Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΦΤΩΧΕΙΑ Γρίλλιας Μανώλης Κουρτικάκη Αγγελική Κωτούλα Αναστασία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΦΤΩΧΕΙΑ Γρίλλιας Μανώλης Κουρτικάκη Αγγελική Κωτούλα Αναστασία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΦΤΩΧΕΙΑ Γρίλλιας Μανώλης Κουρτικάκη Αγγελική Κωτούλα Αναστασία
Παπαλόης Άγγελος Μπουτσελάκος Κώστας

2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ; Με τον όρο φτώχεια αναφερόμαστε στην οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επαρκών πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων αναγκών. Το κατώφλι των βασικών αναγκών που ορίζει το όριο της φτώχειας διαφέρει από χώρα σε χώρα. Η φτώχεια ανάγεται να μετράται σε χρήματα και αντανακλά τους κατά κεφαλήν διαθέσιμους από τους πραγματικούς οικονομικούς πόρους μιας χώρας.

3

4 ΑΠΟΛΥΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ Απόλυτη φτώχεια ορίζεται το ποσοστό του πληθυσμού που ζει με λιγότερο από ένα καθορισμένο ποσό  την ημέρα. Η δημοφιλέστερη στατιστική του είδους (που χρησιμοποιείται και από την Παγκόσμια Τράπεζα), είναι το ποσοστό του πληθυσμού που ζει με λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα. Ιδανικό ποσοστό απόλυτης φτώχειας είναι το 0%. Ο συγκεκριμένος ορισμός χρησιμοποιείται περισσότερο στις αναπτυσσόμενες χώρες.

5 ΣΧΕΤΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ Σχετική φτώχεια είναι η κατάσταση στην οποία τα άτομα διαθέτουν ένα βασικό εισόδημα που εξασφαλίζει την επιβίωση τους, δεν καλύπτει όμως τις βασικές τους ανάγκες όπως αυτές προσδιορίζονται από την κάθε κοινωνία σε μια δεδομένη χρονική στιγμή και σύμφωνα με το καταναλωτικό της πρότυπο.

6 ΕΝΑΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ………..

7 ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ποσοστό 20% των πολιτών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, έχοντας εισόδημα μικρότερο από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 20% εκείνων που ζουν στα όρια της φτώχειας, το 33% έχει ηλικία άνω των 65 ετών.

8 ΠΑΡΑΓΚΟΥΠΟΛΕΙΣ Εκεί ζουν περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες. Δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ηλεκτρικό δίκτυο, αποχετευτικό σύστημα και υπονόμους, κέντρα υγείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σχολεία αλλά και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από πνευμονία, ελονοσία, διάρροια, ιλαρά και AIDS. Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί παραγκουπόλεων βρίσκονται στην Ασία (581 εκατ.), στην Αφρική (199 εκατ.), στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική (134 εκατ.).

9 ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Περίπου 3,3 εκατομμύρια παιδιά στο Μπαγκλαντές είναι θύματα της παιδικής εργασίας. Αναγκάζονται να δουλεύουν χρησιμοποιώντας επικίνδυνες χημικές ουσίες στα βαφεία, στα εργαστήρια και στα βυρσοδεψεία. Ένα παιδί λαμβάνει λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα.

10 ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ άνιση κατανομή των πλουτοπαραγωγικών πηγών ,του εισοδήματος και των περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των ατόμων και των κρατών είναι πηγές της φτώχιας. ο πόλεμος, οι φυσικές καταστροφές και οι αλλαγές της τεχνολογίας που προκαλούν ευρύ φάσμα ανεργίας, καθώς οι μηχανές αντικαθιστούν όλο και περισσότερα εργατικά χέρια. η προκατάληψη, οι διακρίσεις και ο ρατσισμός απέναντι σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες.

11 4. τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας
4.τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Τα δύο αυτά φαινόμενα από τη μια αυξάνουν το ατομικό εισόδημα αυτών που εμπλέκονται, αλλά από την άλλη συμβάλλουν στην απώλεια σημαντικών εσόδων του κράτους, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της ανεργίας κ.τ.λ. 5. η έλλειψη τεχνολογικών μέσων, οι πολιτιστικές παραδόσεις και οι προκαταλήψεις μπορούν να οδηγήσουν στη φτώχια.  6. τα διεφθαρμένα πολιτικά καθεστώτα, στην μεγάλη ύπαρξη παραοικονομίας και στον υπερκαταναλωτισμό.

12 ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Η φτώχεια επιφέρει άμεσες συνέπειες, τόσο στα άτομα όσο και στην κοινωνία ολόκληρη και γίνεται αιτία δημιουργίας μιας σειράς άλλων προβλημάτων. Ένα φτωχό άτομο έχει πολλές πιθανότητες να αποκλειστεί από πολλά κοινωνικά αγαθά και σημαντικούς τομείς και δραστηριότητες της κοινωνίας. Οι συνέπειες της φτώχειας όμως είναι το ίδιο σημαντικές τόσο για το άτομο όσο και για την ίδια τη κοινωνία. Η πείνα, οι ασθένειες, ο αναλφαβητισμός, οι επιδημίες, η ανεργία και τόσα άλλα προβλήματα γίνονται αίτια καθυστέρησης της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης στις φτωχές χώρες. Παράλληλα, τα προβλήματα αυτά με τη σειρά τους δημιουργούν άλλα όπως η βία, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμα και η διάλυση των δημοκρατικών θεσμών και η επιβολή ολοκληρωτικών καθεστώτων, που είναι συνήθη φαινόμενα.

13 ΣΥΝΕΧΕΙΑ……. Μεγάλα προβλήματα εξαιτίας της φτώχειας δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και  οι οικονομικά και κοινωνικά αναπτυγμένες χώρες της δύσης στις οποίες ολόκληρες κοινωνικές ομάδες είναι άνεργες, άστεγες, αναλφάβητες κ.τ.λ. Αν η φτώχεια είναι η μητέρα του εγκλήματος, η σκληρή ανάγκη είναι ο πατέρας του- Ζαν ντε λα Μπριγιέρ

14 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Για να αντιμετωπίσουμε ή να εξαλείψουμε, όσο το δυνατόν μπορούμε το φαινόμενο οφείλουμε να δράσουμε τόσο ατομικά όσο και σαν κράτος με την παροχή διάφορων ευκαιριών στα άτομα που υποφέρουν.

15 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Εθελοντισμός :
Η προώθηση του εθελοντισμού σε όλους τους τομείς της κοινωνίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να υπάρξει μεγιστοποίηση οφέλους με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση. Η δράση των εθελοντικών ομάδων δεν περιορίζεται μόνο στην προσφορά φαγητού, αλλά και την υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής ιατρικής δράσης και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για νεόπτωχους συνανθρώπους μας.

16 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις :
Με τη συμβολή οργανώσεων οι οποίες έχουν στόχο τους την ανόρθωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων οι οποίοι είναι θύματα των συνεπειών της φτώχειας, επιτυγχάνεται η σταδιακή βελτίωση των συνθηκών ζωής τους και είναι ένα βήμα προς τη μείωση της φτώχειας. Κάποιες οργανώσεις είναι ,οι “Γιατροί χωρίς σύνορα”, το “Χαμόγελο του παιδιού” και η ‘’UNICEF’’ που αγωνίζονται για να καταπολεμήσουν τη φτώχεια και την ανισότητα.

17 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Συσσίτια:
Φαγητό που ετοιμάζεται σε μεγάλες ποσότητες ,τις περισσότερες φορές από την εκκλησία, για να προσφερθεί σε άτομα που το έχουν ανάγκη (άστεγους,άνεργους,φτωχούς).

18 Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ MASLOW

19

20 ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ…

21 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η ΦΤΩΧΕΙΑ:
Είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Προσδιορίζεται ιστορικά και κοινωνικά Γεννιέται από τις κοινωνικές ανισότητες και ταυτόχρονα συμβάλει στη διαιώνιση τους.


Κατέβασμα ppt "Η ΦΤΩΧΕΙΑ Γρίλλιας Μανώλης Κουρτικάκη Αγγελική Κωτούλα Αναστασία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google