Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Από τον Ηλεκτρισμό στο Μαγνητισμό – Ένας Ηλεκτρικός (ιδιο-)Κινητήρας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Από τον Ηλεκτρισμό στο Μαγνητισμό – Ένας Ηλεκτρικός (ιδιο-)Κινητήρας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Από τον Ηλεκτρισμό στο Μαγνητισμό – Ένας Ηλεκτρικός (ιδιο-)Κινητήρας
5/28/2018 Φύλλο Εργασίας 11 Από τον Ηλεκτρισμό στο Μαγνητισμό – Ένας Ηλεκτρικός (ιδιο-)Κινητήρας Συγγραφική ομάδα: Γεώργιος Θεοφ. Καλκάνης, Ουρανία Γκικοπούλου, Ευστράτιος Καπότης, Δημήτριος Γουσόπουλος, Ματθαίος Πατρινόπουλος, Παναγιώτης Τσάκωνας, Παναγιώτης Δημητριάδης, Λαμπρινή Παπατσίμπα, Κωνσταντίνος Μιτζήθρας, Αθανάσιος Καπόγιαννης, Δημήτριος Ι. Σωτηρόπουλος, Σάββας Πολίτης και τα μέλη των συγγραφικών ομάδων των βιβλίων "Φυσικά - Ερευνώ και Ανακαλύπτω" της Ε’ και Στ’ τάξης του δημοτικού σχολείου, από τα οποία έχει αντληθεί ένα μεγάλο μέρος του υλικού των φύλλων εργασίας.

2 Παρατηρώ, πληροφορούμαι, ενδιαφέρομαι
5/28/2018 Παρατηρώ, πληροφορούμαι, ενδιαφέρομαι Παρατήρησε τις παρακάτω εικόνες και ξεχώρισε ποιες από αυτές τις μηχανές, τις συσκευές ή τα εργαλεία κινούνται ή λειτουργούν με ηλεκτρικούς κινητήρες. Από τις εικονιζόμενες μηχανές, συσκευές ή εργαλεία με ηλεκτρικούς κινητήρες λειτουργούν: το υποβρύχιο, το ηλιακό αυτοκίνητο, ο ανεμιστήρας, το δράπανο, το ηλιακό ρολόι και η ανεμογεννήτρια.

3 Ενεργώ, πειραματίζομαι
5/28/2018 Ενεργώ, πειραματίζομαι Υλικά / όργανα: μπαταρία 1,5 Volt, 2 μεταλλικές παραμάνες, κολλητική ταινία, 2 κυλινδρικοί ισχυροί μαγνήτες, μονωμένο χάλκινο καλώδιο (2 μέτρα), κοπίδι

4 Ενεργώ, πειραματίζομαι
5/28/2018 3. Με το κοπίδι ξύσε το ένα άκρο του καλωδίου σε όλη του την επιφάνεια και το άλλο μόνο την μια πλευρά. 1. Τύλιξε το καλώδιο γύρω από τη μπαταρία όπως στη διπλανή εικόνα περίπου 15 με 20 φορές, ώστε να δημιουργηθεί ένα μικρό πηνίο. 2. Αφαίρεσε το πηνίο από την μπαταρία και τύλιξε τα άκρα του πηνίου αντιδιαμετρικά στο πηνίο 5. Τοποθέτησε τους μαγνήτες στο κέντρο της μπαταρίας και πέρασε το κάθε άκρο του σύρματος του πηνίου μέσα από το πάνω κυκλικό άκρο κάθε παραμάνας, όπως στη πάνω εικόνα. 4. Στερέωσε τις παραμάνες στα άκρα της μπαταρίας με την κολλητική ταινία. Μια παραπλήσια διάταξη

5 Απλός ηλεκτροκινητήρας
Όλοι οι ηλεκτρικοί κινητήρες των διαφόρων συσκευών έχουν μόνιμους μαγνήτες και πηνίο/α που τροφοδοτείται/ούνται με ηλεκτρικό ρεύμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πηνίο είναι προσαρμοσμένο στον άξονα περιστροφής.

6 Συζητώ, αναρωτιέμαι, υποθέτω / διατύπωση υποθέσεων
5/28/2018 Συζητώ, αναρωτιέμαι, υποθέτω / διατύπωση υποθέσεων Αν ένας αγωγός διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα αποκτά μαγνητικές ιδιότητες και ότι η αλληλεπίδραση μαγνητών και ηλεκτρικού ρεύματος δημιουργεί δυνάμεις που είναι δυνατόν να προκαλέσουν κίνηση.


Κατέβασμα ppt "Από τον Ηλεκτρισμό στο Μαγνητισμό – Ένας Ηλεκτρικός (ιδιο-)Κινητήρας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google