Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μ. Τσικνάκης – Α. Ρονιώτης – Ε. Μανιαδή |

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μ. Τσικνάκης – Α. Ρονιώτης – Ε. Μανιαδή |"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μ. Τσικνάκης – Α. Ρονιώτης – Ε. Μανιαδή | 2016-17
Πολυμεσικές Υπηρεσίες στην Υγεία (ΛΟΓ51) Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας Μ. Τσικνάκης – Α. Ρονιώτης – Ε. Μανιαδή |

2 Ιατρική Πληροφορία Η διαφορετικότητα της ιατρικής πληροφορίας σε σχέση με τις πληροφορίες των βασικών θετικών επιστημών είναι προϊόν πολλών αιτιών και έχει να κάνει με τα αντικείμενα της ιατρικής με την τελείως διαφορετική δομή των συσχετίσεων τους.

3 Ιατρική Πληροφορία Οι διαδικασίες βασικού επιπέδου της φυσικής είναι ιδιαίτερα προσιτές στη μαθηματική κωδικοποίηση, έτσι η χρήση των Η/Υ σε αυτές απαιτεί μόνο συμβατικό αριθμητικό προγραμματισμό. Στην ιατρική όμως υπάρχουν και άλλες διαδικασίες υψηλής πολυπλοκότητας, οι οποίες αναφέρονται σε σύνθετα αντικείμενα –όπως οργανισμοί (φυσιολογικοί ή παθολογικοί)

4 Υποθετικο-συμπερασματική διαδικασία λήψης αποφάσεων
Οι μελέτες που αφορούν τη λήψη ιατρικών αποφάσεων έχουν δείξει ότι η στρατηγικές για τη συλλογή και την ερμηνεία των δεδομένων ενσωματώνονται σε μία επαναληπτική διαδικασία, γνωστή ως υποθετικο- συμπερασματική προσέγγιση (hypothetico- deductive approach).

5 Υποθετικο-συμπερασματική διαδικασία λήψης αποφάσεων
Η κύρια ιδέα είναι η κατά φάσεις συλλογή δεδομένων. Συγκεκριμένα, στην πρώτη φάση διατυπώνεται μια υπόθεση για την κατάσταση του ασθενή και με στόχο την επιβεβαίωση ή την απόρριψη αυτής της υπόθεσης συλλέγονται δεδομένα.

6 Υποθετικο-συμπερασματική διαδικασία λήψης αποφάσεων
Η ερμηνεία των δεδομένων επιτρέπει τη διατύπωση νέας υπόθεσης, η οποία με τη σειρά της απαιτεί τη συλλογή νέων δεδομένων, κλπ

7 Υποθετικο-συμπερασματική διαδικασία λήψης αποφάσεων
Είναι προφανές ότι η βελτίωση των επιδόσεων της υποθετικο- συμπερασματικής διαγνωστικής διαδικασίας απαιτεί υψηλό επίπεδο αντίληψης του γιατρού. την πρόσβαση σε ένα μεγάλο όγκο ετερογενών δεδομένων τη δυνατότητα συνδυασμού πληροφοριών (με σημαντική τη χρονική διάσταση)

8 Είδη Ιατρικών δεδομένων
Numerical Measurements Lab data Bedside measurements Home instrumentation Recorded signals (e.g.,ECG, EEG, EMG) Images (X-ray, MRI, CAT, Ultrasound, Pathology, …) Genes (SNPs, expressionarrays, pedigrees, …) Coded discrete data Family history Patient’s medical history Current complaint Symptoms (patient) Signs (doctor) Physical examination Medications Narrative text Doctor’s, nurse’s notes Discharge summaries Referring letters

9 IT budgets

10 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
HOSPITAL INFORMATION SYSTEMS

11 Νοσοκομειακό Πληροφοριακό Σύστημα
Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, συνδυασμένη με την ανάγκη για εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία, οδήγησε στη δημιουργία Πληροφοριακών Συστημάτων, με ποικίλες εφαρμογές στο χώρο της υγείας.

12 Νοσοκομειακό Πληροφοριακό Σύστημα
Έτσι, ολοένα και περισσότερα νοσοκομεία διεθνώς έχουν σε μεγάλο βαθμό υλοποιήσει Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα για την κάλυψη των αναγκών διαχείρισης τόσο ιατρικών, όσο και διοικητικών-οικονομικών δεδομένων.

13 Νοσοκομειακό Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣΝ)
Η αποτελεσματική λειτουργία ενός νοσοκομείου βασίζεται στην ταχεία λήψη αποφάσεων από το αρμόδιο προσωπικό, είτε αυτές αφορούν καθαρά κλινικά θέματα περίθαλψης είτε θέματα διαχείρισης.

14 Νοσοκομειακό Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣΝ)
Η αποτίμηση της κλινικής εικόνας ενός ασθενούς, η επιλογή του βέλτιστου θεραπευτικού σχήματος, ο καθορισμός του προσωπικού βάρδιας, ή ο χρόνος της παραγγελίας φαρμακευτικών προμηθειών αποτελούν παραδείγματα τέτοιων αποφάσεων.

15 Νοσοκομειακό Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣΝ)
Η σωστή και αποτελεσματική λήψη παρόμοιων αποφάσεων προϋποθέτει αποτελεσματική διαχείριση της πληροφορίας.

16 Βασικοί στόχοι ΠΣΝ Η αναβάθμιση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου
Η αναβάθμιση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου βελτίωση της ποιότητας περίθαλψης και βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασθενών. Ο περιορισμός των χειρόγραφων διαδικασιών και η βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος. H ελαχιστοποίηση του κόστους παροχής περίθαλψης. Η παροχή ικανών και αξιόπιστων πληροφοριών στη διοίκηση του Νοσοκομείου, σχετικά με διαχειριστικά ή επιστημονικά στοιχεία. Η δημιουργία ενός ευέλικτου εργαλείου υποστήριξης στη λήψη αποφάσεων για τον καθορισμό και τον έλεγχο των διαφορετικών πολιτικών οργάνωσης της παροχής υγείας, κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών της.

17

18 ΠΣΝ – ένα σύστημα;

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39 Εξωνοσοκομειακό Σύστημα Υγείας

40

41

42

43

44

45

46


Κατέβασμα ppt "Μ. Τσικνάκης – Α. Ρονιώτης – Ε. Μανιαδή |"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google