γ') (αστυνόμευση στρατοπέδου) Νοσοκόμος (γιατροί και φαρμακοποιοί) Μουσικός (μόνο Γ')

14 ΕΠΑΓΓΕΛΜΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (3)
Λιμενεργάτες Λιμενοφύλακες - Ελεγκτές κυκλοφορίας πλοίων- επικοινωνία με τα πλοία Οδηγοί μαούνας Φαροφύλακες   Ναυαγοσώστες Ναύκληρος Ξυλουργός Αντλιωρός Ναύτης Μηχανοδηγός Αρχιθερμαστής Λιπαντής Θερμαστής Αρμενιστής (συντήρηση καταστρώματος, πηδαλιούχος) Πυροβολητής (χρήση και συντήρηση πυροβόλων) Ηλεκτροτεχνίτης (συντήρηση και επισκευή των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του πλοίου) Σηματωρός (συνεννόηση του πλοίου πλην της ασύρματης) Τηλεγραφητής (ασύρματη επικοινωνία του πλοίου) Διαχειριστής (οικονομικές υπηρεσίες, τροφοδοσία)

15 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (4)
Οδηγός αυτοκινήτου (οδηγός υπηρεσιακών οχημάτων Π.Ν, μόνο Γ') Εσχαρεύς (μάγειρας, μόνο Γ') Θαλαμηπόλος (καμαρότος, μόνο Γ') Ηλεκτρονικός (συντήρηση και επισκευή ηλεκτρονικών συσκευών του πλοίου) Ανιχνευτές υποβρυχίων (σόναρ) Ραδιοεντοπιστές (ραντάρ) Συσκευών συνεννοήσεων (τηλέτυπα κλπ.) Διευθύνσεως βολής Τεχνίτης Τεχνίτης πυρομαχικών (μόνο Γ') Τεχνίτης οπτικών οργάνων (μόνο Γ') Τεχνίτης τορπιλών Τεχνίτης μηχανών εσωτερικής Τεχνίτης τορπιλών καύσεως Τεχνίτης σωληνουργός Τεχνίτης σιδηρουργός Τεχνίτης ξυλουργός Τεχνίτης προτυποποιός Τεχνίτης σχεδιαστής Τεχνίτης εφαρμοστής Τεχνίτης ναρκών Οπλίτης (μόνο Γ') (ασφάλεια στρατοπέδων) Ναυτονόμος (μόνο Γ') (αστυνόμευση στρατοπέδου) Νοσοκόμος (γιατροί και φαρμακοποιοί) Μουσικός (μόνο Γ')

16 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΩΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ
H ζωή ενός οργανισμού εξαρτάται από παράγοντες όπως η θερμοκρασία, το νερό, το φως, το έδαφος, κ.α. οι οποίοι ονομάζονται αβιοτικοί παράγοντες, σε αντίθεση με τους βιοτικούς παράγοντες που είναι οι ζωντανοί οργανισμοί. Η βιοκοινότητα μιας περιοχής μαζί με τους αβιοτικούς παράγοντες με τους οποίους συνδέεται, αποτελούν ένα οικοσύστημα. Ενώ στο επίπεδο της βιοκοινότητας το ενδιαφέρον εστιάζεται στις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών, στο επίπεδο του οικοσυστήματος το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις αλληλεπιδράσεις των οργανισμών με το αβιοτικό περιβάλλον και ιδιαίτερα στις ανταλλαγές ύλης και ενέργειας. Η δομή ενός οικοσυστήματος (δηλαδή τα βιοτικά και αβιοτικά στοιχεία από τα οποία αποτελείται) βρίσκεται σε άμεση σχέση με τις λειτουργίες που επιτελούνται σε αυτό: Η δομή καθορίζει τις λειτουργίες που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ένα οικοσύστημα, αλλά και οι λειτουργίες τροποποιούν τη δομή ενός οικοσυστήματος, μεταβάλλοντας για παράδειγμα των αριθμών των ειδών, ή μεταβάλλοντας τα επίπεδα οργάνωσης ενός οικοσυστήματος, όπως θα δούμε στις ενότητες που ακολουθούν. Όσο αφορά στη δομή ενός οικοσυστήματος, σχεδόν σε όλα τα οικοσυστήματα θα βρούμε στοιχεία του ανόργανου περιβάλλοντος, καθώς και ζωντανούς οργανισμούς τους οποίους κατατάσσουμε σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τη θέση τους στη τροφική πυραμίδα: παραγωγούς, καταναλωτές και αποικοδομητές.


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google