Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΙΤΛΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΙΤΛΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΙΤΛΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ

2 ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Με την ενότητα αυτή θα πρέπει:
Να αναφέρετε τις ιδιότητες των αντιστατών Να σχεδιάζετε το σύμβολο των αντιστατών Να ταξινομείτε τις αντιστάσεις σύμφωνα με την ισχύ και την ανοχή τους. Να αποκωδικοποιείτε όλους τους τύπους αντιστάσεων. Να εξάγετε τη τιμή της αντίστασης σύμφωνα με τα χρώματα. Να μετράτε τη τιμή της σύμφωνα με το πολύμετρο.

3 ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Η ηλεκτρική αντίσταση είναι η ιδιότητα των υλικών σωμάτων να δυσκολεύουν το πέρασμα του ηλεκτρικού ρεύματος από μέσα τους. Όσο πιο μικρή είναι η ηλεκτρική αντίσταση, τόσο πιο μεγάλη είναι η ηλ. αγωγιμότητα ενός σώματος. Αυτά τα εξαρτήματα που είναι ειδικά για να παρουσιάζουν ηλεκτρική αντίσταση, ονομάζονται αντιστάτες.

4 Το σύμβολο των αντιστατών
Το σύμβολο του αντιστάτη φαίνεται στο διπλανό σχήμα. Η αντίσταση χαρακτηρίζεται με το γράμμα R. Η μονάδα μέτρησης είναι το Ω. R= αντίσταση U= Τάση (Volts) I = Ένταση ρεύματος(Ampere)

5 ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΤΩΝ Για να περιορίζουν το ρεύμα
Για να διαιρούν την τάση A

6 Νόμος του ΟΗΜ

7 ΜΝΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ Ωμ

8 Χαρακτηριστικά των σταθερών αντιστατών
Από την τιμή της αντίστασης τους Από την ισχύ τους Από την ανοχή τους

9 ΚΩΔΙΚΑΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

10 ΚΩΔΙΚΑΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

11 ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ
Συνδεσμολογία σειράς ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Τα ηλεκτρικά κυκλώματα διακρίνονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες : Κυκλώματα σειράς Παράλληλα Κυκλώματα Μεικτά κυκλώματα.

12 ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΣΕΙΡΑΣ Κλειστό κύκλωμα με 3 λάμπες στην σειρά .
Συνδεσμολογία σειράς ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΣΕΙΡΑΣ Σύνδεση αντιστατών σε σειρά: Δύο ή περισσότεροι αντιστάτες είναι ενωμένοι σε σειρά όταν το ένα άκρο του ενός συνδέεται με το ένα άκρο του άλλου σχηματίζοντας ΜΙΑ αγώγιμη οδό για το ρεύμα. Κλειστό κύκλωμα με 3 λάμπες στην σειρά . Μια λάμπα βγήκε από την θέση της το κύκλωμα «άνοιξε» .

13 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗ ΤΑΞΗ Να υπολογίσετε την τιμή των πιο κάτω αντιστατών:
Χρυσό Άσπρο Κίτρινο Χρυσό πορτοκαλί καφέ κόκκινο Ασημί κόκκινο πορτοκαλί καφέ Ασημί μπλε μαύρο κίτρινο Χυσό

14 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1.Υπολογίστε την τιμή των αντιστατών σύμφωνα με τα χρώματα τους 2. Να βρείτε τους κώδικες χρωμάτων των αντιστατών με τις πιο κάτω τιμές R=………….. R=………….. R=…………..

15 ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ 1.Να βρείτε την τιμή των αντιστατών σύμφωνα με το πίνακα χρωμάτων: Κίτρινο-Πράσινο-Γκρίζο-Ασημί R=………………… Μπλε-Μωβ-Μαύρο R=………………... Κίτρινο-Καφέ-Πράσινο-Χρυσό R=………………… 2.Να σχεδιάσετε το σύμβολο της αντίστασης 3.Να σχεδιάσετε το σύμβολο της φωτοαντίστασης


Κατέβασμα ppt "ΤΙΤΛΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google