Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ιταλία Όνομα μαθήτριας: Τζιόρα Μαίρη Τάξη/Τμήμα : Β3

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ιταλία Όνομα μαθήτριας: Τζιόρα Μαίρη Τάξη/Τμήμα : Β3"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ιταλία Όνομα μαθήτριας: Τζιόρα Μαίρη Τάξη/Τμήμα : Β3
Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα.Μαλάμου Κωνσταντίνα Σχολικό έτος:

2 Λίγα λόγια για την Ιταλία
Η Ιταλία , επισήμως η Ιταλική Δημοκρατία είναι μία ενιαία κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ευρώπη. Αποτελείται από μία χερσόνησο σε σχήμα μπότας και δύο μεγάλα νησιά στη Μεσόγειο θάλασσα: τη Σικελία και τη Σαρδηνία. Βόρεια συνορεύει με την Ελβετία και την Αυστρία, δυτικά με τη Γαλλία και ανατολικά με τη Σλοβενία. Οι ανεξάρτητες χώρες του Σαν Μαρίνο και του Βατικανού βρίσκονται εξ ολοκλήρου μέσα σε ιταλικό έδαφος.

3 Πληθυσμός-Έκταση Σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2015, ο πληθυσμός της Ιταλίας είναι κάτοικοι. km2

4 Μορφολογία του εδάφους(γεωμορφολογία)
Στο βόρειο τμήμα της χώρας κυριαρχούν οι Άλπεις οι οποίες χωρίζονται σε Δυτικές, Κεντρικές και σε Ανατολικές Άλπεις Το αλπικό τόξο περιλαμβάνει στα δυτικά τις πιο ψηλές κορυφές (Λευκό Όρος ,Μόντα Ρόζα ). Στη βάση των Άλπεων εκτείνονται μεγάλες λίμνες όπως η Λάγκο Ματζόρε ,η Κόμο .Η δεύτερη μεγάλη οροσειρά της Ιταλίας είναι τα Απέννινα, που αποτελούν το σκελετό της ιταλικής χερσονήσου. Η πιο μεγάλη πεδιάδα είναι η πεδιάδα του Πάδου που ορίζεται από τις Άλπεις και τα Απέννινα.

5 Μόντε ρόζα Λευκό όρος Απέννινα όρη Λίμνη Ματζόρε

6 Μορφολογία του εδάφους(υδρογραφία)
Κατά το μεγαλύτερο μέρος τους οι ποταμοί της Ιταλίας εκβάλλουν στην Αδριατική Θάλασσα. Από αυτούς ο πιο σπουδαίος είναι ο Πάδος. Στην Τυρρηνική Θάλασσα χύνονται ο Άρνος και ο Τίβερης. Ποταμός Τίβερης Ποταμός Πάδος Ποταμός Άρνος

7 Ηφαίστεια Σημαντικό ρόλο στη μορφολογία του εδάφους ΄έχουν τα ηφαίστεια
Βεζούβιος Η Ιταλία έχει 3 ενεργά ηφαίστεια Αίτνα Στρόμπολι

8 Πρωτεύουσα- Μεγάλες πόλεις
Η πρωτεύουσα της Ιταλίας είναι η Ρώμη με περίπου 3 εκατομμύρια κατοίκους. Άλλες μεγάλες πόλεις της Ιταλίας είναι: Το Μιλάνο, η Νάπολι, η Βερόνα, η Φλωρεντία, η Βενετία κτλ.

9 Αξιοθέατα της χώρας και αξιοθέατα της πρωτεύουσας
Ο Πύργος της Πίζας, ένα αρχιτεκτονικό μνημείο της Ιταλίας είναι πόλος έλξης εκατοντάδων τουριστών κάθε χρόνο. Βρίσκεται πίσω από το ναό και αποτελεί την τρίτη παλαιότερη κατασκευή στην Πλατεία του Ντουόμο, της Πίζας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1174 και ολοκληρώθηκε το 1350 και  εμπνευστής του ήταν ο αρχιτέκτονας Μπονάνο ντι Πίζα.

10   Η κεντρική πλατεία της Σιένα, είναι μία από τις ιστορικότερες πλατείες της Ιταλίας και μία από τις μεγαλύτερες μεσαιωνικές πλατείες της Ευρώπης, γνωστή για την ομορφιά και την αρχιτεκτονική της. Στην πλατεία της Σιένα λαμβάνει χώρα το σημαντικότερο γεγονός της πόλης, το λεγόμενο “Palio di Siena”, μία ιστορική ιπποδρομία που έχει τις ρίζες της στο μεσαίωνα και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 2 Ιουλίου και στις 16 Αυγούστου, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

11 Η Santa Maria del Fiore είναι ο καθεδρικός ναός της Φλωρεντίας και ένα από τα λαμπρότερα κτίσματα στην Ιταλία. Είναι ένας τεράστιος πέτρινος ναός που αποτελεί δείγμα του πλούτου και της ανάγκης για επίδειξη των Φλωρεντινών.

12 Η Φοντάνα ντι Τρέβι  ή Κρήνη ντι Τρέβι, είναι συντριβάνι στην περιοχή Τρέβι στη Ρώμη, στην Ιταλία.
Είναι το μεγαλύτερο  συντριβάνι της πόλης ύψους 25,9 μέτρων και πλάτους 19,8 μέτρων. Σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Νικόλα Σάλβι και ολοκληρώθηκε από τον Πιέτρο Μπράτσι.

13 Το Κολοσσαίο, ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα σήμερα στην Ρώμη. Το Κολοσσαίο άρχισε να κατασκευάζεται το 72 μ.Χ.,και ολοκληρώθηκε όταν ήταν το 80 μ.Χ..  Για να κατασκευαστεί, εργάστηκαν χιλιάδες Ιουδαίοι αιχμάλωτοι που είχαν συλληφθεί μετά την καταστροφή των Ιεροσολύμων.

14

15 Λίγα λόγια για την Ιστορία της Ιταλίας
τo 476 έλαβε τέλoς η Ρωμαϊκή Αυτoκρατoρία της Δύσης. Με την κάθoδo στην Ιταλία τoυ Όθωνα Α΄και τη στέψη τoυ ως αυτoκράτoρα ξεκίνησε μια περίoδoς ανταγωνισμoύ μεταξύ των αυτoκρατόρων και των πάπων. Ξεκινώντας από τoν 11o αι. έχoυμε τη δημιoυργία τoυ ελεύθερoυ ιταλικoύ δήμoυ, o oπoίoς όμως δεν κατάφερε να εξαλείψει την κυριαρχία τoυ παπάτoυ και της αυτoκρατoρίας. Στην πρoϊστoρική επoχή υπήρχαν στην Ιταλία δύo πoλιτισμoί ινδoευρωπαϊκής καταγωγής Γύρω στoν 8o αι. π.Χ. oι Έλληνες ίδρυσαν απoικίες στη νότιo Ιταλία και τη Σικελία. Τoν 5o αι. π.Χ. oι Γαλάτες εγκαταστάθηκαν στην πεδιάδα τoυ Πάδoυ. Τoν 3o αι. π.Χ. η Ρώμη ενώθηκε από τoυς Ρωμαίoυς

16 Επίσημη γλώσσα Η επίσημη γλώσσα της Ιταλίας είναι τα Ιταλικά ,καθώς μιλιέται και ένας μεγάλος αριθμός νέο-λατινικών ιδιωμάτων και τοπικών διαλέκτων.

17 Οικονομία( γεωργία, βιομηχανία, παροχές υπηρεσιών
Αξιοσημείωτη είναι η παραγωγή κρασιού, η οποία υπολογίζεται στα 49 εκατομμύρια εκατόλιτρα κάνοντας την Ιταλία την πρώτη χώρα παραγωγής κρασιού στον κόσμο. είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου μετά την Ισπανία με τόνους ανά χρόνο.  Διάσημη είναι επίσης για τη κατασκευή τυροκομικών προϊόντων όπως παρμεζάνα, μοτσαρέλα Kαλλιεργούνται και εξάγονται ακόμα εσπεριδοειδή  λαχανικά και ξυρούς καρπούς

18 Οικονομία( γεωργία, βιομηχανία, παροχές υπηρεσιών
 εξαγωγή πετρελαίου, ορυκτελαίου και ενέργειας βιομηχανίες παραγωγής μηχανών, αεροπλάνων , πλοίων  και αμαξιών .  Fiat,  Alfa Romeo, Lancia  Μaserati , η Ferrari) Φαρμακοβιομηχανίες και βιομηχανίες  H κλωστοϋφαντουργία άνθησε στην Ιταλία και συνδέθηκε με την εσωτερική ετικέτα ''Made in Italy'' καθώς και με διάσημα ονόματα ιταλικών μάρκων όπως Armani, Benetton, Dolce & Cabbana , Gucci, Prada και Versace. κατασκευή γυαλιών βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων όπως η Barilla

19 Οικονομία( γεωργία, βιομηχανία, παροχές υπηρεσιών
Τράπεζες  σε διεθνές επίπεδο ,εταιρίες ασφαλίσεων παγκοσμίως.  Ο τουρισμός. (Άλπεις, οι ακτές στην Αδριατική θάλασσα , οι αμέτρητες ιστορικές πόλεις και μουσεία, αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και παραδοσιακά έθιμα όπως το Καρναβάλι της Βενετίας).  Η Ιταλία μέχρι και τη δεκαετία του '70 κατείχε την πρώτη θέση σε επισκεψιμότητα στον κόσμο, ενώ σήμερα βρίσκεται στη πέμπτη θέση μετά την Γαλλία, Αμερική, Ισπανία και Κίνα. 

20 Λίγα στοιχεία παραπάνω για:
Πολίτευμα: Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Θρησκεία: καθολική, υπάρχουν μειονότητες προτεσταντών και ορθοδόξων Νόμισμα: Ευρώ Σημαία: Εθνόσημο:

21 Πολιτιστικά χαρακτηριστικά (φαγητό)
Οι Ιταλοί συνήθως γεύονται με ζυμαρικά, πίτσες, ριζότα και θαλασσινά. Από τη καθημερινότητα τους όμως δεν λείπουν τα παραδοσιακα φαγητά της χώρας αλλά και κάθε περιοχής ξεχωριστά

22 Ιταλική μόδα και σχέδιο
Η ιταλική μόδα έχει μακρά παράδοση και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες στον κόσμο. Το Μιλάνο, η Φλωρεντία, η Ρώμη είναι τα βασικά κέντρα μόδας της Ιταλίας. H Ρώμη κατατάσσεται έκτη και το Μιλάνο δωδέκατο σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ιταλικοί οίκοι μόδας όπως για παράδειγμα Gucci, Armani, Prada , Versace, Valentino, Dolce & Cabbana, Missoni, Fendi, Moschino, Max Mara, Trussardi, Ferragamo θεωρούνται από τους σπουδαιότερους οίκους μόδας σε ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης το περιοδικό Vogue Italia θεωρείται ένα από τα περιοδικά υψηλότερου κύρους παγκοσμίως.

23

24 Ήθη και Έθιμα-ένα ιταλικό Χριστουγεννιάτικο έθιμο παρόμοια με το ελληνικό)
Στην Ιταλία η περίοδος των Χριστουγέννων αρχίζει απο τις 8 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις 6 Ιανουαρίου. Κατά της διάρκειας της περιόδου αυτής τα σπίτια διακοσμούνται με Χριστουγεννιάτικα δέντρα, την παραδοσιακή Φάτνη και άλλα πολύχρωμα στολίδια. Στις 25 Δεκεμβρίου μετά το παραδοσιακό μεσημεριανό γεύμα τα παιδιά συνηθίζουν να απαγγέλουν ποιήματα στις οικογένεις και τους συγγενείς και ανταμοίβονται με μικρά δώρα. Σημαντική μέρα είναι στις 6 Ιανουαρίου κατα την οποία καταφθάνει μέσα στην νύχτα η διάσημη Befana,η διάσημη φτωχή μάγισσα έρχεται και τρώει καρύδια και μπισκότα που της άφηναν τα παιδιά πριν πετάξει μακριά,τους αφήνει δώρα στις κάλτσες των παιδιών και στα 

25

26 Δυκτιογραφίες Κείμενο Εικόνες

27 Δικτυογραφίες(φωτογραφίες) https://www. google. gr/search
Δικτυογραφίες(φωτογραφίες) : %CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%AE- %CF%80%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%AC-%CF%84%CF%89%CE%BD- %CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%AD%CE%B D%CE%BD%CF%89%CE%BD/


Κατέβασμα ppt "Ιταλία Όνομα μαθήτριας: Τζιόρα Μαίρη Τάξη/Τμήμα : Β3"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google