Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εθισμός ορισμός Εθισμός είναι η εξάρτηση από μια συνήθεια . Προκαλείται από κάπνισμα ,ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο κλπ. Υπάρχουν πολλά σταδία εθισμού.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εθισμός ορισμός Εθισμός είναι η εξάρτηση από μια συνήθεια . Προκαλείται από κάπνισμα ,ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο κλπ. Υπάρχουν πολλά σταδία εθισμού."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εθισμός ορισμός Εθισμός είναι η εξάρτηση από μια συνήθεια . Προκαλείται από κάπνισμα ,ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο κλπ. Υπάρχουν πολλά σταδία εθισμού. Ο εθισμός καθώς εξελίσσεται γίνεται τρόπος ζωής .Ο εθισμένος συνεχίζει την χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ παρόλα τα επιβλαβή επακόλουθα.

2 Συμπτώματα Έντονη επιθυμία χρήσης της ουσίας
Ανάπτυξη ανοχής στη χρήση της ουσίας Παρουσία στερητικού συνδρόμου με τη μείωση ή τη διακοπή της χρήσης της ουσίας Ανάλωση σημαντικού χρόνου γύρω από τη συμπεριφορά χρήσης Εγκατάλειψη σημαντικών δραστηριοτήτων κοινωνικών, επαγγελματικών ή ψυχαγωγικών, λόγω της χρήσης.

3

4 Επιπτώσεις Αποτυχία εκπλήρωσης σημαντικών υποχρεώσεων στην εργασία, στο σχολείο, ή στο οικογενειακό περιβάλλον Επαναλαμβανόμενες παραβατικές συμπεριφορές και νομικά προβλήματα, λόγω της χρήσης ουσιών Επιδείνωση διαπροσωπικών σχέσεων

5 DSM-IV Κριτήρια εξάρτησης ουσιών
Ανοχή. Ανάγκη για αυξανόμενη δόση ή μειωμένη δράση με τη συνεχή χρήση της ίδιας ουσίας. Απόσυρση. Σύνδρομο στέρησης Η ουσία χρησιμοποιείται συχνά σε μεγαλύτερα ποσά. Ανεπιτυχείς προσπάθειες περικοπής της χρήσης των ουσιών. Αφιερώνεται πολύς χρόνος για τη λήψη και τη χρησιμοποίηση της ουσίας. Διακοπή κοινωνικών, επαγγελματικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων .

6 Πηγές http://www.helmedica.gr/items-pdf/items-5-4.pdf

7 Αλαιμπέη Άννα Αναγνώστου Κωνσταντίνα Γεωργίου Αιμιλία Ζέρβα Ηλιάνα
ΤΕΛΟΣ Αλαιμπέη Άννα Αναγνώστου Κωνσταντίνα Γεωργίου Αιμιλία Ζέρβα Ηλιάνα

8 Εθισμός στο Διαδίκτυο

9 Ορισμός Το διαδίκτυο επηρεάζει σημαντικά τις διαπροσωπικές σχέσεις των ατόμων και συχνά δημιουργούνται προβλήματα . Ένα από αυτά είναι ο εθισμός, κατάσταση κατά την οποία το άτομο απομονώνεται περνώντας ατελείωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός πλαστού κόσμου μέσα από το διαδίκτυο και η σταδιακή αποκοπή από τις κοινωνικές σχέσεις. Η διαταραχή στο διαδίκτυο είναι μια ψυχική συμπεριφορική διαταραχή, όπως και ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια ή τις χημικές παράνομες ουσίες.

10 Κριτήρια εθισμού στο διαδίκτυο με βάση τους Kaplan και Sadock
Παραμονή online για ολοένα και περισσότερο χρόνο. Αποτυχία διαχείρισης αρνητικών συναισθημάτων (θλίψη, κατάθλιψη). Απομόνωση, έλλειψη κοινωνικών σχέσεων και απουσία κοινωνικής συμπεριφοράς (εγκαταλείπει σοβαρές οικογενειακές, επαγγελματικές, κοινωνικές ή άλλες υποχρεώσεις και δραστηριότητες).

11 Τα κριτήρια για την "διαταραχή στα δικτυακά παιχνίδια" είναι:
Εμμονή στην ενασχόληση με τα παιχνίδια στο Διαδίκτυο. Συμπτώματα στέρησης όταν το παιχνίδι στο Διαδίκτυο σταματά. Ανοχή. Η ανάγκη για αυξανόμενη χρονικά ενασχόληση με τα παιχνίδια στο Διαδίκτυο. Ανεπιτυχείς προσπάθειες μείωσης της συμμετοχής σε διαδικτυακά παιχνίδια. Απώλεια των ενδιαφερόντων σε προηγούμενες ενασχολήσεις ή διασκέδαση. Χρήση των παιχνιδιών στο διαδίκτυο για να ξεφύγει ή να ανακουφιστεί από αρνητική διάθεση (π.χ., τα συναισθήματα της απελπισίας, ενοχής, άγχος).

12 Τρόποι αντιμετώπισης Σημαντική για τα άτομα είναι η ώθηση σε κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες. Καθιέρωση οικογενειακών δραστηριοτήτων που δεν εμπεριέχουν τη χρήση υπολογιστή και διαδικτύου. Ο υπολογιστής να τοποθετείται σε δωμάτιο κοινής χρήσης από την οικογένεια. Εγκατάσταση προγραμμάτων έλεγχου του χρόνου παραμονής στον Ιστό. Επαφή με ειδικούς (ψυχολόγους , ψυχιάτρους , οικογενειακούς συμβούλους κλπ.) για παροχή βοήθειας.

13 Μαρίνα Ασπρούδη Φωτεινή Γεωργοπούλου Τένια Γιαταγάνα Βάσια Γαλανάκη
Ξένια Αντωνοπούλου Όλγα Θερμιώτη Χριστιάννα Γιανναρά Χριστίνα Γκούντα Πηγές

14 Εμμανουέλα Βεντούρη Κέισι Ζανάι Δήμητρα Βαλσαμή
ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ Εμμανουέλα Βεντούρη Κέισι Ζανάι Δήμητρα Βαλσαμή

15 ΑΙΤΙΑ Οι λόγοι για τον οποίο οι άνθρωποι πίνουν υπερβολικά είναι ένα πρόβλημα τόσο σύνθετο όσο και ο χαρακτήρας τους ή το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται. Οι συνήθειες, οι παραδόσεις, η διάθεση και το σχετικό κόστος παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατάχρηση αλκοόλ και την ευαισθησία - γενετική και όχι μόνο - των αλκοολικών. 

16 Η κακοποίηση σωματική ή σεξουαλική
Η χαμηλή αυτοπεποίθηση Η κακή σχέση με το οικογενειακό τους περιβάλλον(έλλειψη στοργής, αγάπης, τρυφερότητας, ενδιαφέροντος και συμπαράστασης, ύπαρξη διαταραγμένης συμβίωσης, ορφάνια) 

17 Το βίωμα απόρριψης από την οικογένεια
Η εμφάνιση κατάθλιψης ως αποτέλεσμα επώδυνων ψυχικών βιωμάτων Η εμφάνιση μετατραυματικού στρες -συναισθηματική διαταραχή μετά από έκθεση σε σοβαρά ψυχοτραυματικά γεγονότα, στα οποία απειλήθηκε η ζωή του ίδιου του ατόμου ή άλλων ατόμων (δυστυχήματα, μαζικές, φυσικές καταστροφές, τρομοκρατικές ενέργειες, βιασμός, κακοποίηση)

18 Το Κοινωνικό Περιβάλλον (αδιαφορία, έλλειψη φίλων, καταπίεση)
Το Οικονομικό Περιβάλλον (οικονομική δυσχέρεια, ανεπάρκεια αγαθών)  Το χαμηλό διανοητικό και μορφωτικό επίπεδο, μοναξιά, απογοήτευση, προσωπικό αδιέξοδο, μειωμένη αυτοεκτίμηση.

19 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ • σχετίζεται με χαμηλή σχολική επίδοση
• σχετίζεται με χρήση άλλων ουσιών • οδηγεί σε οργανικές συνέπειες που φτάνουν μέχρι το θάνατο • μπορεί να αλλάξει τη δομή και τη λειτουργία του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου και να επηρεάσει τη γενικότερη ανάπτυξη του εφήβου μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές

20 • δημιουργεί έμμεσες συνέπειες που επηρεάζουν άλλους ή τους βάζουν σε κίνδυνο (π.χ. καταστροφή ξένης περιουσίας, τραυματισμοί) • αυξάνει τις πιθανότητες αλκοολισμού στην ενήλικη ζωή • αλκοολική γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, κίρρωση του ήπατος και αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των κακοηθών νεοπλασμάτων και των ψυχιατρικών διαταραχών.

21

22 Tρόποι αντιμετώπισης Η θεραπεία ξεκινάει από τον ίδιο τον ασθενή. Η αποδοχή του προβλήματος είναι το σημαντικότερο βήμα. Με ψυχοθεραπεία και με φάρμακα σε ψυχιατρικές κλινικές. Θεραπευτικό πρόγραμμα (Αποτοξίνωση, αντιμετώπιση οργανικών ή και ψυχιατρικών διαταραχών) Ψυχολογική υποστήριξη από κοινωνικές ομάδες (π.χ Ανώνυμοι Αλκοολικοί) Θεραπεία με ομάδες οικογενειών (Ο σκοπός των ομάδων είναι να βοηθήσουν τους συγγενείς, ώστε να υποστηρίξουν τον αλκοολικό στην προσπάθεια απεξάρτησής του, ή και να αντιμετωπίσουν τις προσωπικές δυσκολίες που προκύπτουν από τη συμβίωσή τους με τον αλκοολικό)

23

24 ΠΗΓΕΣ

25 Εθισμός Στα Τυχερά Παιχνίδια
Ανδρέας Γιαννικόπουλος Οδυσσέας Ζερβάκης Νικόλαος Δάβαρης Ιωάννης Ηλιόπουλος Τζωρτζίνο Δημόπουλος Β1

26 ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Για τους περισσότερους από μας, τα τυχερά παιχνίδια είναι μια μορφή ψυχαγωγίας την οποία μπορούμε να απολαμβάνουμε οποιαδήποτε στιγμή, αλλά υπάρχει και ένα ποσοστό παικτών που αφήνουν τα τυχερά παιχνίδια να γίνονται ο βασικός σκοπός της ζωής τους. Όλοι μας, λίγο πολύ, έχουμε ακούσει ιστορίες για άτομα που έχουν καταστραφεί από τον τζόγο.

27 Ποια είναι τα τυχερά παιχνίδια
Τα τυχερά παιχνίδια (νόμιμα και παράνομα) διακρίνονται σε: παιχνίδια τύχης στα οποία ο παίκτης δεν ασκεί κανενός είδους έλεγχο (ρουλέτα, φρουτάκια, ζάρια, Κίνο, κ.α.) και στα παιχνίδια όπου απαιτείται ένας βαθμός δεξιότητας και γνώσης από τον παίκτη (αθλητικά στοιχήματα, χρηματιστήριο, ιπποδρομίες, πόκερ κ.α.)

28

29 Βασικά Κριτήρια α) Το άτομο έχει συνεχόμενες σκέψεις γύρω από τυχερά παιχνίδια Παίζει συνεχώς όλο και μεγαλύτερα  ποσά Έχουν γίνει προσπάθειες διακοπής της συμπεριφοράς, αλλά ήταν ανεπιτυχείς Η συμπεριφορά αλλάζει δραστικά όταν προσπαθεί να διακόψει τον τζόγο (συναισθηματική ευαισθησία, μη λειτουργικότητα) Χρησιμοποιεί τον τζόγο για να αποφύγει άλλα προβλήματα που έχει στη ζωή του

30 Βασικά Κριτήρια β) Συνεχίζει να παίζει τυχερά παιχνίδια με σκοπό να κερδίσει όσα έχασε παίζοντας Ψεύδεται για τον αριθμό των ωρών που ασχολείται με τον τζόγο ή για το μέγεθος των ποσών που παίζει Έχει προσπαθήσει να βρει λεφτά για να τζογάρει μέσω παράνομων ή ανήθικων τρόπων Αντιμετωπίζει προβλήματα στον επαγγελματικό ή προσωπικό τομέα που σχετίζονται με τον τζόγο Στηρίζεται αποκλειστικά σε άλλα άτομα ώστε να τον βοηθήσουν να βγει από το οικονομικό και ηθικό αδιέξοδο που έχει φτάσει μέσω του τζόγου

31 Αντιμετώπιση Το δύσκολο για ένα παίκτη, αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον, είναι πρώτα από όλα να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να το αποδεχτούν. Η απάντηση σε αυτό είναι πολυσύνθετη: Η αυτοπειθαρχία, οι ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις, η αυτογνωσία και ο αυτοσεβασμός είναι κάποιοι παράγοντες που μειώνουν την πιθανότητα κάποιου να εμπλακεί παθολογικά με τον τζόγο. 

32 ΠΗΓΕΣ Βασικά στοιχεία κλινικής ψυχιατρικής, University Studio Press,    - What you can expect of gambling NIAD, -  -  -  -  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ


Κατέβασμα ppt "Εθισμός ορισμός Εθισμός είναι η εξάρτηση από μια συνήθεια . Προκαλείται από κάπνισμα ,ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο κλπ. Υπάρχουν πολλά σταδία εθισμού."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google