Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος, ΠΕ70

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος, ΠΕ70"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος, ΠΕ70
«ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β΄,Γ΄ και Δ΄ ΤΑΞΕΩΝ» Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος, ΠΕ70

2 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ (1/2)
Lev Vygotsky Κοινωνικός Κονστρουκτιβισμός Η γνωστική ανάπτυξη ενός παιδιού δεν μπορεί να περιγραφεί χωρίς αναφορά στο κοινωνικό περιβάλλον του, αφού η ικανότητα σκέψης και μάθησης αναπτύσσεται σε μεγάλο βαθμό υπό την επίδραση των κοινωνικών συνθηκών. Η γνώση του παιδιού, οι σκέψεις, οι στάσεις, οι αξίες και οι πεποιθήσεις του προκύπτουν μέσα από τις διαδράσεις με τους άλλους, όχι με παθητική αποδοχή αλλά με ενεργητική εσωτερίκευση. (Ζώνη επικείμενης ανάπτυξης).

3 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ (2/2)
ΙΕΡΑΡΧΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΤΑΞΙΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ BLOOM Επίπεδο 1 – Γνώση (Ανάκληση των γνώσεων που έχουν αποκτηθεί). Επίπεδο 2 – Κατανόηση (Σύλληψη νοημάτων πάνω στο θέμα που θα μελετηθεί). Επίπεδο 3 – Εφαρμογή (Χρήση της διδαγμένης ύλης πάνω σε καινούριες καταστάσεις). Επίπεδο 4 – Ανάλυση (Διαχωρισμός των ιδεών στα συστατικά τους και ανάδειξη των σχέσεων μεταξύ των μερών). Επίπεδο 5 – Σύνθεση (Σύνθεση διαφόρων στοιχείων σε ένα ενιαίο σύνολο – Καθιέρωση νέων σχέσεων). Επίπεδο 6 – Αξιολόγηση (Κρίση της αξίας ή της ποιότητας των ενεργειών με βάση συγκεκριμένα κριτήρια).

4 ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Γιατί επιλέχθηκαν οι παραδοσιακές φορεσιές; Η επαφή των μαθητών με ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές είναι συχνή. Η ενεργή εμπλοκή των μαθητών με διάφορα πολιτιστικά δρώμενα Έχει αποκτηθεί σταθερή γνωστική βάση σχετική με τα ελληνικά πολιτιστικά στοιχεία. Κρίθηκε εφικτή η επέκταση των γνώσεών τους στις παραδοσιακές φορεσιές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ Βασικά χαρακτηριστικά παιδαγωγικού σχεδιασμού.

5 Στόχοι - Δραστηριότητες (1/6) Ιεραρχικό επίπεδο 1 της ταξινομίας του Bloom
ΓΝΩΣΗ Ικανότητα ανάκλησης στη μνήμη γνώσεων που αποκτήθηκαν πρόσφατα. Να ανακαλούν γνώσεις που απέκτησαν και να δημιουργούν λίστες με τα χαρακτηριστικά τους. Να αναγνωρίζουν, να ονομάζουν και να καταγράφουν τις χώρες της Ευρώπης Ορίζουν ποιες είναι οι χώρες της Ευρώπης, Δραστηριότητες Παρατήρηση παγκόσμιου χάρτη και αναγνώριση της Ευρωπαϊκής ηπείρου και των χωρών της Δημιουργία λίστας των χωρών που αναγνωρίστηκαν σε πρόγραμμα εννοιολογικής χαρτογράφησης Εμπλουτισμός των πληροφοριών της της κάθε χώρας με κάποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα τους

6 Στόχοι - Δραστηριότητες (2/6) Ιεραρχικό επίπεδο 2 της ταξινομίας του Bloom
ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ Ικανότητα σύλληψης νοημάτων. Αξιολογείται έμμεσα από τα αποτελέσματά της αφού το ρήμα ‘καταλαβαίνω’ ως μη ενεργητικό δεν μπορεί να εισάγει στόχους. Ερευνούν διάφορες πηγές και αναγνωρίζουν το υλικό που χρειάζεται Σκιαγραφούν τα κύρια σημεία από τις πηγές τους Παρουσιάζουν του υλικό που παρήγαγαν στις υπόλοιπες ομάδες εργασίας. Γράφουν την περίληψη των εδαφίων ή προβαίνουν σε επαναδιατύπωση αυτών Δραστηριότητες Εντοπίζουν χαρακτηριστικά πολιτιστικού ενδιαφέροντος και επιλέγουν αυτά τα οποία εμφανίζουν παραδοσιακές φορεσιές ή αναφέρουν στοιχεία για ενδυματολογικά θέματα. Αναζητούν σε διάφορες πηγές (βιβλιοθήκη/διαδίκτυο) πληροφορίες αναφορικά με το θέμα που μελετάμε, και αφού αναγνωρίσουν το υλικό που πρέπει, συζητούν για αυτό στις ομάδες τους και το επαναδιατυπώνουν με δικό τους τρόπο προκειμένου να το παρουσιάσουν στις υπόλοιπες ομάδες εργασίας Γίνεται εμπλουτισμός των δεδομένων που έχουν συλλέξει για κάθε χώρα που είχαν ονοματίσει στο προηγούμενο στάδιο.

7 Στόχοι - Δραστηριότητες (3/6) Ιεραρχικό επίπεδο 3 της ταξινομίας του Bloom
ΕΦΑΡΜΟΓΗ Ικανότητα χρήσης της διδαγμένης ύλης σε καινούριες καταστάσεις. Δίνουν έμφαση σε συγκεκριμένα μορφολογικά στοιχεία των σχεδίων Δημιουργούν μια συλλογή σχεδίων για να καταδείξουν ένα συγκεκριμένο πεδίο μελέτης Σχεδιάζουν – αναπαράγουν εικόνες με πιστό τρόπο σχεδιάζοντάς τες σε χαρτί Δραστηριότητες Οι ομάδες εργασίας συνεννοούνται μεταξύ τους και η κάθε μία επιλέγει να ασχοληθεί με μία συγκεκριμένη χώρα. Έπειτα αντιπαραβάλλουν τα χαρακτηριστικά της ανωτέρω χώρας με τις δικές μας παραδοσιακές φορεσιές και εντοπίζουν τις ομοιότητες και τις διαφορές. Χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες που έχουν συλλέξει, επιλέγουν αυτές που θέλουν και σχεδιάζουν/απεικονίζουν σε χαρτί τη φορεσιά που έχουν επιλέξει, προσπαθώντας να απεικονίσουν με παραστατικό τρόπο τα χαρακτηριστικά της κάθε φορεσιάς που την κάνουν να ξεχωρίζει. Επιδεικνύουν παρουσιάζουν τα έργα τους στις υπόλοιπες ομάδες εργασίας.

8 Δημιουργούν μικρά επεξηγηματικά κείμενα
Στόχοι - Δραστηριότητες (4/6) Ιεραρχικό επίπεδο 4 της ταξινομίας του Bloom ΑΝΑΛΥΣΗ Ικανότητα να διαχωρίζουμε τις ιδέες στα συστατικά τους και να καταδεικνύουμε τις σχέσεις μεταξύ των μερών. Δημιουργούν ένα διάγραμμα για την επίδειξη των ομοιοτήτων και των διαφορών των φορεσιών Δημιουργούν μικρά επεξηγηματικά κείμενα Κάνουν κριτική σε ένα έργο τέχνης σε σχέση με τη μορφή, το χρώμα και την ομοιότητά του με το αρχικό υλικό που κατείχαν Δραστηριότητες Έχοντας τα έργα τους συγκεντρωμένα οι ομάδες τα συσχετίζουν με αντίστοιχα έργα των άλλων ομάδων και αφού τα εξετάσουν προσεκτικά, αξιολογούν σε πρώτη φάση την εργασία τους. Η κάθε ομάδα ρωτά, και επιθεωρεί τα σχόλια που έλαβε για την εργασία της. Τέλος συμπεραίνει βάσει των απόψεων που έλαβε και καθορίζει στο αν θα αξιοποιηθούν αργότερα τα έργα στο λογισμικό που θα δημιουργηθεί. Το τμήμα αφού ταξινομήσει τα σχέδια, κατασκευάζει ένα γενικό διάγραμμα όπου απεικονίζει τους συσχετισμούς μεταξύ των φορεσιών και των χωρών που ανήκει η κάθε φορεσιά (σημαίες).

9 Στόχοι - Δραστηριότητες (5/6) Ιεραρχικό επίπεδο 5 της ταξινομίας του Bloom
ΣΥΝΘΕΣΗ Δημιουργική ικανότητα σύνθεσης διαφόρων στοιχείων σε ένα ενιαίο σύνολο, καθιέρωση νέων σχέσεων. Σχεδιάζουν και συνθέτουν τον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιαστεί μια πληροφορία Σχεδιάζουν το εξώφυλλο του ψηφιακού δίσκου που θα περιέχει το εκπαιδευτικό λογισμικό Συστηματοποιούν έναν τρόπο παρουσίασης πληροφοριών Δραστηριότητες «Αρχή δημιουργίας εκπαιδευτικού λογισμικού» Βάσει του υλικού που έχουν κατασκευάσει και των επεξηγηματικών κειμένων που συνέθεσαν, το τακτοποιούν σε λογικές ομάδες ώστε να σχεδιάσουν τη δομή και το περιεχόμενο των βασικών «οθονών» που θα εμφανίζονται. Προτείνουν τρόπους όπου το υλικό θα παρουσιάζεται και παράγουν - απεικονίζουν σε λευκές κόλες χαρτί τον πιθανό τρόπο παρουσίασης. Αφού η κάθε ομάδα παρουσιάσει το σχέδιό της στο τμήμα, συλλέγει τις απαραίτητες προτάσεις και έπειτα όλο το τμήμα ανακατασκευάζει τον τρόπο παρουσίασης των πληροφοριών συνθέτοντας τα καλύτερα χαρακτηριστικά από τις προηγούμενες παρουσιάσεις. Βάσει του προτύπου που δημιουργήθηκε ξεκινούν την ανάπτυξη το λογισμικού τακτοποιώντας/οργανώνοντας τις πληροφορίες που διαθέτουν στην κάθε οθόνη.

10 Στόχοι - Δραστηριότητες (6/6) Ιεραρχικό επίπεδο 6 της ταξινομίας του Bloom
Αξιολόγηση Ικανότητα κρίσης της αξίας ή της ποιότητας ενεργειών με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Συγγραφή ασκήσεων αξιολόγησης για το υλικό που κατασκεύασαν Προετοιμάζουν τη δημόσια ομιλία επιχειρηματολογώντας υπέρ/κατά των προτάσεων που παρουσιάζονται από τις ομάδες εργασίας Κρίνουν και επιλέγουν αντιπροσωπευτικές ασκήσεις Δραστηριότητες Οι μαθητές αξιολογούν την παρουσίαση που παράχθηκε. Προετοιμάζουν έναν κατάλογο κριτηρίων για τον τρόπο αξιολόγησης του τελικού χρήστη για τις πληροφορίες που παρακολούθησε. Επιλέγουν τις πληροφορίες της παρουσίασης όπου επιθυμούν προκειμένου να συνθέσουν «ασκήσεις» βάσει των κριτηρίων αξιολόγησης που θέσπισαν νωρίτερα. Οι ομάδες μοιράζονται τις πληροφορίες και η κάθε μια συνθέτει τις δικές της ασκήσεις αξιολόγησης.

11 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ (1/3)
ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ – TEXT2MINDMAP (TEXT TO MIND MAP) Ενεργητική – αποτελεσματική μάθηση Εργαλείο δημιουργικής σκέψης Αποτύπωση όλων των πιθανών ιδεών των μαθητών. Βοηθά στην επίλυση προβλημάτων με την συνεχή αποτύπωση εναλλακτικών λύσεων

12 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ (2/3)
ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ – ΕΙΚΟΝΑ Α ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ – ΕΙΚΟΝΑ Β

13 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ (3/3)
ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ

14 Το εκπαιδευτικό λογισμικό (1/4)
(LINK ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ) Αρχική οθόνη Εισαγωγή – Αφόρμηση Γνωρίζοντας την Ευρώπη Παραδοσιακές φορεσιές Κουίζ - Αξιολόγηση

15 Το εκπαιδευτικό λογισμικό (2/4)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΑΦΟΡΜΗΣΗ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

16 Το εκπαιδευτικό λογισμικό (3/4)
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

17 Το εκπαιδευτικό λογισμικό (4/4)
ΚΟΥΙΖ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΕΙΓΜΑ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

18 Επικοινωνία με εξωτερικούς φορείς/πρόσωπα – Διάχυση αποτελεσμάτων στην τοπική κοινωνία
Συνεργασία με αξιολογητές εκπαιδευτικού λογισμικού – Ευρετική αξιολόγηση Λογισμικού. Επικοινωνία με πρεσβείες των χωρών που παρουσιάζονται στο λογισμικό Διάχυση αποτελεσμάτων στην τοπική κοινότητα μέσω ενημέρωσης των γονέων/κηδεμόνων για τις δράσεις μας. Ανάρτηση του Λογισμικού στην Ιστοσελίδα του σχολείου και γνωστοποίηση αυτού στην τοπική κοινωνία.

19 Παρουσίαση: http://users.sch.gr/pakosta
Βιβλιογραφία Παρουσίαση: Grabowski, B., (2009), ICT as an Enabler for Effective Learning Design: Its Evolving Promise. International Journal for Educational Media and Technology, 3, Nielsen, J., and Molich, R. (1990). Heuristic evaluation of user interfaces, Proc. ACM CHI'90 Conf. (Seattle, WA, 1–5 April), Αναστασιάδης Π., Μικρόπουλος Α., Σοφός Α. & Φραγκάκη Μ. (2010), Ο Διαδραστικός Πίνακας στη Σχολική Τάξη, Παιδαγωγικές προσεγγίσεις- διδακτικές εφαρμογές, ΜΕΡΟΣ Α: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση». Δαφέρμος, Μ., (2002), Η πολιτισμική-ιστορική θεωρία του Vygotsky. Φιλοσοφικές-Ψυχολογικές-Παιδαγωγικές διαστάσεις. Αθήνα, Ατραπός. ΕΑΙΤΥ, (2008), Επιμορφωτικό υλικό για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης, Πάτρα. ΕΤΠΕ (2002). Οι θέσεις της ΕΤΠΕ για το Εκπαιδευτικό Λογισμικό, Κείμενο εργασίας μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Στρατηγικής για την Πληροφορική στην Εκπαίδευση (ΕΣΠΕ) του ΥΠΕΠΘ, Αθήνα, Ιανουάριος 2002. Κόμης, Β. Ι., (2004). Εισαγωγή στις εκπαιδευτικές εφαρμογές των Τεχνολογιών Πληροφορίας και των Επικοινωνιών, Αθήνα, Εκδόσεις Νέων Τεχνολογιών. Ματσαγγούρας, Η., (1999), Θεωρίες Μάθησης, Αθήνα, Gutenberg. Ράπτης, Α. & Ράπτη, Α. (2004). Μάθηση και Διδασκαλία στην Εποχή της Πληροφορίας, Ολική Προσέγγιση, Τόμος Α, Αθήνα: έκδοση συγγραφέων. Σολομωνίδου, Χ., (2006), Νέες Τάσεις στην εκπαιδευτική τεχνολογία: Εποικοδομισμός και σύγχρονα περιβάλλοντα μάθησης. Αθήνα, Μεταίχμιο. Τσέλιος, Ν. Εισαγωγή στην Επιστήμη του Ιστού - βασικές Υπηρεσίες και παιδαγωγικές χρήσεις . Κλειδάριθμος, 2007


Κατέβασμα ppt "Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος, ΠΕ70"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google