Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Υπεύθυνες εκπ/κοί : Λασκαρίδου Μαγδαληνή – Τιουτιούφα Μαρία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Υπεύθυνες εκπ/κοί : Λασκαρίδου Μαγδαληνή – Τιουτιούφα Μαρία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Υπεύθυνες εκπ/κοί : Λασκαρίδου Μαγδαληνή – Τιουτιούφα Μαρία
τάξη : Στ1 , Στ22 σχ. έτος

2 Η ΣΤ τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου ανέλαβε φέτος το πρόγραμμα της κυκλοφοριακής αγωγής στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής υγείας. Αυτό το πρόγραμμα δεν έμοιαζε καθόλου με τα άλλα μαθήματα του σχολείου γιατί δε χρησιμοποιούσαμε σχολικά βιβλία. Επιπλέον συνεργαζόμασταν οι μαθητές και των δύο τμημάτων της τάξης μας κι αυτό ήταν μια ευχάριστη νότα για εμάς γιατί ξεφύγαμε λίγο από το αυστηρό πρόγραμμα του σχολείου. Με παρότρυνση των δασκάλων μας (Μάγδας Λασκαρίδου και Μαρίας Τιουτιούφα) επιλέξαμε το θέμα του προγράμματος, παίρνοντας αφορμή από ατυχήματα που είχαν γίνει εκείνη την περίοδο σε κάποιους μαθητές του σχολείου μας. Σκοπός μας ήταν να γνωρίσουμε τις αιτίες των ατυχημάτων, να ευαισθητοποιηθούμε όσον αφορά τους κινδύνους και τις επιπτώσεις τους και να υιοθετήσουμε μια υπεύθυνη συμπεριφορά όταν κυκλοφορούμε στους δρόμους του χωριού ή της πόλης. Γενικότερα να μάθουμε να κυκλοφορούμε με ασφάλεια σήμερα ως πεζοί και ποδηλάτες και αργότερα ως οδηγοί. Ξεκινήσαμε λοιπόν με συλλογή πληροφοριών από διάφορες εφημερίδες, περιοδικά άρθρα, φωτογραφίες και το Internet που είχαν σχέση με το θέμα μας.

3 Αποφασίσαμε λοιπόν ποιοι θα μας επισκεφθούν στο σχολείο για να μας μιλήσουν και κάποιους χώρους που θα επισκεπτόμασταν ώστε να πάρουμε πληροφορίες από ειδικούς που θα συναντούσαμε. Έτσι καλέσαμε και ήρθαν στο σχολείο μας άντρες του αστυνομικού τμήματος Λιτοχώρου οι οποίοι μας ενημέρωσαν προβάλλοντας σλάιτς και βιντεοκασέτες για τις αιτίες των ατυχημάτων που μαστίζουν την πατρίδα μας πληρώνοντας καθημερινά τεράστιο φόρο αίματος στην άσφαλτο. Μετά τη συζήτηση που ακολούθησε μας μοίρασαν μικροδωράκια και ενημερωτικά φυλλάδια. Η επόμενη δραστηριότητά μας ήταν να βγούμε στους δρόμους του Λιτοχώρου, να εντοπίσουμε τα επικίνδυνα σημεία και να δούμε στην πράξη πώς πρέπει να κυκλοφορούμε. Με την υπόδειξη των δασκάλων μας περπατήσαμε σύμφωνα με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας αλλά και λανθασμένα ώστε να συνειδητοποιήσουμε πώς πρέπει τελικά να κυκλοφορούμε σωστά. Στο τέλος μοιράσαμε σε οδηγούς έντυπα με συμβουλές για σωστή οδική συμπεριφορά.

4 Η πιο ενδιαφέρουσα δραστηριότητά μας ήταν όταν μεταβήκαμε στο Νέο Κεραμίδι όπου φιλοξενείται το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής για πρακτική εξάσκηση με οδήγηση ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτό μας άρεσε ιδιαίτερα, επειδή αυτό ανταποκρινόταν σε κανονικές συνθήκες κυκλοφορίας σε μια πόλη. Η κυρία Κορίνα Τσακιρίδου που ήταν η υπεύθυνη του πάρκου μας απένειμε συμβολικά διπλώματα οδήγησης μετά από την συμπλήρωση από εμάς ενός ερωτηματολογίου σχετικού με τη σωστή κυκλοφοριακή αγωγή και τα σήματα. Αφού μάθαμε και κατασκευάσαμε τα σήματα, διαμορφώσαμε το δικό μας πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και κυκλοφορήσαμε σ’ αυτό με τα ποδήλατά μας ώστε να καταλάβουμε ότι το ποδήλατο γίνεται μέσο ψυχαγωγίας για μας τα παιδιά όταν ξέρουμε πώς να κυκλοφορούμε με ασφάλεια. Με αφορμή το πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής που γινόταν στο Γυμνάσιο, το επισκεφθήκαμε και παρακολουθήσαμε ομιλία από τον συγκοινωνιολόγο κύριο Γιάννη Μηνούδη και παρακολουθήσαμε την επίδειξη που έγινε εκεί από μαθητές του Γυμνασίου.

5 Στα πλαίσια του προγράμματος, ήρθε στο σχολείο μας η γιατρός του Κέντρου Υγείας κυρία Κατερίνα Τρέβλα και μας ενημέρωσε για τους τραυματισμούς και τις πρώτες βοήθειες που μπορούμε να προσφέρουμε σε κάποιο τραυματία. Δουλέψαμε στο πρόγραμμα αυτό με ιδιαίτερη ευχαρίστηση γιατί το θέμα του μας ενδιέφερε και θέλαμε να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα γι’ αυτό, να ξεχωρίσουμε τους κινδύνους και να τους αντιμετωπίσουμε όσο γίνεται καλύτερα αποκτώντας κυκλοφοριακή συνείδηση. Στη διάρκεια του προγράμματος ερευνήσαμε, σχεδιάσαμε, αναρωτηθήκαμε, φωτογραφίσαμε, δημιουργήσαμε την αφίσα του προγράμματος μας. Στα πλαίσια της διαθεματικής προσέγγισης και ειδικότερα στον τομέα της έκφρασης δημιουργήσαμε ποιήματα, ακροστιχίδες, μηνύματα, θεατρικό δρώμενο το οποίο παρουσιάσαμε σε εκδήλωση που έγινε στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και την οποία οργάνωσε η υπεύθυνη του προγράμματος αγωγής υγείας κυρία Φωτεινή Χρυσάφη. Σ’ αυτό συμμετείχαν 10 σχολεία του νομού μας που είχαν αναλάβει το ίδιο πρόγραμμα με μας. Ήταν μια όμορφη εμπειρία και αφορμή να έρθουμε σ’ επαφή με άλλους μαθητές και ν’ αλλάξουμε απόψεις.

6 Όπου γυρνώ δρόμους θα δω δρόμοι απλωτοί που έχουν κυριαρχήσει
Μαθαίνω να κυκλοφορώ Όπου γυρνώ δρόμους θα δω δρόμοι απλωτοί που έχουν κυριαρχήσει σ΄ ολόκληρη τη γη. Δρόμοι μικροί, δρόμοι βουβοί και πάνω τους θεόρατα αυτοκίνητα μ΄ ένα ξεχωριστό προορισμό. Θέλω μ΄ ασφάλεια να περπατώ, να μάθω να κυκλοφορώ, όμως δε θέλω τα ζωάκια να πατώ. Με το αυτοκίνητο ή το ποδήλατο στο πρόγραμμα αυτό έμαθα να κυκλοφορώ

7 Η ζώνη μας δένει με τη ζωή !

8 Οι τροχονόμοι μας ενημερώνουν

9 Ενημέρωση για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ατυχημάτων

10

11

12

13


Κατέβασμα ppt "Υπεύθυνες εκπ/κοί : Λασκαρίδου Μαγδαληνή – Τιουτιούφα Μαρία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google