Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διανομές Gnu Linux Workshop GNU/LINUX-Ubuntu Εγκατάσταση και Χρήση

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διανομές Gnu Linux Workshop GNU/LINUX-Ubuntu Εγκατάσταση και Χρήση"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διανομές Gnu Linux Workshop GNU/LINUX-Ubuntu Εγκατάσταση και Χρήση
Φουρκιώτης Δημήτρης Ζαραφίδης Χαράλαμπος Πτολεμαΐδα, Σάβ. 25 Φεβ. 2006

2 BSD και AT&T System V Το 1974 – 1975 έγινε ένας διαχωρισμός στην ανάπτυξη του Unix, όπου οδήγησε στο BSD και System V Unix. Dιαφέρουν: Oργάνωση του file system H εκκίνηση του συστήματος (init scripts) κ.ά. BSD FreeBSD, NetBSD OpenBSD, Slackware System V Περισσότερες διανομές GNU/LINUX «φιλικότερες» προς τον χρήστη Suse, Ubuntu, RedHat

3 Διανομές GNU/Linux Ο πυρήνας (kernel)
υπεύθυνος για τις βασικές λειτουργίες του συστήματος. Linux distributions, distros Εταιρείες πλαισίωσαν τον πυρήνα με πακέτα λογισμικού. GNU/Linux άρχισε να γίνεται δημοφιλές στους καθημερινούς χρήστες.

4 Διανομές - Λίγη ιστορία...
Οι διάφορες διανομές έκαναν την εμφάνιση τους, όταν ο πυρήνας άρχισε να χρησιμοποιείται από μη προγραμματιστές. Οι πρώτες διανομές περιελάμβαναν: MCC Interim Linux, η οποία έγινε διαθέσιμη από τον ftp server του πανεπιστήμιου του Manchester το 1992 TAMU, η οποία δημιουργήθηκε στο Texas A&M University SLS (Softlanding Linux System) O Patrick Volkerding, στηριζόμενος στην SLS, δημιούργησε την Slackware. Είναι η παλαιότερη διανομή που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

5 Σύνθεση μίας τυπικής διανομής
Αποτελείται Πυρήνα (Linux kernel) GNU βιβλιοθήκες Eργαλεία, documentation και multimedia. Το Λογισμικό είναι συνήθως free/open source software εμπορικό λογισμικό. Σύστημα διαχείρισης πακέτων απλοποιείται η όλη διαδικασία λήψης και εγκατάστασης Δεν διατίθενται όλες οι διανομές δωρεάν!

6 Ποια η κατάσταση σήμερα;
Περισσότερες από 300 διανομές Καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες Απευθύνονται σε διαφορετικό επίπεδο χρηστών.

7 Top 10 Distributions Ubuntu 2. Suse 3. Mandriva 4. Fedorα 5. MEPIS
6. Damn Small Debian 8. Knoppix 9. Slackware 10. Gentoo

8 Διανομές 1/4 Slackware gentoo
Πρώτη διανομή του Linux Φημίζεται για την απλότητά της Έμπειρους gentoo Διαχείριση των πακέτων, μέθοδο του FreeBSD Τα πακέτα μεταγλωττίζονται κατά την εγκατάστασή τους Προχωρημένους

9 Διανομές 2/4 Suse Mandrake - Mandriva Fedora Εντελώς αρχάριο Αρχάριους
έχει την φήμη της πιο φιλικής προς χρήστη διανομής. Η εύκολη εγκατάστασή της και το πολύ καλό εργαλείο ρυθμίσεων που συμπεριλαμβάνει, το YaST. Εντελώς αρχάριο Mandrake - Mandriva Είναι από τις πιο εύκολες στη χρήση διανομές. Αρχάριους Fedora βασίζεται στην παλιά διανομή RedHat Linux της ομώνυμης εταιρείας. Το RedHat Linux είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη διανομή. Κάποια επαφή με Linux. 

10 Διανομές 3/4 Knoppix knoppel Αρχάριους
Δεν χρειάζεται εγκατάσταση στον σκληρό δίσκο. Τρέχει απευθείας από το CDROM και περιλαμβάνει τις τελευταίες εκδόσεις από πληθώρα εφαρμογών ανοιχτού λογισμικού, ενώ εντοπίζει και ρυθμίζει αυτόματα όλες τις συσκευές που υποστηρίζει το Linux. Προτείνετε για χρήστες που θέλουν να πειραματιστούν με το Linux, πριν δοκιμάσουν να το εγκαταστήσουν στον υπολογιστή τους.  Αρχάριους knoppel Μία ελληνική προσπάθεια από τον Νίκο Νύκταρη. Είναι μία εξελληνισμένη έκδοση του knoppix, μίας ειδικής διανομής που μπορεί και τρέχει απευθείας από το CD, χωρίς να χρειάζεται εγκατάσταση στον σκληρό δίσκο. 

11 Διανομές 4/4 Debian Ubuntu Έμπειρους Αρχάριους
είναι μία ευρέως διαδεδομένη διανομή που φημίζεται για την ελευθερία της, αφού συμπεριλαμβάνει μέσα μόνο ελεύθερο λογισμικό. Απλή διανομή με το καλύτερο δυνατό σύστημα διαχείρισης πακέτων λογισμικού. Έμπειρους Ubuntu βασίζεται στο Debian. Διαθέτει ένα καλό μείγμα από εφαρμογές παραγωγικότητας. Αρχάριους

12 Linux Migration

13 Ποια διανομή; 1/2 Σκοπός χρήσης Υποστηριζόμενο υλικό
Ποια διανομή; 1/2 Σκοπός χρήσης firewall, file server, desktop workstation Υποστηριζόμενο υλικό Προγράμματα που εγκαθίστανται από την διανομή Σύστημα διαχείρισης πακέτων (π.χ dpkg ή rpm)

14 Ποια διανομή; 2/2 Ασφάλεια Υποστήριξη της Ελληνικής γλώσσας
Ποια διανομή; 2/2 Ασφάλεια Υποστήριξη της Ελληνικής γλώσσας Διαχείριση συστήματος Φιλοσοφία επηρεάζει την ανάπτυξή της. LiveCD για δοκιμή πριν την εγκατάσταστη Η κάθε διανομή μία έχει τα δικά της δυνατά σημεία.

15 Ubuntu Linux

16 Ubuntu «Ubuntu», αρχαία Αφρικανική λέξη που σημαίνει
"αλληλεγγύη στους άλλους" "humanity to others". Επίσης εκφράζει και την εξής φιλοσοφία: "Είμαι αυτό που είμαι, εξαιτίας αυτού που είμαστε όλοι" "I am what I am because of who we all are". Ubuntu Manifesto: Software διαθέσιμο χωρίς κόστος Εργαλεία στην γλώσσα του κάθε χρήστη Ελευθερία στην τροποποίηση του λογισμικό χωρίς κανένα περιορισμό Είναι φανερή η κοινωνική προέκταση.

17 Γιατί να επιλέξω Ubuntu;
Βασίζεται στο Debian Linux. Ωριμότητα και σταθερότητα. Ασφάλεια. Πλήρης και εύκολη υποστήριξη των Ελληνικών. Υποστήριξη και ανανεώσεις. Δέσμευση ότι θα διατίθεται πάντα δωρεάν. Υποστήριξη τελευταίων συσκευών. Εύκολη ρύθμιση και παραμετροποίηση του συστήματος. Ποιότητα κώδικα και ομάδα ανάπτυξης.

18 Εκπαιδευτικές διανομές ΕΛ/ΛΑΚ
Εκπαιδευτικές διανομές ΕΛ/ΛΑΚ Γιάννης Κασκαμανίδης

19 Εκπαιδευτικές διανομές
Στόχοι Εισαγωγή των μαθητών στην πληροφορική μέσω ΕΛΛΑΚ. Αύξηση των ατόμων που έχουν πρόσβαση στις ΤΠΕ. Μείωση των μαθητών ανά υπολογιστή. Χαρακτηριστικά Βασίζονται σε προϋπάρχουσες διανομές Linux. Είναι ξενόγλωσσες. Δύο είδη: διανομές σε LiveCD και διανομές που εγκαθίστανται σε σκληρό δίσκο. Βασικές κατηγορίες λογισμικού: Edutainment, Games, Graphics, Internet, Multimedia, Office, System, Utilities. Κασκαμανίδης Ι. - Μέρος παρουσίασης

20 Σχετικές διευθύνσεις http://distrowatch.com/
linuxmigration - Ελληνική Μετάφραση Ποια διανομή Linux - Ελληνική Μετάφραση linuxmigration Tips για το Debian από τον Μιχάλη Μαχαιρά


Κατέβασμα ppt "Διανομές Gnu Linux Workshop GNU/LINUX-Ubuntu Εγκατάσταση και Χρήση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google