Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο
1ο Δημοτικό Σχολείο Σίνδου Εργασία των παιδιών της ΣΤ2 Τάξης

2 ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

3 ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Η ευαισθητοποίηση όλων για ένα ασφαλέστερο Διαδίκτυο. Η ενημέρωση όλων για τη σημασία και τα οφέλη από την ορθή και υπεύθυνη χρήση του Διαδικτύου. Η ώθηση του ενδιαφέροντος της Πολιτείας και των ΜΜΕ, στη σωστή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση. Η ενεργοποίηση όλων των φορέων, να δράσουν ως «Πρεσβευτές» της ημέρας αυτής. Η ενημέρωση του κοινού για τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση ανάρμοστου και παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου.

4 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

5 ΔΡΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗΣ
Saferinternet ΔΡΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗΣ

6 Οι κύριοι στόχοι της δράσης Saferinternet.gr είναι:
Η προστασία των ανήλικων χρηστών του Διαδικτύου από ακατάλληλο ή επιβλαβές περιεχόμενο. Η ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Η προώθηση των θετικών πλευρών των διαδραστικών τεχνολογιών, ως εργαλεία της καθημερινής μας ζωής. Η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, με στόχο την ενημέρωση μέσα στην τάξη. Η υποστήριξη, γονέων, εκπαιδευτικών, αλλά και ανήλικων χρηστών με κατάλληλο ενημερωτικό υλικό.

7 Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, το Saferinternet
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, το Saferinternet.gr υλοποιεί μια σειρά δραστηριοτήτων: διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων για το κοινό, σεμινάρια προς εκπαιδευτικούς, προώθηση θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο στα ΜΜΕ, δημιουργία έντυπου ενημερωτικού υλικού, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές καμπάνιες. Η δράση Saferinternet.gr αποτελεί τον εθνικό εκπρόσωπο του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Insafe, με 31 μέλη.

8 Safeline ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ

9 Σκοπός της Safeline είναι η καταπολέμηση κάθε είδους παράνομου περιεχομένου του Διαδικτύου, όπως:
θέματα πορνογραφίας, ρατσισμού, ηλεκτρονικής χαρτοπαιξίας, προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Ο πρωταρχικός ρόλος της SafeLine είναι να παρέχει ένα σημείο επικοινωνίας για τους χρήστες που επιθυμούν την ποινική δίωξη και την αφαίρεση από το Διαδίκτυο παράνομου περιεχομένου. Τα στοιχεία των χρηστών που καταθέτουν καταγγελίες είναι άκρως εμπιστευτικά.

10 Η SafeLine φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους χρήστες που επιθυμούν να προστατευτούν από το παράνομο περιεχόμενο του Διαδικτύου. Γι' αυτό τον σκοπό, η ιστοσελίδα της SafeLine περιλαμβάνει: μια συλλογή από συμβουλές για γονείς και παιδιά μια λίστα από συνήθεις ερωτήσεις με σκοπό να πληροφορήσει με απλό τρόπο τον χρήστη. Η λειτουργία της SafeLine υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ινστιτούτο Πληροφορικής και το SAFENET - Ελληνικό Όργανο Αυτορρύθμισης για το Περιεχόμενο του Διαδικτύου.

11 Help-line ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

12 Η Γραμμή Βοήθειας help-line
Η Γραμμή Βοήθειας help-line.gr παρέχει υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση: του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου των ηλεκτρονικών παιχνιδιών Στελεχώνεται από εξειδικευμένους παιδοψυχολόγους. Η Γραμμή Βοήθειας αποτελεί τον εθνικό εκπρόσωπο του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Γραμμών Βοήθειας (Helplines) στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Insafe.

13 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ;
Παρενόχληση είναι η επιθετική συμπεριφορά από πρόθεση, που επαναλαμβάνεται με τον καιρό. Τα παιδιά που γίνονται αντικείμενο παρενόχλησης αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Μερικοί τρόποι να φοβερίσει κανείς τους άλλους είναι με το: να τους βρίζει, να λέει ή να γράφει δυσάρεστα πράγματα για αυτούς, να τους αφήνει έξω από δραστηριότητες, να μην τους μιλάει, να τους απειλεί, να τους κάνει να νιώθουν άβολα, να παίρνει ή να καταστρέφει τα πράγματά τους, να τους χτυπά ή να τους κλωτσά ή να τους ωθεί να κάνουν πράγματα παρά τη θέλησή τους.

14 ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ; Περιστατικά παρενόχλησης μεταξύ παιδιών και εφήβων μπορούν να συμβούν με διαφορετικές μορφές. Αυτές μπορεί να είναι: Λεκτικοί εκφοβισμοί (προσβολές, βρισιές, διάδοση φημών...) Ψυχολογικοί εκφοβισμοί (απειλές με σκοπό την πρόκληση φόβου στο θύμα, την απόσπαση χρημάτων και άλλων αντικειμένων ή απλά τον εξαναγκασμό του θύματος να κάνει πράγματα που δεν θέλει). Σωματική επιθετικότητα (καυγάδες και ξύλο), καταστροφή προσωπικών αντικειμένων και μικροκλοπές. Κοινωνική απομόνωση, είτε με την αποτροπή της συμμετοχής του ατόμου σε ορισμένες δραστηριότητες είτε με αγνόηση της παρουσίας του.

15 Η ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ;
Μερικοί άνθρωποι θέλουν να πιστεύουν ότι η παρενόχληση είναι απλά μέρος της ανάπτυξης και ότι είναι ένας τρόπος να μάθουν τα παιδιά και οι νέοι να υπερασπίζονται τον εαυτό τους. Ωστόσο, η παρενόχληση μπορεί να κάνει τα νέα άτομα να νιώθουν μοναχικά, δυστυχή και φοβισμένα, να αισθάνονται ανασφαλή και να πιστεύουν ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτά. Χάνεται η εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και μπορεί να μην θέλουν να ξαναπάνε στο σχολείο. Επιπλέον, συνεχής, επίμονη και έντονη παρενόχληση έχει οδηγήσει σε τρομερές συνέπειες όπως η αυτοκτονία παιδιών σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

16 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
Cyber bullying

17 Είναι η χρήση της τεχνολογίας,
ιδιαίτερα των κινητών τηλεφώνων και του Διαδικτύου, με σκοπό την εσκεμμένη (συναισθηματική) αναστάτωση ενός ατόμου. Οι συμπεριφορές που μπορεί να προκύψουν περιλαμβάνουν: Αποστολή κειμένων, , ή άμεσων μηνυμάτων με κακό περιεχόμενο. Η δημοσίευση δυσάρεστων φωτογραφιών ή μηνυμάτων για άλλους σε ιστολόγια (blogs) ή άλλες ιστοσελίδες. Χρήση του ονόματος ξένου χρήστη με σκοπό τη διάδοση φημών και ψεμάτων για κάποιον τρίτο (κλοπή ταυτότητας). Νεκρές κλήσεις. Προσβλητικά προφορικά μηνύματα.

18 ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
Δεν αποτελεί νέο φαινόμενο, αλλά κάποιες πτυχές του διαφέρουν από άλλες μορφές εκφοβισμού: 24/7 εισβολή στον χώρο του σπιτιού ή τον προσωπικό χώρο. Το κοινό μπορεί να είναι πολύ μεγάλο και να λάβει τα μηνύματα άμεσα. Όσοι εκφοβίζουν μπορεί να επιχειρήσουν να παραμείνουν ανώνυμοι. Το προφίλ του θύτη και του θύματος. Μερικές περιπτώσεις εκφοβισμού μπορεί να είναι το αποτέλεσμα απερισκεψίας ή άγνοιας των συνεπειών. Πολλά περιστατικά εκφοβισμού μπορούν να λειτουργήσουν ως αποδεικτικά στοιχεία.

19 ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

20 ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ Πάντα να σέβεστε τους άλλους – να είστε προσεχτικοί τι λέτε στο Διαδίκτυο και τι φωτογραφίες στέλνετε. «Σκέψου πριν δημοσιεύσεις»: οτιδήποτε στέλνετε στο Διαδίκτυο, μπορεί να γίνει δημόσιο πολύ γρήγορα και θα μπορούσε να μείνει εκεί για πάντα. Αντιμετωπίστε τους κωδικούς σας, όπως την οδοντόβουρτσά σας: κρατήστε τους για τον εαυτό σας. Μπλοκάρετε τον θύτη: μάθετε πώς να μπλοκάρετε ή να αναφέρετε όποιον συμπεριφέρεται άσχημα. Δεν απαντάτε, δεν ανταποδίδετε! Κρατείστε τις αποδείξεις: μάθετε πώς θα κρατάτε τα προσβλητικά μηνύματα SMS ή , εικόνες ή συνομιλίες. Μιλήστε για τον διαδικτυακό εκφοβισμό: Σε έναν έμπιστο ενήλικα ή στη Γραμμή Βοήθειας Στο σχολείο σας: οι εκπαιδευτικοί σας μπορούν να σας βοηθήσουν.

21 Μην κάθεστε με σταυρωμένα τα χέρια
Μην κάθεστε με σταυρωμένα τα χέρια! Εάν αντιληφθείτε περιστατικό «cyberbullying» υποστηρίξτε το θύμα και αναφέρετε τον εκφοβισμό. Σκεφθείτε: πώς θα αισθανόσασταν, εάν είχατε πέσει εσείς θύμα και κανείς δεν ήταν κοντά σας για να σας στηρίξει;

22 ΠΗΓΗ: WWW. SAFERINTERNET.GR
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΗΓΗ: WWW. SAFERINTERNET.GR


Κατέβασμα ppt "Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google