Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Έρευνα για την αξιολόγηση ποιοτικών χαρακτηριστικών του συστήματος Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

2 Γενικά στοιχεία για την έρευνα
Ο ορισμός και μόνο της ποιότητας της εκπαίδευσης είναι δύσκολο εγχείρημα. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα , έλαβε χώρα μια συστημική προσέγγιση στην αποτίμηση της ποιότητας της εκπαίδευσης.

3 Γενικά στοιχεία για την έρευνα
Η έρευνα ξεκίνησε το 2005 και ολοκληρώθηκε το 2008 από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Δείγμα Έρευνας : Σ’ αυτήν συμμετείχαν : 90 Διευθυντές Εκπαίδευσης 97 Διευθυντές Σχολικών Μονάδων 99 Σχολικοί Σύμβουλοι 971 Εκπαιδευτικοί

4 ΔΕΙΓΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Συμμετείχαν ακόμη μαθητές(και οι γονείς τους) από 100 σχολεία.

5 ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2010 περιλαμβάνει 3 στρατηγικούς στόχους: 1) Βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ε.Ε. 2) Διευκόλυνση της πρόσβασης όλων στην εκπαίδευση και τη δια βίου κατάρτιση 3) Συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης ανοιχτά στην ευρύτερη κοινωνία στον κόσμο

6 ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Άπο τη μελέτη της ελληνικής εκπαιδευτικής νομοθεσίας διαπιστώνεται ότι απουσιάζει η οριοθέτηση της έννοιας της ποιότητας καθαυτήν στην εκπαίδευση! Όταν και όπου συναντάται ο όρος, συνήθως συνδέεται με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου.

7 ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα κρίνεται συγκεντρωτικό και δύσκαμπτο. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη αποκέντρωσης και ανάληψης πρωτοβουλιών από τις σχολικές μονάδες. Μόνο όταν οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων , δραστηριοποιούνται και εμπλέκονται ουσιαστικά στο εκπαιδευτικό έργο.

8 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Πλημμελής εφαρμογή της διαθεματικότητας στα σχολεία, κυρίως λόγω ελλιπούς και επιφανειακής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σ΄ αυτήν. Περιορισμένη χρήση εποπτικού υλικού και εργαστηρίων. Μη ουσιαστική εμπλοκή των μαθητών στη διδακτική-μαθησιακή διαδικασία. Αδυναμία της διδακτικής διαδικασίας να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις εκπαιδευτικές ανάγκες των αλλοδαπών μαθητών και των μαθητών με αναπηρία.

9 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Πλασματικός ελεύθερος χρόνος για τους μαθητές(ξένες γλώσσες και κυρίως φροντιστήρια και ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες τάξεις) Μαζική προσφυγή στη χρήση εξωσχολικής βοήθειας που συνδέεται με τον εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα του Λυκείου. Αυτό συνδυάζεται με απαξίωση του δημόσιου σχολείου και δικών του θεσμών(Ενισχυτική, Π.Δ.Σ.)

10 ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Αγωγή Υγείας Πολιτιστικά Θέματα- Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες Αγωγή Σταδιοδρομίας Ευρωπαικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ευέλικτη Ζώνη

11 ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σύμφωνη γνώμη της πλειονότητας των συμμετεχόντων για την προστιθέμενη αξία τους. Πολλοί ανασταλτικοί παράγοντες για τη βιωσιμότητα τους(Ανελαστικό Α.Π.Σ. της Δ/θμιας Εκπαίδευσης, επιπλέον χρόνος για την προετοιμασία τους και εκτός του Ω.Π., ελλιπής επιμόρφωση αλλά και έλλειψη ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών, ελλιπής υλικοτεχνική υποδομή και οικονομική υποστήριξη τους)

12 ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προτάσεις: Επιμορφωση στελεχών και εκπαιδευτικών Καθιέρωση τους εντός του Ω.Π. Επιλογή ενδιαφέροντων θεμάτων Επαρκής και άμεση χρηματοδότηση Μοριοδότηση εκπαιδευτικών που θα τα υλοποιούν

13 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί αξιολογούν τους μαθητές εμπειρικά και θεωρούν ότι δεν είναι επαρκώς επιμορφωμένοι σε θέματα αξιολόγησης.

14 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Η αξιολόγηση του μαθητή μέσω παρατήρησης της όλης παρουσίας του στο σχολείο αποτελεί επιλογή σημαντικού αριθμού εκπαιδευτικών , μολονότι οι περισσότεροι εφαρμόζουν παραδοσιακές τεχνικές συλλογής αξιολογικών πληροφοριών(προφορικές και γραπτές εξετάσεις) Η πλειονότητα των μαθητών επισημαίνει τη συμπεριφορά ως κύρια παράμετρο της σχολικής ζωής η οποία αξιολογείται από τους εκπαιδευτικούς.

15 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Προτάσεις:
Εμπλουτισμός της βασικής κατάρτισης των εκπαιδευτικών με θέματα σχετικά με την αξιολόγηση αλλά και διοργάνωση σεμιναρίων για τους ήδη διδάσκοντες εκπαιδευτικούς. Αξιοποίηση και των Σχολικών Συμβούλων ως ενισχυτές της «κουλτούρας» αξιολόγησης. Ενίσχυση της «περιγραφικής αξιολόγησης», της αυτοαξιολόγησης του μαθητή, της εξατομίκευσης της αξιολόγησης, κ.α.

16 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Θετική στάση εκπαιδευτικών στη διεξαγωγή ερευνών στα σχολεία. Ανάγκη για αποτελεσματικότερο τρόπο διάχυσης των αποτελεσμάτων ώστε να αξιοποιούνται στην εκπαιδευτική πράξη.

17 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Κύρια προβλήματα-Προτάσεις:
Μη διασπορά και παρουσίαση των αποτελεσμάτων Η σχέση της εκπαιδευτικής έρευνας με την εκπαιδευτική πρακτική και η άμεση χρησιμότητα τους Δραστηριοποίηση ενός κεντρικού φορέα σχετικά με τη διάχυση προς τα κάτω των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

18 ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Θετική στάση από τους πάντες για την αναγκαιότητα της επιμόρφωσης και μάλιστα σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής. Ανάγκη αποτεσματικότερης σύνδεσης της με την εκπαιδευτική πραγματικότητα. Έλλειψη χρόνου, πληροφόρησης και συγκροτημένου σχεδίου επιμόρφωσης.

19 ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Έντονη επιθυμία των εκπαιδευτικών για ενεργές συμμετοχικές μορφές επιμόρφωσης και για συμμετοχή τους στο σχεδιασμό των επιμορφωτικών δραστηριοτήτων. Ανάγκη η απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης.

20 ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ Σε όλους τους τομείς αξιολόγησης οι μαθητές παρουσιάζονται πιο αυστηροί από τους εκπαιδευτικούς. Όλοι οι χώροι του σχολείου (όπως και η αισθητική τους!)βαθμολογούνται με περισσότερες αρνητικές κρίσεις παρά θετικές!(κυρίως για τα άτομα με αναπηρία και οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων). Αρκετά θετικές κρίσεις για το κλίμα του σχολείου και τις ανθρώπινες σχέσεις.

21 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων αντιλαμβάνεται θετικά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των Στελεχών της Εκπαίδευσης, δηλώνει όμως επιφυλάξεις για τον τρόπο εφαρμογής της και τους σκοπούς που θα εξυπηρετεί.

22 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Περισσότερο θετικές ομάδες είναι οι Σχολικοί Σύμβουλοι, οι Διευθυντές και (περισσότερο απ’ όλους) οι γονείς. Οι εκπαιδευτικοί, σε ένα σημαντικό ποσοστό, φοβούνται ότι η αξιολόγηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενοχοποιηθούν οι ίδιοι για τα προβλήματα της εκπαίδευσης.

23 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Στην πλειονότητα τους, οι εκπαιδευτικοί πιστεύουν ότι πρωτίστως πρέπει να κρίνονται για τη διδακτική και παιδαγωγική τους ικανότητα και δευτερεύοντως για την υπηρεσιακή συνέπεια και υπευθυνότητα. Η λιγότερο κατάλληλη μορφή αξιολόγησης είναι η εξωτερική…

24 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Προτάσεις: Χρειάζεται συστηματική ενημέρωση όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα αξιολόγησης. Η αξιολόγηση πρέπει να ξεκινήσει από τις μορφές που προκαλούν τις λιγότερες αντιδράσεις(π.χ. συλλογική εσωτερική αξιολόγηση, αξιολόγηση «από πάνω προς τα κάτω» και «από μέσα προς τα έξω».)

25 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κοινή είναι η αντίληψη ότι η επαρκής χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων συμβάλλει σημαντικά στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

26 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η χώρα μας κατέχει σταθερά τα τελευταία χρόνια μια από τις τελευταίες θέσεις στις κρατικές δαπάνες στην εκπαίδευση ως ποσοστό του Α.Ε.Π. Το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ του 3% και 4% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι άνω του 5%.

27 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρώτη(και καλύτερη) είναι η Δανία με ποσοστό 8,5% επί του Α.Ε.Π. Από τις νέες χώρες της Ε.Ε., οι περισσότερες παρουσιάζουν σημαντική αύξηση των δημοσίων δαπανών για την εκπαίδευση με προεξέχουσα την Κύπρο.

28 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων η αντίληψη των περισσοτέρων διοικητικών στελεχών και Διευθυντών είναι ότι οι σχολικές μονάδες χρηματοδοτούνται ικανοποιητικά… Παρόλα αυτά, άπαντες επισημαίνουν πλήθος περιπτώσεων όπου είναι αναγκαία μια μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Π.χ.

29 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καινοτόμα Προγράμματα Συντήρηση σχολείου- Αγορά εξοπλισμού Διεξαγωγή εκπαιδευτικών ερευνών Επιμόρφωση εκπαιδευτικών Υλικοτεχνική Υποδομή Αμοιβές Εκπαιδευτικών

30 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ Αρνητικές εκτιμήσεις για τον εκπαιδευτικό ρόλο του σημερινού σχολείου: Το σχολείο δεν κεντρίζει το ενδιαφέρον ούτε των αριστούχων μαθητών Δεν καλλιεργούνται οι προσωπικές δεξιότητες, η κριτική σκέψη και γενικά δεν αναπτύσσεται η ολόπλευρη προσωπικότητα των μαθητών. Δεν προωθούνται όσο θα έπρεπε οι Νέες Τεχνολογίες. Το σχολείο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των εκπαιδευτικών ως προς την υλικοτεχνική υποδομή, το ρόλο του Σχολικού Συμβούλου και τους στόχους των σπουδών.

31 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ Αρνητικές εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα του σχολείου και τη σύνδεση του με την αγορά εργασίας: Η επιτυχία των μαθητών σε ΑΕΙ/ΤΕΙ οφείλεται στη φροντιστηριακή προετοιμασία(συμφωνούν μαθητές,γονείς και καθηγητές(!!!) σε σημαντικό ποσοστό). Το σχολείο δεν συμβάλλει στην επαγγελματική σταδιοδρομία των μαθητών του.

32 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ Διαπιστώθηκε επίσης άγχος, πίεση, κούραση και ανία που εκφράζονται κυρίως από τους καλούς μαθητές. Οι ευθύνες για τα προβλήματα των σχολείων αποδίδονται από μαθητές και γονείς, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και στους εκπαιδευτικούς.

33 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ Θετικές εκτιμήσεις για τον παιδαγωγικό και κοινωνικοποιητικό ρόλο του σχολείου: Έκφραση ελευθερίας λόγου και ανάληψη πρωτοβουλιών από τους μαθητές. Προώθηση της ομαδικής δράσης. Εμπλουτισμός της βιωματικής γνώσης των μαθητών μέσα από την παρουσία αλλοδαπών μαθητών.

34 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης: 1) Δομή και οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος 2) Υλικοτεχνική υποδομή 3) Εκπαιδευτικοί

35 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ Όραμα εκπαιδευτικών για το σχολείο του μέλλοντος:
Να συνδυάζει την αυστηρή τήρηση των κανόνων με την ελευθερία κινήσεων των μαθητών και την πετυχημένη σύνδεση του με την αγορά εργασίας.

36 ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Είναι απαραίτητη η μετάβαση της εκπαίδευσης σε πιο ευέλικτες και συνεκτικές δομές, η παιδαγωγική αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών, η εφαρμογή στην πράξη της αξιολόγησης ολόκληρου του εκπαιδευτικού έργου και η εγκαθίδρυση διαδικασιών ελέγχου και διασφάλισης της ποιότητας.

37 ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Το διοικητικό και το παιδαγωγικό πλαίσιο της εκπαίδευσης χρειάζονται στρατηγική αποκέντρωσης για να μεταστραφεί το κλίμα εσωστρέφειας που παρατηρείται στους εκπαιδευτικούς.Είναι αναγκαία η αυτοτέλεια της σχολικής μονάδας και η ενεργός συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε όλα τα εκπαιδευτικά θέματα(π.χ. σύνταξη αναλυτικών προγραμμάτων)

38 ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για την εφαρμογή ολοκληρωμένου και ουσιαστικού προγράμματος επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών . Απαιτείται μια «δημιουργική υπέρβαση του εξετασιοκεντρικού» συστήματος και αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

39 ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Πρέπει να ενισχυθεί η εφαρμογή των καινοτόμων δράσεων με απτά μέτρα(π.χ. η ένταξη τους εντός του Ω.Π.) Απαραίτητη κρίνεται η ανανέωση και η διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης του μαθητή σε συνδυασμό με την ένταξή της στο ευρύτερο πλαίσιο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου.

40 ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Απαιτείται και στον τομέα της υλικοτεχνικής υποδομής μια νέα αρχιτεκτονική, περιβαλλοντική και κατασκευαστική κουλτούρα. Χρειάζεται ένα ανανεωμένο και ευέλικτο μοντέλο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, όπου θα δίνεται βάρος στις πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευτικών.

41 ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Θεωρείται αναγκαία η δημιουργία ενός φορέα για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών ερευνών αλλά και για την ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας για αυτές. Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου πρέπει να αποσυνδεθεί από το γραφειοκρατικό έλεγχο του παρελθόντος και να μετατραπεί σε μια συμμετοχική και εσωτερική διαδικασία, στην οποία θα εμπλέκονται όλοι οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας.

42 ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Η αύξηση των οικονομικών πόρων στην εκπαίδευση είναι απαραίτητη, αρκεί να συνδυάζεται με ξεκάθαρους στόχους ποιότητας, αύξηση δαπανών σε νευραλγικούς τομείς, ορθολογική διαχείριση, αποκέντρωση της οικονομικής διαχείρισης και λειτουργική αυτονομία του κάθε σχολείου.

43 ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Η έντονα κριτική στάση γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών απέναντι στα προβλήματα ποιότητας της λειτουργίας του σχολείου και κυρίως του λυκείου απαιτεί την ανασυγκρότηση της μορφωτικής του ταυτότητας ώστε να καλλιεργεί ολόπλευρα την προσωπικότητα και την κριτική σκέψη των μαθητών. Μέτρα που θα βοηθούσαν σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι:

44 ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Αλλαγή του τρόπου πρόσβασης στα ΑΕΙ σε συνδυασμό με ένα εντελώς νέο παιδαγωγικό προσανατολισμό σκοπών και στόχων Νέα Α.Π.Σ. Ελκυστικές και σύγχρονες διδακτικές πρακτικές Νέα διδακτικά βιβλία και λογισμικά

45 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Η Ποιότητα στην Εκπαίδευση, Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Αθήνα 2008

46 Ευχαριστώ για την προσοχή σας. Καλή σχολική χρονιά!


Κατέβασμα ppt "Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google