Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μαυροβούνιο Βακαλόπουλος Πέτρος Β1

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μαυροβούνιο Βακαλόπουλος Πέτρος Β1"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μαυροβούνιο Βακαλόπουλος Πέτρος Β1
Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων Μάθημα: Γεωγραφία Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαλάμου Κ.

2 Πληθυσμός-Έκταση Το Μαυροβούνιο είναι χώρα στα Βαλκάνια, ανεξάρτητο κράτος από το 2006, με πληθυσμό σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έχει έκταση km2

3 Μορφολογία εδάφους Η θέση του είναι στις νότιες απολήξεις των Δειναρικών Άλπεων. Συνεπεία αυτού, το κλίμα στη χώρα είναι ορεινό, όπως και το έδαφος. Κύριοι ποταμοί είναι ο Μόρατσα και ο παραπόταμός του, Ζέτα, ο Πίβα, ο Ρίβα, ο Τάρα κ.α . Μέσω του Δρίνου και άλλων παραποτάμων, τα νερά του Μαυροβουνίου εκβάλλουν στο Δούναβη. Στα νότια και στα κεντρικά του Μαυροβουνίου βρίσκεται η χαμηλή κοιλάδα του Μόρατσα, που αποτελεί πηγή τροφοδοσίας και για τη λίμνη Σκόδρα. Η εν λόγω λίμνη αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες λίμνες των Βαλκανίων, με έκταση 370 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

4 Πρωτεύουσα-Μεγάλες Πόλεις
Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της είναι η Ποντγκόριτσα, ενώ η Τσετίνιε χαρακτηρίζεται ως Prijestonica, που σημαίνει η πρώην Βασιλική Πρωτεύουσα. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι οι:Νίσκιτς, Πλιέβλια, Μπιέλο Πόλιε, Κετίγνη κ.α

5 Αξιοθέατα χώρας-Πρωτεύουσας(1)
Kρυμμένο σε ένα από τα ωραιότερα φιόρντ της Μεσογείου, το Κότορ αποτελεί σταθμό για τους ταξιδιώτες. Μεσαιωνική πόλη, που σε προσκαλεί να χαθείς στα στενά δρομάκια της, με τα μικρά μαγαζιά και καφέ ή εστιατόρια που υπάρχουν μέσα και έξω από τα τείχη. Θεωρείται ότι είναι το βαθύτερο φαράγγι της Ευρώπης, το Tara River Canyon στο Εθνικό Πάρκο Ντουρμίτορ έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον Κατάλογο είναι σίγουρα θεαματικό. Στην λίμνη Σκόρδα το τοπίο είναι μαγικό όποια ώρα της ημέρας και να πας..αξίζει να περπατήσετε τα μονοπάτια για να δείτε και τις 2 λίμνες αλλά και το δάσος που το περιβάλλει.

6 Αξιοθέατα χώρας-Πρωτεύουσας(2)
Το μοναστήρι Ostrog, χτισμένο μέσα στην τραχιά πλαγιά του τεράστιου βράχου Ostrοska Greda Το Εθνικό Πάρκο Durmitor, στο βόρειο τμήμα του Μαυροβουνίου. Ιδανική επιλογή για πεζοπορία, ποδηλασία, ορειβασία, κολύμπι, rafting.

7 Ιστορία Τα πρώτα ευρήματα που πιστοποιούν την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή ανάγονται στην παλαιολιθική εποχή. Ειδικότερα, έχουν ανακαλυφθεί οικισμοί εκείνης της περιόδου σε μέρη όπως το Φαράγγι του Μόρατσα και σε σπηλιές του όρους Μαλίσινα. Στις ακτές της Αδριατικής αναπτύχθηκαν κέντρα των αρχαίων Ιλλυριών, τα οποία αργότερα υποτάχθηκαν στους Ρωμαίους. Στην περιοχή της κωμόπολης Κότορ. Αποτελώντας μέρος της ρωμαϊκής επαρχίας Praevalis το σημερινό Μαυροβούνιο, στους Βυζαντινούς χρόνους θα ονομαστεί Διόκλεια από την ομώνυμη πόλη της περιοχής και  από τον ομώνυμο ποταμό της περιοχής.

8 Επίσημη γλώσσα Η επίσημη γλώσσα της χώρας του Μαυροβούνιου είναι τα Μαυροβουνιακά που στην ουσία είναι μια διάλεκτος της Σερβικης. Έχει βάση τη στοκαβική διάλεκτο της σερβοκροατικής της οποίας και αποτελεί συστατικό στοιχείο. Η γλώσσα του Μαυροβουνίου ιστορικά και παραδοσιακά ονομαζόταν σερβική. Το αλφάβητο της μαυροβουνιακής γλώσσας έχει 32 γράμματα. Για την γραφή της γλώσσας χρησιμοποιούνται ισότιμα το λατινικό και το κυριλλικό σύστημα γραφής.

9 Οικονομία Γενικά, η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, καθώς με την ανεξαρτησία της σήμανε και ο τερματισμός του ελέγχου από την ομοσπονδία. Παλιά η κύρια ασχολία ήταν η κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα) και η γεωργία (κριθάρι, καπνός, σίκαλη). Τις τελευταίες δεκαετίες αναπτύχθηκε και η βιομηχανία. Η χώρα χρησιμοποιεί από το 2000, σαν νόμισμα, το Ευρώ. Από το 1999, αν και αποτελούσε μέλος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, χρησιμοποιούσε το Γερμανικό Μάρκο. Παλαιότερα, όντας μέλος της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας είχε ως νόμισμα το Δηνάριο Γιουγκοσλαβίας. Έχει επίσης Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι αρμόδια για τα νομισματικά θέματα.

10 Πολίτευμα Το πολίτευμα είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και Αρχηγός του Κράτους είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται άμεσα από το λαό και απαρτίζεται από 77 μέλη. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω.

11 Πολιτιστικά χαρακτηριστικά
Ο πολιτισμός του Μαυροβουνίου αποτελεί κράμα που προήλθε από την επίδραση ποικίλων πολιτισμών, τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση. Στα αξιοθέατα στη χώρα συμπεριλαμβάνονται πολλά μοναστήρια που χρονολογούνται κυρίως από την εποχή του Μεσαίωνα, χριστιανικοί ναοί και παλαιές πόλεις. Μονές Από αρχιτεκτονική άποψη σημαντικά είναι τα μοναστήρια που χρονολογούνται από την πρωτοχριστιανική εποχή και βρίσκονται σε μέρη κοντά στη λίμνη Σκόδρα. Η Μονή του Μόρατσα έχει τοιχογραφίες, όπως αυτές που αναφέρονται στο βίο του Προφήτη Ηλία. Ναοί Στο Κότορ βρίσκεται ο καθεδρικός Ναός του Αγίου Τρύφωνα, του 12ου αιώνα, ο Πύργος του Ρολογιού (από το 17ο αιώνα), ο Ναός του Αγίου Λουκά καθώς επίσης και διάφορα μέγαρα του 16ου και 17ου αιώνα. Το 1979 το Κότορ ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

12 Παραδοσιακά φαγητά Η κουζίνα του Μαυροβουνίου έχει αρκετά ετερογενή στοιχεία, αφού η γεωγραφία της περιοχής επηρεάζει και τις διατροφικές συνήθεις των κατοίκων της. Στα παραδοσιακά φαγητά του Μαυροβουνίου έντονες είναι οι επιρροές από την ευρωπαϊκή και τη μεσογειακή κουζίνα, αναμεμειγμένες με πολλά στοιχεία υγιεινής διατροφής. Αρνί μαγειρεμένο βραστό ή μαγειρεμένο με γάλα- (kacamak) σε φρέσκια κρέμα γάλακτος, βραστές πατάτες με τυρί και φρέσκια κρέμα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των διατροφικών συνηθειών των κατοίκων των ορεινών περιοχών. Οι συνταγές των κεντρικών και παράκτιων περιοχών από την άλλη, έχουν ως βάση την kastradina (αποξηραμένο ψαχνό αρνιού) ή τον καπνιστό και ενίοτε φρέσκο κυπρίνο από τη λίμνη Σκόδρα, μαζί με διάφορες άλλες ποικιλίες θαλασσινών. Σε πολλές, μάλιστα, περιοχές τη χώρας, φρέσκα ντόνατς, σερβιρισμένα με μέλι και ξερά σύκα αποτελούν το "κερασάκι" στην τούρτα ενός καλού παραδοσιακού γεύματος.

13 Εκπαίδευση Η εκπαίδευση στο Μαυροβούνιο ρυθμίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της εκάστοτε Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου. Η εκπαίδευση ξεκινά στα ιδρύματα προσχολικής ηλικίας ή στα σχολεία στοιχειώδους εκπαίδευσης. Τα παιδιά εγγράφονται στα σχολεία στοιχειώδους εκπαίδευσης στην ηλικία των 6/7 ετών και η φοίτησή τους διαρκεί για οκτώ χρόνια (9 χρόνια σε πειραματικό πρόγραμμα).

14 Ευχαριστώ πολύ!!! Βακαλόπουλος Πέτρος Β1
Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων Μάθημα: Γεωγραφία Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαλάμου Κ.


Κατέβασμα ppt "Μαυροβούνιο Βακαλόπουλος Πέτρος Β1"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google