Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ Ως υβριδικό θεωρείται το αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί δύο ή περισσότερες διαφορετικές τεχνολογίες προκειμένου να επιτύχει την κίνησή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ Ως υβριδικό θεωρείται το αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί δύο ή περισσότερες διαφορετικές τεχνολογίες προκειμένου να επιτύχει την κίνησή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ Ως υβριδικό θεωρείται το αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί δύο ή περισσότερες διαφορετικές τεχνολογίες προκειμένου να επιτύχει την κίνησή του. Οι τεχνολογίες αυτές περιλαμβάνουν συνήθως τον κλασικό κινητήρα εσωτερικής καύσης και μια πιο «ήπια» προς το περιβάλλον τεχνολογία, συνήθως ηλεκτρικό κινητήρα, ή εναλλακτικά πνευματικό κινητήρα, βιοκαύσιμο,φυσικό αέριο κ.α. Ο ηλεκτρικός κινητήρας μπορεί να αναλαμβάνει αποκλειστικά την κίνηση του αυτοκινήτου ή να είναι απλά υποβοηθητικός όταν χρειάζεται περισσότερη ισχύς. αυτοκίνητοκινητήρα εσωτερικής καύσηςηλεκτρικό κινητήραπνευματικό κινητήραβιοκαύσιμοφυσικό αέριοισχύςαυτοκίνητοκινητήρα εσωτερικής καύσηςηλεκτρικό κινητήραπνευματικό κινητήραβιοκαύσιμοφυσικό αέριοισχύς

2 ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ Τα υβριδικά αυτοκίνητα θεωρούνται φιλικότερα προς το περιβάλλον, από αυτά που χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την κίνησή τους ως καύσιμο, βενζίνη ή πετρέλαιο.πετρέλαιο Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα υβριδικά οχήματα δεν φορτίζονται με εξωτερικά μέσα, εντελώς πρόσφατα έχουν εμφανιστεί και εξωτερικά φορτιζόμενα υβριδικά οχήματα (Plug-In hybrid). Τα υβριδικά αυτοκίνητα σώζουν την τσέπη μας σε καύσιμα και συμβάλλουν στη μείωση της ρύπανσης. Παράγουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και άλλες επιβλαβείς ουσίες, που συμβάλλουν σε ένα μολυσμένο και ανθυγιεινό περιβάλλον.

3 Πως λειτουργεί το υβριδικό σε γενικές γραμμές; Ένα υβριδικό αυτοκίνητο λοιπόν, έχει δύο κινητήρες: ένα βενζινοκινητήρα και έναν ηλεκτροκινητήρα. Όταν το αμάξι μας πηγαίνει με μία σταθερή ταχύτητα (ή μέχρι μια ορισμένη ταχύτητα), καθώς επίσης όταν είναι σταματημένο πχ σε κίνηση, τότε ο βενζινοκινητήρας σβήνει αυτόματα και παίρνει τα ηνία οηλεκτροκινητήρας. Οπότε φανταστείτε, ειδικά όταν βρίσκεστε σε κίνηση, πόσο καύσιμο εξοικονομούμε και πόσο μειώνουμε τη ρύπανση (πχ στο κέντρο της πόλης, αν είχαν όλοι υβριδικά)!

4 Πως λειτουργεί το υβριδικό σε γενικές γραμμές; Βασικές αρχές λειτουργίας. Τα υβριδικα αυτοκίνητα αντί να βασίζονται αποκλειστικά σε ένα κινητήρα εσωτερικής καύσης, αποθηκεύουν παράλληλα ενέργεια σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Ο εγκέφαλος του υβριδικου αυτοκινητου καταλαβαίνει πότε πρέπει να χρησιμοποιήσει τον ηλεκτροκινητήρα ή τον βενζινοκινητήρα ανάλογα με την χρήση. Η χρήση αποθηκευμένης ηλεκτρικής ενέργειας σημαίνει οικονομία στα καύσιμα. Πρέπει να μπει στην πρίζα; Όχι, τα συμβατικα υβριδικα δεν χρειάζεται να μπουν στην πρίζα για να φορτίσουν. Η φόρτιση της μπαταρίας γίνεται με διάφορους τρόπους όπως η ανάκτηση ενέργειας όταν το αυτοκινητο φρενάρει ή μέσω φόρτισης από τον βενζινοκινητήρα του αυτοκινήτου. Βέβαια υπάρχουν και τα υβριδικά που μπορούν να φορτίσουν από την πρίζα του σπιτιού σας, έχουν μεγαλύτερες μπαταρίες και μικρότερο κινητήρα για να εξασφαλίσουν την μέγιστη δυνατή ακτίνα δράσης

5 Γιατί είναι ακριβό; Καθοριστικός παράγοντας αγοράς υβριδικού Όπως προαναφέραμε είναι πιο ακριβό και είναι απόλυτα φυσιολογικό, γιατί έχει εξτρά εξοπλισμό (ηλεκτροκινητήρα, μπαταρίες, συστήματα). Επίσης η μεγαλύτερη πολυπλοκότητα στα συστήματά του, προκαλεί αυξημένα έξοδα στο service. Καθοριστικός παράγοντας αγοράς υβριδικού Να ξέρετε πως πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος που το οδηγάμε! Αν εξασκηθούμε σε έναν "χαλαρό" τρόπο οδήγησης, τότε σίγουρα το χρησιμοποιούμε σωστά: περισσότερη οικονομία στα καύσιμα, λιγότερη ρύπανση, κλπ. Τα υβριδικό δεν είναι για όλους. Αυτοί που οδηγάν επιθετικά ή που κάνουν ταξίδια, δεν πρόκειται να γλυτώσουν και τίποτα ιδιαίτερο από τα έξοδα της βενζίνης. Αν όμως πηγαίνετε χαλαρά και οδηγείτε κυρίως μέσα στην πόλη, τότε μπορούμε να πούμε πως αξίζει τον κόπο η αγορά του.

6

7 Ερευνα αναγκών Μεγάλες αποστάσεις. Εάν θέλετε να επενδύσετε σε ένα υβριδικο αυτοκινητο για να καλύπτετε μεγάλες αποστάσεις αυτό ίσως να μην σας συμφέρει οικονομικά. Τα υβριδικα εξοικονομούν καύσιμα μόνο όταν λειτουργεί ο ηλεκτροκινητήρας. Δηλαδή έχετε το μέγιστο δυνατό όφελος σε σχέση με ένα συμβατικό αυτοκινητο όταν η πλειονότητα των μετακινήσεων σας γίνεται εντός πόλης.

8 Ερευνα αναγκών Φιλικές συμβουλές. Μιλήστε με άλλους ανθρώπους που έχουν ήδη υβριδικο αυτοκινητο για πάρετε μια πιο σφαιρική άποψη. Οδηγική συμπεριφορά. Δείτε αν το υβριδικο αυτοκινητο που σας ενδιαφέρει ταιριάζει στο οδηγικό σας στιλ. Ρυμούλκηση. Πολλά υβριδικά δεν μπορούν να ρυμουλκήσουν μεγάλα φορτία. Εάν έχετε σκάφος η τρέιλερ ζητήστε από τον πωλητή σας να σας ενημερώσει για τις δυνατότητες ρυμούλκησης του υβριδικου αυτοκινήτου που σας ενδιαφέρει.

9

10 Μπαταρίες Διάρκεια ζωής. Πριν την αγορά του υβριδικου σας αυτοκινητου ελέγξτε την διάρκεια ζωής της μπαταρίας καθώς ποικίλουν ανάλογα με τον κατασκευαστή. Σε περίπτωση παλαιότερου υβριδικου αυτοκινητου η διάρκεια ζωής της μπαταρίας πέφτει, επίσης αυξάνεται και ο χρόνος επαναφόρτισης. Βάρος. Οι μπαταρίες συνήθως είναι μεγάλου βάρους κάτι που επηρεάζει σηματικά την οδηγική συμπεριφορά του αυτοκινητου. Μέγεθος. Λόγω μεγέθουν οι μπαταρίες μπορεί να καταλαμβάνουν πολυτιμο χώρο. Αθόρυβη λειτουργία. Όταν ενα υβριδικό λειτουργεί με τον ηλεκτροκινητήρα είναι σχετικά αθόρυβο οπότε θα πρέπει να έχετε την προσοχή σας θα πεζούς που δεν θα σας ακούσουν να έρχεστε.

11 Πλεονεκτήματα Κόστος. Τα υβριδικα αυτοκινητα είναι λιγότερο ακριβά στην συντήρηση. Εξοικονόμηση καυσίμου. Η χρήση του ηλεκτροκινητήρα εντός πόλης εξοικονομεί καύσιμα. Περιβαλλοντικά οφέλη. Χρησιμοποιώντας σημαντικά λιγότερα καύσιμα από ένα συμβατικό αυτοκίνητο εκπέμπουν λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου.

12 Πλεονεκτήματα Επαναφόρτιση. Τα υβριδικα αυτοκινητα επαναφορτίζουν τις μπαταρίες τους όταν το αυτοκινητο φρενάρει κερδίζοντας χαμένη ενέργεια. Επίσης επαναφορτίζονται όταν είναι στο ρελαντί, πχ περιμένοντας σε ένα φανάρι. Αν και δεν είναι αυστηρά υβριδική (ο ηλεκτρισμός από τη μπαταρία δεν χρησιμοποιείται για την κίνηση του αυτοκινήτου), η τεχνολογία που είναι πιο γνωστή ως "Stop-Start" επιτρέπει μια μέτρια μείωση των εκπομπών CO2 και της κατανάλωσης καυσίμου. Όταν το αυτοκίνητο σταματά, ο κινητήρας πετρελαίου/ βενζίνης σβήνει (π.χ. στους φωτεινούς σηματοδότες) και ανάβει πάλι όταν ο οδηγός ενεργοποιεί το γκάζι. Ο κινητήρας ενεργοποιείται άμεσα από τον εναλλάκτη που κινείται από τη μπαταρία του αυτοκινήτου, η οποία με τη σειρά της φορτίζεται ελαφριά από την ενέργεια που ανακτάται κατά την πέδηση

13

14 ΗΠΙΑ ΥΒΡΙΔΙΚΗ Υπάρχουν δύο τύποι ήπιας υβριδικής τεχνολογίας - παράλληλη και σειριακή. Ένα όχημα παράλληλης ήπιας υβριδικής τεχνολογίας χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα "Stop-Start" με τα micro hybrid οχήματα, και επιπλέον ο ηλεκτροκινητήρας υποβοηθά τον κινητήρα κατά την επιτάχυνση.

15 ΗΠΙΑ ΥΒΡΙΔΙΚΗ Συνήθως το αυτοκίνητο δεν κινείται μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα. Λαμβάνει ισχύ από μια μπαταρία που φορτίζεται είτε με τη συλλογή ενέργειας που συνήθως χάνεται με την πέδηση ή με τη μικρή υπερ- απόδοση του κινητήρα σε ομαλή πορεία. Ένα σειριακό ήπιο υβριδικό όχημα κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα που φορτίζεται από βενζινοκινητήρα ή κατά την επιβράδυνση.

16 \

17 ΠΛΗΡΩΣ ΥΒΡΙΔΙΚΟ Το πιο εξελιγμένο από όλα τα υβριδικά συστήματα - και αυτό που χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητά μας. Τα πλήρως υβριδικά αυτοκίνητα κινούνται μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα, μόνο με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, ή και με τους δύο. Υπό κανονικές συνθήκες, κατά την εκκίνηση και την οδήγηση σε χαμηλές ταχύτητες, το αυτοκίνητο τροφοδοτείται αθόρυβα από τον ηλεκτροκινητήρα μόνο, χωρίς να παράγει εκπομπές CO2 και χωρίς να καταναλώνει καύσιμα..

18 ΠΛΗΡΩΣ ΥΒΡΙΔΙΚΟ Ο κινητήρας καύσεως αναλαμβάνει απρόσκοπτα σε υψηλότερες ταχύτητες και, όταν χρειαστεί, ο ηλεκτρικός κινητήρας παρέχει επιπλέον ισχύ (π.χ. κατά την επιτάχυνση). Eνα πλήρως υβριδικό σύστημα επιλέγει έξυπνα την πιο κατάλληλη πηγή ισχύος και συλλαμβάνει περισσότερη ενέργεια μέσω του συστήματος ανακύκλωσης της ισχύος πέδησης για τη φόρτιση της μπαταρίας, η οποία τροφοδοτεί τον ή τους ισχυρούς ηλεκτροκινητήρες του αυτοκινήτου


Κατέβασμα ppt "ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ Ως υβριδικό θεωρείται το αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί δύο ή περισσότερες διαφορετικές τεχνολογίες προκειμένου να επιτύχει την κίνησή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google