Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Με τη γεωγραφική θέση προσδιορίζουμε ακριβώς που είναι η Αλεξανδρούπολη. Από τη σχετική θέση της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα παίρνουμε και άλλες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Με τη γεωγραφική θέση προσδιορίζουμε ακριβώς που είναι η Αλεξανδρούπολη. Από τη σχετική θέση της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα παίρνουμε και άλλες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3

4 Με τη γεωγραφική θέση προσδιορίζουμε ακριβώς που είναι η Αλεξανδρούπολη.
Από τη σχετική θέση της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα παίρνουμε και άλλες πληροφορίες, π.χ.: Είναι παραθαλάσσια πόλη στο Θρακικό πέλαγος. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Εγνατίας οδού. Βρίσκεται πολύ κοντά στις γειτονικές μας χώρες, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Έχει κλίμα παρόμοιο με άλλες περιοχές του Βόρειου Αιγαίου. Βρίσκεται πολύ κοντά στον ποταμό Έβρο.

5 Από τη σχετική θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη παίρνουμε τις πληροφορίες, π.χ.:
Βρίσκεται στη νότια Ευρώπη, άρα είναι μια Ευρωπαϊκή χώρα. Απέχει ίση απόσταση από τον Ισημερινό και από το Βόρειο Πόλο, άρα έχει εύκρατο κλίμα. Βρίσκεται κοντά στην Ασία και την Αφρική, άρα η θέση της έχει σημαντική αξία. Βρέχεται από τη Μεσόγειο και επικοινωνεί εύκολα με τα άλλα μεσογειακά κράτη. Βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, κοντά στον Ελλήσποντο και τη Διώρυγα του Σουέζ, τους μεγαλύτερους θαλάσιους δρόμους της περιοχής.

6 Εδώ θα μας βοηθήσει η κλίμακα. Την κλίμακα θα τη βρούμε στο υπόμνημα.
… αλλά όπως είπαμε, για να προσδιοριστεί με ακρίβεια η σχετική θέση πρέπει να ξέρουμε την απόσταση του τόπου από το σημείο αναφοράς... Εδώ θα μας βοηθήσει η κλίμακα. Την κλίμακα θα τη βρούμε στο υπόμνημα. Η κλίμακα θυμίζει διαίρεση... π.χ. κλίμακα 1 : σημαίνει πως ένα εκατοστό στο χάρτη είναι εκατοστά στην πραγματικότητα.

7 Για να βρούμε την απόσταση Αθήνας-Χαλκίδας μετράμε πόσο απέχουν στο χάρτη και πολλαπλασιάζουμε με την κλίμακα.

8 Σχετική θέση, Γεωγραφική θέση, Γεωγραφικές συντεταγμένες
Φύλλα εργασίας Σχετική θέση, Γεωγραφική θέση, Γεωγραφικές συντεταγμένες

9

10 Χρησιμοποιώντας το χάρτη στις σελ 12-13 του βιβλίου
Απαντήσεις Α) Μεσολόγγι Δράμα Καρπενήσι Καρδίτσα Ηράκλειο Β) Έδεσσα Λάρισσα Καστοριά Ηγουμενίτσα Λιβαδειά


Κατέβασμα ppt "Με τη γεωγραφική θέση προσδιορίζουμε ακριβώς που είναι η Αλεξανδρούπολη. Από τη σχετική θέση της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα παίρνουμε και άλλες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google