Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ!
ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ!

2 Αικατερίνη Β΄ Η Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας, επονομαζόμενη «Μεγάλη», 2 Μαΐου Νοεμβρίου 1796) ήταν γερμανικής καταγωγής και Αυτοκράτειρα της Ρωσίας. Η πολιτική της συνδέθηκε στενά με την αναγέννηση του ελληνικού βίου λόγω της συνθήκης Κιουτσούκ-Καϊναρτζή.

3 Αλέξανδρος Α΄ Γεννήθηκε το Το 1836 μπήκε στην διπλωματική υπηρεσία και παρέμεινε στο Υπουργείο Εξωτερικών μέχρι το 1839, όπου και μετεγκαταστάθηκε στην Ρουμανία. Εκεί συνέχισε την πολιτική του σταδιοδρομία και έγινε πολλές φορές βουλευτής, Υπουργός Οικονομικών, Υπουργός Εξωτερικών, και μέλος του ανώτατου Συμβουλίου της Δικαιοσύνης στο Βουκουρέστι.

4 Οδυσσέας Ανδρούτσος Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν επιφανής αγωνιστής οπλαρχηγός της Επανάστασης του Πολέμησε μέχρι το 1820 για λογαριασμό του Αλή Πασά και στη συνέχεια αγωνίστηκε για την επανάσταση. Φυλακίστηκε το 1825 κατηγορούμενος για συνεργασία με τους Τούρκους στην Ακρόπολη των Αθηνών όπου και δολοφονήθηκε πριν δικαστεί στις 5 Ιουνίου του ίδιου χρόνου.

5 Γεώργιος Ανδρούτσος Ο ναύαρχος Γεώργιος Ανδρούτσος ήταν αγωνιστής του Πήρε μέρος σε πολλές ναυμαχίες και διοίκησε τον στόλο των Σπετσιωτών με μεγάλη επιδεξιότητα.

6 Βασίλειος Μελέτης Ο Μελέτης Βασιλείου ήταν οπλαρχηγός της επανάστασης του 1821 από τη Χασιά Αττικής που συνέβαλε αποφασιστικά στην οργάνωση των επιχειρήσεων των επαναστατικών δυνάμεων στην Αττική.

7 Μπουμπουλίνα Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (11 Μαΐου Μαΐου 1825) ήταν Ελληνίδα ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

8 Κάρολος Φαβιέρος Ο Κάρολος Φαβιέρος ( ) ήταν Γάλλος φιλέλληνας στρατηγός και διοικητής του τακτικού στρατού της Ελλάδας κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

9 Κανέλλος Δεληγιάννης Ο Κανέλλος Δεληγιάννης ( ) ήταν Έλληνας πρόκριτος, οπλαρχηγός και πολιτικός.

10 Αθανάσιος Διάκος Ο Αθανάσιος Διάκος ήταν ένας από τους . Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1818 και το 1820 έγινε αρματολός στη Λιβαδειά. Τον Απρίλιο του 1821 σε συνεργασία με άλλους οπλαρχηγούς κατέλαβε το φρούριο της Λιβαδειάς και χρησιμοποιώντας το σαν ορμητήριο, έδωσε πολλές νικηφόρες μάχες. Κατέλαβε την γέφυρα της Αλαμάνας και στις 22 Απριλίου 1821 έδωσε μάχη με τα στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη. Στη μάχη αυτή συνελήφθη και αφού μεταφέρθηκε στη Λαμία δολοφονήθηκε με ανασκολοπισμό από τους Τούρκους και κάηκε στις 24 Απριλίου 1821.

11 Εμμανουήλ Παππάς Ο Εμμανουήλ Παππάς ήταν Φιλικός και αγωνιστής 1821, πρωτεργάτης της εξέγερσης στη Χαλκιδική, από τις αγνότερες και ηρωικότερες μορφές του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

12 Άνθιμος Γαζής Ο Άνθιμος Γαζής (Μηλιές Πηλίου, 1764 – Σύρος, 1828) ήταν Έλληνας συγγραφέας, χαρτογράφος και από τους σημαντικότερους διαφωτιστές, που αγωνίστηκε για την διάδοση των ευρωπαϊκών ιδεών στην Ελλάδα.

13 Δημήτριος Υψηλάντης Ο Δημήτριος Υψηλάντης (1794 – 5 Αυγούστου 1832) ήταν στρατιωτικός και αγωνιστής της επανάστασης του 1821.

14  Εμμανουήλ Ξάνθος Ο Εμμανουήλ Ξάνθος(Πάτμος 1772, Αθήνα 28 Νοεμβρίου 1852) ήταν Έλληνας γραμματικός, έμπορος.

15 Αθανάσιος Τσακάλωφ Ο Αθανάσιος Τσακάλωφ έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην οργάνωση της Φιλικής Εταιρείας.

16 Διονύσιος Σολωμός Ο Διονύσιος Σολωμός (8 Απριλίου Φεβρουαρίου 1857) ήταν Έλληνας ποιητής, περισσότερο γνωστός για τη συγγραφή του ποιήματος Ύμνος εις την Ελευθερίαν, οι πρώτες δύο στροφές του οποίου έγιναν ο εθνικός ύμνος των Ελλήνων.

17 Νικόλαος Σκουφάς Ο Νικόλαος Σκουφάς ( ) αποτελούσε πρωταρχικό μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Γεννήθηκε το 1779 και καταγόταν από το Κομπότι της Άρτας. Το επίθετο Σκουφάς προήλθε από το προηγούμενο του επάγγελμα ως κατασκευαστής σκούφων.

18 Ρήγας Βελεστινλής Ο Ρήγας Βελεστινλής ήταν Έλληνας συγγραφέας, πολιτικός στοχαστής και επαναστάτης. Θεωρείται εθνομάρτυρας και πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης του Ο ίδιος υπέγραφε ως «Ρήγας Βελεστινλής» ή «Ρήγας ο Θεσσαλός» και ουδέποτε «Φεραίος», κάτι που ίσως να είναι δημιούργημα μεταγενέστερων λογίων.

19 Δημήτρης Πλαπούτας Ο Δημήτρης Πλαπούτας (Παλούμπα Αρκαδίας, 15 Μαΐου Αθήνα, 1864) ήταν Έλληνας αγωνιστής της ελληνικής επανάστασης, στρατιωτικός και πολιτικός. Ήταν επικεφαλής του αγώνα στην Αρκαδία μαζί με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

20 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης
Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης ( Ιανουαρίου 1848) ήταν γόνος της ιστορικής μανιάτικης οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων, τελευταίος Μπέης της Μάνης, οπλαρχηγός του 1821, αναδειχθείς "αρχιστράτηγος των σπαρτιατικών δυνάμεων" και πρωθυπουργός της Ελλάδας από τη θέση του προέδρου του Εκτελεστικού Σώματος του ελληνικού κράτους

21 Πανουργιάς Ο Πανουργιάς ( ) ήταν οπλαρχηγός της επαρχίας Σαλώνων, καταγόμενος από τον Άγιο Γεώργιο Παρνασσίδος και γεννημένος στη Δρέμισα, από τους σημαντικότερους οπλαρχηγούς του Αγώνα.

22 Παλαιών Πατρών Γερμανός
Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός (25 Μαρτίου Μαΐου 1826) ήταν Έλληνας ιεράρχης, μητροπολίτης Παλαιών Πατρών (*) και ένας από τους πρωταγωνιστές ιεράρχες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με διπλωματική και πολιτική δράση.

23 Νικηταράς Τουρκοφάγος
Ο Νικηταράς Τουρκοφάγος ( ) γεννήθηκε στη Νέδουσα. Ήταν ανιψιός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Υπέγραφε και με το όνομα Τουρκολέκας και μ΄ αυτό αναφέρεται σε μερικά δημοτικά τραγούδια. Τελικά όμως επικράτησε το επώνυμο Σταματελόπουλος από το βαπτιστικό όνομα του πατέρα του.

24 Μπότσαρης Ο Νότης Μπότσαρης ( ), ήταν ο δευτερότοκος γιος του Γιώργη Μπότσαρη της σπουδαίας Σουλιώτικης φάρας των Μποτσαραίων και σπουδαίος αγωνιστής του 1821.

25 Μαντώ Μαυρογένους Η Μαντώ Μαυρογένους (Τεργέστη 1796 ή Πάρος, Ιούλιος 1848) ήταν αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

26 Γιάννης Μακρυγιάννης Ο Γιάννης Μακρυγιάννης  ήταν αγωνιστής τηςΕλληνικής Επανάστασης του 1821, στρατιωτικός και πολιτικό πρόσωπο μετά τη δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Ήταν επίσης αυτοδίδακτος και οψιμαθής συγγραφέας απομνημονευμάτων.

27 Μπάιρον Ο Μπάιρον γνωστός στην Ελλάδα ως Λόρδος Βύρων, 22 Ιανουαρίου Απριλίου 1824), ήταν Άγγλος ποιητής, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ρομαντισμού και από τους σημαντικότερους φιλέλληνες. Πέθανε στο Μεσολόγγι από υψηλό πυρετό.

28 Αδαμάντιος Κοραής Ο Αδαμάντιος Κοραής ήταν Έλληνας φιλόλογος με βαθιά γνώση του ελληνικού πολιτισμού. Ο Κοραής είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού διαφωτισμού και μνημονεύεται, ανάμεσα σε άλλα, ως πρωτοπόρος στην έκδοση έργων αρχαίας ελληνικής γραμματείας, αλλά και για τις γλωσσικές του απόψεις στην υποστήριξη της καθαρεύουσας, σε μια μετριοπαθή όμως μορφή της με σκοπό την εκκαθάριση των πλείστων ξένων λέξεων που υπήρχαν στη γλώσσα του λαού.

29 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (3 Απριλίου Φεβρουαρίου 1843) ήταν αρχιστράτηγος και ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821, πολιτικός, πληρεξούσιος, σύμβουλος της Επικράτειας. Έμεινε γνωστός και ως Γέρος του Μοριά.

30 Γεώργιος Καραϊσκάκης Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ή Καραΐσκος ήταν Έλληνας επαναστάτης, αρχικά υπήρξε σπουδαίος αρματωλός και στη συνέχεια κατέστη στρατηγός της Επανάστασης του 1821.

31 Ιωάννης Καποδίστριας Ο Κόμης Ιωάννης Καποδίστριας ήταν Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός. Διετέλεσε πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας κατά τη μεταβατική περίοδο και ενώ τελούσε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων και νωρίτερα υπουργός εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

32 Ανδρέας Μιαούλης Ο Ανδρέας Μιαούλης, ο οποίος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821, ως διοικητής ναύαρχος του ελληνικού στόλου, αλλά και στη μετέπειτα πολιτική ζωή του τόπου, με αποκορύφωμα την ανταρσία της Ύδρας κατά του Καποδίστρια, που είχε ως αποτέλεσμα την πυρπόληση του εθνικού στόλου στον Πόρο.


Κατέβασμα ppt "ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google