Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΠΕΖΕΣΤΕΝΙ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΠΕΖΕΣΤΕΝΙ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΠΕΖΕΣΤΕΝΙ

2 ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Το Μπεζεστένι είναι ένα από τα σημαντικότερα οθωμανικά μνημεία της Θεσσαλονίκης το οποίο κτίστηκε κατά την περίοδο του Σουλτάνου Μεχμέτ Β΄ ( ). Βρίσκεται απέναντι από το Χαμζά Μπέη Τζαμί και κοντά στις αγορές Καπάνι και Μοδιανό. Ήταν κέντρο πώλησης πολυτελών υφασμάτων, μεταξωτών και άλλων πολύτιμων αντικειμένων. Εκεί γινόταν ο έλεγχος ποιότητας των εμπορευμάτων και ο καθορισμός των ισοτιμιών των νομισμάτων. Πριν τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, η οποία κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος της πόλης.

3 ΙΣΤΟΡΙΑ Μπεζεστένι σημαίνει «αγορά υφασμάτων» και για αυτό τα κτίρια αυτά ήταν κέντρα πώλησης πολυτελών υφασμάτων, μεταξωτών και άλλων πολύτιμων αντικειμένων.. Μετά τους σεισμούς του 1978 έγιναν αναστηλωτικές εργασίες, κατά τη διάρκεια των οποίων, πάνω στους μολυβδοσκέπαστους θόλους, βρέθηκαν χαράγματα σε τουρκική, ελληνική, γαλλική και νοτιοσλαβική γλώσσα που ανήκαν στους μαστόρους που το δούλεψαν κατά καιρούς για τις επισκευές της σκεπαστής αγοράς. Σήμερα εκτός από την αρχική του χρήση λειτουργεί και εκθεσιακός χώρος στο πατάρι του.

4 ΑΡΧΙΤΕΚΟΝΙΚΗ Είναι ένα ορθογώνιο κτίσμα με τέσσερις εισόδους στο μέσον κάθε πλευράς. Εσωτερικά υπήρχαν εξήντα εννιά μικρά καταστήματα και εξωτερικά σαράντα τέσσερα, πιθανόν ξύλινης κατασκευής, καταστήματα. Τα καταστήματα που υπάρχουν σήμερα περιμετρικά του κτιρίου είναι προσθήκες των αρχών του 20ου αι. (μετά την πυρκαγιά του 1917).

5 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αποτελείται από έναν ορθογώνιο χώρο με μια είσοδο σε κάθε μια από τις τέσσερις πλευρές του. Εσωτερικά διακρίνεται σε έξι τετράπλευρους χώρους με επτά διπλά τόξα που στηρίζονται σε δύο κεντρικούς πεσσούς. Πριν την πυρκαγιά του 1917, που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, το Μπεζεστένι Θεσσαλονίκης αριθμούσε 113 καταστήματα. Μετά την πυρκαγιά περιμετρικά του κεντρικού χώρου προστέθηκαν εξωτερικά καταστήματα. Τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 έγιναν εργασίες στερέωσης του κτιρίου καθώς είχε υποστεί καθίζηση και απόκλιση από την κατακόρυφο. Σήμερα στο Μπεζεστένι της Θεσσαλονίκης στεγάζονται διάφορα καταστήματα.

6 ΕΙΚΟΝΕΣ

7 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΤΣΟΜΠΑΝΟΥΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΜΗΤΡΟΛΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΣΑΛΙΚΗΣ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥΡΑΤΖΙΔΟΥ


Κατέβασμα ppt "ΜΠΕΖΕΣΤΕΝΙ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google