Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ: ΑΓΩΝΑΣ ΨΥΧΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ: ΑΓΩΝΑΣ ΨΥΧΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ: ΑΓΩΝΑΣ ΨΥΧΗΣ
ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ: ΑΓΩΝΑΣ ΨΥΧΗΣ «Αν θέλεις να νικήσεις σε κάτι, τρέξε στα 100 μέτρα. Αν θέλεις να ζήσεις κάτι συγκλονιστικό, τρέξε στο Μαραθώνιο» - Εμίλ Ζάτοπεκ Project Β΄ Λυκειου Υπευθυνη καθηγητρια: Δαυλιακου Σοφια (ΠΕ11)

2 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ
ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ: ιστορική φράση μετά από ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός(Μάχη Μαραθώνα 490π.χ)φράση ειπωμένη από το Φειδιππίδη(οπλίτη αγγελιοφόρο) μετά τη μεγάλη νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών αφήνοντας την τελευταία του πνοή. 1894 Pierre De COUBERTIN (Φιλέλληνας Καθηγητής): Συγκαλεί στη Σορβόννη συνέδριο με σκοπό την αναβίωση των Ο.Α. ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΘΗΝΑ 1896 MICHEL BREAL (Φιλέλληνας – γλωσσολόγος): Προτείνει την ένταξη του Μαραθώνιου Δρόμου στο ολυμπιακό πρόγραμμα της Αθήνας. Αθλοθετεί κύπελλο για το νικητή του αγωνίσματος «Κύπελλο Μαραθωνίου.» Γεώργιος Αβέρωφ (Εθνικός Ευεργέτης): Χρηματοδοτεί με 1,8 εκατ. την ανακατασκευή του Παναθηναϊκού Σταδίου και συμβάλλει στην τέλεση των πρώτων Ο.Α.

3 ΠΡΩΤΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1896
ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ 17 αθλητές από τους οποίους οι12 ήταν Έλληνες 1ος Σπύρος Λούης: 2:58:50 2ος Βασιλάκος: 3:06:030 3ος Γκιούλα Κέλνερ (Ούγγρος): 3:06:35

4 ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ: Μοναδικός χώρος, ο καταλληλότερος για τη εκκίνηση του πιο ιστορικού, του πιο συμβολικού Μαραθώνιου στη Γη. Τόπος γνωστός παγκοσμίως από τη Μάχη του Μαραθώνα όπου Αθηναίοι και Πλαταιείς υπό το στρατηγό Μιλτιάδη αντιμετώπισαν χιλιάδες πεζούς και ιππείς των Δάτη και Αρταφέρνη. Σημαντικότερο μνημείο της περιοχής ο Τύμβος των Μαραθωνομάχων, με διάμετρο 50μ.και ύψος 9μ.(τάφος των 192 αποτεφρωμένων Αθηναίων),όπου θάφτηκε αργότερα και ο Μιλτιάδης. Αφετηρία του Μαραθώνιου Δρόμου: (στο γεφυράκι του χείμαρρου Χάραδρου),λίγο έξω από το χωριό του Μαραθώνα, στη περιοχή με το τοπωνύμιο Μπέι . Το σημείο με την ένδειξη «ΣΤ 40» της τότε σήμανσης του δρόμου, όπου αρχίζει το πεδινό μέρος της περιοχής ,αποτελεί την αφετηρία.

5 ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ- (Καλλιμάρμαρο)
Στάδιο των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων 1896. Παγκόσμιο Σύμβολο του αθλητισμού-Το μοναδικό μαρμάρινο Στάδιο στον κόσμο. Προορισμένο από την αρχαιότητα να φιλοξενεί την ευγενή άμιλλα του νου και του σώματος. Σημείο Τερματισμού του Μαραθώνιου Δρόμου ,αγωνίσματος παγκόσμιας εμβέλειας.

6 Φυσική κοιλότητα ανάμεσα σε δύο λόφους Άγρα-Αρδητό
Ο Λυκούργος: π.Χ. το διευθετεί ως στάδιο για τα Μεγάλα Παναθήναια και αθλητικούς αγώνες στις γιορτές. Ηρώδης ο Αττικός: μ.Χ. ανακαινίζει το στάδιο Γεώργιος Αβέρωφ: αναλαμβάνει την δαπάνη για την ανακατασκευή του, προκειμένου να διεξαχθούν οι Ο.Α. το 1896.

7 ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ (λόγοι για να τρέξω)
ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ (λόγοι για να τρέξω) Αγώνισμα που συγκινεί εκατομμύρια ανθρώπους χάρη στον υπερβατικό του χαρακτήρα. Έρχεσαι αντιμέτωπος με τα όρια αντοχής σου και καλείσαι να τα ξεπεράσεις. Βιώνεις απίστευτη εμπειρία. Ανακαλύπτεις καινούργιες διαδρομές.

8 Ωφελείς την υγεία σου. Βάζεις πρόγραμμα και στόχους. Θα το καυχιέσαι για μια ζωή. Φιλανθρωπικός σκοπός  για την πατρίδα, για την ειρήνη, για την αγάπη.

9 ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ VIRGIN LONDON MARATHON NEW YORK CITY MARATHON
BOSTON MARATHON BERLIN MARATHON TOKYO MARATHON

10 ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΙ ΣΕ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΜΕΡΗ
Reggae Run: (Τζαμάικα) : Συγκροτήματα παίζουν κατά μήκος της διαδρομής (Long and Bloody Bay).Λόγω υψηλών θερμοκρασιών πραγματοποιείται το πρωί στις 5.10. Big Fire Run:(Αφρική)ιδιαίτερα δημοφιλής Μαραθώνιος .Οι δρομείς διασχίζουν μια δύσκολη αμμώδη περιοχή με μονοπάτια και απότομες κλίσεις. Διεθνής Μαραθώνιος της Παταγονίας :Εντυπωσιακή διαδρομή μέσα από το εθνικό πάρκο Torres del Paine ,και ευκαιρία στους δρομείς να θαυμάσουν την υπέροχη φύση.

11 Διεθνής Μαραθώνιος του Μαρρακές: παράλληλα με τα τείχη της πόλης του 12ου αι. σε σκονισμένους δρόμους ,οι δρομείς έχουν ως σκηνικό τον επιβλητικό Άτλαντα. Μαραθώνιος στο Έβερεστ:Μαραθώνιος με το μεγαλύτερο υψόμετρο(πρόσκληση δρομέων 26 μέρες νωρίτερα για προσαρμογή).Με τη συμμετοχή των δρομέων συγκεντρώνονται χρήματα για φιλανθρωπικές οργανώσεις του Νεπάλ. Μαραθώνιος στο Σινικό Τείχος της Κίνας. «Με αντίπαλο σκαλιά», γεγονός που αυξάνει τη διάρκειά του. Μαραθώνιος στο Grand Canyon :273χιλ.,χωρίζεται σε 6 μέρη, και διαρκεί μια εβδομάδα.

12 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΡΑΘΟΝΟΔΡΟΜΩΝ
Συνεχής Ενυδάτωση: Δυο ώρες πριν την εκκίνηση κατανάλωση 500ml για αποφυγή αφυδάτωσης. Κατά την διάρκεια του αγώνα κατανάλωση 0,4-0,8L νερού ανά ώρα. Υψηλό ποσοστό πρόσληψης υδατανθράκων. Μείωση λιπών 3-4 μέρες πριν τον αγώνα. 2-3 ημέρες πριν περιορισμός τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Συνδυασμός διατροφής με ανάπαυση.

13 ΘΡΥΛΙΚΟΙ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΙ
Στέλιος Κυριακίδης  1946 Μαραθώνιος Βοστώνης (2:29:27) «Ήρθα να τρέξω για επτά εκατομμύρια πεινασμένους Έλληνες.» Kερδίζει και αφιερώνει τον αγώνα του στην Ελλάδα - αποκαλείται από τους Αμερικανούς σύγχρονος Φειδιππίδης. Ο Τζόνυ Κέλυ, επικρατέστερος για την νίκη λέει: «Πως θα μπορούσα να κερδίσω ποτέ έναν τέτοιον αθλητή;» «Εγώ έτρεχα για τον εαυτό μου κι αυτός για μια ολόκληρη πατρίδα» - πακέτο Κυριακίδη .

14 Γρηγόρης Λαμπράκης  Γιατρός, αθλητής, πολιτικός, μα πάνω απ' όλα αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ειρήνης Βαλκανιονίκης στο άλμα εις μήκος, ενώ επί 23 χρόνια ( ) κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρ του αγωνίσματος Στις 21 Απριλίου διοργάνωσε Πορεία Ειρήνης από τον Μαραθώνα στην Αθήνα ,πραγματοποίησε μόνος την πορεία, κρατώντας ένα μικρό πανό με το σύμβολο της ειρήνης

15 Ντοράντο Πιέτρι ΛΟΝΔΙΝΟ 1908
       Θρυλικός μαραθωνοδρόμος από την Αιθιοπία, με δύο σημαντικές πρωτιές στην ιστορία του αθλητισμού. Υπήρξε ο πρώτος αθλητής που κέρδισε τον Μαραθώνιο Δρόμο σε δύο συνεχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες (1960 και 1964) και ο πρώτος μαύρος Αφρικανός, που κέρδισε χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες Ντοράντο Πιέτρι ΛΟΝΔΙΝΟ 1908 Έμεινε στην ιστορία για τον δραματικό του τερματισμό στον "μαραθώνιο του αιώνα". Δύο χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό ζαλισμένος από την υπερπροσπάθεια, πήρε λάθος δρόμο έπεσε στο έδαφος, αλλά δεν τα παράτησε και τερμάτισε με την βοήθεια των κριτών! 2:54'46  Τα 10 λεπτά τα έκανε στα τελευταία 350 μέτρα . Ο Τζον Χέις αν και δεύτερος παίρνει το χρυσό ύστερα από ένσταση των Αμερικανών αλλά μένει στην ιστορία ως κομπάρσος στην συγκλονιστική ιστορία του Ν.Πιέτρι

16 Εμίλ Ζάτοπεκ: Η αξεπέραστη ατμομηχανή
Ήρωας για τους Τσεχοσλοβάκους. Ξεκίνησε να τρέχει με το ζόρι .Συνέχισε γιατί έβγαινε συνέχεια δεύτερος. Ήθελε να νικήσει. Ετρεχε, σαν να υπέφερε, έτοιμος να καταρρεύσει. "Ένας αθλητής δεν μπορεί να τρέχει με χρήματα στις τσέπες. Πρέπει να αγωνιστεί με ελπίδα στην καρδιά του και όνειρα στο κεφάλι του". Δίχως να του το πει κανείς, ξεκίνησε να κάνει προπόνηση με εναλλασσόμενες ασκήσεις. Πίστευε στον αγώνα, όχι στα μετάλλια.

17 Αμπέμπε Μπικίλα  Ρώμη 1960 2:15:16, Τόκυο 1964. 2:12:11
Αμπέμπε Μπικίλα  Ρώμη :15:16, Τόκυο :12:11 Πρώτος έγχρωμος Αφρικανός που κέρδιζε χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες τρέχοντας ξυπόλητος. Φωτεινό παράδειγμα Αγωνιστικότητας, Δύναμης και Θέλησης. Η αντοχή του ήταν εντυπωσιακή, ειδικά επειδή στην ορεινή Αιθιοπία, η έλλειψη οξυγόνου κουράζει πιο γρήγορα τον οργανισμό, ο οποίος μαθαίνει να εξοικονομεί οξυγόνο... Όταν ρωτήθηκε γιατί έτρεξε ξυπόλητος, απάντησε: «Ήθελα να δείξω σε όλο τον κόσμο, ότι η χώρα μου, η Αιθιοπία, κέρδιζε πάντα με αποφασιστικότητα και ηρωισμό»

18 ΕΛΛΗΝΕΣ/ΔΕΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΙ ΣΗΜΕΡΑ
Χριστόφορος Μερούσης (από την Χίο)  Κέρδισε και φέτος για 3η συνεχόμενη χρονιά τον Μαραθώνιο της Αθήνας 2:21:22 Είναι ένας αθλητής με πείσμα, αντοχή που κουβαλά πολλά χιλιόμετρα... Αν και ο στόχος του είναι πάντα η νίκη, έχει μάθει να χάνει και να επιμένει. «Αυτός είναι ο αθλητισμός... τίποτα δεδομένο. Μόνο συνεχής προσπάθεια» .

19 Μαρία Πολύζου  Αθλήτρια δρόμων αντοχής καi βαλκανιονίκης
Πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε σε μαραθώνιο δρόμο, σε Ολυμπιακούς Αγώνες,  στην Ατλάντα το Κατέχει την καλύτερη ελληνική επίδοση στον Μαραθώνιο στην κλασική διαδρομή 2:39:10 και το ρεκόρ ημιμαραθωνίου δρόμου 1:13:31 Νέος Φειδιππίδης  κάλυψε διαδρομή 520km: Αθήνα-Σπάρτη- Αθήνα-Τύμβος Μαραθώνα μέσα σε μόλις έξι ημέρες «Ο άνθρωπος τρέχοντας, έρχεται σε επαφή με τον εαυτό του και τον εσωτερικό του κόσμο και μπορεί να δει μέσα του και να ανακαλύψει κρυμμένες δυνάμεις που ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι διαθέτει.»

20 Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Μάγδα Πουλημένου Νίκος Πολιάς Σπύρος Ανδριόπουλος Δημήτρης Βούρος Μιχάλης Κούσης

21 ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ (γιατί ξεχωρίζουν) Τρέχω για να ζω - Ξεφεύγω από την πείνα  Έχω μελλοντικούς στόχους - Με θαυμάζουν Δύσκολες συνθήκες ζωής Υψόμετρο Διατροφή Σωματοδομή Συνθήκες Εκγύμνασης Εθνική υπόθεση Ελντορέτ

22 ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
Τον Ιανουάριο του 2017 επισκεφτήκαμε το Μουσείο του Μαραθώνιου Δρόμου στον Μαραθώνα, όπου φιλοξενείται η έκθεση «Ολυμπιακοί Μαραθώνιοι.» ΟΙ μαθητές μας ξεναγήθηκαν στο χώρο, άκουσαν για το Σ. Λούη, τον Στ .Κυριακίδη, για τον πρωτεργάτη του κινήματος ειρήνης Γ. Λαμπράκη, για γυναίκες μαραθωνοδρόμους, αθλητές νέους όσο και παλαιότερους, ενημερώθηκαν για Ολυμπιακούς Αγώνες που άφησαν εποχή. Είδαν το μετάλλιο του Σπύρου Λούη(ανεκτίμητης αξίας). Το σημαντικότερο ήρθαν σε επαφή με το μαραθωνοδρόμο Βλάση Καραβασίλη όπου του έθεσαν τα ερωτήματά τους και κάλυψαν τις απορίες τους. Εμπειρία μοναδική!!!!!!!

23

24 ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΌ ΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟ ΒΛΑΣΗ ΑΡΑΒΑΣΙΛΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΌ ΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟ ΒΛΑΣΗ ΑΡΑΒΑΣΙΛΗ

25 ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ-ΦΛΟΓΑ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ
3/11/2007 ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΣΙΚΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Στόχος: να αναδεικνύεται η ιστορική πλευρά του γεγονότος ,τα μηνύματα της μάχης του 490π.χ, του άθλου του αρχαίου αγγελιοφόρου οπλίτη ,των δεκάδων χιλιάδων σύγχρονων μιμητών του, αλλά και των κοινωνικών οραματιστών όπως ο Γ. Λαμπράκης. Η Φλόγα άναψε πρώτη φορά το 2007 στο χώρο του Τύμβου και φυλάσσεται άσβεστη σε ειδική λυχνία στο Μουσείο του Μαραθώνα. Εκφράζει την ανάγκη των ανθρώπων για όραμα, ελπίδα, ενέργεια, φως….είναι «φλόγα ζωής»

26 Ντοράντο Πιέτρι (Δραματικός τερματισμός) Ιταλός Μαραθωνοδρόμος
Φλέρταρε με τα όρια των ανθρωπίνων δυνατοτήτων του και τα κατάφερε να τερματίσει!!!!!!!!!! «Είναι φρικτή αλλά σαγηνευτική αυτή η πάλη του να πετύχεις τον σκοπό σου μέσα σε ένα πλαίσιο απόλυτης εξάντλησης» - Sir Arthur Conan Doyle Ντοράντο Πιέτρι (Δραματικός τερματισμός) Ο.Α.1908 ΛΟΝΔΙΝΟ Ιταλός Μαραθωνοδρόμος

27 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΖΟΥ ΜΑΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΙΚΑΓΕΛΙΑΝ ΓΚΑΓΙΑΝΕ ΔΑΡΔΑΜΑΝΗ ΕΛΕΝΗ ΜΑΥΡΟΥΔΗ ΑΝΝΑ ΓΙΑΧΟΛΑΡΙ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΙΔΗ ΗΛΙΑΝΑ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ: ΑΓΩΝΑΣ ΨΥΧΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google