Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρόγραμμα Επιμόρφωσης «Τeachers4Εurope» Πανεπιστήμιο Πειραιώς 29 - 30 Οκτωβρίου 2016 Επανεκκίνηση προς την Ευρώπη των πολιτών: Οι προκλήσεις μετά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρόγραμμα Επιμόρφωσης «Τeachers4Εurope» Πανεπιστήμιο Πειραιώς 29 - 30 Οκτωβρίου 2016 Επανεκκίνηση προς την Ευρώπη των πολιτών: Οι προκλήσεις μετά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρόγραμμα Επιμόρφωσης «Τeachers4Εurope» Πανεπιστήμιο Πειραιώς 29 - 30 Οκτωβρίου 2016
Επανεκκίνηση προς την Ευρώπη των πολιτών: Οι προκλήσεις μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα Ν. Ραπτόπουλος Επικ. Καθηγητής

2 Η Ευρώπη των πολιτών και η πρόκληση
Το εγχείρημα για τη δημιουργία μιας Ηνωμένης Ευρώπης, εγκαινιάστηκε μεταπολεμικά από τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να εδραιωθεί η ειρήνη. Οι πολίτες της Ευρώπης αποτέλεσαν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της πολιτικής, οικονομικής και πολιτισμικής διαδικασίας ολοκλήρωσης. Στις μέρες μας, μετά την ετυμηγορία των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου (Brexit) υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ε.Ε., το ευρωπαϊκό εγχείρημα βρίσκεται σε αδιέξοδο; Μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της δημιουργίας της Ευρώπης των πολιτών;

3 Δημιουργώντας την Ευρώπη των πολιτών
Στόχος της δημιουργίας κοινών ευρωπαϊκών οικονομικών και πολιτικών θεσμών ήταν, αφενός, να τεθεί τέρμα στους διακρατικούς ανταγωνισμούς, και αφετέρου, να δημιουργηθούν οι βάσεις μιας ενιαίας Ευρώπης. Η δημιουργία ευρωπαϊκών υπερεθνικών θεσμών συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη μιας υπερεθνικής ταυτότητας. Τα ευρωπαϊκά-έθνη κράτη επιχείρησαν την υπέρβαση παρέχοντας στους πολίτες τους μια ευρωπαϊκή υπερεθνική ταυτότητα. Οι πολίτες των ευρωπαϊκών εθνών-κρατών απέκτησαν την ιδιότητα του πολίτη της Ηνωμένης Ευρώπης. Ο βαθμός υιοθέτησης της ιδέας του Ευρωπαίου πολίτη σχετίζεται άμεσα με την εμπειρία που αποκομίζει κανείς από τις αλληλεπιδράσεις του, πραγματικές ή νοερές, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

4 Ο Ευρωπαίος πολίτης και το ευρωπαϊκό εγχείρημα
Παράλληλα με την εμπειρία που αποκομίζει στην καθημερινότητά του, η καλλιέργεια της ιδέας του ευρωπαίου πολίτη, απαιτεί την κατοχή της απαραίτητης γνώσης για την Ηνωμένη Ευρώπη, την άσκηση των δικαιωμάτων που του παρέχονται, την εκτέλεση των καθηκόντων του, καθώς και την αποκρυστάλλωση στη συνείδησή του της ευρωπαϊκής ταυτότητάς του. Η ανάγκη αυτή κατανόησης και υιοθέτησης του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος από τους πολίτες της γηραιάς ηπείρου, απαιτεί την διατήρηση ζωντανού του οράματος της Ηνωμένης Ευρώπης.

5 Το δημοψήφισμα στο Η.Β. – Ιούνιος 2016
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου (51,9 %) συνιστά την αρχή του τέλους της βρετανικής συμμετοχής στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. (41 χρόνια πριν, τον Ιούνιο του 1975, οι πολίτες του Η.Β. είχαν ψηφίσει υπέρ της βρετανικής συμμετοχής στην Ε.Ο.Κ. με 67, 2 %) Το Η.Β., το οποίο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις υποθέσεις της Ε.Ε., κυρίως στις διεθνείς σχέσεις της Ένωσης, αναμένεται να αποχωρήσει από αυτήν έως το

6 Τα αίτια της βρετανικής εξόδου και η αντίληψη των πολιτών για την ΕΕ
Τα αίτια της απόρριψης της ιδέας της Ε.Ε. από τους βρετανούς σχετίζονταν με τον ευρωσκεπτικισμό και την επιθυμία τους να επαναδιαπραγματευτούν την σχέση τους με την Ένωση. Ποικίλουν από ζητήματα οικονομικών υποχρεώσεων (εισφορές στον προϋπολογισμό) έως τις παροχές προς τους μετανάστες. Ζητήματα που εγείρει το Ευρωβαρόμετρο του Ιουλίου 2015 για την αντίληψη των πολιτών της ΕΕ σχετικά με την/το: α) Ελευθερία μετακίνησης β) Ευρώ γ) Ειρήνη δ) Διαφορετικότητα κουλτούρας ε) Γραφειοκρατία στ) Ισχυρότερο λόγο στον κόσμο ζ) Σπατάλη η) Δημοκρατία θ) Μη έλεγχος συνόρων ι) Οικονομική ευημερία ια) Ανεργία ιβ) Περισσότερη βία ιγ) Πρόνοια ιδ) Απώλεια πολ/μικής ταυτότητας

7

8 Η χώρα σας μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα εκτός της ΕΕ. Συμφωνείτε;

9 Εμπιστεύεστε τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς;

10 Εμπιστεύεστε τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς;

11 Τι εικόνα διαμορφώσατε για την ΕΕ;

12

13 Η ΕΕ συμβάλλει στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών και προκλήσεων
Η ΕΕ συμβάλλει στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών και προκλήσεων. Συμφωνείτε;

14 Η ΕΕ συμβάλλει στην προστασία των πολιτών της. Συμφωνείτε;

15 Η ΕΕ έχει ανάγκη από ένα καλύτερο μήνυμα. Συμφωνείτε;

16 Σωστό ή λάθος; Η ΕΕ αποτελείται από 28 κράτη.

17 Είστε ικανοποιημένοι με την λειτουργία της Δημοκρατίας στην ΕΕ;

18 Είστε ικανοποιημένοι με την λειτουργία της Δημοκρατίας στην ΕΕ;

19 Τα συμφέροντα της χώρας μας λαμβάνονται υπόψη στην ΕΕ

20 Είστε υπέρ ή κατά μιας κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής;

21 Πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης;

22 Πόσο αισιόδοξος είστε για το μέλλον της ΕΕ;

23 Το δημοψήφισμα και η πρόκληση
Το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος αποτελεί πρόκληση για την Ε.Ε. η οποία καλείται να μετατρέψει το «ατυχές γεγονός» σε ευκαιρία. Ανάγκη καλύτερης κατανόησης του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος από τους πολίτες. Απαιτείτε βελτίωση της θέσης του ευρωπαίου πολίτη, ενθάρρυνση για ενεργή συμμετοχή και δράση στα ευρωπαϊκά ζητήματα, ανάδειξη του δημοκρατικού χαρακτήρα του ευρωπαϊκού πλαισίου. Καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος: Η ΕΕ ως σχέδιο επικράτησης της ειρήνης στην Γηραιά Ήπειρο.

24 Κίνητρα για την Ευρώπη των Πολιτών
Παροχή ευκαιριών και κινήτρων για συμμετοχή των πολιτών: α) στην ενίσχυση, εμβάθυνση και ανάπτυξη της Ηνωμένης Ευρώπης. β) την αξιοποίηση της διαφορετικότητας της κουλτούρας που φέρει μαζί του κάθε πολίτης της. (ενίσχυσης του διαπολιτισμικού διαλόγου) γ) την επίτευξη μιας υπερεθνικής, ευρωπαϊκής, ταυτότητας βάσει των κοινών αξιών, αρχών και ιστορίας. δ) Ανάγκη διαλόγου γύρω από τα θέματα που προκαλούν ευρωσκεπτικισμό.

25 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "Πρόγραμμα Επιμόρφωσης «Τeachers4Εurope» Πανεπιστήμιο Πειραιώς 29 - 30 Οκτωβρίου 2016 Επανεκκίνηση προς την Ευρώπη των πολιτών: Οι προκλήσεις μετά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google