Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα ουράνια σώματα στη λαϊκή παράδοση

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα ουράνια σώματα στη λαϊκή παράδοση"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα ουράνια σώματα στη λαϊκή παράδοση

2 Η έκλειψη ηλίου Μύθοι Λαϊκές δοξασίες

3 Αρχαίες δοξασίες & αναφορές
Οι εκλείψεις ήταν πάντα ένα συγκλονιστικό γεγονός για τους αρχαίους ανθρώπους μα και φοβιστικό. Η ζοφερή πιθανότητα να χαθεί μια μέρα ο ήλιος, γέμιζε με τρόμο τους ανθρώπους από πολύ παλιά. Η αρχαιότερη αναφορά μιας ολικής ηλιακής έκλειψης προέρχεται από την Κινά και μάλιστα το έτος 2138 π.χ. αν και οριζόμενοι ερευνητές πιστεύουν ότι πρόκειται για μύθο. Αρκετές είναι επίσης και οι βαβυλωνιακές αναφορές, αν και για μας τους Έλληνες σημαντική είναι η αναφορά του ποιητή Αρχίλοχου ( π.χ.) για την έκλειψη της 6ης Απριλίου του 648 π.χ.

4 Μυθολογία-λαογραφία Στην αρχαία Ελλάδα, ο ίδιος ο ήλιος συσχετιζόταν με μαγικές ιδιότητες. Η έκλειψη θεωρείτο μήνυμα από τους θεούς για κάποια αρνητική εξέλιξη. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν επίσης πως οι μάγισσες κατέβαζαν τη Σελήνη και τον Ήλιο, γι' αυτό τις εκλείψεις τις ονόμαζαν "καθαιρέσεις". Και σήμερα ακόμα, στα κρητικά τραγούδια αναφέρονται δράκοντες και λάμιες που κατατρώνε το Φεγγάρι ή τις ακτίνες του Ήλιου.

5 Μύθοι Στις περισσότερες µυθικές αφηγήσεις συναντάμε ένα θρυλικό ζώο, συχνά έναν Δράκοντα, που καταπίνει τον Ήλιο: στην παράδοση των μανδαρίνων, η έκλειψη ονοµάζεται "shi", λέξη η οποία σηµαίνει: "τρώω". Ο Δράκων συναντάται επίσης στην Ευρώπη, κυρίως στους Έλληνες και τους Ρωµαίους, στην Ινδία, την Ινδονησία, την Μογγολία και την Κίνα. Στην Σιβηρία, είναι µία νυκτερίδα, στην Σκανδιναβία, ένας λύκος, στο Βιετνάμ, ένας βάτραχος, στην Παραγουάη και την Αργεντινή ένα τζάγκουαρ και στην Βολιβία ένας σκύλος. 

6 Ζωγραφικές απεικονίσεις σχετικές με την έκλειψη ηλίου

7 Παραμύθι Ήλιος και Σελήνη - Μια μοναδική ιστορία αγάπης
Όταν ο Ήλιος και η Σελήνη συναντήθηκαν για πρώτη φορά, ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά και ξεκίνησε μια μεγάλη αγάπη. Ο κόσμος ακόμα δεν είχε δημιουργηθεί και την ημέρα που ο Θεός αποφάσισε να τον φτιάξει, τους έδωσε το φως τους. Αποφασίστηκε ότι ο Ήλιος θα φώτιζε τη μέρα και η Σελήνη τη νύχτα. Και έτσι θα ζούσαν χώρια. Με αυτή την απόφαση, πλημμύρισαν από στενοχώρια, γιατί κατάλαβαν πως θα ζούσαν χωριστά. Η Σελήνη παρ' όλη τη λάμψη της άρχισε να απομονώνεται και ο Ήλιος από την πλευρά του, παρ' όλο που είχε κερδίσει τον τίτλο του "Βασιλιά των Αστέρων", δεν ήταν ευτυχισμένος. Ο Θεός που έβλεπε τη θλίψη που είχαν, τους φώναξε και τους εξήγησε πως ο καθένας τους είχε μια ξεχωριστή λάμψη και δεν έπρεπε να είναι θλιμμένοι. "- Εσύ Σελήνη θα φωτίζεις τα βραδιά και θα μαγεύεις τους ερωτευμένους. Εσύ Ήλιε θα δίνεις λάμψη στη Γη την ημέρα και ζέστη στους ανθρώπους και η παρουσία σου θα τους κάνει όλους πιο ευτυχισμένους." Η Σελήνη λυπήθηκε για την τύχη της και έκλαψε πικρά... Και ο Ήλιος βλέποντάς την να υποφέρει αποφάσισε να της δώσει δύναμη και να την βοηθήσει να δεχτεί την απόφαση του Θεού.

8 Παρ' όλα αυτά, αποφάσισε να ζητήσει μια χάρη από το Θεό: "-Θεέ μου, βοήθησε τη Σελήνη γιατί είναι πιο ευαίσθητη από μένα και δεν αντέχει τη μοναξιά." Και τότε ο Θεός της χάρισε τ' αστέρια. Όταν η Σελήνη αισθάνεται μοναξιά, καταφεύγει στ' άστρα, που κάνουν τα πάντα για να την παρηγορήσουν, αλλά ποτέ δεν το πετυχαίνουν. Σήμερα ζουν χωριστά. Ο Ήλιος προσποιείται ότι είναι ευτυχισμένος και η Σελήνη προσπαθεί να κρύψει τη στενοχώρια της. Λένε ότι ο Θεός ήθελε η Σελήνη να είναι πάντα γεμάτη και φωτεινή, αλλά δεν τα κατάφερε... Γιατί είναι γυναίκα και καμιά γυναίκα δεν μπορεί να ζει χωρίς αγάπη. Όταν είναι ευτυχισμένη είναι γεμάτη και λάμπει. Όταν είναι δυστυχισμένη είναι μισή και ένα τέταρτο και τότε δεν είναι δυνατόν να φανεί η λάμψη της. Η Σελήνη και ο Ήλιος ακολουθούν τη μοίρα τους. Αυτός, μόνος αλλά δυνατός. Η Σελήνη παρέα με τ' άστρα, αλλά, αδύναμη. Πολλοί άντρες προσπάθησαν να την αποκτήσουν αλλά δεν μπόρεσαν. Μερικοί πήγαν να τη δουν από κοντά, αλλά και πάλι γύρισαν άπρακτοι. Ποτέ κανείς δεν μπόρεσε να τη φέρει στη Γη ούτε και κανείς κατάφερε να την κάνει να ερωτευτεί.

9 Ο Θεός τότε αποφάσισε ότι κανένας έρωτας δεν θα είναι αδύνατος
Ο Θεός τότε αποφάσισε ότι κανένας έρωτας δεν θα είναι αδύνατος. Ούτε του Ήλιου και της Σελήνης. Τότε, δημιούργησε την έκλειψη. Σήμερα ο Ήλιος και η Σελήνη, ζουν περιμένοντας αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή που τους δόθηκε και που τόσο σπάνια συμβαίνει. Όταν κοιτάζεις προς τον ουρανό από εδώ και μπρος και δεις τον Ήλιο να σκεπάζει τη Σελήνη, θα είναι γιατί ξαπλώνει πάνω της και κάνουν έρωτα. Αυτό το έργο αγάπης ονομάστηκε "έκλειψη". Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτή η λάμψη πάθους, είναι τόσο μεγάλη, που συνιστάται να μη βλέπουμε προς τον ουρανό εκείνη τη στιγμή, γιατί τα μάτια μας μπορεί να τυφλωθούν, αντικρίζοντας τόση αγάπη.

10 Bιβλιογραφία Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!!
Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!! Βασιλική, Τίλα, Μαρία…!


Κατέβασμα ppt "Τα ουράνια σώματα στη λαϊκή παράδοση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google