Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

33o Δημοτικό Σχολείο Πάτρας Παιδαγωγική συνάντηση: «Δε φοβάμαι στο σχολείο» Εκπαιδευτική έρευνα Οι γονείς του 33ου Δημοτικού Σχολείου εκφράζουν τις απόψεις.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "33o Δημοτικό Σχολείο Πάτρας Παιδαγωγική συνάντηση: «Δε φοβάμαι στο σχολείο» Εκπαιδευτική έρευνα Οι γονείς του 33ου Δημοτικού Σχολείου εκφράζουν τις απόψεις."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 33o Δημοτικό Σχολείο Πάτρας Παιδαγωγική συνάντηση: «Δε φοβάμαι στο σχολείο»
Εκπαιδευτική έρευνα Οι γονείς του 33ου Δημοτικού Σχολείου εκφράζουν τις απόψεις τους για τη σχολική βία

2 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΕΙΔΟΣ: Απογραφική (διερευνά απόψεις όλων των μονάδων πληθυσμού) ΘΕΜΑ: Το φαινόμενο της βίας στο 33ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας ΕΡΩΤΩΜΕΝΟΙ: Οι γονείς των μαθητών της σχολικής μονάδας ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΝΕΜΗΘΗΚΑΝ: 140 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΣΥΛΛΕΧΘΗΚΑΝ: 134 (95,7% των διανεμηθέντων) ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ (δείγμα/πληθυσμός): 129 (92,1%των διανεμηθέντων)

3 Ν=129 (Αριθμός γονέων που απάντησαν)

4 Τάξεις που φοιτούν τα παιδιά των γονέων του σχολείου
Ν=129 (Αριθμός γονέων)

5 Ν=129 (Αριθμός γονέων)

6 Ν=21 (Αριθμός γονέων που απάντησαν «Ναι»)

7 Ν=26 (Αριθμός αναφορών)

8 Πώς ενημερωθήκατε για τα περιστατικά;
Ν=25 (Αριθμός αναφορών)

9 Ν=33 (Αριθμός αναφορών)

10 Απευθυνθήκατε στον/στην εκπαιδευτικό του τμήματος για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
Ν=21 (Αριθμός γονέων) Ένας στους τρεις γονείς δεν απευθύνθηκε στον/στην εκπαιδευτικό του τμήματος για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

11 Για ποιους λόγους δεν απευθυνθήκατε στον/στην εκπαιδευτικό;
Ν=7 (Αριθμός γονέων που δεν απευθύνθηκαν στον/στην εκπαιδευτικό)

12 Μείνατε ευχαριστημένος από τη συνεργασία σας με τον/την εκπαιδευτικό ;
Μείνατε ευχαριστημένος από τη συνεργασία σας με τον/την εκπαιδευτικό ; Ναι 9 Όχι 5 Ν= 14 (αριθμός γονέων που απευθύνθηκαν στον/στην εκπαιδευτικό)

13 Ν=9 (Αριθμός αναφορών)

14 Ν= 125 (Αριθμός γονέων) όπου 4 γονείς δεν απάντησαν
Ισοδιαστημική κλίμακα από 1 έως 5, όπου 1 καθόλου σημαντικό και 5 πάρα πολύ σημαντικό Ν= 125 (Αριθμός γονέων) όπου 4 γονείς δεν απάντησαν

15 Ν=125 (Αριθμός γονέων όπου 4 δεν απάντησαν)
Ισοδιαστημική κλίμακα από 1 έως 5, όπου 1 καθόλου ενημερωμένος-η και 5 πάρα πολύ ενημερωμένος-η Ν=125 (Αριθμός γονέων όπου 4 δεν απάντησαν)

16 Για ποιους λόγους πιστεύετε ότι κάποιοι μαθητές/τριες παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά και εκφοβίζουν άλλους μαθητές/τριες; Ν=368 (Αριθμός αναφορών)

17 Ν=128 (Αριθμός γονέων όπου 1 δεν απάντησε)

18 Ν=155 (Αριθμός αναφορών)

19 Με ποιον ακριβώς τρόπο θεωρείτε ότι πρέπει να συνεργάζονται οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ώστε να προλαμβάνεται και να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το πρόβλημα της σχολικής βίας (bullying); Ν=129 (Αριθμός γονέων)

20 Οι γονείς μιλούν: «Συζήτηση πρώτα απ’ όλα με το παιδί γιατί πάνω από όλα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ γονιού και παιδιού. Και αν τυχόν υπάρχει πρόβλημα ενημερώνουμε τον διευθυντή της σχολικής μονάδας και από εκεί και πέρα πρέπει να αναλαμβάνουν και οι κατάλληλοι γι’ αυτό το πρόβλημα όπως: ψυχολόγοι και κοιν. λειτ.» (Γ.77) «Οι εκπαιδευτικοί να λαμβάνουν υπόψη τους οποιοδήποτε παράπονο εκφράζουν οι γονείς … και να μην το προσπερνούν με τη φράση «Παιδιά είναι» γιατί έστω και κάτι μικρής αξίας, μπορεί να δράσει αρνητικά στην ψυχολογία του παιδιού, με αποτέλεσμα να συμπεριφέρεται με βία προς τους συμμαθητές του και να θεωρείται κακό, επειδή κάποιοι δεν άσκησαν σωστά το διαπαιδαγωγικό τους καθήκον στο χώρο του σχολείου.» (χφ. 122) «Πρέπει να συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα. Να υπάρχει εμπιστοσύνη, εχεμύθεια και συνεννόηση ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς, χωρίς να διαρρέει το πρόβλημα προς τα έξω.»(Α.43) «Να αγωνιστούν για να σταματήσουν να υπάρχουν οι κοινωνικοί λόγοι που γεννούν τη βία» (Α.54)

21 «Να μην φοβόμαστε κι εμείς και τα παιδιά μας να μιλάμε στους δασκάλους
«Να μην φοβόμαστε κι εμείς και τα παιδιά μας να μιλάμε στους δασκάλους.» (Γ.85) «Η συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών- γονέων, να είναι διαρκής, ειλικρινής και να τυγχάνει της απολύτου εμπιστοσύνης όλων των εμπλεκόμενων. Συνεργασία του σχολείου με εξειδικευμένες υπηρεσίες ώστε να μπορούν να καταφεύγουν – καθοδηγούνται οι γονείς. Να σπάσουν οι γονείς το ταμπού και τέλος να προωθούνται από το σχολείο- σπίτι δραστηριότητες που ενισχύουν την ομαδικότητα-σεβασμό.»(Γ.40) «Θα πρότεινα γονείς και προπάντων εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν για το πρόγραμμα Olweus Bullying Prevention Program…. Πιστεύω ότι καθοριστικό ρόλο έχουν οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι πρέπει να δώσουν περισσότερη σημασία όσον αφορά την ενημέρωση, βελτίωση και επίλυση του προβλήματος. Πάντα βέβαια σε συνεργασία με τους γονείς. Θα βοηθούσε ακόμα να δημιουργηθεί ένα παρόμοιο ερωτηματολόγιο για όλους τους μαθητές του Δημοτικού μας. Έτσι θα επικοινωνήσετε με τη ρίζα του προβλήματος….» (Γ.95)

22 « Ένας σωστά επιμορφωμένος εκπαιδευτικός σε παρόμοια θέματα είναι ικανός -και πρέπει- να εμπλέκεται ενεργά στην αποτίμηση των αναγκών των μαθητών του, βασιζόμενος στις δικές του γνώσεις και δεξιότητες και δε βασίζεται σε διαγνώσεις “αφανών ειδικών”, είναι από πριν ενημερωμένος για τους τύπους και τις μορφές σχολικής βίας και δεν τους ανακαλύπτει όταν προκύψουν στην καθημερινότητά του. Επιπλέον, γνωρίζει ο ίδιος πολλές τεχνικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου και δεν αισθάνεται την ανάγκη για “εξειδικευμένες υπηρεσίες”.» (Royer, 2003) Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας!


Κατέβασμα ppt "33o Δημοτικό Σχολείο Πάτρας Παιδαγωγική συνάντηση: «Δε φοβάμαι στο σχολείο» Εκπαιδευτική έρευνα Οι γονείς του 33ου Δημοτικού Σχολείου εκφράζουν τις απόψεις."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google