Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

El Nino Southerm Oscillation

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "El Nino Southerm Oscillation"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 El Nino Southerm Oscillation
(ENSO) Mάθημα 4ο

2 ENSO (El Nino Southern Oscillation)
Την δεκαετία του 60 οι Berlage & Bjerknes υποστήριξαν μια θεωρία με βάση την οποία τα δύο αυτά φαινόμενα συνδέονται άμεσα, λόγω έντονης αλληλεπίδρασης ωκεανού-ατμόσφαιρας. Σήμερα η ονομασία ENSO αναφέρεται μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις που η θέρμανση του Ανατολικού Τροπικού Ειρηνικού είναι έντονη (1972, 1976, 1982, 1986, 1991, 1997, 2002).

3 Κλιματικά χαρακτηριστικά του Τροπικού Ειρηνικού
Υποτροπικός Αντικυκλώνας Ν Ειρηνικού Σε ετήσια κλίμακα επικρατούν χαμηλότερες πιέσεις στον Δ Ειρηνικό (υγρό κλίμα) σε σχέση με τον Α Ειρηνικό (ξηρό κλίμα). Ανατολικοί Αληγείς άνεμοι Βόρειοι άνεμοι στον ΝΔ Ειρηνικό Θερμό υποτροπικό ρεύμα του ΝΔ Ειρηνικού Νότιοι άνεμοι στον ΝΑ Ειρηνικό Ψυχρό ρεύμα του Περού

4 Αποτέλεσμα. Έντονη θερμοβαθμίδα κατά μήκος του Νότιου Τροπικού Ειρηνικού (Δυτικός Ειρηνικός πιο θερμός από τον Ανατολικό). Ετήσιος πλανητικός κλιματικός χάρτης της SST. Κατά την διάρκεια του El Nino. Η ανατολική πλευρά του Τροπικού Ειρηνικού θερμαίνεται. Η θερμοβαθμίδα κατά μήκος του Ειρηνικού εξασθενεί. Η βαροβαθμίδα εξασθενεί ή αναστρέφεται. Οι Α Αληγείς εξασθενούν ή αναστρέφονται (η ανάδυση ψυχρού νερού στον Α Ειρηνικό εξασθενεί). Τα καιρικά φαινόμενα αναστρέφονται στον Δυτικό και Ανατολικό Ειρηνικό. Ξηρασία στην ΝΑ Ασία και τον Δυτικό Ειρηνικό, ενώ στο Κεντρικό και Ανατολικό Ειρηνικό πολλές βροχοπτώσεις.

5 Κυκλοφορία Walker (1923). Δακτύλιος κυκλοφορίας, του Τροπικού Ειρηνικού (κατά μήκος του Ισημερινού), που οφείλεται στην μεγάλη θερμοκρασιακή αντίθεση ανάμεσα στο Α & Δ Ειρηνικό. Θερμά νερά Δ Ειρηνικού Κέντρο χαμηλών πιέσεων Ανοδικές κινήσεις Ψυχρά νερά Α Ειρηνικού Κέντρο υψηλών πιέσεων Καθοδικές κινήσεις Δυτικοί άνεμοι στην ανώτερη Τροπόσφαιρα. Ανατολικοί Αληγείς άνεμοι στην επιφάνεια. Η Νότια Κύμανση (SO) θεωρείται διαταραχή της κυκλοφορίας W. El Nino Το κέντρο των χαμηλών πιέσεων μετακινείται προς το Κεντρικό ή Α Ειρηνικό. Η βαροβαθμίδα μειώνεται. Οι ανατολικοί αληγείς εξασθενούν. Η κυκλοφορία Walker εξασθενεί.

6 La Nina. Κλιματική ανωμαλία με αντίθετα χαρακτηριστικά από το El Nino . Ενίσχυση των κλιματικών χαρακτηριστικών του Τροπικού Ειρηνικού. Αύξηση της θερμοβαθμίδας από το Δυτικό προς το Ανατολικό Τροπικό Ειρηνικό. Αύξηση της βαροβαθμίδας κατά μήκος του Ειρηνικού. Ισχυρότεροι Αληγείς Άνεμοι. Ενίσχυση του δακτυλίου Walker. Το κλίμα στο Δυτικό Ειρηνικό γίνεται υγρότερο (πλημμύρες), σε αντίθεση με τον Ανατολικό Ειρηνικό που γίνεται ξηρότερο (ξηρασία) (1971, 1973, 1975, ,1995, 1998). SST ανωμαλίες SST 22-28 Δεκεμβρίου 1997

7

8

9

10

11 Το ENSO στην πρόγνωση κλιματικών ανωμαλιών
Τα φαινόμενα El Nino & La Nina διαρκούν περίπου ένα χρόνο. Τα φαινόμενα που το συνοδεύουν παρουσιάζουν μια εμμονή Άρα είναι προβλέψιμα Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς το ENSO ευθύνεται μόνο για ένα ποσοστό της μεταβλητότητας που παρουσιάζουν φαινόμενα (θερμοκρασία, βροχή, πίεση κτλ) σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από τον Τροπικό Α Ειρηνικό.


Κατέβασμα ppt "El Nino Southerm Oscillation"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google