Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ Άνυ Παπαηλία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ Άνυ Παπαηλία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ Άνυ Παπαηλία

2 Έκταση-πληθυσμος Έκταση Πληθυσμός (απογραφή 2015)

3 Μορφολογία εδάφους Το πιο χαρακτηριστικό μορφολογικό στοιχείο της χώρας είναι οι πολυάριθμες λίμνες, που καταμετρώνται σε δεκάδες χιλιάδες και καλύπτουν το 10% του εδάφους, στο νότιο κυρίως τμήμα της Φινλανδίας. Οι περισσότερες συνδέονται μεταξύ τους και δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής παγετώνων. Οι ακτές της Φινλανδίας παρουσιάζουν βαθιά κόλπωση και στολίζονται από ένα πλήθος μικρών και μεγάλων νησιών, μεγαλύτερα από τα οποία είναι τα νησιά Ώλαντ, πολυάριθμη ομάδα νησιών και νησίδων του αρχιπελάγους Αχβενανμάα στα ανοιχτά της πόλης Τούρκου. Ορεινή περιοχή της Φινλανδίας είναι το βορειοδυτικό τμήμα της, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με τη Νορβηγία. Στον ορεινό αυτόν όγκο ανήκει και το ψηλότερο βουνό της χώρας, το όρος Χαλτιατουντούρι (1.324 μ.), το οποίο αποτελεί τμήμα των Σκανδιναβικών Άλπεων. Το βόρειο και ανατολικό τμήμα καλύπτεται από χαμηλά οροπέδια και λοφώδεις εκτάσεις.

4 Πρωτεύουσα-μεγάλες πόλεις
Πρωτεύουσα Ελσίνκι Μεγάλες πόλεις Βάασά, Ελσίνκι, Κότκα, Λάχτι, Τούρκου

5 Αξιοθέατα χώρας-πρωτεύουσας
Θαλάσσιο φρούριο  - Suomenlinna: Το φρούριο Suomenlinna. Viapori (φινλανδικά), ή Sveaborg (σουηδικά) είναι ένα επιβλητικό αμυντικό κάστρο που εκτείνεται σε έξι νησιά του Ελσίνκι και αποτελούσε κομμάτι της οχυρωματικής γραμμής της πόλης του Ελσίνκι και κατ' επέκταση ολόκληρης της Φινλανδίας απέναντι στην ρωσική επεκτατική πολιτική. Καθεδρικός του Ελσίνκι  - Helsingin tuomiokirkko: Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα μεγαλοπρεπή Ευαγγελικό Λουθηρανικό ναό που βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του Ελσίνκι. Χτίστηκε ακριβώς στο σημείο που παλαιότερα βρισκόταν ο ναός της Ελεονώρας Ούρλικα, βασίλισσα της Σουηδίας.  Οι εργασίες ανέγερσής του άρχισαν το 1830 και ολοκληρώθηκαν το 1852. Πλατεία της Γερουσίας -  Senaatintori: Η πλατεία της Γερουσίας οφείλει την μορφή της στην αρχιτεκτονική αντίληψη και το ύφος του μεγάλου αρχιτέκτονα και σχεδιαστή Carl Ludvig Engel. Σε μία μοναδική σύνθεση περιγράφονται οι πολιτικές, εμπορικές, θρησκευτικές και επιστημονικές δραστηριότητες που συναντώνται στο κέντρο της πόλης του Ελσίνκι. Κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός -  Helsingin päärautatieasema : Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης και κατ' επέκταση ολόκληρης της Φινλανδίας. Είναι ένας τεράστιος κόμβος που συνδέει τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, με τα υπεραστικά τρένα και το μετρό της πόλης. Καθημερινά ο σταθμός εξυπηρετεί περισσότερους από επιβάτες και τα τελευταία χρόνια οι τάσεις εμφανίζονται ως αυξητικές. Η πρώτη ανέγερση ταυτίζεται χρονικά με τη δημιουργία της πρώτης σιδηροδρομικής γραμμής που έγινε το 1860.

6 Καθεδρικός του Ελσίνκι
Καθεδρικός του Ελσίνκι  

7 Ιστορία Ήδη κατά την όγδοη χιλιετία π.Χ. η χώρα κατοικούνταν, σύμφωνα με τις σχετικές αρχαιολογικές ενδείξεις. Από τους πρώτους κατοίκους της Φινλανδίας ήταν οι Λάπωνες ή κάποιος συγγενής τους φιννοουγγρικής προέλευσης λαός που ήταν εγκαταστημένος στην περιοχή κατά την τρίτη χιλιετία π.Χ.  Στα μέσα του 12ου αι. η χώρα καταλήφθηκε από το βασιλιά της Σουηδίας Έρικ Θ’ τον Άγιο, ο οποίος εγκατέστησε Σουηδούς αποίκους στα παράλια του Βοθνικού κόλπου και εισήγαγε τον χριστιανισμό στην Φινλανδία. Το 1550 ιδρύθηκε η πόλη του Ελσίνκι από το Σουηδό βασιλιά Γουσταύο Α’ Στις αρχές του 17ου αι. η χώρα επανακτά τη θέση της ως ξεχωριστού δουκάτου στο πλαίσιο του σουηδικού βασιλείου, στα χρόνια του Γουσταύου Β’ (βασ ). Στα μέσα του ίδιου αιώνα σημειώθηκε νέος ρωσοσουηδικός πόλεμος με εχθροπραξίες στο φινλανδικό έδαφος, ενώ ο μεγάλος λιμός των ετών   οδήγησε στην απώλεια του ενός τετάρτου του πληθυσμού της χώρας. Σχεδόν για μία δεκαετία, μεταξύ  , η Φινλανδία γνώρισε τη ρωσική κατοχή. Το 1743 τμήμα της Φινλανδίας παραχωρήθηκε στη Ρωσική αυτοκρατορία. Το 1808 οι Ρώσοι εισέβαλαν και κατέλαβαν το φρούριο του Σβέαμποργκ (Σουόμενλινα) αποκτώντας βάση στην περιοχή του Ελσίνκι. Η σουηδική κυριαρχία έπαψε το 1809, καθώς οι Φινλανδοί αναγκάστηκαν, μετά την πολεμική αποτυχία, να αναγνωρίσουν ως μεγάλο δούκα της χώρας τους τον τσάρο της Ρωσίας. Η Σουηδία υποχρεώθηκε να αποδεχθεί τα τετελεσμένα με τη συνθήκη του Φρεντριχάμν.

8  Το 1863 η φινλανδική απέκτησε επίσημη ισοτιμία με τη σουηδική ως γλώσσα του δουκάτου. 
 Στα τέλη του 19ου αι. η στάση της Ρωσίας άλλαξε και άρχισε να επιβάλλεται εκρωσισμός της χώρας και να εφαρμόζεται καταπίεση στη χρήση της φινλανδικής γλώσσας.  ο 1905 η επανάσταση στην Ρωσία πρόσφερε την ευκαιρία στους Φινλανδούς να κηρύξουν γενική απεργία, με την οποία κερδήθηκε η αποκατάσταση των παλαιότερων αυτοδιοικητικών δικαιωμάτων. Το 1906 στις εκλογές του κοινοβουλίου εγκαινιάστηκε το δικαίωμα της καθολικής ψηφοφορίας των Φινλανδών που περιλάμβανε και τις γυναίκες. Οι Φινλανδές υπήρξαν οι πρώτες Ευρωπαίες που απέκτησαν πλήρη πολιτική ισοτιμία προς τους άνδρες.  Το 2002 η χώρα υιοθέτησε το ευρώ.

9 Επίσημες γλώσσες Φινλανδικά, Σουηδικά
Επίσημες γλώσσες Φινλανδικά, Σουηδικά Πολίτευμα Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία Η Φινλανδία είναι γνωστή ως "Χώρα των χιλίων λιμνών", αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν συνολικά λίμνες. Οι λίμνες είναι ένας πραγματικός λαβύρινθος με πολλούς κόλπους, ακρωτήρια και νησιά. Μερικές φορές είναι ανοιχτές προς το πέλαγος. Συνδέονται μεταξύ τους με τους ποταμούς, τα στενά και τα κανάλια. Οι υδάτινες οδοί προσφέρουν την ευκαιρία για ποικίλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.  Από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο οι άνθρωποι κολυμπούν ή κάνουν κωπηλασία στις λίμνες και τους ποταμούς. Τα ταξίδια με πλοία που φεύγουν από όλες τις μεγάλες πόλεις στις ακτές των λιμνών προσφέρουν μια αξέχαστη εμπειρία.  Το χειμώνα, όταν ο πάγος καλύπτει την επιφάνεια των λιμνών, οι άνθρωποι χαίρονται το σκι ή το πατινάζ.

10 Οικονομία Η οικονομία της Φινλανδίας στηρίζεται στην εκμετάλλευση του δασικού πλούτου. Η γεωργία είναι περιορισμένη· η καλλιεργούμενη έκταση καλύπτει μικρό μονάχα τμήμα της συνολικής επιφάνειας της χώρας και βρίσκεται κυρίως στις νότιες περιοχές. Τα σημαντικότερα γεωργικά προϊόντα είναι τα δημητριακά, οι πατάτες, τα ζαχαρότευτλα και τα λαχανικά. Η κτηνοτροφία είναι αρκετά αναπτυγμένη και βρίσκεται σε διαρκή ανοδική πορεία. Περιλαμβάνει βοοειδή, πρόβατα, χοίρους και στις βορειότερες περιοχές τάρανδους και γουνοφόρα ζώα. Η παραγωγή των κτηνοτροφικών προϊόντων (τυριού, βουτύρου) είναι μεγάλη. Η αλιεία είναι αναπτυγμένη στα θαλασσινά παράλια (ρέγκες, σολομοί, πέρκες, μουρούνες, μπακαλιάροι), ενώ η αλίευση (κυρίως πέστροφας και σολομού) στα ποτάμια είναι σχετικά περιορισμένη λόγω της μεταφοράς με αυτά ξυλείας.

11 Η σπουδαιότερη βιομηχανική δραστηριότητα της χώρας σχετίζεται με την εκμετάλλευση των δασών. Παράγονται τεράστιες ποσότητες κοντραπλακέ (πρώτη παραγωγός στον κόσμο), χαρτομάζας, ξυλοπολτού και κυτταρίνης. Η δασική βιομηχανία ευνοείται, επίσης, από τη μεταφορά της ξυλείας μέσω των λιμνών και των ποταμών. Η εκβιομηχάνιση της Φινλανδίας στους άλλους τομείς άρχισε μετά το τέλος του β’ παγκόσμιου πολέμου. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η βιομηχανία μηχανοκατασκευών, που δημιουργήθηκε από την υποχρέωση της Φινλανδίας να αποζημιώσει –μετά την ήττα της στον πόλεμο– την ΕΣΣΔ με πλοία και άλλο βιομηχανικό εξοπλισμό. Εκτός, όμως, από τη μεταλλουργία, τημηχανουργία και τη σιδηρουργία, σημαντικές είναι και οι βιομηχανίες ειδών διατροφής, χημικών προϊόντων, υφαντουργίας, ελαστικού, κεραμικής κτλ. Ως συνέπεια των σχετικών επενδύσεων, η Φινλανδία ανέπτυξε ιδιαίτερα τον τομέα που αφορά την παραγωγή προϊόντων νέας τεχνολογίας και ειδικά ηλεκτρονικών, ενώ είναι, επίσης, πρωτοπόρος στην ναυπηγική βιομηχανία.

12 Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
 Η Πρωτομαγιά στην Φινλανδία είναι η ημέρα της αποφοίτησης για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και το έθιμο προστάζει όλοι οι αποφοιτώντες να φοράν τα χαρακτηριστικά καπελάκια της αποφοίτητσης και να μεθάνε μέχρι τελικής πτώσης. Ο τάρανδος είναι για τους Φινλανδούς, ό,τι είναι για εμάς το κατσικάκι. Και είναι νοστιμότατος, αν και δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία στον τρόπο μαγειρέματος. Κατά τα λοιπά, οι Φινλανδοί τρώνε πολλές πατάτες, σε όλες τους τις μορφές, εκτός από τηγανητές. Και, φυσικά, ένα άλλο νοστιμότατο φινλανδικό έδεσμα είναι τα ψάρια και κυρίως ο σολωμός, του οποίου η καλύτερη εκδοχή είναι σε σούπα με γάλα και ζαρζαβατικά -ακόμα καλύτερο όταν είναι σπιτικό.

13 ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ Εικόνες Πληροφορίες
content/uploads/2015/09/filandia.jpg&imgrefurl= perikopes/&h=350&w=590&tbnid=xOdWN_CpAVViLM:&docid=VGcFoWQ- QrF2SM&ei=pIBkVvKnH4qwUfCnjrAF&tbm=isch&ved=0ahUKEwjyibnf8MfJAhUKWBQKHfCTA1YQMwgwK AAwAA ki+uspenski&stick=H4sIAAAAAAAAAONgFuLQz9U3MCqrSlbiBLHSk3OKih4xenELvPxxT1jKcdKak9cYrbk EQ4oSy1JzAvIzXSsKcjKTM0uE1Lg4fPKTE0sy8_OEpLh4pOAGaTBIcXHBeTwAd1WVbmQAAAA&npsic=0&sa =X&ved=0ahUKEwjljcOs-MfJAhVB2hQKHS7pAdcQ-BYIIw&lei=nYhkVqXLDMG0U67Sh7gN Πληροφορίες E%A0%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A6%CE%B9%CE%BD%CE%BB% CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1%CF%82 4%CE%AF%CE%B1-%CE%9C%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%B5- %CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B1.336/


Κατέβασμα ppt "ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ Άνυ Παπαηλία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google