Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ

2 ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ: Κάθε πρόσωπο το οποίο επιφέρει το θάνατο άλλου προσώπου με παράνομη πράξη ή παράλειψη, είναι ένοχο του κακουργήματος της ανθρωποκτονίας. Κάθε πρόσωπο το οποίο διαπράττει το κακούργημα της ανθρωποκτονίας υπόκειται σε ποινή φυλάκισης διά βίου.

3 ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΑΡΒΑΝΙΤΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΑΡΒΑΝΙΤΗ Στις 3 Αυγούστου 2008 στο χωριό Βούρβουλος της Σαντορίνης ο Θανάσης Αρβανίτης σκότωσε τη σύζυγό του, Αδαμαντία Κάραλη. Τη μαχαίρωσε επτά φορές, με πέντε διαφορετικά μαχαίρια και ενώ ακόμη ήταν εν ζωή, την αποκεφάλισε, αφού πρώτα έκοψε το κεφάλι του σκύλου που είχαν ως κατοικίδιο και στην συνέχεια βγήκε στην αυλή κρατώντας το κομμένο κεφάλι.

4 ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑΣ:
Οι βασικές αρχές για μια αποτελεσματική έρευνα μιας ανθρωποκτονίας είναι οι επακόλουθες: Άμεση ανταπόκριση στον τόπο του εγκλήματος από αστυνομικούς της περιπολίας (αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία των αποδεικτικών στοιχείων πριν καταστραφούν, αλλοιωθούν ή χαθούν). Τα πάντα πρέπει να θεωρούνται ως στοιχεία. Είτε αυτά είναι φυσικά, είτε από καταθέσεις πρέπει να διατηρούνται, να καταγράφονται και να θεωρούνται ζωτικής σημασίας από τους ερευνητές.

5 ΣΚΗΝΗ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑΣ:
Η σκηνή του εγκλήματος,ειδικά σε περιπτώσεις ανθρωποκτονίας,είναι απόδειξη ότι διαπράχθηκε το έγκλημα. συχνά εμπεριέχει πολλά από τα στοιχεία της σορού προσφέρει άφθονα σωματικά στοιχεία που μπορούν να καταλήξουν στην διασύνδεση ενός ή παραπάνω υπόπτων στο έγκλημα. αρχίζει στο σημείο που ο ύποπτος άλλαξε την πρόθεση σε πράξη. Συνεχίζεται μέχρι την έξοδο του δράστη και οποιαδήποτε τοποθεσία που βρέθηκαν στοιχεία ή ύποπτα αντικείμενα. Ωστόσο η σκηνή εγκλήματος βασικώς παραμένει εκεί που βρέθηκε το πτώμα.

6 'Οταν τον εντόπισαν οι αστυνομικοί, ο δράστης:
προσποιήθηκε ότι θα παραδοθεί ξάπλωσε στο έδαφος επιτέθηκε στον αρχιφύλακα τον τραυμάτισε με το μαχαίρι.

7 Ο αρχιφύλακας τον πυροβόλησε δύο φορές στο θώρακα
Ο αρχιφύλακας τον πυροβόλησε δύο φορές στο θώρακα. Ο δράστης μπήκε σ' ένα περιπολικό, έχασε σταδιακά τις αισθήσεις του, και έτσι πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας όπου συγκρούστηκε μ’ ένα μοτοποδήλατο στο οποίο επέβαιναν δύο νεαρές γιατροί (η Ανδριανή Νερουλά και η Καλλιόπη Στράκα). Τελικά, ο δράστης συνελήφθη. Εντούτοις, επιτέθηκε και πάλι στους αστυνομικούς, με συνέπεια ένας από αυτούς να πυροβολήσει πέντε φορές. Από τον εξοστρακισμό μιας σφαίρας τραυματίστηκε στο πόδι η 21χρονη φοιτήτρια Δήμητρα Πανταζοπούλου.

8 Προφιλ δραστη: Προφιλ θύματος:
Ο Θανάσης Αρβανίτης είχε χρόνια προβλήματα ψυχωτικής φύσεως, είχε πολλές φορές ακολουθήσει φαρμακευτική αγωγή, είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική, είχε κριθεί ως ακατάλληλος για στράτευση με απολυτήριο Ι-5 και τα έντονα βίαια ξεσπάσματα και η αστάθεια του χαρακτήρα του ήταν γνωστά στον περίγυρό του Προφιλ θύματος: Η Αδαμαντία Κάραλη ήταν εκπαιδευτικός καταγόταν από την Θεσσαλονίκη και εργαζόταν σε σχολείου του Ακρωτηρίου Σαντορίνης. Είχε παντρευτεί τον δράστη με πολιτικό γάμο.

9 ΚΙΝΗΤΡΟ Δεν υπήρχε κινητρο, το ζευγάρι τσακωνόταν συχνά. Σε έναν τσακωμό, ο δράστης ξέφυγε ευρισκόμενος σε κατάσταση Αμόκ: ----> η σπάνια μορφή amok που υπέστει ο δράστης λέγεται πως έχει ως αφορμή εμφάνισης του την οργή του πάσχοντος προς ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ή γενικότερα την κοινωνία, το αίσθημα πως γίνεται κάποιος αντικείμενο προσβολών. Συνδέεται στενά με την ψύχωση, τις διαταραχές προσωπικότητας, τη διπολική διαταραχή και τις ψευδαισθήσεις.

10 ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ Πατέρας δράστη:
Ο πατέρας του δράστη είπε στους αστυνομικούς ότι δεν πιστεύει πως ό,τι συνέβη ήταν απόρροια των παλαιότερων ψυχολογικών διαταραχών που παρουσίαζε το παιδί του, αλλά ήταν αποτέλεσμα έντονης φόρτισης την οποία πέρασε το τελευταίο 48ωρο πριν φτάσει στην ανατριχιαστική σφαγή της συντρόφου. Μάλιστα, επιβεβαίωσε ότι το ζευγάρι είχε επισκεφθεί μαζί το Κέντρο Υγείας της Σαντορίνης, δύο ημέρες νωρίτερα.

11 Αγροτικός Γιατρός : Δύο ημέρες πριν το έγκλημα ο γιατρος είχε εξετάσει τον κατηγορούμενο ο οποίος δήλωσε οτι είχε αϋπνίες εξαιτίας του άγχους που βίωνε από την εργασία του. Ο δράστης ενώ μεταγενέστερα υποστήριξε ότι έπασχε από σχιζοφρένεια, είχε αποκρύψει το γεγονός από τον αγροτικό ιατρό. Ψυχίατρος : Ο ψυχίατρος τόνισε ότι ο δράστης όφειλε να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή συστηματικά καθώς έχρηζε και ψυχιατρικής παρακολούθησης. Όπως έγινε γνωστό ο θύτης, μετά τη γνωριμία του το 2003 με το θύμα, σταμάτησε να λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή χωρίς να έχει ενημερώσει τον ιατρό που τον παρακολουθούσε μεταγενέστερα.

12 ΔΙΚΗ Ο κατηγορούμενος κηρύχθηκε ομόφωνα ένοχος όλων των εγκλημάτων για τα οποία καταδικάστηκε και πρωτόδικα. Ο δράστης παρουσιάστηκε στην απολογία του να παραδέχεται την πράξη αλλά “να μη θυμάται” λεπτομέρειες, με τη συνήγορο υπεράσπισής του, να κάνει λόγο για δολοφονία που τελέστηκε εν βρασμώ ψυχής καθώς ο κατηγορούμενος έπασχε από σοβαρή ψυχωσική διαταραχή – σχιζοφρένεια, ζητώντας από τους δικαστές να αποφασίσουν τελικά αν η ποινή του, θα αφορά σε εγκλεισμό σε ψυχιατρική κλινική ή σε εγκλεισμό στο αντίστοιχο τμήμα των φυλακών Δομοκού όπου κρατείτο.

13 ΠΟΙΝΗ Ο Αθανάσιος Αρβανίτη κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε συγκεκριμένα για: 1. Ανθρωποκτονία με πρόθεση τετελεσμένη σε βάρος της Αδαμαντίας Καρκαλή, 2. Απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή σε βάρος των δύο ιατρών Καλλιόπης Στράκα και Ανδρεανής Νερούλια, 3. Απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του αστυνομικού Καλυβα, 4. Οπλοχρησία κατά συρροή, 5.Περιύβριση νεκρού, 6. Διακεκριμένη αντίσταση 7. Διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών με πρόθεση. Η ποινή ήταν ισόβια φυλάκιση και είκοσι τέσσερα (24) έτη κάθειρξης.

14 ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ Νομίζαμε ότι έσφαξε το σκύλο.. δυστυχώς δεν
Εγώ ήμουν με το παιδάκι, εδώ (υπόδειξη) και πήγαμε να περάσουμε μέσα και μου λέει "μη φοβάσαι, δε σε πειράζω" Και από το σημείο αυτό εδώ, έχει αριστερά το κεφάλι, το έχει πιάσει απ' τα μαλλιά, βγαίνει απέναντι με ένα μαχαίρι μεγάλο.. λες και δεν συνέβαινε τίποτα. Την ώρα που κατεβαίνει με το κεφάλι, λέει στα παιδάκια "μη φοβόσαστε δε σας πειράζω εσάς" και συνεχίζει ήρεμα λες και κρατούσε μία μπάλα..και τρέχανε τα αίματα. Νομίζαμε ότι έσφαξε το σκύλο.. δυστυχώς δεν ήταν ο σκύλος.. ήταν το κεφάλι της γυναίκας.

15 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ https://www. youtube. com/watch
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Τα Νέα Online ( ) rhttp:// reportaz/2013/11/06/peri-egkleismoy-i-apofasi.html

16 Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΜΙΡΖΑ ΜΑΡΙΑ ΖΑΜΠΛΑΚΟΥ ΗΛΙΑΝΝΑ ΘΕΟΤΟΚΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΤΣΑΓΚΟΥΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ


Κατέβασμα ppt "ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google