Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ιρλανδία Η Ιρλανδία είναι ένα μεγάλο νησί της βορειοδυτικής Ευρώπης, δυτικά από τη Μεγάλη Βρετανία. Έχει έκταση 84.421 τ.χλμ. Ο πληθυσμός της ανέρχεται.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ιρλανδία Η Ιρλανδία είναι ένα μεγάλο νησί της βορειοδυτικής Ευρώπης, δυτικά από τη Μεγάλη Βρετανία. Έχει έκταση 84.421 τ.χλμ. Ο πληθυσμός της ανέρχεται."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ιρλανδία Η Ιρλανδία είναι ένα μεγάλο νησί της βορειοδυτικής Ευρώπης, δυτικά από τη Μεγάλη Βρετανία. Έχει έκταση τ.χλμ. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στα άτομα.

2 Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της είναι πεδινό ή λοφώδες
Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της είναι πεδινό ή λοφώδες .Υπάρχουν μόνο χαμηλά βουνά, κυρίως στην περιφέρεια του νησιού (Στα νοτιοδυτικά το Καράουντουχιλ) ,στα νοτιοανατολικά η οροσειρά Lugnaquilla) Πρωτεύουσα της είναι το Δουβλίνο ,το οποίο όμως δεν αποτελεί και την μεγαλύτερη πόλη της χώρας ,η οποία είναι το Μπέλφαστ .

3 Αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφθείτε:
Μουσεία: Εθνικό Μουσείο Ιρλανδίας : Θαυμάστε τις πλούσιες συλλογές που φιλοξενούνται σε τέσσερα κτίρια στο κέντρο της πόλης. Η αρχαιολογική συλλογή περιέχει όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στα εδάφη της Ιρλανδίας ενώ η έκθεση των εικαστικών τεχνών και ιστορίας θα σας συνεπάρει σε ένα ταξίδι στην πολιτιστική πορεία της χώρας. Η τρίτη συλλογή απεικονίζει τη ζωή στην ιρλανδική ύπαιθρο και δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τις παραδόσεις και τα έθιμα της χώρας. Τέλος στη συλλογή φυσικής ιστορίας εκτίθενται κατά βάση ζωολογικές εκθέσεις που αντιπροσωπεύουν τη χλωρίδα της χώρας. Μουσείο του Bram Stoker: Ο δημιουργός του Δράκουλα, ενός από τους πιο τρομακτικούς ήρωες όλων των εποχών έχει σε αυτό το μουσείο την τιμητική του. Ο Bram Stoker δημοσίευσε για πρώτη φορά το αριστουργηματικό έργο γοτθικού τρόμου το Έκτοτε έχουν γυριστεί πάνω από 1000 ταινίες για τον Δράκουλα και το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε πάμπολλες γλώσσες. Το μουσείο σας υπόσχεται μια μοναδικά τρομακτική εμπειρία. Η κρύπτη των βασανιστηρίων, τα ανατριχιαστικά έντομα και το αίμα που κυλάει από τους τοίχους θα δημιουργήσουν σίγουρα την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας για τον Κόμη Δράκουλα

4 Ναούς (Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας)
Παλαιά Κάστρα: Κάστρο Δουβλίνου: Στην καρδιά του ιστορικού Δουβλίνου, βρίσκεται το Κάστρο το οποίο σήμερα αποτελεί το κατεξοχήν κυβερνητικό κτίριο και χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Κατασκευάστηκε ως αμυντικό φρούριο ενάντια στις επιθέσεις των Νορμανδών το 1204 ενώ πολλά τμήματα προστέθηκαν κατά τον Μεσαίωνα και τον 18ο αιώνα. Κατά την κυριαρχία των Βρετανών στην Ιρλανδία αποτέλεσε την έδρα της Αγγλικής διακυβέρνησης, μέχρι και το Σήμερα αποτελεί ένα στολίδι στην πόλη και ελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Ναούς (Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας)

5 Η φυλακή Kilmainham. Αυτή η πρώην φυλακή γνωστή ως Kilmainhaim Gaol έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην Ιρλανδική ιστορία, καθώς εδώ έχουν φυλακιστεί πολλοί Ιρλανδοί επαναστάτες, μερικοί από τους οποίους είχαν εκτελεστεί. Από τα κελιά της, έχουν περάσει πολλές σημαντικές προσωπικότητες που ενεπλάκησαν στον αγώνα για την ιρλανδική ανεξαρτησία. Οι πέτρινοι τοίχοι, τα μικρά κελιά, η εσωτερική υγρασία αποτυπώνουν στο μυαλό του επισκέπτη τις συνθήκες των φυλακών. Σήμερα ο σημαντικός αυτός ιστορικός χώρος αποτελεί μουσείο όπου πραγματοποιούνται ξεναγήσεις ενώ φιλοξενείται και συλλογή από πίνακες και αντικείμενα των φυλακισμένων. Στους χώρους των φυλακών έχουν γυριστεί επίσης και αρκετές ταινίες.

6 Ιστορία Ιρλανδίας Οι Κέλτες της Ιρλανδίας είχαν αναπτύξει έναν αξιόλογο πολιτισμό, τον οποίο βρήκε και ο Άγιος Πατρίκιος όταν πήγε να διαδώσει το χριστιανισμό στους Κέλτες. Στα πέντε κελτικά βασίλεια – το Ωλστερ, το Μιθ), το Λένστερ το Μάνστερ και το Κώνοτ– πέντε ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλο βασιλιάδες διοικούσαν την Ιρλανδία, που διοικούνταν από το σύστημα των φυλών αλλά όλες οι αναγνώριζαν την πόλη της Τάρα σαν το κέντρο –τη πρωτεύουσα τους. Εκεί στέφονταν οι βασιλιάδες της κάθε φυλής, εκεί συγκροτούσαν τη συνέλευση των προκρίτων ολόκληρης της Ιρλανδίας, όταν έπρεπε να συζητήσουν για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, για να εγκρίνουν τους υποχρεωτικούς για όλους νόμους, κ.α. Αλλά και κάθε πρωτεύουσα των χωριστών βασιλείων είχε το δικό της επαρχιακό συμβούλιο, στο οποίο συζητούσαν τα τοπικά θέματα. Μετά τις συγκεντρώσεις του συμβουλίου αυτού, Στις γιορτές τραγουδιστές, παραμυθάδες, ποιητές, μίμοι, ακροβάτες, γελωτοποιοί διασκέδαζαν το κοινό ενώ συγχρόνως γίνονταν αθλητικοί και παλαιστικοί αγώνες. Οι Ιρλανδοί είχαν αλφάβητο, είχαν εκτενή ποιητική και μυθολογική φιλολογία. Η θρησκεία τους ήταν ένας ανιμιστικός πολυθεϊσμός, στον οποίο τις ιεροπραξίες τις έκαναν οι λευκοντυμένοι Δρυίδες τους, που σαν όλες τις ιερατικές τάξεις παντού, είχαν αυξημένες δραστηριότητες και συντόνιζαν σχεδόν τα πάντα, δίπλα στους βασιλιάδες. Η κοινωνική οργάνωση στηριζόταν στην οικογένεια. Πολλές οικογένειες αποτελούσαν τη φατρία, πολλές φατρίες το γένος και πολλά γένη τη φυλή. Όλα τα μέλη μιας φυλής –θεωρητικά τουλάχιστον- κατάγονταν από έναν κοινό πρόγονο. Τον 7ο αιώνα , το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους ήταν κοινή ιδιοκτησία των γενών ενώ η ατομική ιδιοκτησία περιορίζονταν στα είδη ατομικής χρήσης. Από τότε και μετά, σιγά- σιγά αναπτύχθηκε η τοπική αριστοκρατία που κατείχε μεγάλες εκτάσεις γης ενώ απέναντι της είχε τη τάξη των ελεύθερων χωρικών, των εκμισθωτών των αγρών και των δούλων. Ο χριστιανισμός, έφτασε στην Ιρλανδία, το 431 μ.Χ. κατ’ αρχήν με τον επίσκοπο Παλλάδιο, τον πρώτο διορισμένο – από τον πάπα Σελεστίνο -επίσκοπο της Ιρλανδίας, αλλά ουσιαστικά με τον Άγιο Πατρίκιο, έναν Κέλτη της Βρετανίας, το 432. Παρόλο που ούτε ο βασιλιάς, ούτε και οι δρυϊδες προσηλυτίστηκαν, ωστόσο του επέτρεψαν να κηρύξει, και ο λαός τον ακολούθησε με μεγάλο ζήλο. Χειροτόνησε λοιπόν ιερείς, έχτισε εκκλησίες, ίδρυσε μοναστήρια και πεθαίνοντας το 461 είχε αφήσει πολλούς συνεχιστές του έργου του καθώς και τη φήμη του αγίου.

7 Γλώσσα: Επίσημη γλώσσα της Ιρλανδίας είναι η Αγγλική.
Πολίτευμα: Η χώρα έχει δημοκρατία, με κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι Αρχηγός Κράτους και εκλέγεται με επταετή θητεία, έχοντας δικαίωμα να ανανεώσει τη θητεία του μόνο μία φορά. Ο Πρωθυπουργός διορίζεται από τον Πρόεδρο, με την έγκριση του Κοινοβουλίου. Οικονομία :Η αγροτική οικονομία της Ιρλανδικής Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια μετατράπηκε σε μια οικονομία με κύριους άξονες το εμπόριο, τις επενδύσεις και τη βιομηχανία. Κύριο ρόλο στην ανάπτυξή της παίζουν οι εξαγωγές, αλλά επωφελείται και από την άνοδο των καταναλωτικών εξόδων, των κατασκευών και των επιχειρηματικών επενδύσεων. Στα χαρτιά, η χώρα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υπηρεσιών και προϊόντων λογισμικού, ωστόσο στην πραγματικότητα πολλά προϊόντα, κυρίως μουσικής, περνούν μέσα από τη χώρα για να αποφύγουν τους φόρους από αγαθά πνευματικής ιδιοκτησίας. Από την πλευρά της κυβέρνησης τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες να αντιμετωπιστούν ο πληθωρισμός, η υψηλή φορολογία, η καταξόδευση δημόσιου χρήματος, η απουσία ξένων επενδύσεων και οι χαμηλές εργασιακές δεξιότητες.

8 Τον Ιανουάριο του 1999 η χώρα μπήκε στην Ευρωζώνη, εγκαταλείποντας την ιρλανδική λίρα. Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2015 τα 80,68 χρόνια. Ωστόσο, το 10% του πληθυσμού της Ιρλανδίας ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, η Ιρλανδία έχει το έκτο μεγαλύτερο ποσοστό παιδικής φτώχειας στον ανεπτυγμένο κόσμο .Το 2010 η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με την παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν στις 21 Νοεμβρίου 2010 τριετές πρόγραμμα, ύψους σχεδόν 90 δισ. ευρώ, για οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας έπειτα από αίτημα της ίδιας της χώρας για ένταξη στον μηχανισμό στήριξης.

9 Πολιτισμός Η νήσος Ιρλανδία είναι γνωστή για την παραδοσιακή ιρλανδική μουσική της, το Book of Kells, αλλά και για τους συγγραφείς της, όπως οι: Τζορτζ Μπέρκλεϊ, Τζόναθαν Σουίφτ, Τζέιμς Τζόις, Τζορτζ Μπέρναρντ Σω, Όσκαρ Ουάιλντ, Γουίλιαμ Μπάτλερ Γητς, Πάτρικ Κάβανα κ.ά. Ο Έρνεστ Γουόλτον από το Trinity College του Δουβλίνου μοιράστηκε το 1951 το Νόμπελ Φυσικής για τη διάσπαση του ατόμου .Στο χώρο της μουσικής, διακεκριμένοι Ιρλανδοί καλλιτέχνες είναι ο κιθαρίστας Ρόρι Γκάλαχερ, Γκάρι Μουρ, ο Φιλ Λάινοτ με τους Thin Lizzy, η Σίνιντ Ο'Κόνορ, Νιάλλ Χόραν τα συγκροτήματα The Cranberries, U2 και The Script, η Enya, καθώς και οι χορευτικές παραστάσεις Riverdance και Lord of the Dance του Μάικλ Φλάτλεϊ.

10 Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Μεταφορές Η οδήγηση γίνεται στα αριστερά. Χαρακτηριστικά :Οι Ιρλανδοί έχουν κόκκινα μαλλιά και κάποια χαρακτηριστικά του προσώπου που είναι κοινά σε όλους. Δεν έχουν πολλές προσμείξεις όπως οι Άγγλοι ή οι Γάλλοι που λόγω των αποικιών ενώθηκαν με πιο εξωτικούς ανθρωπότυπους. Η αμιγώς καθολική αυτή χώρα απαγορεύει τις εκτρώσεις και ο πληθυσμός δείχνει ιδιαίτερα νεανικός. Είναι άνθρωποι πρόσχαροι και ανοιχτόκαρδοι.

11 Παραδοσιακά πιάτα και φαγητά:
Πολλά από τα παραδοσιακά φαγητά της Ιρλανδίας έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου , συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου λιμού του 19ου αιώνα , καθώς και την κοινωνική και πολιτική αναταραχή που μαστίζει την Ιρλανδία για εκατοντάδες χρόνια . Η κουζίνα της Ιρλανδίας είναι μια απτή σύνδεση με το παρελθόν του νησιού , και είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά κληροδοτήματα του ιρλανδικού λαού . Παραδοσιακά ιρλανδική πιάτα συχνά είναι απλά , με μια εξάρτηση κρύου καιρού καλλιέργειες και τοπικά διαθέσιμη κρέας . Μια κοινή πιάτα στην Ιρλανδία είναι το μπέικον και το λάχανο. Είναι κατασκευασμένο με την πλάτη - μπέικον που μαγειρεύονται μαζί με το λάχανο για τη γεύση , και υπηρέτησε πάνω από βραστές ή πουρέ πατάτας . Champ είναι ένα άλλο παραδοσιακό πιάτο που εξακολουθεί να είναι συνήθως τρώγονται . Αποτελείται από πουρέ πατάτας αναμιγνύεται με φρέσκα κρεμμυδάκια , αλάτι και μαύρο πιπέρι .

12

13 Βιβλιογραφία http://peopleandideas.gr/2013/04/19/tourist-in-ireland/

14 Φωτίου Παναγιώτα Β΄


Κατέβασμα ppt "Ιρλανδία Η Ιρλανδία είναι ένα μεγάλο νησί της βορειοδυτικής Ευρώπης, δυτικά από τη Μεγάλη Βρετανία. Έχει έκταση 84.421 τ.χλμ. Ο πληθυσμός της ανέρχεται."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google