Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΕΛΓΙΟ Φαίδρα Μάστορα Β΄3 Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΕΛΓΙΟ Φαίδρα Μάστορα Β΄3 Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΕΛΓΙΟ Φαίδρα Μάστορα Β΄3 Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων
Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων Σχολικό Έτος: Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας

2

3 ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

4 ΕΚΤΑΣΗ & ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Η έκταση του Βελγίου είναι τετραγωνικά χιλιόμετρα. Από αυτά το 6,4% είναι νερό και τα 1.385km είναι τα σύνορα και η ακτογραμμή αποτελείται από 66,5km. Ο πληθυσμός του με βάση την εκτίμηση που έγινε τον Αύγουστο του 2015 είναι κάτοικοι. Με βάση την επίσημη απογραφή που έγινε είναι και η πυκνότητα είναι 387,6 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

5 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ Το Βέλγιο, με έκταση χλμ², έχει τρεις βασικές γεωγραφικές περιοχές: την παράκτια πεδιάδα στα βορειοδυτικά, το κεντρικό οροπέδιο, και τις Αρδέννες στα ορεινά στα νοτιοανατολικά. Η παράκτια πεδιάδα αποτελείται κυρίως από σωρούς άμμου και εκχερσωμένα τμήματα γης. Τα τμήματα είναι περιοχές γης, κοντά ή κάτω από το επίπεδο της θάλασσας που έχουν εκχερσωθεί, και προστατεύονται από τη θάλασσα από προχώματα ή, πιο εσωτερικά, από πεδία που έχουν αποξηρανθεί με κανάλια. Η δεύτερη γεωγραφική περιοχή, το κεντρικό οροπέδιο, βρίσκεται πιο μέσα στην ενδοχώρα. Πρόκειται για μια επίπεδη, ελαφρά ανυψωμένη περιοχή που έχει πολλές γόνιμες κοιλάδες και αρδεύεται από πολλά κανάλια. Εδώ μπορεί να βρει κανείς επίσης και πιο εκτραχυμένη γη.

6 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ Η τρίτη γεωγραφική περιοχή, αποκαλούμενη Αρντέν, είναι περισσότερο τραχεία από τις δύο προηγούμενες. Είναι ένα πυκνά δασωμένο οροπέδιο, πολύ βραχώδες και όχι πολύ καλό για αγροτική εκμετάλλευση, το οποίο εκτείνεται στην βόρεια Γαλλία. Εδώ μπορεί να βρεθεί μεγάλο μέρος της άγριας ζωής του Βελγίου. Το υψηλότερο σημείο του Βελγίου, το Σινιάλ ντε Μποτράνζ βρίσκεται στην περιοχή αυτή και είναι μόλις 694 μέτρα. Το κλίμα είναι θαλάσσιο ήπιο. Η μέση θερμοκρασία κατά τον Ιανουάριο είναι 3 °C και τον Ιούλιο 18 °C. Η χώρα βρέχεται από τη Βόρεια Θάλασσα.

7 ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ Πρωτεύουσα του Βελγίου είναι οι Βρυξέλλες, μία από τις δύο έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έδρα της Ευρωπαϊκής Επιστροπής.

8 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ Άλλες σημαντικές πόλεις είναι η Γάνδη, η Λιέγη, η Μπριζ, το Ναμύρ και η Αμβέρσα.

9 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ

10 ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΓΑΝΔΗΣ
Ο Καθεδρικός ναός της Γάνδης είναι η έδρα της μητρόπολης της Γάνδης. Χτισμένος σε διάφορα στάδια αντιπροσωπεύει διάφορες φάσεις του γοτθικού ρυθμού, από το ιερό του 13ου και 14ου αιώνα μέχρι το μεταγενέστερο κλίτος κύριο αξιοθέατο του καθεδρικού είναι το περίφημο Πολύπτυχο της Γάνδης των αδελφών φαν Άικ, που στεγαζόταν σε πλευρικό παρεκκλήσιο.

11 Ο ΠΥΡΓΟΣ ΑΤΟΜΙΟΥΜ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
Ο ΠΥΡΓΟΣ ΑΤΟΜΙΟΥΜ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ Κατασκευασμένο για την Παγκόσμια Έκθεση των Βρυξελλών , το ύψους μέτρων μνημείο Ατόμιουμ αναπαριστά την κυψελίδα ενός κρυστάλλου σιδήρου, μεγεθυμένη κατά δισεκατομμύρια φορές, με κάθετο σώμα διαγώνια, σωλήνες κατά μήκος των 12 άκρων του κύβου και από τις 8 κορυφές προς το κέντρο.

12 ΟΙΚΙΑ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΡΟΥΜΠΕΝΣ
Η Οικία - Μουσείο Ρούμπενς όπου έζησε με την οικογένειά του τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής του ( ) και μέχρι το θάνατό του ο μεγάλος Φλαμανδός ζωγράφος Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς ( ), βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Ουάπερ αριθ. 9-11, μια πάροδο της κεντρικής εμπορικής λεωφόρου Μeir, στην Αμβέρσα του Βελγίου.

13 ΙΣΤΟΡΙΑ Η ιστορία του Βελγίου διακρίνεται από την ιστορία των Κάτω Χωρών από τον 16ο αιώνα. Ένας εμφύλιος πόλεμος, ο Ογδοηκονταετής Πόλεμος ( ), χώρισε τις Δεκαεπτά Επαρχίες στις Ενωμένες Επαρχίες στον βορρά και τις Νότιες Κάτω Χώρες στον νότο. Οι νότιες επαρχίες κυβερνήθηκαν διαδοχικά από τους Ισπανούς και τους αυστριακούς Αψβούργους. Μέχρι την ανεξαρτησία, οι Νότιες Κάτω Χώρες μπήκαν πολλές φορές στο στόχαστρο της Γαλλίας και ήταν το πεδίο των περισσότερων γαλλοϊσπανικών και γαλλοαυστριακών πολέμων κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Με τις εκστρατείες του 1794 στους πολέμους μετά τη Γαλλική Επανάσταση, οι Κάτω Χώρες - συμπεριλαμβανομένων και περιοχών που δεν βρέθηκαν ποτέ υπό την εξουσία των Αψβούργων, όπως η Επισκοπή της Λιέγης - κατακτήθηκαν από τη Γαλλία η οποία τερμάτισε την ισπανοαυστριακή εξουσία στην περιοχή. Η επανένωση των Κάτω Χωρών ως το Ηνωμένο Βασίλειο των Κάτω Χωρών επήλθε με το τέλος της Γαλλικής Αυτοκρατορίας το 1815.

14 ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ Περίπου το 60% της χώρας είναι φλαμανδόφωνη, 40% Γαλλόφωνη και 1% Γερμανόφωνη. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί πρέπει να ερμηνευθούν προσεκτικά, γιατί η πιο πρόσφατη γλωσσολογική απογραφή έλαβε χώρα πριν από το 1960, και η μητρική γλώσσα δεν είναι πάντα η ίδια με την γλώσσα που χρησιμοποιείται στην δημόσια ή επίσημη ζωή. Οι Βρυξέλλες είναι επίσημα δίγλωσση Ολλανδο-Γαλλόφωνη, αλλά κυρίως ομιλούνται τα Γαλλικά. Εξελίχτηκε από Ολλανδόφωνη περιοχή στον σημερινό κυριαρχούμενο από Γαλλικά χαρακτήρα της όταν το Βελγικό κράτος έγινε ανεξάρτητο το Και τα Ολλανδικά που ομιλούνται στο Βέλγιο και τα Βελγικά Γαλλικά έχουν μικρές διαφορές λεξιλογικών και σημασιολογικών αποχρώσεων από τις ποικιλίες που ομιλούνται στη Γαλλία και την Ολλανδία. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να μιλήσουν ακόμη διαλέκτους Φλαμανδικών και Βαλλωνικών. Οι διάλεκτοι αυτές, μαζί με κάποιες άλλες όπως οι Πικάρντ και η Λιμβουργιανή γλώσσα, δεν χρησιμοποιούνται στη δημόσια ζωή.

15 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η οικονομία της χώρας βασίζεται στον τριτογενή παραγωγικό τομέα. Σύμφωνα με στοιχεία του 2007, 2% του ενεργού πληθυσμού απασχολείται στην γεωργία, 25% στην βιομηχανία και 73% στον τομέα των υπηρεσιών. Η ανεργία βρίσκεται στο επίπεδο του 7%, ενώ το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας φθάνει το 15,2%. Ετήσιο μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου $ ΗΠΑ. Οι βιομηχανίες της χώρας συγκεντρώνονται κυρίως στην Φλαμανδική της περιοχή η οποία είναι και πλέον πυκνοκατοικημένη. Λόγω της έλλειψης εγχώριων πρώτων υλών η χώρα είναι υποχρεωμένη να τις εισάγει. Οι βιομηχανικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν εργοστάσια συναρμολόγησης οχημάτων, μεταλλουργικά εργοστάσια, μονάδες παραγωγής ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και επιστημονικών οργάνων, εργοστάσια μεταποίησης τροφίμων και ποτών καθώς και μονάδες παραγωγής χημικών προϊόντων. Το 70% των εμπορικών συναλλαγών της χώρας γίνεται μεταξύ των υπόλοιπων χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λόγω της ανάγκης εισαγωγής πρώτων υλών, η οικονομία της χώρας είναι πρώτη στις αγοραστικές τάσεις και διακυμάνσεις, γι' αυτό και ο ρυθμός ανάπτυξης έπεσε κατά πολύ κατά την περίοδο με τάσεις ανάκαμψης στη συνέχεια.

16 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Η Βελγική πολιτιστική ζωή έχει την τάση να συγκεντρώνεται εντός της κάθε κοινότητας. Το κοινό στοιχείο είναι λιγότερο σημαντικό, καθώς δεν υπάρχουν δίγλωσσα πανεπιστήμια, εκτός από την βασιλική στρατιωτική ακαδημία, κανένα κοινό μέσο ενημέρωσης και καμία κοινή, μεγάλη πολιτιστική ή επιστημονική οργάνωση όπου να εκπροσωπούνται και οι δύο βασικές κοινότητες. Πέρα από τις διαφορές αυτές το Βέλγιο είναι γνωστό για τις καλές τέχνες και την αρχιτεκτονική του.

17 ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ Το Βέλγιο είναι βασιλευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία που εξελίχτηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από συγκεντρωτικό κράτος σε ομοσπονδία. Το κοινοβούλιο με τα δύο νομοθετικά σώματα αποτελείται από μια Γερουσία και μια Βουλή Αντιπροσώπων. Η Γερουσία είναι μια μείξη από άμεσα εκλεγμένους μεγάλους σε ηλικία πολιτικούς και εκπροσώπους των κοινοτήτων και των περιοχών. Ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπεί όλους τους Βέλγους άνω των δεκαοκτώ ετών μέσω ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος. Το Βέλγιο είναι μία από τις λίγες χώρες που έχει υποχρεωτική συμμετοχή στην ψηφοφορία, και έτσι διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς εκλογικής συμμετοχής στον κόσμο.Επίσης το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω.[5].

18 ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ %B3%CE%B9%CE%BF υμπενσ&stick=H4sIAAAAAAAAAONgFuLQz9U3MDQ1yVLiArG MC7MsjI0eMXpxC7z8cU9YynHSmpPXGK25BEOKEstScwLyM10 rCnIykzNLhNS4OHzykxNLMvPzhKS4eKTgJmkwSHFxwXk8AE 7w9GVlAAAA H4sIAAAAAAAAAONgFuLQz9U3MDQ1yVICs7LTMnIfMXpxC7 z8cU9YynHSmpPXGK25BEOKEstScwLyM10rCnIykzN dral&stick=H4sIAAAAAAAAAONgFuLQz9U3MDQ1yVLiBLGM M5LjTR8xenELvPxxT1jKcdKak9cYrbkEQ4oSy1JzAvIzXSsKcjKTM 0uE1Lg4fPKTE0sy8_OEpLh4pOAGaTBIcXHBeTwA5go3ZWQAA AA&npsic=-1666&ved=0ahUKE

19 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΒΕΛΓΙΟ Φαίδρα Μάστορα Β΄3 Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google