Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γωνιοσκόπηση Φακός επαφής Hruby, περιφερικός αμφιβληστροειδής. Χρησιμοποίηση του τρικατοπτρικού φακού έμμεσης επαφής Goldmann Για μια γωνιοσκόπηση, με.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γωνιοσκόπηση Φακός επαφής Hruby, περιφερικός αμφιβληστροειδής. Χρησιμοποίηση του τρικατοπτρικού φακού έμμεσης επαφής Goldmann Για μια γωνιοσκόπηση, με."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γωνιοσκόπηση Φακός επαφής Hruby, περιφερικός αμφιβληστροειδής. Χρησιμοποίηση του τρικατοπτρικού φακού έμμεσης επαφής Goldmann Για μια γωνιοσκόπηση, με την χρήση ενός φακού επαφής Hruby, ή την εξέταση του περιφερικού αμφιβληστροειδούς πρόκειται να χρειαστούμε ένα αναισθητικό και έναν υποβοηθητικό παράγοντα μείωσης πόνου. Το αναισθητικό που χρησιμοποιείται στη δεδομένη περίπτωση είναι 0,5% Proparacaine HCl. και ο υποβοηθητικός παράγοντας που συνήθως προτιμάται είναι 2,5% Hydroxypropyl Methycellulose.

2 ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Ασθενείς με επανεμφανιζόμενη κερατοειδική διάβρωση. Ασθενείς με κερατοειδικές αποξέσεις. Ασθενείς με κερατοειδοπάθεια ( φυσαλιδώδης, στικτή κερατίτιδα κ.λπ.) Ορισμένες συστημικές διαταραχές του συνδετικού ιστού (δηλ., επιδερμολυσία Bullosa) Ασθενείς που εμφανίζουν οξείας μορφής πρόσθιας ραγοειδίτιδας – ιρίτιδας. Τραύματα ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Προετοιμασία ενός ασθενή με πολύ στενές γωνίες για τη διαστολή. Γλαυκώματα ανοικτής γωνίας Διάφορες περιπτώσεις ανωμαλιών του αμφιβληστροειδούς ή της γωνίας (π.χ., διαβήτης, CRVO ) Προσωρινό άνοιγμα μιας κλειστής γωνίας. Παρατήρηση του αμφιβληστροειδή, του πρόσθιου πόλου, (χρησιμοποιώντας το τμήμα επαφής με το Hruby ) ή της περιφέρειας (χρησιμοποιώντας διάφορους καθρέφτες του τρικατοπτρικού )

3 ΦΑΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ GOLDMANN Ο κεντρικός φακός είναι ο φακός επαφής του Hruby χρησιμοποιείται για την εξέταση του οπίσθιου πόλου, της κεφαλής του νεύρου, και της ωχράς κηλίδας. Ο τραπεζοειδής καθρέφτης χρησιμοποιείται για την παρατήρηση του αμφιβληστροειδούς ελαφρώς πίσω από τον ισημερινό. Ο μισός-στρογγυλός καθρέφτης χρησιμοποιείται για την παρατήρηση του περιφερειακού αμφιβληστροειδούς από τον ισημερινό έξω στη πριονωτή περιφέρεια. Ο μικρός καθρέφτης σε σχήμα νυχιού χρησιμοποιείται για την παρατήρηση της γωνίας πρόσθιου θαλάμου,του προσθιότερου τμήματος του αμφιβληστροειδή και τέλος του ακτινωτού σώματος.

4 Πιο κάτω φαίνεται ένα γράφημα μιας ευρέως ανοικτής γωνίας όπως μπορεί να παρατηρηθεί μέσω του εμμέσου φακού του GOLDMANN Η πραγματική γωνιοσκοπική όψη της ανοικτότερης κατώτερης γωνίας του οφθαλμού, με παράλληλη πρόπτωση φωτός

5 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΩΝΙΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IV: ευρέως ανοικτή γωνία όταν το δοκιδωτό δίκτυο και μια πλατιά ζώνη του ακτινωτού σώματος είναι ορατά (35 - 45 μοίρες) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ III-II :Μέσου ανοίγματος όταν το δοκιδωτό δίκτυο είναι ορατό και το ακτινωτό σώμα είτε δεν φαίνεται καθόλου είτε φαίνεται ως μια στενή ζώνη (20-35 μοίρες) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ II-I : Στενή γωνία όπου μόνο το 1/3 ή και λιγότερο τμήμα του δοκιδωτού δικτύου είναι ορατό (μικρότερη από 20 μοίρες) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ I- O : εξαιρετικά στενή ως και κλειστή γωνία χαρακτηρίζεται όταν είναι ορατή μόνο η γραμμή Schwalbe ή δε φαίνεται καθόλου ούτε αυτή(10 μοίρες ή λιγότερο)

6 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Ο ασθενής πρέπει να λάβει σαφείς οδηγίες και ο φακός πρέπει να ευθυγραμμιστεί κατάλληλα στη σχισμοειδή λυχνία Η αρχική μεγέθυνση είναι στα 10 -16 Χ αλλά μπορεί να τροποποιηθεί αργότερα. Δύο σταγόνες 0,5% Proparacaine HCl ενσταλάζονται στο μάτι Ενσταλάζουμε περίπου (2-3) σταγόνες Celluvisc® (carboxym-ethylcellulose Sodium1% ) στην κοίλη επιφάνεια του φακού Για να δούμε το κατώτερο τμήμα της γωνίας τοποθετούμε τον καθρέφτη στη θέση της 12 ης ώρας στο μάτι του ασθενή. Κινούμε τη σχισμοειδή λυχνία ελαφρώς μακριά, προς τα έξω, από το μάτι στο όποιο πρόκειται να βάλουμε το φακό. Ζητάμε από τον ασθενή να κοιτάζει προς τα επάνω.Τοποθετούμε το κάτω άκρο του φακού σταθερά στο κάτω βλέφαρο, και μετά τοποθετούμε το φακό προσεκτικά πάνω στο θόλο του επιπεφυκότα.Έπειτα ζητάμε από τον ασθενή μας να κοιτάξει ευθεία μπροστά, ο φακός πρέπει να έχει ήδη κεντραριστεί στο μάτι του ασθενούς.

7 ΤΟΝΟΜΕΤΡΟ ΕΠΙΠΕΔΩΣΕΩΣ ΤΟΥ GOLDMANN Για τη διεξαγωγή της εξέτασης αυτής κάνουμε χρήση φλουροσκεΐνης Η τονομέτρηση του Goldmann είναι η τελευταία διαδικασία που ακολουθούμε πριν από την διαστολή της κόρης.Και αυτό γιατί το τοπικό αναισθητικό θα μαλακώσει τον κερατοειδή καθιστώντας θολή την όραση Η μέγιστη ανησυχητική ανάγνωση στην τονομέτρηση είναι ίση ή μεγαλύτερη από 21mmHg 1gm δύναμης απαιτείται για να επιπεδωθεί τμήμα ίσο με 0,073541714 cm2 όταν ο οφθαλμός έχει 10mmHg πίεση. 2 gm όταν η πίεση είναι 20 mmHg κ.ο.κ. Κάθε μεγάλο νούμερο που διαβάζεται στο μικρόμετρο αντιστοιχεί σε grams,όπου 1 gram=10 mmHg, ενώ κάθε μικρό σημάδι που βρίσκεται στο ενδιάμεσο αντιστοιχεί σε 2 mmHg.

8 Τονόμετρο

9 Διαδικασία τονομέτρησης Θέτουμε το τύμπανο μέτρησης στο ένα (1gm) που ισούται με 10mmHg Τοποθετούμε την φωτεινή πηγή 60 με 65 μοίρες κροταφικά του Probe. Χρησιμοποιούμε ευρέως ανοικτό διάχυτο φωτισμό,έντονο φωτισμό, μπλε φίλτρο κοβαλτίου και μεγέθυνση 16x. Χρησιμοποιούμε Proparocaine HCL και μια ταινία φλουροσκεινης Σωστή ευθυγράμμιση μοιρών

10 Probe : Το εργαλείο που χρησιμοποιείται για την τονομέτρηση

11 Το τύμπανο μέτρησης Παίρνομαι ημερήσιες μετρήσεις πίεσης καθ’όλη την διάρκεια την διάρκεια της ημέρας και ελέγχουμε για τυχόν μεταβολές άνω των 5mmHg με τις υψηλότερες αναγνώσεις να είναι γύρω στις 6:00 π.μ

12 ΤΟΝΟΜΕΤΡΙΑ ΑΝΕΥ-ΕΠΑΦΗΣ Το τονόμετρο άνευ-επαφής είναι ένα τονόμετρο επιπεδώσεως και δουλεύει με την αρχή των χρονικών περιόδων. Μετρώντας δηλαδή το χρόνο που χρειάζεται από τη γενική δημιουργία πίεσης του αέρα μέχρι το που ο κερατοειδής χιτώνας γίνεται ακριβώς επίπεδος (σε milliseconds) μέχρι το σημείο όπου η συσκευή χρονομέτρησης σταματά. Παίρνει λιγότερο χρόνο για τη δεσμίδα του αέρα να κάνει επίπεδο ένα μαλακό μάτι (soft eye) απ’ ότι ένα σκληρό (hard eye).


Κατέβασμα ppt "Γωνιοσκόπηση Φακός επαφής Hruby, περιφερικός αμφιβληστροειδής. Χρησιμοποίηση του τρικατοπτρικού φακού έμμεσης επαφής Goldmann Για μια γωνιοσκόπηση, με."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google