Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚEIΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚEIΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚEIΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

2 ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ
ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ Σιναϊτικός κώδικας א – (4ος αι.) Αλεξανδρινός κώδικας (Α) – 5ος αι. Βατικανός κώδικας (Β) – 4ος αι. Kώδικας Εφραίμ του Σύρου (C) – 5ος αι. παλίμψηστος Kώδικας Βέζα (D) – 5ος/6ος αι. δίγλωσσος

3 ΣΙΝΑΪΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ Ο Σιναϊτικός Κώδικας συμβολίζεται με το א άλεφ) ή το 01 (4ος αι.). Ανακαλύφθηκε στην ι. Μονή Αγ. Αικατερίνης. Γραμμένος σε κεφαλαιογράμματη τετραγωνισμένη ελληνική γραφή Η διάσταση της κάθε σελίδας είναι 41x36 cm. Το υλικό των φύλλων είναι εξαιρετικής ποιότητας περγαμηνή (vellum), προερχόμενη από δέρμα γαϊδουριού ή αντιλόπης. Περιέχει τα βιβλία της Καινής Διαθήκης και ένα μέρος των βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης. Φυλάσσεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου.

4 Φύλλο εκ του Σιναϊτικού κώδικα (www. csntm. org & http://www
Ιω 21,1-25

5 ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ Ο Αλεξανδρινός Κώδικας συμβολίζεται με το με το A ή το 02 (5ος αι.). Προέρχεται από την Αίγυπτο. Είναι τρίστηλος. Γραμμένος σε κεφαλαιογράμματη τετραγωνισμένη ελληνική γραφή Η διάσταση της κάθε σελίδας είναι 32x26cm. Το υλικό των φύλλων είναι εξαιρετικής ποιότητας περγαμηνή (vellum). Το κείμενο της Καινής Διαθήκης καλύπτει 143 φύλλα. Φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο.

6 Φύλλο εκ του Αλεξανδρινού κώδικα

7 Ο ΒΑΤΙΚΑΝΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ Ο Βατικανός Κώδικας συμβολίζεται με το B ή το 03 (4ος αι.). Θεωρείται ο αρχαιότερος κώδικας της Κ. Διαθήκης. Προέρχεται από την Αίγυπτο. Γραμμένος σε κεφαλαιογράμματη τετραγωνισμένη ελληνική γραφή Η διάσταση της κάθε σελίδας είναι 27x27cm. Το υλικό των φύλλων είναι εξαιρετικής ποιότητας περγαμηνή (vellum). Το κείμενο της Καινής Διαθήκης καλύπτει 142 φύλλα. Φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού.

8 Φύλλο εκ του Βατικανού κώδικα

9 Φύλλο εκ του Βατικανού κώδικα
Β΄ Θε 3,11-18

10 Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ
Ο κώδικας Εφραίμ του Σύρου συμβολίζεται με το 03C ή το 04 (5ος αι.). Παλίμψηστος. Ανήκει στο βυζαντινό τύπο κειμένου. Γραμμένος σε κεφαλαιογράμματη τετραγωνισμένη ελληνική γραφή. Η διάσταση της κάθε σελίδας είναι 33x27cm. Το υλικό των φύλλων είναι εξαιρετικής ποιότητας περγαμηνή (vellum). Το κείμενο της Καινής Διαθήκης καλύπτει 145 φύλλα. Φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη των Παρισίων.

11 Φύλλο εκ του κώδικα Εφραίμ του Σύρου

12 Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΕΖΑ Ο κώδικας Βέζα συμβολίζεται με το D ή το 05 (5ος αι.).
Δίγλωσσος, ελληνικό κείμενο και λατινική μετάφραση. Αποτελείται από δύο χειρόγραφα. Δωρήθηκε το 1851 από το Βέζα Θεόδωρο στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Γραμμένος σε κεφαλαιογράμματη τετραγωνισμένη ελληνική γραφή. Η διάσταση της κάθε σελίδας είναι 26x21.5cm. Το υλικό των φύλλων είναι εξαιρετικής ποιότητας περγαμηνή (vellum). Το κείμενο της Καινής Διαθήκης καλύπτει 415 φύλλα. Φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Cambridge. Άγραφο λόγιο του Ιησού.

13 Φύλλο εκ του κώδικα Βέζα

14 Ο ΚΩΔΙΚΑΣ PETROPOLITANUS PURPUREUS
Γραμμένος σε πολυτελή περγαμηνή με γράμματα ασημένια και μόνο στις συντμήσεις χρυσά. Η διάσταση της κάθε σελίδας είναι 32 x 27cm. Φυλάσσεται σε διάφορες Βιβλιοθήκες .

15 Φύλλο εκ του κώδικα Petropolitanus Purpureus

16 Ο ΚΩΔΙΚΑΣ SINOPENSIS Ο κώδικας Sinopensis συμβολίζεται με το O ή 023 (6ος αι.). Γραμμένος σε πολυτελή πορφυρή περγαμηνή με χρυσή μελάνη. Από τα αρχαιότερα χειρόγραφα που περιέχουν μινιατούρες. Η διάσταση της κάθε σελίδας είναι 30 x 25cm. Φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη των Παρισίων.

17 Φύλλο εκ του κώδικα Sinopensis


Κατέβασμα ppt "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚEIΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google