Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το τμήμα Α΄ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ σας παρουσιάζει

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το τμήμα Α΄ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ σας παρουσιάζει"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το τμήμα Α΄ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ σας παρουσιάζει
Το τμήμα Α΄ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ σας παρουσιάζει O AΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

2 Τι ονομάζουμε Τουρισμό
  Τουρισμός είναι η μετακίνηση, ανθρώπων από μια γεωγραφική θέση σε μία άλλη για περίοδο μικρή ή μεγάλη, κάπου έξω από την περιοχή όπου ο ταξιδιώτης συνήθως ζει και εργάζεται.

3 Ποιες οι Διακρίσεις του Τουρισμού Διεθνώς
Εγχώριος: Ο τουρισμός των κατοίκων μίας χώρας όταν ταξιδεύουν μόνο εντός αυτής. Εξερχόμενος: Αφορά τους μόνιμους κατοίκους μίας χώρας οι οποίοι ταξιδεύουν σε μία άλλη χώρα. Εισερχόμενος: O τουρισμός των αλλοδαπών οι οποίοι ταξιδεύουν σε δεδομένη χώρα . Διεθνής: Το σύνολο του εισερχόμενου και του εξερχόμενου τουρισμού.

4 Ποιες οι Διακρίσεις του Τουρισμού σε Γενικές Μορφές
Kλασικός, όπου περιλαμβάνει το τμήμα των τουριστών που στο ταξίδι τους αναζητούν κυρίως την ξεκούραση και τη διασκέδαση. Τουρισμός των ειδικών ενδιαφερόντων, όπου σχετίζεται με ειδικά ενδιαφέροντα όπως λάτρεις των σπορ, φυσιολατρεία, πολιτιστικά ενδιαφέροντα, αναζήτηση νέων συγκινήσεων. Και ..…..

5 Εναλλακτικός τουρισμός,
όπου οι άνθρωποι αναζητούν ένα διαφορετικό τρόπο διακοπών που συνδέεται με την προστασία της τοπικής κουλτούρας, την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, την αναζήτηση νέων αξιών και τρόπων ζωής.

6 Eναλλακτικός τουρισμός - είναι μια καινούρια φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού και περιλαμβάνει όλες τις μορφές τουρισμού, οι οποίες προσελκύουν τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα Παρουσιάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποφυγή των κλασσικών τουριστικών προσφορών διατήρηση των οικοσυστημάτων αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα πολιτιστικά μνημεία στήριξη αγροτικών περιοχών και τέλος επίλυση του προβλήματος του εποχιακού τουρισμού  

7 Ο Εναλλακτικός τουρισμός παρουσιάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: προστασία φυσικού περιβάλλοντος αποφυγή κλασικών τουριστικών προσφορών διατήρηση των οικοσυστημάτων αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα πολιτιστικά μνημεία στήριξη των αγροτικών περιοχών επίλυση του προβλήματος του εποχιακού τουρισμού.

8 Εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Εναλλακτικές μορφές τουρισμού.   Τουρισμός υπαίθρου Αθλητικός τουρισμός Περιηγητικός τουρισμός Θαλάσσιος τουρισμός Οικοτουρισμός ή οικολογικός τουρισμός Ιαματικός τουρισμός Πολιτιστικός τουρισμός Ορεινός τουρισμός Χειμερινός τουρισμός Ορειβατικός τουρισμός Τουρισμός περιπέτειας ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

9 ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ O αγροτουρισμός είναι μορφή ήπιου τουρισμού κατά την οποία οι επισκέπτες μένουν σε αγρόκτημα και συμμετέχουν σε αγροτικές εργασίες. Σημείο αναφοράς των διακοπών σε ένα αγρόκτημα-ξενώνα είναι η άμεση επαφή του επισκέπτη με την αγροτική ζωή, τις καλλιέργειες, με την φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα.

10

11 Ενδεικτικές δραστηριότητες του αγροτουρισμού είναι:
αγροτικές δραστηριότητες (συμμετοχή στις εργασίες), παρατήρηση οικοσυστήματος (πουλιών, πανίδας, χλωρίδας, επισκέψεις υγροβιότοπων, κ.λ.π) αθλήματα περιπέτειας (π.χ ράφτινγκ, πεζοπορία κ.λ.π), πολιτιστικές περιηγήσεις (π.χ επισκέψεις σε μοναστήρια, εκκλησίες, λαογραφικά μουσεία, κ.ά., παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους). διάφορα μαθήματα (π.χ μαθήματα αργαλειού, ελληνικών χορών, γαστρονομίας - ελληνικής κουζίνας, γευσιγνωσία, οινοποιεία, τοπικά προϊόντα, κ.λ.π)

12

13

14

15

16

17 Ο Αγροτουρισμός……………. Στην Ελλάδα, δεν είναι έντονα ανεπτυγμένος αν και διαθέτει μεγάλο κεφάλαιο προς αξιοποίηση (λαϊκός και πολιτιστικός πλούτος, γεωφυσικά στοιχεία, κ.τ.λ.) και με τις κατάλληλες προσαρμογές στα δεδομένα του Ελληνικού τοπίου, ο Ελληνικός Αγροτουρισμός μπορεί να βρεθεί σε ανταγωνιστική θέση συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ παράλληλα ενισχύει το εισόδημα των κατοίκων στις περιοχές-προορισμούς.

18 Το πλεονέκτημα είναι πως, η Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη διαφέρει
Το πλεονέκτημα είναι πως, η Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη διαφέρει ! Είναι μια χώρα με μοναδικότητα και ανομοιογένεια κι αυτό στον Αγροτουρισμό δίνει το πλεονέκτημα ανάδειξης αυτής της μοναδικότητας.

19 Ο αγροτουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί σε……
Αγροτουρισμός σε περιοχές με ιαματικές πηγές, γνωστές ως λουτροπόλεις. Αγροτουρισμός σε ορεινά χωριά στην περιοχή των οποίων λειτουργεί οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο. Αγροτουρισμός σε αγροτικές περιοχές με αθλητικές εγκαταστάσεις,. Αγροτουρισμός σε κατασκηνωτικούς χώρους (camping) Αγροτουρισμός για παιδιά μικρής ηλικίας, που πραγματοποιείται σε παιδικές κατασκηνώσεις Αγροτουρισμός σε κέντρα διερχομένων τουριστών που βρίσκονται σε ειδικούς κόμβους και δέχονται περαστικούς για να τους προσφέρουν φιλοξενία Αγροτουρισμός σε αγροτικές περιοχές όπου υπάρχουν πολιτιστικά ενδιαφέροντα. Αγροτουρισμός σε χωριά ιδιαίτερου φυσικού κάλους (ορεινά και μη) που προσελκύουν τους επισκέπτες, αξιοποιώντας την ομορφιά της τοποθεσίας τους. Αγροτουρισμός σε νησιωτικές ή παραλιακές περιοχές οι οποίες αξιοποιούν κυρίως τους θερινούς μήνες τον ήλιο και τη θάλασσα. Αγροτουρισμός σε παραδοσιακούς οικισμούς οι οποίοι έχουν να αναδείξουν μια ξεχωριστή αρχιτεκτονική που προσελκύει τον κάτοικο των τσιμεντένιων αστικών κέντρων. Αγροτουρισμός κοντά σε προστατευόμενες περιοχές, όπως εθνικούς δρυμούς και υδροβιότοπους οι οποίες εκτός από φυσικό κάλλος, αναλαμβάνουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις των επισκεπτών σε θέματα οικολογίας. Αγροτουρισμός σε καταλύματα συνεταιριστικής μορφής, όπου τα μέλη των συνεταιρισμών, κυρίως γυναίκες προσφέρουν προϊόντα δικής τους ή τοπικής παραγωγής και αυθεντική φιλοξενία.

20 Τα πάντα στον Αγροτουρισμό έχουν σημασία και μόνο οι ντόπιοι μπορούν να τα εντοπίσουν και να τα αναδείξουν.

21 Στόχοι του αγροτουρισμού
Στόχοι του αγροτουρισμού συμπλήρωση και βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος βελτίωση της ποιότητας ζωής και εργασίας του αγροτικού πληθυσμού συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στον τόπο διαμονής του βελτίωση και διάθεση των τοπικών αγροτικών και βιοτεχνικών προϊόντων προστασία του περιβάλλοντος διατήρηση, προβολή κι αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς βελτίωση της ελκυστικότητας των αγροτικών περιοχών

22 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

23 Δημιουργία οργανωμένων χώρων αναψυχής / άθλησης και περιπάτου.
Προώθηση αθλητικού τουρισμού (π.χ. διενέργεια αγώνων ποδηλάτου και μοτοσυκλέτας). Δημιουργία παραδοσιακών ξενώνων. Δημιουργία πολιτιστικών και ιστορικών διαδρομών. Προώθηση θρησκευτικού τουρισμού μέσω των μοναστηριών. Δημιουργία φυσικού πάρκου που να λειτουργεί ως ανοικτό ανθρωπογεωγραφικό σύστημα. Δημιουργία συνεδριακών κέντρων είτε αυτόνομα σε συγκροτημένα τουριστικά καταλύματα είτε σε συνδυασμό με αθλητικά κέντρα.

24 Δημιουργία δικτύου πάρκων ή προστατευομένων φυσικών πάρκων.
Προώθηση οικολογικού τουρισμού. Δημιουργία δικτύου ποδηλατικών διαδρομών Ανάδειξη μνημείων και Αρχαιολογικών χώρων σε σύγχρονους και άριστα οργανωμένους πόλους έλξης επισκεπτών. Συντήρηση και αναστήλωση Αρχαίων Θεάτρων και χώρων εκδηλώσεων με στόχο την επαναλειτουργία τους και την ανάπτυξη σ’ αυτούς σύγχρονων πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Έκδοση τουριστικού οδηγού Αιτωλοακαρνανίας. Αναβίωση και προβολή παραδοσιακών και λοιπών εκδηλώσεων του νομού. Διαμόρφωση χώρων περιπάτου, θέας και αναψυχής Δημιουργία τουριστικών περιπτέρων Ανάδειξη ορεινών παραδοσιακών χωριών Αξιοποίηση των αρχαιολογικών, ιστορικών χώρων.

25 Θέρμο- Ναυπακτίας

26

27

28

29 Ορεινή Ναυπακτία

30 Γιατί τελικά να ασχοληθούμε με τον Αγροτουρισμό;
Γιατί τελικά να ασχοληθούμε με τον Αγροτουρισμό; Για να κρατήσουμε τον κόσμο στην ύπαιθρο. Για να τονώσουμε την αγροτική ζωή, να ενισχύσουμε το οικονομικό εισόδημα. Για να σταματήσουν να ερημώνουν τα ορεινά χωριά και οι μειονεκτικές περιοχές της Ελλάδας, που για διάφορους λόγους δεν είχαν μέχρι πρόσφατα ευκαιρία ανάπτυξης και αξιοποίησης. Για να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο τους και να δώσουμε διέξοδο από την ανεργία.

31 Μήπως οι προοπτικές που δίνει ο αγροτουρισμός, μπορούν να γίνουν μεταξύ άλλων, η διέξοδος που αναζητάει ο ελληνικός τουρισμός στην προσέλκυση επιλεκτικού και υψηλού επιπέδου τουρισμό.

32 Να ΘΥΜΑΜΑΙ ότι , ο Εναλλακτικός Τουρισμός- είναι μια καινούρια φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού και περιλαμβάνει όλες τις μορφές τουρισμού, οι οποίες προσελκύουν τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα. Ποιος ξέρει μπορεί να είσαι εσύ αυτός που θα πιστέψει στον τόπο του και θα αναδείξει τη μοναδικότητα του.

33

34 Ελλάδα…………. κάθε τόπος μοναδικός, κάθε τόπος μια ιστορία, κάθε τόπος μια ευκαιρία για τον καθένα από εμάς. Ας αγαπήσουμε την γη, στην οποία ζούμε και ας την κάνουμε κινητήρια δύναμη, για να προκόψουμε εδώ στο τόπο μας, εδώ στο σπίτι μας.

35 Δρυόφυλλο Ζαγοροχώρια

36 Το Ερειπωμένο σπίτι του Μυλωνά στη κοιλάδα Νεραϊδών Θέρμου

37 Δήμος Ναυπάκτου

38 Αγία Σοφία Θέρμου

39 Πάρκο Βροντού Σέρρες

40

41 Ασπροπόταμος Λασιθίου

42 Τρίκαλα Κορινθίας

43 Πυθάρια Πελασγίας

44

45

46

47

48

49 Ο αγροτουρισμός δεν είναι απλώς μια μορφή τουρισμού
Ο αγροτουρισμός δεν είναι απλώς μια μορφή τουρισμού. Είναι μια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο ζωής, μια νέα πραγματικότητα, ένα όραμα. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2015

50 Γνωρίστε την Ελληνική Γη και ανακαλύψτε από την αρχή ξεχασμένες γεύσεις , ήχους μυρωδιές και χρώματα…….

51 Μπορείτε να είστε ένας από τους επισκέπτες που θα απολαύσετε τη μοναδικότητα του τόπους σας ή να είστε ένας από εκείνους, που με αγάπη και μεράκι θα προσφέρεται αυτή τη μοναδικότητα, επιλέξτε σε ποιά πλευρά του νομίσματος θέλετε να είστε.

52 Ευχαριστούμε όλους εσάς και ευχόμαστε στους συμμαθητές μας καλή πρόοδο με επιμονή και υπομονή, για να επιτύχουμε τους στόχους μας, έστω και αν ακόμη δεν τους έχουμε ορίσει.

53 Οι μαθητές που εργάστηκαν για την ολοκλήρωση αυτής της εργασίας είναι:
ΑΡΡΙΚΟ ΤΖΕΣΙΚΑ ΚΑΖΑΚΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΝΑΝΤΙΑ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΕΚΕΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΡΟΝΓΓΟΥ ΖΩΗ ΛΙΦΓΙΑ ΕΡΙΟΛΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΤΣΟΛΑ ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΣΒΑΡΝΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΠΑΣ ΦΩΤΙΟΣ ΧΑΤΖΗΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Υπεύθυνη καθηγήτρια : Καρπαθάκη Ειρήνη

54


Κατέβασμα ppt "Το τμήμα Α΄ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ σας παρουσιάζει"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google