Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κυματική ενέργεια   .

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κυματική ενέργεια   ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κυματική ενέργεια   

2 Η ενέργεια κυμάτων είναι ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη θάλασσα. Εάν ήσαστε κοντά στην παραλία ή τη θάλασσα, πιθανώς έχετε παρατηρήσει ότι το νερό είναι πολύ ισχυρό καθώς ωθεί και τραβά. Τα κύματα είναι ένα υποπροϊόν της θάλασσας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη θάλασσα. Εάν ήσαστε κοντά στην παραλία ή τη θάλασσα, πιθανώς έχετε παρατηρήσει ότι το νερό είναι πολύ ισχυρό καθώς ωθεί και τραβά. Τα κύματα είναι ένα υποπροϊόν της θάλασσας νέργειας.

3 Η κυματική ενέργεια αποτελεί μία μη συνηθισμένη χαμηλής συχνότητας πηγή ενέργειας η οποία θα πρέπει να μετατραπεί σε συχνότητα της τάξεως των 60 Ηertz πριν ενσωματωθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια πολλά συστήματα έχουν επινοηθεί μόνο ένα μικρό ποσοστό που μας  χρησιμεύει έχει δοκιμαστεί και αξιολογηθεί για την αξιοπιστία τους. Επιπρόσθετα, ελάχιστα από αυτά έχουν δοκιμαστεί στην θάλασσα υπό πραγματικές συνθήκες εξομοίωσης ενώ τα περισσότερα έχουν αξιολογηθεί σε εργαστηριακές δεξαμενές.

4 'Ένα σύστημα κυματικής ενέργειας μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε σημείο στον ωκεανό και να παράγει ενέργεια, μπορεί να είναι αγκυρωμένο στο πυθμένα ή πλωτό ανοιχτά της θάλασσας, ή σύστημα εγκαταστημένο στα παράλια ή στα ρηχά νερά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κυματική ενέργεια μπορεί να καλύψει το 10% της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη,  ως το 2030.

5 Η κυματική ενέργεια παρουσιάζει όλα τα οφέλη των ΑΠΕ  -μηδενικές εκπομπές προϊόντων καύσης (CO2),  απεξάρτηση από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα κ.λπ.-  αλλά και ειδικότερα πλεονεκτήματα,  με σημαντικότερο αυτό της μεγάλης πυκνότητας ενέργειας και της μικρής οπτικής όχλησης, ακόμα και αν οι συσκευές εγκαθίστανται σε απόσταση που είναι ορατές από την ακτή, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους είναι βυθισμένο στη θάλασσα.

6 Η ενέργεια κυμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορες δια- φορτικές μεθόδους εντούτοις, η δημοφιλέστερη και αυτήν την περίοδο ο πιο τεχνικά εφικτή  μέθοδος  για να εκμεταλλευτεί  την ενέργεια από τα κύματα είναι να χρησιμοποιηθεί  ένας αεροθάλαμος και η μετακίνηση των κυμάτων για να παραγάγουν την ηλεκτρική ενέργεια. Υπάρχουν τρεις βασικές μέθοδοι μετατροπής της κινητικής ενέργειας των κυμάτων σε ηλεκτρική:  

7 1η Μέθοδος   Το σύστημα TAPCHAN (tapered channel) το οποίο μέσω ενός Κανά- λιού οδηγεί το νερό των κυμάτων σε μία δεξαμενή. Το στένωμα του καναλιού αυξάνει το ύψος των κυμάτων περνώντας το νερό πάνω από τους τοίχους της δεξαμενής γεμίζοντάς την. Η κινητική ενέργεια του κινούμενου κύματος καθώς αποθηκεύται στη δεξαμενή μπορεί να μετατραπεί σε άλλη μορφή εν- έργειας.

8 Επιπλέον το αποθηκευμένο νερό μπορεί να τροφοδοτήσει μια τουρμπίνα Kaplan όπως και σε ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Αυτό το σύστημα έχει μικρό κόστος λειτουργίας και μεγάλη άξιο πιστία. Δυστυχώς όμως δεν είναι κατάλληλο για όλες τις ακτές. Χρειάζεται περιοχές όπου υπάρχει συνεχής κυματισμός, παλίρροια μικρότερη του ενός μέτρου, αρκετό βάθος κοντά στις ακτές και κατάλληλη τοποθεσία για την δεξαμενή.

9 2η Μέθοδος Μια άλλη μέθοδος χρησιμοποιείται για να παράγει ηλεκτρισμό σε δύο στάδια. Είναι σταθερή κατασκευή που αποτελείται από μια στήλη που περιέχει μια τουρμπίνα. Καθώς το κύμα μπαίνει στη στήλη σπρώχνει τον αέρα της στήλης να περάσει και να κινήσει μια τουρμπίνα, αυξάνοντας παράλληλα την πίεση του αέρα μέσα στην στήλη. Όταν το κύμα υποχωρεί ο πιεσμένος αέρας γυρίζει πίσω συνεχίζοντας να δίνει κίνηση στην τουρμπίνα.

10 3η Μέθοδος Οι υποθαλάσσιες τουρμπίνες εκμεταλλεύονται τα ωκεάνια ρεύματα και χρησιμοποιούν την ενέργειά τους για να κινήσουν αργόστροφες τουρ- μπίνες. Αυτές με τη σειρά τους θέτουν σε λειτουργία μια γεννήτρια όπως και οι νερόμυλοι.

11 Το ΚΑΠΕ είχε, παλαιότερα, συμμετάσχει σε πειραματικό έργο αξιοποίησης της
κυματικής ενέργειας,  ένα από τα δύο έργα κυματικής ενέργειας που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα.  Στο πλαίσιο του κατασκευάστηκε και εγκαταστάθηκε στη νήσο Ψυτάλλεια μια διάταξη τεσσάρων πλωτήρων συνδεδεμένων μεταξύ τους,  οι οποίοι κινούσαν μια γεννήτρια.

12  Η συσκευή λειτούργησε για κάποιο χρονικό διάστημα και ελήφθησαν τα πρώτα πειραματικά αποτελέσματα. Πλην όμως σε σύντομο χρονικό διάστημα είχε την τύχη που είχαν σχεδόν όλες οι πρώτες προσπάθειες αξιοποίησης της κυματικής ενέργειας,

13  που λειτουργούν στο σκληρό θαλάσσιο περιβάλλον. 
Καταστράφηκε από κακοκαιρία με ισχυρό νότιο άνεμο στον οποίο είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη η Ψυτάλλεια.

14 Αυτή τη στιγμή 5 ευρωπαϊκές χώρες με προεξάρχουσα τη Γαλλία λειτουργούν
μονάδες ισχύος 250  ΜW  συνολικά ενώ 3  ακόμη χώρες έχουν ξεκινήσει να εγκαθιστούν νέες μικρές μονάδες.  Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για την μετατροπή της κυματικής ενέργειας σε ηλεκτρική είναι πολλών ειδών,  και μέχρι στιγμής δεν έχει διαφανεί μια τεχνολογία η οποία να υπερισχύει των άλλων.

15 Πέραν όμως των συσκευών που σχεδιάζονται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την τροφοδοσία του ηλεκτρικού δικτύου,  υπάρχουν πολλές συσκευές,  που χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσο προϊόν το θαλασσινό νερό υπό πίεση.  Αυτές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ελληνικό χώρο, καθώς το προϊόν 

16 αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα σε διαδικασίες αφαλάτωσης και
παροχής γλυκού νερού κατάλληλου προς χρήση σε νησιωτικές και μη περιοχές, όπου το γλυκό νερό είναι ελλειμματικό

17 Η ενέργεια από τα κύματα παράγεται από την κίνηση των κυμάτων στην θαλάσσια επιφάνεια που προκαλείται από τους κατά τόπους ανέμους. Ένα σύστημα κυματικής ενέργειας μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε σημείο στον ωκεανό και να παράγει ενέργεια, μπορεί να είναι ακυρωμένο στο πυθμένα ή πλωτό ανοιχτά της θάλασσας, ή σύστημα εγκαταστημένο στα παράλια ή στα ρηχά νερά.

18 Ο θαλάσσιος κυματισμός συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν τις ΑΠΕ: χαµηλοί δείκτες ρύπανσης σε επίπεδο κύκλου ζωής, αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας, απεξάρτηση από εισαγωγές ορυκτών καυσώνων, προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης σε απομακρυσμένες ή/και υποβαθμισμένες περιοχές, τόνωση της βιομηχανικής παραγωγής, δημιουργία θέσεων εργασίας κ.ά.    

19 Τα κυριότερα μειονεκτήματα τεχνολογιών κυµατικής ενέργειας αφορούν την αξιοπιστία τους και το κατασκευαστικό και λειτουργικό κόστος. Η υψηλή ενεργειακή πυκνότητα των κυµάτων συνεπάγεται µμεγάλες καταπονήσεις στην περίπτωση ακραίων καιρικών φαινόμενων, οι οποίες µπορούν να υπερβούν το 100-πλάσιο των µέσων καταπονήσεων. Τούτο απαιτεί υψηλό βαθµό μηχανικής αντοχής των κατασκευών, µε αποτέλεσµα μεγάλο κατασκευαστικό κόστος.

20 Λόγω το ίδιου του θαλάσσιου περιβάλλοντος,  η κυματική ενέργεια  
αντιμετωπίζει ακόμα πολλές δυσκολίες,  ενώ   θέμα αποτελεί και το κόστος παραγωγής.  Τα τελευταία χρόνια ωστόσο,  η ερευνητική πειραματική διαδικασία σε τεχνικό επίπεδο έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο και το πολιτικό και βιομηχανικό ενδιαφέρον αυξάνεται.

21 Παραμένουν παρά ταύτα αρκετά μη τεχνικά εμπόδια τα οποία πρέπει να διευθετηθούν και ξεπεραστούν,  προκειμένου να επισπευσθεί η ανάπτυξη της νέας αυτής αγοράς.  Το έργο WAVEPLAM, στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνεται η σημερινή ημερίδα,  έχει ως στόχο τον περιορισμό ή και την άρση των μη τεχνολογικής φύσης εμποδίων,  που θα προκύψουν όταν μεγάλης κλίμακας εφαρμογές των τεχνολογιών αυτών θα είναι έτοιμες προς εγκατάσταση.

22 Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση τεχνολογιών κυµατικής ενέργειας, όπως ακουστική ή οπτική όχληση, επιπτώσεις σε χλωρίδα και πανίδα, παρενόχληση της ναυσιπλοΐας κ.ά θεωρούνται ήπιες. Αξιοσημείωτο είναι ότι η εγκατάσταση σταθµών κυµατικής ενέργειας δεν απαιτεί δέσμευση γης.

23 Η οπτική όχληση, καθώς και οι παρεµβάσεις στο περιβάλλον, ενδεχοµένως να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για παράκτιες εγκαταστάσεις, αν και, εν γένει, περιοχές µε έντονη κυµατική δραστηριότητα δεν ενδείκνυνται για άλλου είδους αξιοποίηση, όπως π.χ.

24 ιχθυοκαλλιέργεια ή τουριστική εκμετάλλευση
ιχθυοκαλλιέργεια ή τουριστική εκμετάλλευση. Αντίθετα, παράκτιες εγκαταστάσεις κυµατικής ενέργειας θα µπορούσαν µε κατάλληλο σχεδιασµό να λειτουργήσουν παράλληλα σαν κυματοθραύστες για προστασία της ακτής ή λιμενοβραχίονες.


Κατέβασμα ppt "Κυματική ενέργεια   ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google