Κατέβασμα παρουσίασης
Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε
1
Πίνακας :Κλινικά δεδομένα του δείγματος
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ SOCIETY FOR THE PROMOTION OF MENTAL HEALTH IN EPIRUS ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΨΥΧΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Μανθοπούλου Θ1, Μπονώτης Κ2, Δόση Δ1, Παπαγεωργίου Φ3, Περιτογιάννης Β1, Μαυρέας Β4 1 Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων- Θεσπρωτίας 2 Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ιατρική Σχολή, Ψυχιατρική Κλινική Λάρισας 3 Πανεπιστήμιο Bielefeld, Faculty of Business Administration and Economics 4 Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιατρική Σχολή, Ψυχιατρική Κλινική Ιωαννίνων Εισαγωγή Τα άτομα που πάσχουν από ψυχωτική συνδρομή εμφανίζουν υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, σωματικής νοσηρότητας και θνησιμότητας συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό. Σκοπός Η παρούσα συγχρονική μελέτη διερεύνησε την σχέση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών, του επιπολασμού της παχυσαρκίας και της εμφάνισης σωματικής νοσηρότητας σε ασθενείς που πάσχουν από ψυχωτική συνδρομή και ζουν σε περιοχές της υπαίθρου των νομών Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας. Υλικό - Μέθοδος Μέσα από ημιδομημένες ατομικές συνεντεύξεις καταγράφηκαν κοινωνικο-δημογραφικά στοιχεία, πληροφορίες από το ψυχιατρικό και το ιατρικό ιστορικό των ασθενών. Χρησιμοποιήθηκαν δύο κλίμακες προκειμένου να αξιολογηθούν οι Διατροφικές Συνήθειες (Dietary Instrument for Nutrition Education (DINE) Questionnaire) και η Ποιότητας Ζωής (Quality of life Questionnaire II Moorehead-Ardelt) των ασθενών. Αποτελέσματα Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 55 ασθενείς με ψυχωτική διαταραχή, ηλικίας ετών, oι οποίοι παρακολουθούνται συστηματικά από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων –Θεσπρωτίας. εκ των οποίων οι 41(75%) ήταν άνδρες και οι 14 (25%) γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 51,5 έτη και η μέση διάρκεια νόσου τα 25,1 έτη. Το 38,2% ήταν παχύσαρκοι με ΔΜΣ <30Kg/m2, το 32,7% υπέρβαροι και το 29,1% είχε φυσιολογικό σωματικό βάρος. Η πλειοψηφία του δείγματος λάμβαναν αντιψυχωτικά δεύτερης γενιάς (80%). Ως προς τις διατροφικές συνήθειες το 96.4% είχαν χαμηλή κατανάλωση φυτικών ινών, το 40% υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και το 92,8% υψηλή κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών. Ως προς τα ποσοστά της σωματικής νοσηρότητας του δείγματος :το 58,2% δεν εμφάνιζε κάποιο σωματικό νόσημα, το 21,8% εμφάνιζε τουλάχιστον ένα νόσημα, το 14,5% δύο σωματικά νοσήματα και το 5,5% πληρούσε τα κριτήρια για Μεταβολικό Σύνδρομο (ΜΣ). Ο μέσος όρος του Δείκτης Μάζας Σώματος των γυναικών εμφανίζεται στατιστικά σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με των ανδρών. Και τέλος, το 69.1% του δείγματος εμφανίζει χαμηλά επίπεδα Ποιότητας Ζωής. Συζήτηση: Σύμφωνα με τα κυριότερα ευρήματα της παρούσας μελέτης παρατηρούμε ότι τα άτομα που πάσχουν από ψυχωτική συνδρομή εμφανίζουν υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, ακλουθώντας μια μη υγιεινή διατροφή η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή κατανάλωση φυτικών ινών, κάτι που βρίσκεται σε συμφωνία με τα διεθνή δεδομένα. Το γυναικείο φύλο εμφανίζει στατιστικά σημαντικό υψηλότερο ΔΜΣ συγκριτικά με το ανδρικό, το οποίο επίσης συμπίπτει με τα ευρήματα της διεθνούς βιβλιογραφίας. Ωστόσο, ως προς την επίπτωση της σωματικής νοσηρότητας των ατόμων αυτών, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης δείχνουν να μη βρίσκονται σε συμφωνία με τα διεθνή ερευνητικά αποτελέσματα. Η παρούσα προκαταρτική μελέτη από όσο γνωρίζουμε αποτελεί μια από τις πρώτες στην Ελλάδα που διερευνά το θέμα της σωματικής νοσηρότητας και των διατροφικών συνηθειών των ατόμων που πάσχουν από ψυχωτική συνδρομή, παρέχοντας μια βάση για περαιτέρω έρευνα. Συμπεράσματα Η παρούσα μελέτη δείχνει αυξημένο επιπολασμό της παχυσαρκίας στους ψυχωτικούς ασθενείς που διαμένουν σε περιοχές της επαρχίας στην Ήπειρο. Τα ευρήματα μπορούν να αξιοποιηθούν για το σχεδιασμό στοχευμένων παρεμβάσεων προαγωγής της σωματικής υγείας σε ασθενείς που πάσχουν από ψυχωτικές διαταραχές. Βιβλιογραφία Dipasquale S, Pariante, P. Dazzan, E. Agugli , P.McCuire,V.Mondeli.,2012,The dietary pattern of patients with schizophrenia: A systematic review. Journal of Psychiatric Research 47, Li Y, Hou C, Ma X, Zang Y, Jia F,Zhong B, Lin Y et al., 2016, Smoking and its associations with sociodemographic and clinical characteristics and quality of life in patients with schizophrenia treated in primary care in China General Hospital Psychiatry 38 (2016) 79–83. 3. Papanastasiou E, The prevalence and mechanisms of metabolic syndrome in schizophrenia: a review, Ther Adv Psychopharmacol, 2013, 3(1) :33 –51. 4 .Agustin J. Munoz S,Fortea M, Salorio P, Juana I. Gomez G, Bautista SS, Balanza S, Dietary habits of patients with schizophrenia: A self-reported questionnaire survey, International J of Mental Health Nursing, 2012, 21( 3) :220–228. 5. Blouin M, Tremblay A , Jalbert M, Venables H, Bouchard RH, Roy MA, Almeras N, 2008, Adiposity and Eating Behaviors in Patients Under Second Generation Antipsychotics, Obesity a research journal,16(8): 1780–1787. Διάγραμμα : Ποσοστιαία κατανομή του δείγματος με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματος Πίνακας :Κλινικά δεδομένα του δείγματος Μ.Ο Διάρκειας νόσου (έτη) 25,09 Μ.Ο Αριθμός νοσηλειών (έτη) Είδος αντιψυχωτικής φαρμακευτικής αγωγής Άτυπο/1ης γενιάς Κλασσικό /2ης γενιάς Συνδυασμός (1ης και 2ης γενιάς) Καπνιστές Μη καπνιστές 1,72 80% (44/55) 12,7% (7/55) 7,3% (7/55 54,5% (30/55) 45,5% (20/55) Ιστορικό κατάχρησης ουσιών (αλκοόλ) Ναι Όχι 20% (11/55) 80% (44/55
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© 2024 SlidePlayer.gr Inc.
All rights reserved.