Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒουσμΑνοι (bushmen).

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒουσμΑνοι (bushmen)."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒουσμΑνοι (bushmen)

2 Προσδιορισμός φυλής Είναι νομαδικός λαός της Αφρικής.
Αποτελεί το δεύτερο κλάδο των Πυγμαίων της Κεντρικής Αφρικής (Οτεντότοι, έτεροι πυγμαίοι). Πιθανώς αποτελεί τον παλιότερο τύπο του μαύρου ανθρώπου, δηλαδή όλης της νέγρικης φυλής.   Οι πρώτοι ευρωπαίοι άποικοι που έφτασαν στη χώρα, τους ονόμασαν «ανθρώπους των θάμνων» (bushmen).

3 Χαρακτηριστικά Είναι αφρικανική φυλετική ομάδα, με πολύ μεγάλη ανθρωπολογική και κοινωνιολογική σημασία. Είναι άνθρωποι μικρού αναστήματος (1,52 μ.), με δέρμα ελαφρώς μαύρο, πολύ κατσαρά μαλλιά, πλακουτσή μύτη και μικρά μογγολοειδή μάτια. Χαρακτηριστική είναι η γλώσσα τους που μοιάζει με κροτάλισμα. Φτιάχνουν περιδέραια από χαλίκια, αποθηκεύουν νερό σε αβγά στρουθοκαμήλου και ως όπλο χρησιμοποιούν τόξο με μια χορδή (η οποία γίνεται, είτε από δέρμα, είτε από τένοντα), με δηλητηριασμένα βέλη.

4 Έθιμα Το πιο ενδιαφέρον στην οργάνωση της κοινότητάς τους είναι ότι παρόλο που ο λόγος του γηραιότερου Βουσμάνου μετράει περισσότερο δεν υπάρχει αρχηγός στη φυλή. Χαρακτηριστικό έθιμο των Βουσμάνων είναι ο ρόλος της αντιλόπης σε τρεις τελετουργίες της κοινωνίας τους: α) Η εφηβεία των αγοριών. Στόχος του υποψήφιου άνδρα είναι να σκοτώσει μια αντιλόπη με το βέλος του. Έπειτα πίνει το ζωμό που δίνει το λίπος της περιοχής του λαιμού, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποκτήσει τη δύναμη του ζώου. β) Ο γάμος. Ως τμήμα της τελετής ο άντρας προσφέρει το λίπος από την καρδιά μιας αντιλόπης, στους γονείς της κοπέλας. γ) Στο χορό έκστασης. Επειδή η αντιλόπη θεωρείται το πιο ισχυρό ζώο, οι Βουσμάνοι φιλοδοξούν να αποκτήσουν την δύναμή της.

5 Διατροφικές συνήθειες
Χαρακτηρίζονται ως τροφοσυλλέκτες καθώς για την κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών : Τρώνε καρπούς, μανιτάρια, ρίζες και ότι άλλο βρεθεί στο δάσος. Εξασφαλίζουν την τροφή τους με το κυνήγι, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια μικρά δηλητηριασμένα βέλη.

6 Τρόπος ζωής Λαός που ζει σε απόλυτη αρμονία με τη φύση.
Δεν έχουν ακόμη εξημερώσει ζώα και δεν έχουν ασχοληθεί με τη γεωργία. Ζούνε διεσπαρμένοι στη στέπα Καλαχάρι μέσα σε σπηλιές, τις οποίες ζωγραφίζουν. Τα μέλη της φυλής συνεννοούνται περισσότερο με νοήματα. 0 μοναδικός συμβιβασμός που έκαναν τον 21ο αιώνα ήταν να φορέσουν ρούχα.

7 Σας ευχαριστώ Δημήτρης Σταυροθανασόπουλος


Κατέβασμα ppt "ΒουσμΑνοι (bushmen)."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google