Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΑΓΕΜΕΝΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΑΓΕΜΕΝΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΑΓΕΜΕΝΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ
ΚΕΡΚΙΝΗ Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΑΓΕΜΕΝΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ

2 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ Η Κερκίνη δημιουργήθηκε το 1932, όταν έγινε το φράγμα στην περιοχή του Λιθότοπου, ώστε να συγκρατεί τα νερά του ποταμού Στρυμόνα και αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν μέρος αποθήκευσης νερού για την άρδευση της πεδιάδας του Νομού. Το 1982, λόγω της μείωσης της χωρητικότητας της λίμνης εξαιτίας των φερτών υλών από τον Στρυμώνα, κατασκευάστηκε νέο φράγμα. Η έκταση της λίμνης ποικίλλει από έως  στρέμ. ανάλογα με την εποχή. Θαυμασμό προκαλούν τα παραποτάμια δάση, τα νούφαρα, και η ποικιλία των ψαριών που αποτελούν και πηγή εισοδήματος για πολλούς κατοίκους της περιοχής. Η λίμνη τροφοδοτείται με νερό κυρίως από το Στρυμόνα και λιγότερο από τους Κερκίνη και Κρούσια.

3

4

5 Η ΛΙΜΝΗ Βρίσκεται στον νομό Σερρών. Αποτελεί ιδιαίτερα προστατευμένο υδροβιότοπο και τοπίο σπάνιας ομορφιάς με θέα το βουνό Μπέλες και την κοιλάδα Σερρών. Απέχει 80 χλμ. από Θεσσαλονίκη και 35 χλμ. από Σέρρες.

6 ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ Στο φυσικό περιβάλλον της Κερκίνης έχουν καταγραφεί περισσότερα από 620 είδη φυτών . Επιπλέον εκτός από τις περιοχές της υδρόβιας βλάστησης υπάρχουν και πολλά δασικά οικοσυστήματα .Στη λίμνη υπάρχουν φυτά όπως νεροκάστανο, νούφαρο , μαρσιλέα ,ποταμογείτονας ,μυριόφυλλο ,σαλβίνα κ.λπ.

7 ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΤΗΣ Από τους αρχαίους χρόνους (ο Ηρόδοτος αναφέρει πως στην περιοχή υπήρχε η λίμνη Κερκινίτιδα) περισσότερα από στρέμματα ήταν καλυμμένα με νερά από την ανεξέλεγκτη ροή των νερών του Στρυμώνα. Έτσι δημιουργήθηκε ένα οικοσύστημα, όπου υπήρχε πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Η πρώτη ανθρώπινη παρέμβαση για να διευθετήσει τα νερά του ποταμού έγινε το Το 1932 ολοκληρώθηκε το πρώτο φράγμα δίπλα στο χωριό Λιθότοπος και δημιουργήθηκαν αναχώματα , περιορίζοντας τα νερά σε μια έκταση στρεμμάτων περίπου. Έτσι γεννήθηκε η λίμνη Κερκίνη με τη σημερινή της μορφή.

8  Εδώ φιλοξενούνται περισσότερα από 300 είδη πουλιών, 10 περίπου (είδη) αμφιβίων, πάνω από 30 είδη ψαριών. Πολλά από αυτά είναι σπάνια και προστατεύονται από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία. Στο παραποτάμιο δάσος (όπου κυριαρχεί η ιτιά) συναντάμε αποικίες από κορμοράνους, ερωδιούς, πελεκάνους, λαγγόνες, χουλιαραμύτες κ.ά., ενώ τάπητες από λευκά και κίτρινα νούφαρα καλύπτουν μέρη της λίμνης. Το νεροκάστανο, το πολύγονο, η σαλβίνια, η μαρβίλεια είναι μερικά ακόμη από τα είδη που συνθέτουν την υδρόβια βλάστηση της περιοχής. Τα γύρω βουνά, Κερκίνη (Μπέλλες) και Μαυροβούνι (Κρούσια), καλύπτονται από πυκνή βλάστηση, κυρίως οξιές, βελανιδιές, φλαμουριές, φουντουκιές, γαύρους. Στα δάση τους φωλιάζουν ο Μαυραπελαργός, ο κραυγαετός, ο φιδαετός, ο θαλασσαετός, η βίδρα, το ζαρκάδι, το τσακάλι, ο λύκος, η αγριόγατα.

9 Στην πεδινή και ημιορεινή περιοχή αναπτύσσονται σημαντικοί υδροβιότοποι διεθνούς σημασίας και αποδοχής. Ο ουσιαστικότερος είναι ο υγροβιότοπος της λίμνης Κερκίνης. Πρόκειται για ένα 'θαύμα' της φύσης που προήλθε από την τεχνητή επέμβαση του ανθρώπου πάνω στα φυσικά χαρακτηριστικά του Στρυμόνα ποταμού. Με έκταση νερού, που ποικίλλει εποχιακά από σε στρέμματα, λειτουργεί δυσιπόστατα: σαν τεχνικό έργο μεγάλης γεωργικής ωφέλειας και σαν υγροβιότοπος για χιλιάδες υδρόβια και παρυδάτια πτηνά. Ο θαυμαστός αυτός βιότοπος καλύπτεται από τη διεθνή σύμβαση Ramsar και παρουσιάζει αμέτρητα αξιοθαύμαστα στοιχεία. Χιλιάδες πουλιά, σπάνια και προστατευόμενα, παραποτάμια δάση, νούφαρα σε μεγάλη έκταση, ποικιλία ψαριών και φανταστικός ορίζοντας από τα ορεινά συγκροτήματα Μπέλες και Κρουσιών δίνουν το χαρακτηριστικό τόνο. Βασικός τροφοδότης της λίμνης ο ποταμός Στρυμώνας. Επικουρικά συμβάλλει ο Κερκινίτης και τα Κρούσια.

10

11 Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ Η Κερκίνη προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000» ή «Natura 2000». Στην περιοχή της Κερκίνης συναντούμε πολλά είδη θηλαστικών όπως το τσακάλι, το λύκο, την αγριόγατα, τη βίδρα, τη νυφίτσα, το ζαρκάδι, το λαγό, το αγριογούρουνο κ.λ.π. Υπάρχουν 10 είδη αμφίβιων και περίπου 20 είδη ερπετών. Η ιχθυοπαγίδα είναι επίσης πλούσια αφού υπάρχουν 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα χέλια. Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών. Ο αργυροπελεκάνος και η λαγγόνα που ζουν εκεί είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση. Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, ο πετρίτης, ενώ η περιοχή αποτελεί μοναδικό πεδίο έρευνας σχετικά με τους υγρότοπους και τη διαχείριση τους.

12

13

14 Ήταν η ανθρώπινη παρέμβαση που δημιούργησε αυτό τον παράδεισο
Ήταν η ανθρώπινη παρέμβαση που δημιούργησε αυτό τον παράδεισο. Το 1932 κατασκευάστηκε το πρώτο φράγμα στα νερά του ποταμού Στρυμόνα και σταδιακά σχηματίστηκε η λίμνη Κερκίνη

15 Η παρόχθια βλάστηση με παραποτάμια δάση από άγριες ιτιές, τα νούφαρα που επιπλέουν σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, η μεγάλη ποικιλία ψαριών, τα βουβάλια που κολυμπούν στα ήσυχα νερά της λίμνης, αλλά και ο υπέροχος ορίζοντας από τα ορεινά συγκροτήματα του όρους Μπέλλες και των Κρουσίων, χαρίζουν στο τόπο μια γοητεία μοναδική

16 Η λίμνη προσφέρει της ιδανικές συνθήκες παρατήρησης πουλιών
Η λίμνη προσφέρει της ιδανικές συνθήκες παρατήρησης πουλιών. Σήμερα είναι ένα από τα καλυτέρα μέρη της Ευρώπης για φυσική παρατήρηση 300 περίπου ειδών, σπάνιων και προστατευμένων που ζουν και αναπαράγονται εδώ. Δεν είναι τυχαίο που επιστήμονες και ερασιτέχνες από όλο τον κόσμο μας επισκέπτονται κάθε χρόνο για τις μελέτες τους.

17 Η Λίμνη αποτελεί το βασικό πόλο έλξης των επισκεπτών του πανέμορφου τόπου μας. Είναι ένας από τους 11 υγροτόπους της χώρας μας που προστατεύονται από τη συνθήκη Ramsar και ένας από τους σημαντικότερους της Ευρώπης. Πρόκειται για μία από τις 113 σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας και περιοχή του Ευρωπαϊκού δικτύου "φύση 2000".

18

19   Η λίμνη Κερκίνη που φτιάχτηκε τεχνικά στη θέση όπου υπήρχαν από την αρχαιότητα η λίμνη Κερκινίτης και Πρασιάδα. Ίσως είναι από τις ελάχιστες φορές που η παρέμβαση του ανθρώπου δημιούργησε έναν παράδεισο για τα πουλιά και αύξησε την βιοποικιλία χλωρίδας και πανίδας της ευρύτερης περιοχής που αγκαλιάζεται από τα βουνά Μπέλλες και Κρούσια. Το σμίξιμο του Στρυμώνα με τα νερά της λίμνης γέννησαν ένα παραλίμνιο δάσος από ιτιές. Σήμερα η λίμνη με την πλούσια πανίδα και χλωρίδα έχει να παίξει πολλούς ρόλους. Λειτουργεί ως ταμιευτήρας νερού για την άρδευση του μεγαλύτερου μέρους του Σερραϊκού κάμπου, παίζοντας ταυτόχρονα ρόλο αντιπλημμυρικό. Η φυσική ομορφιά της τονίζει το ενδιαφέρον που παρουσιάζει ως χώρος αναψυχής. 

20

21 Τα 300 είδη πουλιών, τα 20 είδη ερπετών, τα 10 είδη αμφίβιων, η μεγαλύτερη έκταση πλευστόφυτων (νούφαρα, ποταμογείτονες) στην Ελλάδα που την καλύπτουν, τα δεκάδες είδη παραποτάμιων και παραλίμνιων δένδρων, τα μοναδικά κοπάδια νεροβούβαλων, και η πλούσια χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής της προσδίδουν ιδιαίτερη οικολογική, εκπαιδευτική και επιστημονική αξία. Αυτή η πολυμορφία της φυσιογνωμίας της λίμνης ήταν ο λόγος που εντάχθηκε στους προστατευόμενους υγροβιότοπους της Ευρώπης.

22

23

24

25

26 ΣΟΥΛΙ ΤΖΕΣΙΚΑ- ΘΕΟΔΩΡΑ
ΚΕΡΑΜΑΡΗΣ ΗΛΙΑΣ ΝΤΖΟΥΒΑΛΙΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΑΓΕΜΕΝΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google