Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κεφάλαιο 6: Δίκτυα Ευρείας Περιοχής

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κεφάλαιο 6: Δίκτυα Ευρείας Περιοχής"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κεφάλαιο 6: Δίκτυα Ευρείας Περιοχής
Μάθημα 6.5: ISDN

2 Μεγάλο διαχειριστικό κόστος για τον τηλεπικοινωνιακό φορέα.
Μειονεκτήματα της δημιουργίας ξεχωριστών δικτύων για κάθε υπηρεσία (φωνή, δεδομένα, εικόνα) Μεγάλο διαχειριστικό κόστος για τον τηλεπικοινωνιακό φορέα. Μεγάλο κόστος για τον χρήστη. Αποθάρρυνση της εμπορικής ανάπτυξης. !Λόγω του ποικίλου και διαφορετικού εξοπλισμού που χρησιμοποιεί η κάθε τεχνολογία.

3 ISDN (υποδομή, είδος μεταδιδόμενης πληροφορίας, μορφή πληροφορίας)
Υποδομή: Υπάρχοντα δισύρματα τηλεφωνικά καλώδια. Είδος μεταδιδόμενης πληροφορίας: Φωνή, εικόνα και δεδομένα. Μορφή πληροφορίας: Ψηφιακή μορφή. !ISDN=Ψηφιακό Δίκτυο Ενοποιημένων/Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών

4 Βασικά στοιχεία ISDN Η μετάδοση από άκρη σε άκρη μέσα από αυτό είναι ψηφιακή. Η σηματοδοσία μεταφέρεται από ένα ξεχωριστό (λογικό) κανάλι. Σηματοδοσία είναι όλα τα βοηθητικά σήματα με τα οποία διαχειριζόμαστε μια επικοινωνία (έναρξη, κλήση, κουδούνισμα κ.τ.λ.). Ενιαία και πολλαπλού σκοπού διασύνδεση των χρηστών στο δίκτυο. Ένας χρήστης μπορεί να απολαμβάνει όλες τις υπηρεσίες του δικτύου μέσω της ίδιας πρίζας.

5 Τύποι πρόσβασης ISDN (ονομαστικά)
Διεπαφή βασικού ρυθμού πρόσβασης (BRI) Διεπαφή πρωτεύοντος ρυθμού πρόσβασης (PRI)

6 Διεπαφή βασικού ρυθμού πρόσβασης (BRI) (περιγραφή)
Αποτελείται από 2 (δύο) (λογικά) κανάλια Β των 64 Kbps, για τη μεταφορά ψηφιοποιημένης φωνής και δεδομένων και 1 (ένα) κανάλι D των 16 Κbps για σηματοδοσία. Οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να χρησιμοποιούν το 1 ή και τα δύο κανάλια Β για τη μετάδοση δεδομένων. Η μέγιστη ταχύτητά της είναι 144 Kbps.

7 Διεπαφή πρωτεύοντος ρυθμού πρόσβασης (PRI) (περιγραφή)
Αποτελείται στην Ευρώπη από 30 Β κανάλια και 1 D (όλα των 64 Kbps), ενώ στη Β. Αμερική και Ιαπωνία από 23 Β κανάλια και 1 D (όλα των 64 Kbps). Η επιλογή 30Β+1D έγινε για να μοιάζει το ISDN με τη γραμμή Ε1=2,048 Mbps. Στη γραμμή αυτή 64 Kbps χρησιμοποιούνται για πλαισίωση (framing) και συντήρηση του δικτύου. Η επιλογή 23B+1D έγινε για να μοιάζει το ISDN με τη γραμμή Τ1=1,544 Μbps. Στη γραμμή αυτή έχουμε 8Kbps για πλεονασμό.

8 Συσκευή τερματισμού δικτύου (NT1), τερματικός προσαρμογέας (ΤΑ)
Η συσκευή τερματισμού δικτύου ΝΤ1 τοποθετείται από τον τηλεπικοινωνιακό φορέα στο χώρο του χρήστη, με σκοπό να συνδέσει τον εξοπλισμό του χρήστη στο δίκτυο ISDN. Μετά η κίνηση δρομολογείται μέσα από το δίκτυο του τηλεπικοινωνιακού φορέα (με τεχνικές μεταγωγής κυκλώματος, πακέτου κ.α.). Η σύνδεση χρήστη-τηλεπικοινωνιακού φορέα γίνεται χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα τηλεφωνική υποδομή του χρήστη (συνδρομητικός βρόχος). Στη συσκευή ΝΤ1 μπορούν να συνδεθούν μέχρι 8 συσκευές σε απόσταση 150 μέτρων. Οι συσκευές αυτές μπορεί να είναι ψηφιακές (π.χ. ISDN τηλέφωνο, ISDN δρομολογητής, εικονοτηλέφωνο, fax ομάδας 4) ή αναλογικές (π.χ. απλό τηλέφωνο, απλό τερματικό, fax ομάδας 3). Οι αναλογικές συσκευές δεν συνδέονται άμεσα στη συσκευή ΝΤ1, αλλά μέσω μιας συσκευής που λέγεται τερματικός προσαρμογέας (TA).

9 Κανάλια Β και D Λογικά και όχι φυσικά (όχι πιο χονδρά καλώδια)

10 Χρήση συνδυασμού BRI και PRI
Δημιουργία WAN με μία κεντρική θέση και πολλές περιφερειακές. Για την πρόσβαση στις περιφερειακές θέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν συνδέσεις BRI. Για την πρόσβαση των περιφερειακών θέσεων στην κεντρική θέση μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία σύνδεση PRI. Η κεντρική θέση-υπολογιστής μπορεί να επικοινωνεί ταυτόχρονα με 30 διαφορετικές απομακρυσμένες θέσεις-υπολογιστές (23 αντίστοιχα για Β. Αμερική και Ιαπωνία).

11 Είδη ISDN Στενής ζώνης (Ν-ISDN). Διακρίνεται σε BRI και PRI.

12 Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, βασικές χρήσεις ISDN
Μειονεκτήματα Χρήσεις Κόστος ανάλογo με την κίνηση Μικρή διαθεσιμότητα Σποραδική κίνηση που περιλαμβάνει φωνή, εικόνα, δεδομένα Χρησιμοποιεί την υπάρχουσα υποδομή Ακριβό για συνεχή μετάδοση δεδομένων Εφεδρική γραμμή μιας μισθωμένης (μαζί με τις ασύγχρονες επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές) Γρήγορη εγκατάσταση σύνδεσης Μεταφέρει φωνή, εικόνα, δεδομένα Ιδανική ως εφεδρική γραμμή μιας μισθωμένης


Κατέβασμα ppt "Κεφάλαιο 6: Δίκτυα Ευρείας Περιοχής"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google