Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερευνητική Εργασία «Κίνδυνοι και εξαρτήσεις στην εφηβική ηλικία»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερευνητική Εργασία «Κίνδυνοι και εξαρτήσεις στην εφηβική ηλικία»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερευνητική Εργασία «Κίνδυνοι και εξαρτήσεις στην εφηβική ηλικία»
Ερευνητική Εργασία «Κίνδυνοι και εξαρτήσεις στην εφηβική ηλικία» (Ηλεκτρονικός εθισμός – Κατανάλωση αλκοόλ – Κάπνισμα – Ναρκωτικά) ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΤΣΟΒΟΥ ΤΑΞΗ Α΄ - ΤΜΗΜΑ Α1 Σχολικό Έτος

2 Χαρακτηριστικά των Εφήβων:
Η Εφηβεία Από Τα Μάτια Μας Χαρακτηριστικά των Εφήβων: Είμαστε αρνητικοί για όλα Επιζητούμε την αυτονομία μας Έχουμε μία τάση για απομόνωση Είμαστε υπερευαίσθητοι Είμαστε  ισχυρογνώμονες και πεισμώνουμε πολύ …. αλλά είμαστε και ρομαντικοί

3

4

5

6 Εφηβεία χωρίς εθισμούς
Κάπνισμα Αλκοόλ Ναρκωτικά Διαδίκτυο

7 Οι επιπτώσεις του καπνίσματος:
Κάπνισμα Οι επιπτώσεις του καπνίσματος: Το κάπνισμα είναι συχνή αιτία τύφλωσης Το κάπνισμα επηρεάζει την γονιμότητα των ανδρών Το κάπνισμα επηρεάζει το γενετικό υλικό, και το DNA των σπερματοζωαρίων Το κάπνισμα μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης για μια γυναίκα κατά 40%

8 Οι έφηβοι συχνά αγνοούν τη δυνατότητα εθισμού στον καπνό
Κάπνισμα Οι έφηβοι συχνά αγνοούν τη δυνατότητα εθισμού στον καπνό 61% των νέων θεωρούν ότι δεν πειράζει να δοκιμάσουν το τσιγάρο εφόσον το κόψουν πριν γίνει συνήθεια 26% θεωρούν ότι οι κανονικοί καπνιστές μπορούν να το κόψουν οποτεδήποτε το θελήσουν.

9 Κάπνισμα Συμβουλές προς Γονείς:
Να είστε ειλικρινείς. Μιλήστε του για την εμπειρία σας με το κάπνισμα και τα λάθη σας και τις επιπτώσεις του στην δική σας υγεία. Το τσιγάρο δεν είναι απαγορευμένο, άρα είναι δική σου επιλογή για το αν θα γίνεις καπνιστής ή όχι. Συζητήστε τους περιορισμούς του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Εκφράστε το θαυμασμό σας για άτομα του περιβάλλοντος σας που δεν καπνίζουν.

10 Κάπνισμα Ρωτήστε του ανοιχτά πως θα αντιμετώπιζε την κατάσταση που κάποιος του δίνει τσιγάρο, παρόλο που μπορεί να μην θέλει. Πώς αντιδρά; Να σκεφτεί επιχειρήματα για τον εαυτό του, τα συν και τα πλην του καπνίσματος για τον ίδιο. Αποφύγετε να εκθέτετε την δική σας συνήθεια του καπνίσματος στο σπίτι. (τασάκια, πακέτα σκόρπια).Μην καπνίζετε μέσα σε όλους τους χώρους του σπιτιού και προσπαθήστε να μην καπνίζετε μπροστά στο παιδί. Μην έρχεστε σε αντιπαράθεση και πείτε του ότι είστε κοντά του και ότι θα θέλατε να προσπαθήσει να το κόψει.

11 Αλκοόλ Διεθνώς, πολλά εκατομμύρια έφηβοι κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το αλκοόλ και οι επιπτώσεις του είναι εμφανείς όχι μόνο στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον, αλλά οδηγεί και σε παραβατικές συμπεριφορές. Στην Ελλάδα το πρόβλημα της κατανάλωσης του αλκοόλ δεν περνάει απαρατήρητο, αφού, σύμφωνα με έρευνες, το 15% των εφήβων ηλικίας 11 έως 15 ετών καταναλώνει αλκοόλ στο διάστημα μίας εβδομάδας. Πρώτη στις προτιμήσεις των εφήβων είναι η μπίρα, δεύτερα έρχονται τα σκληρά ποτά και τρίτο το κρασί. Στην εφηβική ηλικία το αλκοόλ μειώνει τη σχολική απόδοση, την ικανότητα απορρόφησης της γνώσης και τη συγκέντρωση.

12 Αλκοόλ Η κατανάλωση αλκοόλ σε αυτές τις ηλικίες έχει δραματική επίδραση στην προσωπικότητα, προκαλεί ευερεθιστότητα, εχθρικότητα και επιθετικότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο πειραματισμού και με άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες. Επίσης, οι έφηβοι που πίνουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από πνιγμό, πτώσεις ή αυτοκινητικά ατυχήματα. Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διάλογος μέσα στην οικογένεια, έτσι ώστε τα παιδιά από νεαρή ηλικία να μάθουν τις επιπτώσεις των οινοπνευματωδών ποτών. Οι γονείς θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους να μη μπαίνουν ποτέ σε αμάξι του οποίου ο οδηγός έχει πιει, πολύ δε περισσότερο αν βρίσκεται σε κατάσταση μέθης.

13 Αλκοόλ Συμβουλές προς Γονείς:
Αξιολογήστε τη συχνότητα και τις συνθήκες Συζητήστε για προβλήματα και ανησυχίες, για ποιο λόγο οδηγείται εκεί Μην απαγορεύετε εξόδους με φίλους, να είστε διακριτικοί και να προσπαθήσετε να μειώσετε ευκαιρίες για τέτοιες συμπεριφορές Προτείνετε εναλλακτικούς τρόπους χαλάρωσης –αθλητισμό, καλή παρέα, ψυχαγωγία Μην βάζετε αλκοόλ στο σπίτι σε εμφανή σημεία.

14

15

16

17 Ναρκωτικά Ως ναρκωτικά θεωρούμε κάθε χημική ουσία που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει το μυαλό ή το σώμα κάποιου. Στα ναρκωτικά περιλαμβάνονται παράνομες ουσίες, όπως η ηρωίνη, η κοκαΐνη ή η μαριχουάνα και το χασίς. Δεν είναι μόνο αυτά. Ναρκωτικά είναι επίσης και κάποιες περισσότερο "νόμιμες" ουσίες, όπως είναι το αλκοόλ, ο καπνός καθώς και πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιεί η κλασσική ιατρική. Οι έφηβοι παίρνουν ναρκωτικά για τους ίδιους λόγους που το κάνουν και οι ενήλικες: Για να διασκεδάσουν, να ενσωματωθούν σε κάποια ομάδα, να ηρεμήσουν, να τα βγάλουν πέρα με το άγχος, τον πόνο ή την ανία.

18 Ναρκωτικά Συμβουλές προς γονείς:
Συμβουλές  προς γονείς: Μιλήστε στα παιδιά σας και ακούστε τα. Μάθετε καλά ότι έχει σχέση με το αλκοόλ και τα υπόλοιπα ναρκωτικά. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν  ότι τα αγαπάτε και ότι θα προσπαθείτε πάντα να είστε δίπλα τους, ακόμα κι όταν δεν συμφωνείτε με την συμπεριφορά τους. Διαπραγματευτείτε κάποιους κανόνες σχετικά με τη σωστή συμπεριφορά.

19 Ναρκωτικά Θυμηθείτε ότι κι εσείς έχετε δικαιώματα και ενδιαφέροντα.
Γνωρίστε τους φίλους των παιδιών σας και τους γονείς τους Δώστε το καλό παράδειγμα. Κρατήστε τη δική σας χρήση αλκοόλ, φαρμάκων και άλλων ναρκωτικών μέσα σε αποδεκτά όρια Προσπαθήστε να μη χρησιμοποιείτε διάφορες ουσίες για να λύσετε άλλα προβλήματα στην οικογένεια.

20

21

22 Διαδίκτυο Το διαδίκτυο στην εφηβεία δεν είναι απλά μια μόδα, αλλά τείνει να γίνει επιδημία. Μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές ανακαλύψεις όλων των εποχών, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς το ναρκωτικό της σύγχρονης εποχής. Ειδικά στην κρίσιμη περίοδο της εφηβείας το διαδίκτυο πλέον έχει γίνει ο καλύτερος φίλος των νέων. Ένας φίλος που μπορεί να είναι και ο καλύτερος, αλλά μπορεί να κάνει και μεγάλη ζημιά. Και αυτό γιατί σε όλα τα θέματα η υπερβολή είναι αρνητική. Έτσι, η ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου ειδικά στην εφηβεία μόνο κακό μπορεί να κάνει στους νέους σε μια ηλικία γεμάτη από ανησυχίες, οργή και περιέργεια.

23 Διαδίκτυο ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΊΚΤΥΟ
Ένα στα έξι παιδιά αδυνατεί να διαβάσει έστω και ένα βιβλίο μέσα σε ένα μήνα. Λιγότερο από το 50% αποφασίζει να στραφεί σε ένα εξωσχολικό βιβλίο. Αντίθετα η σχέση τους με τον γραπτό λόγο συνδέεται περισσότερο με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: τα παιδιά στέλνουν μηνύματα στα κινητά τους, εκατοντάδες και περνούν πολύ χρόνο μπροστά στο Facebook και το Twitter. Αυτές οι τάσεις ίσως να έχουν σημαντικές συνέπειες για τους αυριανούς ενήλικες. Η αναγνωσιμότητα των βιβλίων είναι ένας σημαντικός δείκτης για τις επιδόσεις των παιδιών και οι υπεύθυνοι της έρευνας υπογραμμίζουν ότι είναι απολύτως αναγκαίο να ενθαρρύνονται οι νεαροί μαθητές να διαβάζουν.

24 Διαδίκτυο Καταγεγραμμένοι κίνδυνοι από το διαδίκτυο:
Η παιδοφιλία και ότι αυτή συνεπάγεται Η κυβερνοαυτοκτονία με περιπτώσεις και στην Ελλάδα Η νεανική παραβατικότητα με ολοένα και περισσότερα κρούσματα Ο τζόγος με συνέπεια την κλοπή κωδικών πιστωτικών καρτών Αγορές από άγνωστες ιστοσελίδες με κίνδυνο υποκλοπής προσωπικών στοιχείων

25 Εκφοβισμός μέσω Διαδικτύου
Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία παρέχει στα παιδιά, ένα καινούριο μέσο εφαρμογής βίας. Αυτό είναι ο εκφοβισμός μέσω του διαδικτύου. Ο εκφοβισμός μέσω του διαδικτύου είναι οποιαδήποτε πράξη επιθετικότητας, παρενόχλησης, προσβολής, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς, που πραγματοποιείται μέσω της χρήσης διαδικτύου και άλλων σύγχρονων μέσων, η οποία επαναλαμβάνεται σε τακτικά ή άτακτα χρονικά διαστήματα, με σκοπό να βλάψει το θύμα.

26 Εκφοβισμός μέσω Διαδικτύου
Αυτοί που ασκούν τον συγκεκριμένο εκφοβισμό χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να απειλήσουν, να παρενοχλήσουν, να δυσφημίσουν, να υποδυθούν αυτούς που εκφοβίζουν, να υποκλέψουν την ταυτότητά τους, να χλευάσουν, να συκοφαντήσουν. Το φαινόμενο αυτό, απασχολεί ολοένα και περισσότερους ερευνητές και λαμβάνει χώρα σε παγκόσμιο αλλά και σε ελληνικό επίπεδο. Αρκετές έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί από πανεπιστήμια και επιστημονικές εταιρίες, που καταδεικνύουν την συνεχή αύξηση του φαινόμενου

27 Διαδίκτυο Συμβουλές προς γονείς:
Να αφιερώσουν χρόνο και διάθεση ώστε να ασχοληθούν μαζί με το παιδί σε θέματα διαδικτύου Να τοποθετήσουν τον υπολογιστή σε κοινόχρηστο χώρο ώστε να μην δίνεται η δυνατότητα απομόνωσης του παιδιού. Να χρησιμοποιούν φίλτρα για επιβλαβείς ιστοσελίδες Να ενημερώνονται τα παιδιά με απλά λόγια από μικρή ηλικία για τα φαινόμενα του εκφοβισμού και της παρενόχλησης

28 Διαδίκτυο Συμβουλές προς γονείς:
Να μη χρησιμοποιούν τον υπολογιστή για επιβράβευση ή τιμωρία Να θέτουν όριο και μέτρο στη συμπεριφορά των παιδιών Να βάζουν όρια στα παιδιά που ασχολούνται με το διαδίκτυο. Να ασχολούνται γενικά περισσότερο με τα παιδιά τους.

29

30


Κατέβασμα ppt "Ερευνητική Εργασία «Κίνδυνοι και εξαρτήσεις στην εφηβική ηλικία»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google